• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Geef het aardgasnet een tweede kans, juist voor het milieu.

Wiebe Boer is technisch adviseur van waterstofmagazine en gespecialiseerd van energietransport

Parijs 2015. Met de presentatie van het klimaatakkoord hebben landen afgesproken CO2-uitstoot te beperken om opwarming van de aarde tegen te gaan: hierover zijn we het waarschijnlijk wel eens. Het sterk beperken van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, is noodzakelijk. Maar wat is de beste methode, kan dat overal en wat kost het?

Een veelgehoorde kreet is: ”We moeten van het gas af”. Hiermee wordt bedoeld: van het aardgas af. Deze kreet wordt vaak herhaald, waardoor het een waarheid lijkt als een koe. Sommige partijen vinden dat de huisaansluitingen tot in de meterkast direct moeten worden verwijderd. Je weet maar nooit, lijkt het wel.

Toch zijn er een aantal redenen om heel zuinig te zijn op de uitstekende gasleiding infrastructuur in ons land. Zo kan je een warmtepompinstallatie uitstekend met de bestaande CV ketel op aardgas combineren: deze komt alleen in actie als de warmtepomp net te weinig warmte kan produceren. Zo voorkom je dat voor ”bijverwarming” elektriciteit uit het net wordt gebruikt en dat op hun beurt de netwerkbeheerders veel geld en grondstoffen moeten investeren in verzwaring van het elektriciteitsnet, tot aan dikkere elektriciteitskabels in de stoep.

De tweede grote kans voor ons (aard)gasnetwerk komt door er waterstof door te laten stromen. In opdracht van Enpuls (netbeheerder Enexis), is de netwerkgeschiktheid onderzocht. Hieruit is gebleken dat dit met beperkte aanpassingen prima mogelijk blijkt te zijn. Hier liggen grote kansen. Producenten van CV-ketels e.d. zijn volop bezig met het geschikt maken van hun producten voor het duurzame, groen waterstofgas. Inmiddels wordt kennis en ervaring opgedaan met de productie van groen waterstofgas met bijvoorbeeld overtollige wind en zonne-energie Topsector Energie, Energieonderzoek Centrum Nederland, de Provincie Groningen en andere partijen onderzoeken hoe waterstofproductie op industriële schaal kan worden ontwikkeld.

Ook professor Ad van Wijk stelde enkele weken geleden tijdens een presentatie in het Cleantech Center in Zutphen heel duidelijk: waterstof is het nieuwe aardgas, maar dan zonder CO2. Nu maar hopen dat plannenmakers naast allerlei prachtige plannen ook rekening houden met deze ontwikkelingen, geduld hebben en tot die tijd onze (aard)gasleidingen absoluut intact laten.

Wiebe Boer
gepubliceerd op 21-12-2018

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen