• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Drents installatiebedrijf schakelt over op waterstof

Coevorden VriendInstallatiebedrijf Vriend B.V. uit de Nederlandse stad Coevorden rijdt sinds deze week op waterstof. Het bedrijf dat zich richt op het installatiewerk van grote complexen heeft zes personenauto’s van het type Hyundai Nexo aangeschaft aangevuld met een eigen waterstoftankstation. 15% van de voertuigen van Vriend rijdt sinds afgelopen woensdag op waterstof.

Het rijden met waterstofauto’s is een droom van directeur Tom van Engelen. Zijn bedrijf bestaat dit jaar 140 jaar. Na een eerste oriënterend gesprek met de gemeente Coevorden bleek dat een waterstoftankstation binnen het bestemmingsplan valt. Aansluitend is van Engelen met tankstation-bouwer Resato uit Assen in overleg gegaan over wat er allemaal komt kijken bij de realisatie van een waterstoftankstation. Zonder subsidie bleek het project kansloos. Om het vulpunt te kunnen realiseren kreeg het bedrijf financiering vanuit de Drentse Energie Organisatie (DEO) en het energiefonds van de provincie.

Vriend B.V. wil de kennis over waterstof graag delen. Het bedrijf gaat samen met het Opleiding en ontwikkelingsfonds Technische Installatie Bedrijven (OTIB) een educatieve ruimte inrichten om leerlingen en andere belangstellenden kennis te laten maken met H2. Bezoekers leren daar wat waterstof is, hoe het wordt gemaakt en hoe het kan worden toegepast. Installatiebedrijf Vriend is in Drenthe koploper op het gebied van duurzaamheid en waterstof. Vriend richt zich met zijn werkzaamheden hoofdzakelijk op grote projecten als de bouw van zorginstellingen, scholen en supermarkten. Bij de realisatie van het eigen vulpunt heeft de installateur zich laten ontzorgen door Twinning Energy uit Maarn. Dit bedrijf heeft het waterstoftankstation geleverd, het vergunningstraject begeleid, de voertuigen geleverd en toezicht gehouden op de civiele werkzaamheden. Twinning Energy zorgt ook voor de levering van waterstof.

Om het rijden op waterstof te stimuleren komen er in 2020 en 2021 in totaal zes waterstoftankstations in Drenthe, schreef Waterstof Magazine in januari. De vijf andere waterstoftankstations zijn openbaar en komen bij bestaande tankstations door de hele provincie. De vulpunten zijn flexibel inzetbaar. Dat wil zeggen dat de tankstations verplaatst kunnen worden naar een andere plek op het moment dat er bij de bestaande tankstations waterstof te verkrijgen is aan de vaste pomp.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl