• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Oostenrijk: Supermarktketen MPreis bouwt eigen H2-fabriek en eigen tankstation

Völs MPreis waterstof

In de vakantieperiode blikt de redactie terug op het meest interessante waterstofnieuws van het afgelopen half jaar. 

Waterstof magazine schrijft in april dat de Oostenrijkse supermarktketen MPreis de eigen waterstoffabriek bij het distributiecentrum in Völs bijna klaar heeft voor gebruik. Een paar kilometer ten oosten van Innsbruck gaat een alkalische elektrolyser van 3,2 megawatt groene waterstof produceren voor de naastgelegen centrale bakkerij en de toekomstige vloot van vrachtwagens. De energie voor de waterstofproductie is afkomstig uit verval van water.

Supermarktketen MPreis is met 300 vestigingen marktleider in Tirol. De keten heeft zeer moderne duurzame winkels die te herkennen zijn aan een rode kubus. Al enkele jaren wordt gewerkt aan het EU-project "Demo4Grid", een project waar met een waterstoffabriek de netcongestie op het stroomnet wordt opgelost. In het Tiroolse waterstofproject is totaal 13 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan de helft uit subsidies. 

Het onderzoek loopt sinds 2016 en heeft inmiddels resultaat in de vorm van de eigen productiefaciliteit voor groene waterstof. De elektrolyser, die eruitziet als een enorme metalen spoel, staat in een apart deel van een nieuw gebouw bij Völs. Wanneer deze in bedrijf is, mag de ruimte om veiligheidsredenen niet worden betreden. De geproduceerde waterstof wordt onder druk opgeslagen in enorme tanks om te worden gebruikt als brandstof voor de bakkerij. De ovens worden verwarmd met waterstof in plaats van met aardgas. Indien nodig, is het ook mogelijk om weer over te stappen op aardgas. De afgelopen maanden zijn de opslagtanks aangevoerd.

Vanaf de volgende maand zal dan de grootste stap worden gezet. MPreis wil dan starten met het ombouwen van het gehele vrachtwagenpark van zo'n 50 zware voertuigen naar waterstof. Deze ombouw moet in 2027 gereed zijn. Om dit te realiseren is het Tiroolse bedrijf een samenwerking aangegaan met de Amerikaanse fabrikant Hyzon, een van de weinige leveranciers van vrachtwagens op waterstof. De eerste voertuigen worden in mei geleverd. Hiervoor heeft MPreis vorig jaar al een contract gesloten met de eerste Europese Hyzon productielocatie voor vrachtauto’s in Nederland. Een tankstation bij het distributiecentrum is nog in aanbouw. Dit wordt het grootste waterstoftankstation van Oostenrijk.

"Een volle tank is genoeg voor zo'n 500 kilometer", zegt projectleider Perwög in de Oostenrijkse media. “Dit betekent dat ruim 80 procent van alle bezorgingen die dagelijks moeten worden afgelegd, kan worden gedekt. Ter vergelijking: een dieseltruck kan op één tank vol zo'n 1.000 kilometer rijden. Naast het verminderen van de uitstoot hebben waterstoftrucks het voordeel dat ze nagenoeg geruisloos rijden. Dit is een zeer positief neveneffect, vooral wanneer 's ochtends vroeg wordt geleverd aan supermarkten in woonwijken of stadscentra.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen