• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Zuid-Korea: productie met kernenergie maakt waterstof flink goedkoper

Zuid Korea WolseongUit een onderzoek in Zuid-Korea blijkt dat waterstof, geproduceerd uit kernenergie, veel goedkoper is dan waterstof geproduceerd uit zon en wind. Uit het onderzoek blijkt dat de prijs met een factor vijf kan worden verlaagd. Door in te zetten op kernenergie komt de waterstofeconomie dan ook sneller op gang.

De test met groene stroom uit windmolens duurde in totaal 61 dagen. In die periode werd 706 kilo groene waterstof geproduceerd door een elektrolyser die daarvoor 45.443 kWh elektriciteit verbruikte. Dat is 64,3 kWh per kilo waterstof. Met een prijs van 17 eurocent per kWh kost een kilo waterstof 10,93 euro aan elektriciteitskosten, investerings- en exploitatiekosten komen hier nog bij.

Als er gebruikt wordt gemaakt van goedkope energie uit een kerncentrale daalt de prijs van waterstof met de factor vijf. Bij de productie komt dan ook geen CO2 vrij. Het International Atomic Energy Agency (IAEA) geeft aan dat waterstof dan rond de 2,30 euro gaat kosten, het Idaho National Research Institute van de Verenigde Staten komt zelfs nog iets lager uit, omdat de elektrolyser geen last heeft van een schommelend aanbod van energie. Hierdoor kan nog efficiënter worden geproduceerd en daalt de prijs nog eens met 50 cent.

Aangezien waterstofproductie op kernenergie het meest economisch is, stimuleren ook landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, de productie van groene waterstof door middel van kernenergie.

Onderzoeker Han Moo-kyung in Zuid-Korea is er duidelijk over: "Op dit moment is het gebruik van kernenergie om waterstof te produceren de meest milieuvriendelijke en economische methode. In Korea moeten we de waterstofproductie met kernenergie dan ook actief gaan bevorderen."

Foto: De Zuid-Koreaanse kerncentrale van Wolseong behoort tot de 10 grootsten ter wereld en kan per jaar geheel CO2-vrij meer dan 71-miljoen kilo waterstof produceren

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen