• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Namibië: voorbereidingen begonnen voor grootste waterstofproject in Afrika

Namibie nationaal park waterstofIn Namibië wordt volop gewerkt aan een van de grootste waterstofprojecten van Afrika Hyphen Hydrogen Energy gaat in opdracht van de regering het energieproject ontwikkelen. In het nationale park Tsau Khaeb, direct grenzend aan de Atlantische Oceaan, moet de komende decennia jaarlijks 300 miljoen kilo waterstof worden geproduceerd. Duitsland wordt de grootste afnemer, Nederland heeft inmiddels een intentieverklaring voor afname getekend met het land. Als het project op volle kracht draait is er meer dan 8 miljard euro geïnvesteerd. Waterstof zal in de vorm van ammoniak worden geëxporteerd en levert Namibië een enorme economische impuls op.

Als het project eenmaal wordt is ontwikkeld, krijgt de economie van Namibië een belangrijke impuls op het gebied van directe buitenlandse investeringen en het scheppen van banen. 15-duizend banen worden gecreëerd tijdens de eerste vier jaren van de bouw van het project. In de 40 jaar waarbinnen de overeenkomst loopt zijn er permanent 3000 mensen aan het werk. Meer dan 90% van de banen zullen worden ingevuld door Namibiërs.

De eerste fase, moet over vijf jaar gereed zijn. Er is dan al bijna 4 miljard euro geïnvesteerd in de ontwikkeling en de bouw van 2 GW aan hernieuwbare elektriciteitsopwekkingscapaciteit om groene waterstof te maken voor omzetting in groene ammoniak. Rond 2030 is er 5 GW hernieuwbare opwekking beschikbaar voor een elektrolyser van 3 GW.

"Het nationale park Tsau Khaeb behoort tot de top 5 van locaties ter wereld voor goedkope waterstofproductie, ”zegt Marco Raffinetti, CEO van Hyphen. “In dit gebied kunnen we optimaal profiteren van een combinatie van onshore wind- en zon in de buurt van de zee en een haven-infrastructuur voor exportroutes naar andere markten.”

Nangula Uaandja, CEO van de Namibian Investment Promotion and Development Board, is zeer tevreden over de stap richting waterstof. “Dit is een mijlpaalproject dat het land in staat zal stellen gemiddeld vele duizenden banen voor een periode van 40 jaar te creëren.

“We zijn enorm gemotiveerd door de enorme verantwoordelijkheid die met deze prijs gepaard gaat, maar zijn ervan overtuigd dat we de verwachtingen die ons worden opgelegd niet alleen kunnen waarmaken, maar zelfs overtreffen”, zegt Raffinetti, CEO van Hyphen. “We kijken ernaar uit om samen te werken met de regering van Namibië en alle andere belanghebbenden bij het opleveren van het eerste groene waterstofproject op gigawattschaal in Zuid-Afrika.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen