• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: unieke melktankauto op waterstof rijdt bijna 24 uur per etmaal

Melktankauto waterstofEen bijzondere toepassing van zware mobiliteit op waterstof in Nederland. Een tankauto die melk ophaalt bij boeren bedrijven doet dat geheel emissievrij en bijna 24 uur per dag. Het voertuig is geproduceerd door Holthausen Clean Technologie in Hoogezand, is eigendom van transportbedrijf Baas in Blijham en wordt ingezet voor zuivelcoöperatie FrieslandCampina.

Een melkwagen op waterstof is niet alleen uniek, maar ook de inzet van het voertuig is enorm. De truck wordt ingezet voor de zogeheten RMO, de Rijdende Melk Ontvangst. In ploegendienst wisselen chauffeurs elkaar af, maar liefst 22 uur per etmaal. Theo Scheepstra, die al enkele jaren bij Baas werkt is een van de chauffeurs op de H2-truck: “Ik denk dat we ongeveer 220- duizend kilometer per jaar rijden met deze vrachtauto”, zegt hij op de regionale omroep RTV Noord. “Dat is dus bijna 900.000 kilometer in vier jaar. Dat is veel, ja. En we kunnen tot 34.000 liter melk vervoeren in de tank. Dat is ook een zware belasting voor de waterstofaandrijving.”

De leverancier van de waterstoftruck, Holthausen Clean Technologie in Hoogezand beschouwt die zware belasting als een buitenkans. Het voertuig hangt dan ook vol met meetapparatuur. “We kunnen nu in relatief korte tijd allerlei technische data verzamelen”, zegt directeur Carl Holthausen. “Verbruik, gemiddelde snelheid, wielspin, gegevens over de brandstofcel, noem maar op. Bovendien hebben we een app-groep waarin chauffeurs bijhouden waar ze tegenaan lopen. Over wat er kapot gaat na hoeveel kilometer bijvoorbeeld. Al met al levert dat een schat aan informatie op, waarmee we weer een nóg efficiëntere waterstoftruck kunnen ontwikkelen.”

Holthausen heeft een jaar uitgetrokken om gegevens te verzamelen. Dat zou eventueel nog verlengd kunnen worden. “We denken er ook over om een waterstoftruck in andere omstandigheden te laten rijden, bijvoorbeeld in Limburg, in het zuiden van Nederland waar het heuvelachtig is”, aldus de waterstofspecialist.

Lees ook: nederland-sluit-zich-aan-bij-internationaal-inkoopprogramma-h2global

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen