• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: Nederland sluit zich aan bij internationaal inkoopprogramma H2Global

Nederland Duitsland Schip waterstofNederland en Duitsland gaan samen optrekken bij de grootschalige internationale inkoop van waterstof. De beide landen gaan samenwerken binnen H2Global en leggen ieder driehonderd miljoen euro in voor een internationale aanbesteding voor de import van hernieuwbare waterstof vanaf 2027. Het is voor het eerst dat twee landen op deze wijze samen optrekken en het is daarmee een zeer belangrijke eerste stap naar Europese en internationale samenwerking op het gebied van hernieuwbare waterstof.

Geïmporteerde waterstof is nog niet tegen commercieel aantrekkelijke prijzen beschikbaar. Daarom heeft de Duitse overheid voor het aantrekken van importen in 2021 het subsidiemechanisme H2Global geïntroduceerd. H2Global is een publiek-private samenwerkingsstichting waaraan naast het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat ook een groot aantal bedrijven uit de energiesector deelneemt. Via H2Global worden tenders georganiseerd om op basis van tienjarige contracten hernieuwbare waterstof op de wereldmarkt in te kopen tegen een zo laag mogelijke prijs en door te verkopen aan eindafnemers in de vorm van éénjarige afnamecontracten. H2Global compenseert vervolgens het eventuele prijsverschil tussen de inkoop- en de verkoopprijs.

Een eerste veiling van inkoopcontracten is al in 2022 in Duitsland uitgeschreven en een tweede veilingronde wordt in 2024 geopend.

Lees ook: fake-nieuws-over-waterstofbussen-in-pau-project-is-juist-zeer-succesvol

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen