• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: watersportevent Dutch Water Week in Almere draait op waterstof

Almere GenpowerOp het strand bij Almere staat deze week een bijzonder apparaat. Een waterstofaggregaat maakt van waterstofgas emissievrije stroom waar het event op draait. Voor de organisatoren van de Dutch water Week is dit een van de oplossingen voor de toekomst, waar tijdelijk stroom nodig is, maar geen emissies mogen worden uitgestoten. Op de Dutch Water Week kunnen bezoekers op verschillende locaties zeilen, surfen, suppen, wingsurfen en kanovaren. Er kan kennis gemaakt worden met nieuwe vormen van watersport en er zijn demonstraties en wedstrijden.

Het aggregaat, links op de foto, is geleverd door Genpower uit Groot-Ammers en gefabriceerd door EODev in Frankrijk. In het aggregaat zit een brandstofcel van 100 kVA van Toyota, dezelfde die ook in de waterstofauto Toyota Mirai zit. Hierin wordt waterstofgas omgezet in elektriciteit. De bovenste helft van de kast bestaat uit ventilatoren voor de aanvoer van buitenlucht (zuurstof) en de koeling van het brandstofcelsysteem.

Naast de stroomgenerator staat een batterij (rechts op de foto). Het aggregaat laadt eerst de batterij op die er vervolgens voor zorgt dat er snel meer of minder vermogen geleverd kan worden aan het event. Door een batterij tussen het aggregaat en de stroomvraag te plaatsen kan het aggregaat gelijkmatiger draaien en zeer efficiënt met het waterstofverbruik omspringen.

Het aggregaat wordt in Almere gevoed door waterstof uit zes flessenpakketten, omdat de stroomvraag niet zo groot is. Voor groteren evenementen of bouwlocaties kan leverancier Genpower een of meerdere aggregaten ook koppelen aan containers of tankauto’s gevuld met waterstof onder hoge druk. Op deze manier zijn er minder vrachtbewegingen nodig, wordt er minder uitgestoten en ontstaat een veiliger omgeving.  

Lees ook: nederland-greenpoint-clean-energy-bouwt-fabriek-voor-groene-waterstof-in-nieuwegein

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen