• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Portugees-Nederlandse waterstoffabriek bij Sines wordt de grootste van Europa

Sines haven portugal

Het Portugees-Nederlandse project om grootschalig waterstof op te wekken bij de Portugese havenstad Sines heeft een naam, Flamingo Verde in het Portugees en Green Flamingo in het buitenland. In Brussel zijn inmiddels nadere details over dit project openbaar gemaakt. De maximale investeringskosten bedragen volgens een brede schatting uiteindelijk rond de 3,5 miljard Euro, maar er wordt eerst kleinschaliger begonnen. Als het project zijn maximale omvang heeft bereikt kan het aantal banen oplopen tot 5000.

De initiatiefnemers van Green Flamingo bekijken financieringsmogelijkheden via de IPCEI, het Europese instrument dat financiering tegen gunstige voorwaarden mogelijk maakt. De doelstelling van het waterstof-project vallen binnen dit kader. Uit de toelichting die Green Flamingo heeft moeten geven blijkt dat niet alleen Portugal en Nederland bij het project betrokken zijn. Ook andere landen haken mogelijk in de toekomst bij het project aan, waarbij groene waterstof vanuit Sines moet worden verscheept naar de haven van Rotterdam, de grootste toegangspoort tot Europa.

De toekomstige fabriek van groene waterstof combineert zonne- en windenergietechnologieën om een ​​extreem grote elektrolyser te voeden. De Portugese media melden dat er op lange termijn mogelijk sprake is van een 5 GW elektrolyser, die voorziet in de productie van 465 duizend ton waterstof per jaar, waardoor een uitstoot van 18,6 ton CO2 per jaar kan worden vermeden. De oprichting van een distributienetwerk voor waterstof is onderdeel van het plan.

Het consortium omvat inmiddels vijftien bedrijven, acht namen zijn inmiddels bekend. Initiatiefnemer is de Resilient Group, die onder leiding staat van de in Portugal woonachtige Nederlander Marc Rechter.  Verder zitten de Nederlandse bedrijven Vopak, specialist in brandstofopslag en Anthony Veder, specialist in transport van gas over zee en de ABN-AMRO-bank aan tafel. Het Spaanse bedrijf H2B2, gespecialiseerd in elektrolysers en het Deense Vestas, producent van windturbines, participeren in het plan, net als de Portugese bedrijven elektriciteitsbedrijf EDP en olie- en gasbedrijf Galp Energia.

Als de financieringsaanvraag wordt goedgekeurd kan de bouw van het project in Sines naar verwachting in juni 2021 beginnen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl