• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

USA: Strijd tussen emissievrije vrachtauto’s van Tesla en Nikola barst los

Nikola TeslaTesla zet alles op alles om een commerciële truck op batterijen snel op de weg te hebben. Dat blijkt uit een interne memo van CEO Elon Musk, waarin het personeel wordt aangespoord om de productie van de nieuwe vrachtauto’s de hoogste prioriteit te geven. Toen het bericht naar buiten uitlekte reageerde de beurs op Wall Street direct. Bij opening gistermorgen steeg het aandeel Tesla naar recordhoogte.

Het persbureau Reuters weet te melden dat Musk het bericht naar het personeel stuurde na een zeer succesvolle beursintroductie van concurrent Nikola Motors. Dit bedrijf denkt binnen enkele jaren een serie zware voertuigen op batterijen en op waterstof op de weg te hebben. Daarvoor wordt in Arizona een nieuwe fabriek gebouwd. Het aandeel Nikola verdubbelde, in de eerste week waarin het openbaar kon worden verhandeld, in waarde. De marktwaarde van het in Phoenix gevestigde Nikola overtrof begin deze week die van Ford na het aankondigen van een reserveringsdatum. Nikola heeft nu ongeveer 25 miljard beurswaarde. De beleggers hebben groot vertrouwen in het bedrijf, ondanks de bedrijfsprognoses dat het tot 2023 nog niet eens 1 miljard euro aan inkomsten gaat halen. Vrachtauto’s op waterstof gaan volgens veel investeerders een gouden toekomst tegemoet.

Musk heeft de authenticiteit van zijn notitie bevestigd. Daarin staat: "Het is tijd om alles uit de kast te halen en de Tesla Semi tot volumeproductie te brengen." Hij voegde eraan toe dat de aandrijflijn zou worden vervaardigd in Tesla's fabriek in Reno, Nevada, maar dat het meeste andere werk elders in de VS zou plaatsvinden.

Tesla was oorspronkelijk van plan om de trucks in 2020 op de markt te brengen, maar deze datum wordt niet gehaald. De leveringen zijn doorgeschoven naar 2021. Een Tesla-trekker op batterijen moet tussen de 130 en 175-duizend euro gaan kosten. Het voertuig krijgt een actieradius van 500 tot 800 km.

Ook in de rechtbank komen Nikola en Tesla elkaar tegen. Nikola beschuldigd Tesla er van het ontwerp van een van zijn vrachtwagens te kopiëren. De rechtszaak loopt nog. Over de naam van de twee bedrijven wordt geen juridische strijd geleverd. Beide bedrijven lenen hun naam van de beroemde elektrotechnicus Nikola Tesla. Zowel Tesla als Nikola beweren inmiddels voor miljarden euro’s aan bestellingen open te hebben staan.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl