• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: eerste fiets op waterstof gepresenteerd

Arnhem Pragma fiets1De Franse waterstoffiets Apha van Pragma Industries is gearriveerd in Nederland. Gistermiddag was de officiële presentatie op het IPKW-terrein in Arnhem. Tientallen belangstellenden uit Nederland, België en Luxemburg woorden de presentatie bij. De Nederlander Dick van Goch gaat als Agent Commercial France de fiets op de Nederlandse markt brengen. Na de officiële onthulling werd de tweewieler officieel volgetankt en mochten de genodigden een eerste rondje maken.

“Na meerdere berichten op onder andere Waterstof Magazine werd de Franse fietsenfabrikant Pragma Industrie in Biarritz bedolven onder informatie-aanvragen”, laat van Goch aan onze redactie weten. “Een waterstofbedrijf uit Hoogezand toont belangstelling, maar ook verschillende gemeenten door het hele land, universiteiten, hogescholen en grote bedrijven. Particulieren hebben ook interesse, maar waarschijnlijk is de eerste generatie fietsen daarvoor nog te duur.”

De eerste serie Alpha waterstoffietsen had een tankinhoud van 2 liter bij een druk van 200 bar. De huidige generatie, waaronder het showmodel in Nederland, kan getankt worden op 300 bar. De levertijd is kort, de fabriek in Frankrijk heeft ongeveer 150 exemplaren op voorraad.

“Het tanken van een waterstoffiets is nog wel een uitdaging,” zegt importeur van Goch. “De goedkoopste oplossing is een tankbeurt vanuit een gasfles met waterstof via een veredelde vulslang, maar een eigen waterstoftankstation behoort ook tot de mogelijkheden.

Van Goch verwacht dat de verhuurbedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen tot de eerste klanten gaan behoren. Bij de aankoop van meerdere exemplaren wordt het hele pakket, waaronder fietsen en tankvoorziening, beter betaalbaar. De waterstoffietsen kosten 7500 euro per stuk exclusief btw en zijn direct leverbaar.

Op de foto onthullen (vlnr) de Franse directeur van Pragma Mobility Guillaume le Berre, importeur Dick van Goch en Frank Mietes van AllesOverWaterstof het eerste exemplaar in Nederland. Meer informatie: https://www.divago-consulting.com/waterstoffiets

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl