• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

De zuinigste waterstofauto van Europa komt uit oost Nederland

Onder de rook van de Universiteit Twente werkt een team van 21 studenten dagelijks aan de Aurora One, met als doel zuinigste waterstofauto van Europa te bouwen. Een keer per jaar worden de resultaten zichtbaar tijdens de Shell Eco-marathon. Dit jaar in de zomer van 2019 in Londen. De resultaten waren de laatste jaren niet onverdienstelijk, Green Team Twente won de Eco-Maraton in 2012 en 2017. Waterstof Magazine spreekt met teammanager Matthias Haalstra en neemt een kijkje in de werkplaats waar zeer uitgekiende waterstoftechnieken samenkomen.

GreenTeam59Hoe zuinig is jullie waterstofauto?

We rijden ongelofelijk zuinig en ieder jaar verbeteren wij de prestaties. Uit de energie in één liter benzine rijdt een standaard auto 18 kilometer. Wij kunnen met dezelfde energie, maar dan opgeslagen in waterstof, ongeveer 900 kilometer overbruggen. Dat lukt omdat wij er alles aan doen om de wrijving van de auto en de onderdelen te minimaliseren.  Maar zonder wrijving geen grip, en zonder grip geen rijdende auto. Wij zoeken dagelijks naar de optimale balans. Als een van de beste technische topteams van de wereld verleggen wij voortdurend de grenzen van waterstofmobiliteit.

Maar er zijn auto’s die zuiniger rijden.

Dat klopt inderdaad. Dat zijn auto’s uit de klasse Prototype. Hierin zitten de auto’s die zich GreenTeam60richten op ultieme prestaties. Alles, maar dan ook alles wordt er aangedaan om zo efficiënt mogelijk te presteren zoals een kleine smalle carrosserie en ultradunne bandjes. Wij als Green Team Twente doen mee aan de Urban Concept-klasse die zich richt op ontwerp en gebruik. Deze voertuigen liggen dichter bij de auto’s die daadwerkelijk in de toekomst op de wegen rijden. Zo zitten in ons voertuig verplicht twee deuren, een claxon en een kofferbak. Net als bij gewone auto’s. Als grapje hebben de ontwerpers in de kofferbak een raamwerk gemaakt waar precies een kratje bier in past. Dat lijkt ons voor studenten erg praktisch.

Welke onderdelen zijn dit jaar vernieuwd?

Als team zullen wij onder andere de versnellingsbak dit jaar vernieuwen en zullen we de koeling voor de brandstofcel verbeteren. En dan moeten de reeds bestaande en vernieuwde onderdelen optimaal samenwerken. Ook dat is een heel proces van testen, testen en testen. Hiervoor zullen we een testomgeving creëren waar de auto aan veel scenario’s kan worden blootgesteld. 

Hoe ziet de race eruit?

Allereerst zijn er drie races, een in Amerika, een in Azië en Europa. Aan de eerste doen ook de landen in Zuid-Amerika mee en in Europa landen uit Afrika. Het is geen race die gaat om de hoogste snelheid. Bij de Shell Eco-Marathon moet een vooringesteld parcours worden afgelegd binnen een bepaalde tijd. We krijgen van Shell een gasfles gevuld met waterstof en na afloop wordt gemeten hoeveel brandstof ieder voertuig heeft verbruikt. De meest zuinige, en dat hoeft dus niet de snelste te zijn, wint de race.

Wie zijn jullie concurrenten?

Nou dat is niet mis. Maar liefst 200 topteams van studenten uit Europa en Afrika strijden straks in juli tegen elkaar in Londen voor de titel van de zuinigste auto. Natuurlijk willen we als winnaar uit de bus komen, maar we zetten in op een podiumplaats.

GreenTeam62Zijn jullie waterstofpioniers of kijken jullie breder?

Wij hebben al breder gekeken, maar het hele team van 21 studenten is ervan overtuigd dat het rijden op waterstof een veel betere oplossing is dan het rijden in elektrische auto’s met een accu-pakket. En dat laat het Green Team Twente de buitenwereld al jaren zien. Het Green Team Twente is een platform waarin we onszelf verder kunnen ontwikkelen, waar we vrij kunnen innoveren en waar we onze eigen én technologische grenzen voortdurend verleggen. Of we in dit team nou ontwerper, bouwer of manager zijn, met z’n allen dragen we bij aan een betere en efficiëntere wereld. We zijn geen belanghebbenden, hebben geen financiële motieven of een dubbele agenda. In volledige vrijheid werken we iedere dag met Green Team Twente aan de mobiliteit van de toekomst.

Shell Eco-Maraton

2 tot 5 juli 2019

Londen, Verenigd Koninkrijk

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen