• Home Slider01

Rotterdam taxi waterstofDe waterstoftaxi die gaat varen in de regio Rotterdam en Schiedam is bijna klaar. In mei gaat het vaartuig beginnen met de eerste proefvaarten. Momenteel is het Delftse bedrijf Flying Fish bezig met de laatste aanpassingen van het waterstof systeem. Het doel van het bedrijf is slimme en innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor een duurzame maritieme sector.

Watertaxi Rotterdam laat de waterstofboot MSTX 22, die plaats biedt plaats aan 12 passagiers, varen tussen de 50 eigen halteplaatsen in het vaargebied. Daarnaast kan de H2-taxiboot worden ingezet op drie vaste veerdiensten in Rotterdam-West, -Oost en -Centrum, en de spitsdienst Hotel New York-Willemskade-RDM/Heijplaat.

Hoewel de boot beschikt over veel nieuwe technieken, is dat nog niet eens de grootste uitdaging. De initiatiefnemers hebben veel tijd moeten steken in het vinden van een betaalbare tankoplossing. Op de Rotterdamse kade komt een eenvoudig waterstoftankstation dat een paar maanden kan blijven staan. Wat daarna de tankoplossing wordt is nog niet bekend.

Watertaxi Rotterdam heeft ook boten op batterijen in de vaart, maar inmiddels is wel duidelijk dat dit beperkingen geeft. Het laden van de batterijen duurt lang, terwijl de waterstofboot binnen enkele minuten is volgetankt. De batterijboot vaart maximaal 16 km per uur, de waterstofboot straks moeiteloos 25 kilometer per uur, zonder dat de actieradius afneemt.

Watertaxi Rotterdam verzorgt al het personenvervoer over water in Rotterdam en Schiedam. Het vervoersnetwerk is uniek in Europa. Jaarlijks maken 700.000 Rotterdammers en bezoekers uit binnen- en buitenland er gebruik van. De taxi’s zijn ook te boeken voor rondvaarten en bijzondere gelegenheden en voor gezelschappen tot 50 personen per boot. De doelstelling van het taxibedrijf is om binnen 10 jaar alle 22 schepen geheel emissievrij te laten varen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen