• Home Slider01

Lochem nieuwewegNa een gedegen voorbereiding is netwerkbedrijf Alliander deze maand gestart met de aanleg van een waterstofnetwerk in de wijk Berkeloord te Lochem. De centrale doelstelling van H2L pilotproject is: ‘het demonstreren van waterstof (via de bestaande gasinfrastructuur) als hernieuwbare energiedrager in monumentale panden, met behoud van het monumentale beschermde stadsbeeld. De projectlocatie bestaat in de pilot-fase uit 10 tot 15 woningen.

Deze week is begonnen met een gestuurde boring met een lengte van 185 meter onder de rivier de Berkel (links). Aan de oostzijde van de rivier bevindt zich bij Stijgoord het ontvangststation voor waterstof dat straks met vrachtauto’s wordt aangevoerd. Aan de andere kant van de rivier ligt de wijk Berkeloord met monumentale villa’s. Voor het waterstofproject worden de oude aardgasleidingen gebruikt. Netbeheerder Alliander zorgt ervoor dat huizen die niet meedoen met het project gewoon aardgas geleverd krijgen.

Diverse partijen zijn al enkele jaren bij het project betrokken zoals de gemeente Lochem, de provincie Gelderland, de bewoners, bewonersvereniging BBSB , Alliander, Lochem Energie (de lokale energiecoöperatie), Remeha (waterstof cv-ketels), Kimenai (installatiebedrijf) en OP Oost (subsidieverstrekker van EFRO en React).

In oktober 2022 verwacht Alliander het gehele waterstofnetwerk plus de aanpassingen in de woningen gereed te hebben. Deelnemers krijgen een nieuwe meter die geschikt is voor waterstofgas en een waterstof cv-ketel van Remeha. Deze heeft een vermogen van 24 kW voor verwarmen en 28 kW voor warm tapwater. De bewoners die meedoen met de proef hebben hun historische panden eerst moeten isoleren. Netbeheerder Alliander ziet  het project niet als test. "Een test moemen we dit project niet, testen hebben we al gedaan in onze modelwoning op het terrein van KIWA in Apeldoorn", zegt projectleider Leo Brummelkamp tegen Waterstof Magazine. 

Het H2L-project in Lochem is het eerste waterstofproject in Europa waar langdurig 100% waterstof gebruikt wordt om bewoonde panden te verwarmen. Er is dus geen sprake van het mixen van waterstofgas en aardgas, zoals bij andere projecten elders op de wereld.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen