• Home Slider01

VS San Francisco veerboot waterstofHet Australische bedrijf Incat Crowther zal later deze maand een veerboot op waterstof in gebruik gaan nemen. De Sea Change gaat varen in de baai van San Francisco en is 's werelds eerste emissievrije, door waterstofbrandstofcel aangedreven, hogesnelheidsveerboot voor passagiers. De innovatieve veerboot is mede mogelijk gemaakt door 2,9-miljoen euro subsidie vanuit California Climate Investments, een programma van de staat Californië dat miljarden dollars investeert om de uitstoot van broeikasgassen verminderen, de economie versterken en de volksgezondheid en het milieu verbeteren.

Het schip is uitgerust met een brandstofcelsysteem geleverd door Zero Emissions Industries (voorheen Golden Gate Zero Emission Marine), bestaande uit drie Cummins-brandstofcellen met een gezamenlijk vermogen van 360 kW en Hexagon waterstofopslagtanks met een capaciteit van 246 kg. Dit systeem is geïntegreerd met 100 kWh lithium-ionbatterij geleverd door XALT en een 2x 300 kW elektrisch voortstuwingssysteem geleverd door BAE Systems. Om het schip zo zuinig mogelijk te kunnen laten varen is de romp geoptimaliseerd om zo min mogelijk weerstand te bieden en is rekening gehouden met een laag eigen gewicht.

De veerboot heeft een lengte van 21 meter, kan 75 passagiers vervoeren en bereikt een maximale snelheid van 20 knopen. De maand mei is gereserveerd voor proefvaarten, vanaf juni wordt de veerboot daadwerkelijk in de dienstregeling opgenomen.

Veerboten op waterstof zijn niet nieuw. In de Franse haven van La Rochelle vaart in het seizoen een kleine veerboot op waterstof en in Antwerpen heeft rederij CMB een kleine veerboot met de naam ‘hydroville’ in de vaart. De Nederlandse havenstad Rotterdam krijgt dit voorjaar ook de eerste waterstofveerboot.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen