• Home Slider01

Europese backboneEenendertig beheerders van gastransportleidingen in bijna alle Europese landen hebben een gezamenlijke website gelanceerd. Op de website EHB.eu worden geïnteresseerden continue op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen rond het Europese netwerk voor waterstof. Dat netwerk zal de komende decennia worden uitgerold en bestaat voor een groot deel uit bestaande leidingen voor aardgastransport die nu al in de grond liggen. Het netwerk van de Nederlandse Gasunie en het Belgische Fluxys zijn onderdeel van de H2-backbone.

Het European Hydrogen Backbone (EHB)-initiatief bestaat uit een groep van eenendertig energie-infrastructuurbeheerders, verenigd door een gedeelde visie op een klimaatneutraal Europa. Volgens de netbeheerders gaat waterstof hierin een belangrijke rol spelen. Het initiatief heeft tot doel marktconcurrentie, leveringszekerheid, vraagzekerheid en grensoverschrijdende samenwerking tussen Europese landen en hun buurlanden te bevorderen.

De Europese Waterstof Backbone zal rond 2040 53.000 km lang zijn. De realisatie vereist een geschatte totale investering van € 80-143 miljard, gebaseerd op het gebruik van 60% bestaande aardgaspijpleidingen en 40% nieuwe pijpleidingen. Deze liggen op land, maar ook in de zeebodem en tussen landen onderling. Op drie plaatsen, twee in Spanje en een in Italië, is het netwerk met Afrika verbonden.

Deelnemende bedrijven zijn onder meer Amber Grid, Bulgartransgaz, Conexus, CREOS, DESFA, Elering, Enagás, Energinet, Eustream, FGSZ, FlusSwiss, Fluxys Belgium, Gas Connect Austria, Gasgrid Finland, Gassco, Gasunie, GAZ-SYSTEM, Gas Networks Ireland, GRTgaz, National Grid, NET4GAS, Nordion Energi, OGE, ONTRAS, Plinacro, Plinovodi, REN, Snam, TAG, Teréga en Transgaz.

Download hier het meest actuele rapport over de Europese Waterstof Backbone

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen