• Home Slider01

België waterstofklas Rap waterstofIn het ‘Hydrogen Experience Center’ bij E-Trucks Europe in de Nederlandse plaats Westerhoven hebben de eerste tien automonteurs hun waterstoftrainingen succesvol doorlopen. Het opleidingsproject met de titel Waterstof (H2)ReinigingsTrucks, kortweg ‘H2RenT’ bestaat uit een training van twee dagen waarin waterstof, vuilniswagens op waterstof en de onderliggende technieken uitvoerig zijn behandeld in theorie en praktijk. Alle deelnemers zijn geslaagd en hebben het opleidingsinstituut met het certificaat ‘Waterstofvoertuigen Technicus’ op zak verlaten.

De deelnemers waren afgevaardigden van vijf bij het H2RenT-project aangesloten bedrijven, te weten Truckland Amsterdam, Truckland Acht, ESA uit Groningen, Loven uit Helmond en VanTilburg Bastianen uit Breda. De cursus is gegeven en ontwikkeld in samenwerking met RAP Clean Vehicle Technology uit het Gelderse Baak. Voor de opleiding is gebruikgemaakt van twee vuilnisauto’s uit het project H2RenT en een Hyundai Nexo van het Vlaams-Nederlands project Interreg.

Deelnemer Roan van de Hee - Van Tilburg Bastianen DAF in Breda was na de 2-daagse cursus meer dan tevreden. "Ik heb veel geleerd over de energietransitie, zero-emissie voertuigen en vooral waterstof in de toegepaste zin. Zo komen wij als dealerbedrijf in de toekomst niet voor verrassingen te staan.”

Cursusleider Gert-Jan Rap van RAP Clean Vehicle Technology is blij dat er aandacht is voor het opleidingen van vakmensen binnen de waterstofeconomie. “De waterstofvoertuigen die momenteel op de markt komen, zijn gelukkig van hoge kwaliteit en uitgerust met veel veiligheidssystemen. Bij onderhoud en reparatie is het belangrijk dat ook de werkplaatsen en monteurs volledig voorbereid zijn om correct en veilig aan deze voertuigen te kunnen werken. Kennis is daarbij een zeer belangrijk aspect en ik ben blij te zien dat de partners binnen het H2RenT-project dit ook inzien. De deelnemers aan de training waren zeer enthousiast en leergierig om deze nieuwe waterstof-technologie te leren kennen. Ik feliciteer alle deelnemers met het behalen van het certificaat ‘Waterstofvoertuigen Technicus’!”

Binnen het project worden ook de vijf individuele werkplaatsen bij de deelnemende DAF-bedrijven fysiek aangepast. Dat draagt bij aan een landelijk dekkend netwerk van dealers, die service kunnen verlenen aan waterstoftrucks en vuilniswagens. Met de cursus en de aanpassing van de werkplaats wordt ook een serviceprogramma ontwikkeld. Daarna zijn de vijf dealer- en servicebedrijven voorbereid en opgeleid om te mogen werken aan waterstofvoertuigen, in het bijzonder aan trucks. Binnen H2RenT worden zes vuilnisauto’s in verschillende gemeenten getest.

H2RenT staat voor Waterstof (H2)ReinigingsTrucks. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Demonstratieregeling Klimaat Technologieën en-Innovatie in Transport (DKTI-Transport ) van RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met als referentie: DKTI119003.
Exclusieve foto: Stefan Neis / WaterstofNet

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen