• Home Slider01

Duitsland Keulen waterstofDe regionale busvervoerder Regionalverkehr Köln GmbH (RVK) krijgt bijna 34 miljoen subsidie van het federale ministerie van Digitale Zaken en Transport voor de aankoop van 108 bussen op waterstof. Nu al rijdt de vervoerder met 40 bussen met een brandstofcel. In totaal vormen de 160 waterstofbussen in 2025 de grootste H2-busvloot ter wereld.

In de eerste inkoopfase koopt RVK nu 79 normale waterstofaangedreven bussen en in de tweede fase 29 extra lange harmonicabussen. De eerste leveringen zullen plaatsvinden in december 2022. Alle 108 bussen moeten in 2025 in gebruik zijn genomen.  

De RVK, gevestigd in Keulen, verzorgt het openbaar vervoer in de regio Keulen en Bonn. Sinds 2011 heeft het bedrijf bussen met waterstof-brandstofcelaandrijvingen in gebruik, de laatste jaren steeds intensiever. Het huidige waterstof-inkoopproject met 108 bussen is het grootste voor de RVK tot nu toe en wordt gefinancierd in het kader van de bus/rail-financieringsrichtlijnen van het Federale Ministerie voor Digitale Zaken en Transport. Het totale investeringsbedrag is 33,9 miljoen euro.

Bussen op waterstof met brandstofcel scoren in veel opzichten punten: ze veroorzaken lokaal nauwelijks uitstoot. Naast de sterk verminderde geluidsemissie betekent dit: Geen uitstoot van NOx en CO2. Met de 108 nieuwe bussen op waterstof wordt in 2025 9,96 ton NOx en 5777,45 ton CO2 bespaard of vermeden. Het busbedrijf RVK  is ook zeer te spreken over de operationele efficiëntie, vooral in het regionale vervoer, met de zeer goede actieradius en hun korte tanktijd, vergelijkbaar met die van een dieselbus.

RVK-directeur dr. Marcel Frank: “Met in totaal 160 brandstofcelbussen kunnen we straks voor een groot deel van ons verkeersgebied emissievrij openbaar vervoer aanbieden. Onze dank gaat hiervoor uit naar het Bondsministerie.”

Foto: in de regio Keulen rijden inmiddels tientallen bussen op waterstof, geproduceerd door de Belgische busfabrikant Van Hool.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen