• Home Slider01

Lauwersoog Ecolution waterstof De provincie Groningen koopt het waterstofzeilschip Ecolution. De provincie wil de zeilboot, die ligt in de haven van Lauwersoog, gebruiken voor promotiedoeleinden voor waterstof. De Ecolution is gebouwd in opdracht van de in 2014 overleden astronaut Wubbo Ockels en is nu nog eigendom van de stichting WadDuurzaam.  

Hoewel de verkoop nog niet zeker is heeft de provincie al wel 600-duizend euro overgemaakt naar de stichting. Tegelijkertijd zoekt de provincie nog naar andere partijen die willen participeren in het schip.

Bestuurslid Albert Keizer van WadDuurzaam, die ook de baas is van scheepswerf NG Shipyards in Lauwersoog waar de Ecolution ligt, ziet het helemaal zitten. “Met het geld kan de stichting aan al zijn verplichtingen voldoen en een heel klein beetje overhouden om nieuwe activiteiten te ontplooien.”

De Ecolution voer in mei vorig jaar voor de eerste keer, aangedreven door waterstof, de haven van Lauwersoog uit, nadat het was omgebouwd. Daarbij werden de dieselmotoren vervangen door twee elektromotoren met een vermogen van 55 kW. Een accupakket zorgt dat het schip meerdere dagen in een haven kan liggen zonder aan de walstroom te moeten.

De stichting WadDuurzaam merkte de afgelopen jaren dat er veel belangstelling was voor de milieuvriendelijke boot. “Voor dit schip zijn altijd wel liefhebbers in de markt, maar we hebben die steeds buiten de deur gehouden”, zegt Keizer op de regionale omroep RTV Noord. “De laatste tijd werd het steeds serieuzer, de markt voor deze schepen is behoorlijk aangetrokken. Veel mensen zeggen: dat schip ligt daar, zou het te koop zijn? Dan word je benaderd. Het had dus ook gekund dat het naar het buitenland zou verdwijnen, maar dat had niet de voorkeur van de stichting. Al had het ook een particulier jacht kunnen worden of ergens anders in Nederland terecht kunnen komen.”

De Ecolution is een zeilschip dat tussen 2007 en 2010 werd gebouwd in opdracht van oud-astronaut Wubbo Ockels. Het heeft zes waterdichte compartimenten, alle systemen zijn dubbel uitgevoerd, kan door twee personen worden gevaren en vier tot zes gasten meenemen. Sinds 2015 is het jacht eigendom van de stichting WadDuurzaam en heeft een ligplaats bij hun duurzaamheidscentrum in de haven van het Groningse dorp Lauwersoog. Het schip wordt ingezet om de aandacht op duurzaamheidsprojecten te vestigen.

Het jacht werd ontworpen door scheepsarchitect Gerard Dijkstra. Het herbergt innovaties op het gebied van groene energie, moderne zeiltechnieken en comfort. De dekken zijn gemaakt van synthetisch materiaal in plaats van teak.

Tussen 2019 en 2021 werd het jacht omgebouwd voor het gebruik van waterstof. De elektromotoren draaien op stroom die door brandstofcellen wordt geleverd. Als op volle zee de zeilen het overnemen, gaat de scheepsschroef als een soort windmolentje stroom opwekken, die benedendeks in accu's wordt opgeslagen.

Kijk hier naar het waterstofontwerp van de Ecolution

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen