• Home Slider01

californie shell trucks waterstofIn 2023 gaan de bedrijven Schenk Transport, onderzoeksbureau TNO en waterstofleverancier Air Products een waterstoftankstation bij Rotterdam openen speciaal voor zwaar transport. Het project met de naam Project Schone Waterstof en Wegtransport, kortweg CH2aRT, heeft daarvoor DTKI-subsidie gekregen van de Nederlandse overheid. Er wordt een groot waterstoftankstation ontwikkeld en een aantal nieuwe waterstoftrucks.

Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met de haven van Rotterdam en heeft als doel om het grootste waterstoftankstation van Nederland te bouwen. Air Products gaat het tankstation in het Botlekgebied bevoorraden en exploiteren en groene waterstof op een efficiënte en veilige manier leveren, terwijl Schenk Tanktransport de H2-vrachtwagens gaat inzetten voor haar dagelijkse logistieke operaties. TNO zal het gehele project monitoren en de verkregen inzichten gebruiken voor de verdere ontwikkeling en toepassing van waterstof in het zware wegvervoer.

De toegekende DKTI-transportsubsidie ​​is bedoeld om projecten voor duurzaam transport te ondersteunen. De subsidie ​​is in het leven geroepen om duurzame innovaties in de transportsector te versnellen. Ook draagt ​​het project bij aan de ambities van HyTrucks, een internationaal consortium van verschillende partijen, dat in de driehoek Rotterdam , Noordrijn-Westfalen en Antwerpen in 2025 met 1.000 waterstofaangedreven vrachtwagens waterstof op grote schaal wil inzetten in het zware wegvervoer. Tot de partijen, die onder een memorandum van overeenstemming werken, behoren niet alleen Air Products, maar ook havenbedrijven, transportbedrijven, tankstation-exploitanten en vrachtwagenfabrikanten.

Boudewijn Siemons , COO Havenbedrijf Rotterdam is zeer tevreden met de innovatieve plannen. "Alle vervoersbewegingen, van scheepvaart tot wegvervoer, moeten in 2050 CO2-neutraal zijn. Waterstof is een schoon, levensvatbaar alternatief voor diesel binnen het goederenvervoer. Maar dan moet er natuurlijk wel getankt kunnen worden. Ik ben verheugd dat Air Products hierin het voortouw neemt door binnen twee jaar het eerste waterstoftankstation voor vrachtwagens in Rotterdam in gebruik te nemen."

Foto: in juni 2021 opende Shell met partners Kenworth en Toyota twee waterstoftankstations speciaal voor zwaar transport in Californië.
Kik hier voor de beelden.

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen