• Home Slider01

Lingen RWE waterstofHet Duitse energiebedrijf RWE gaat 30 miljoen euro investeren in de productie van groene waterstof. De proeffabriek komt te staan bij de stad Lingen, 20 kilometer vanaf de Nederlandse grens bij Denekamp. De volgende maand moet de bouw beginnen, de eerste waterstof wordt over ruim een jaar geproduceerd.

RWE spreekt in het persbericht over een proefopstelling. Er komen twee verschillende elektrolysers, een van fabrikant Sunfire uit Dresden met een capaciteit van 10 megawatt en een PEM elektrolyser van Linde met een capaciteit van 4 megawatt. Als de site operationeel is kan er maximaal 7000 kilo groene waterstof per dag worden geproduceerd. Deze kan worden getransporteerd via het toekomstige regionale waterstofnetwerk of worden bijgemengd bij brandstof voor energiecentrales.

Klimaatneutraal geproduceerde waterstof gaat een belangrijke rol spelen in de energietransitie in Duitsland. De deelstaat Nedersaksen financiert de bouw van de testfaciliteit met acht miljoen euro. Het financieringsbesluit van de regionale overheid is deze week officieel overhandigd. 

De minister van Energie van Nedersaksen, Olaf Lies, is zeer enthousiast over de H2-plannen van RWE in Lingen. “Vooral de oorlog in Oekraïne maakt duidelijk hoe hard de energietransitie nodig is. Waterstof wordt een integraal onderdeel van ons energiesysteem en dat hebben we nodig om onze klimaatdoelen te halen. De energietransitie kan alleen slagen met moleculen en elektronen”.

Op de locatie in Lingen wil RWE tegen 2024 ook een elektrolyse-installatie bouwen met een vermogen van 100 megawatt. Tegen 2026 komt daar nog eens 200 megawatt bij. In Lingen staat ook een kerncentrale die de komende jaren moet sluiten.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen