• Home Slider01

Nieuw Zeeland eerste tankstation waterstofDe bouw van het eerste waterstoftankstation van Nieuw-Zeeland is deze week begonnen. Het is de eerste van een serie van vier die worden ontwikkeld door de energiebedrijven Hiringa Energy en Waitomo Group. Het eerste H2-station richt zich op zwaar transport en komt te staan op het Noordereiland nabij Palmerston North Airport.

Hiringa Energy en Waitomo Group gaan meer dan 30 miljoen euro investeren in vier waterstoftankstations die het komende jaar worden gebouwd op het Noordereiland. De vergunning voor het tweede tankstation bij de stad Hamilton is inmiddels binnen. De andere twee tanklocaties komen Tauriko en Auckland, hier loopt de vergunningsaanvraag nog. Beide bedrijven streven ernaar het netwerk begin volgend jaar uit te breiden naar het Zuidereiland en hopen in de komende vier tot vijf jaar over 24 tankstations met hoge capaciteit in het hele land te beschikken. Dat wordt dan een van de eerste tanknetwerken voor zwaar transport ter wereld. Hiringa Energy gaat de waterstof leveren, Waitomo is eigenaar van een landelijke keten van tankstations.

Een eerste vloot van 20 emissievrije Hyzon-vrachtwagens op waterstof is inmiddels aangekocht door het vrachtwagenverhuurbedrijf TR Group. De voertuigen hebben een actieradius van meer dan 600 kilometer. Hyundai Nieuw-Zeeland heeft vijf zware vrachtwagens met waterstofbrandstofcellen geïmporteerd.

In Nieuw-Zeeland is zwaar transport verantwoordelijk was voor meer dan een kwart van de totale uitstoot binnen de mobiliteit, terwijl het aantal zware voertuigen slechts 4 procent van het totaal aantal uitmaakt.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen