• Home Slider01

Ekinetix Amsterdam waterstofDe Nederlandse waterstofspecialist Ekinetix heeft een bunkersysteem ontworpen voor het efficiënt en veilig tanken van waterstof door schepen. Het onderwerp is actueel door de “Hydrocat”, een dienstschip op waterstof dat vaart naar offshore windparken. Het Ekinetix bunkerprotocol, ontwikkelt in opdracht van CMB.TECH, maakt het snel en veilig vullen van schepen met gecomprimeerd waterstofgas mogelijk. 

Ekinetix ontwierp het bunkersysteem aan zowel de vraag- als aanbodzijde en het waterstofopslagsysteem aan boord. Dit omvat de systeembeschrijving en specificaties. Het bunkerprotocol zorgt voor veilig en snel vullen, met een hoger debiet dan mogelijk is voor (zware) wegvoertuigen. Aanvullend verzorgde Ekinetix het volledige vergunningsproces, de Quantitative Risk Assessment (QRA) en de Hazard and Operability study (HAZOP) voor het gehele systeem. Met toestemming van de aangemelde instantie kunnen de schepen nu op verschillende locaties worden gebunkerd. Ekinetix noemt het vulproces ‘een echte blauwdruk voor spannende dingen die komen gaan’.

Inmiddels de eerste officiële bunkering van het op waterstof aangedreven servicebemanningsvaartuig "Hydrocat" succesvol verlopen met een Truck-to-Ship-bunkering onder 500 bar. De officiële inhuldiging van het vulproces vindt komende  week plaats tijdens de Sustainable Energy Council World Hydrogen Summit 2022 in de gemeente Rotterdam.

Aan de landzijde stelde Ekinetix de blauwdruk samen met Havenbedrijf Amsterdam , milieudienst IJmond,Zeehaven IJmuiden NV / Haven IJmuiden en Veiligheidsregio Kennemerland. Aan de scheepszijde kreeg het bedrijf de officiële toestemming van Lloyd's Register , veiligheidsstudies en scheepscertificering.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen