• Home Slider01

Hawai bus waterstofEen belangrijke stap voor toeristeneiland Hawaï in de Grote Oceaan, dit jaar worden de eerste drie bussen voor personenvervoer op waterstof in gebruik genomen. De provincie Hawaï County heeft als doel in uiterlijk 2035 het totale openbaar vervoer op het eiland emissievrij te hebben.

Inmiddels is de eerste waterstofaangedreven bus operationeel (foto). Dit voorjaar zal de omgebouwde Ford worden ingezet op drie verschillende routes in de stad Kailuwa-Kona. Het voertuig gaat in eerste instantie zo’n 160 kilometer per dag rijden.

"We zijn verheugd om onze emissie-visie in de praktijk te brengen in termen van duurzame actie op ons eiland", laat burgemeester Mitch Roth weten. “Het verschuiven van onze hele provinciale vloot naar alternatieve brandstoffen en elektrische voertuigen is voor ons een prioriteit.”  Later deze maand is er een ceremonie gepland om de officiële ingebruikname van de waterstofbus te benadrukken.

Hawaï Natural Energy Institute schonk in 2019 de El Dorado Aero Elite, die nu is omgebouwd naar waterstof, aan de Hawaï County Council. In de bus kunnen 21 passagiers worden vervoerd. Binnenkort volgt de levering van twee naar waterstof omgebouwde El Dorado Aero Elite-bussen uit 2012, met ruimte voor 19 passagiers. Deze zijn door Hawaï Volcanoes National Park aan de provincie geschonken. Alle bussen hebben een 40 kW brandstofcel, aangevuld met een A123 lithium-ionbatterij.

In 2017 hebben de burgemeesters van de vier provincies van de staat Hawaï toegezegd de openbaarvervoersvloten richting 2035 om te zetten naar zero-emissie. Als gevolg hiervan begon Hawaï County Mass Transit in november 2020, in samenwerking met Roberts Hawaï, een elektrische bus in Hilo te gebruiken als een eerste stap in plannen om de hele fossiele vloot te vervangen door emissievrije technologie.

De vervoersbedrijven op Hawaï focussen zich de komende jaren op opkomende technologieën om de afgesproken doelstellingen te halen en werken tegelijkertijd aan  financiering voor de aankoop, exploitatie en onderhoud van de emissievrije bussen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen