• Home Slider01

Frankrijk Ugine Swiss Steel waterstofDe Swiss Steel Group, een van de grootste producenten van lange staalproducten ter wereld, gaat  het productieproces verduurzamen met waterstof. In de omgeving van de fabriek in Ugine, in de Franse Alpen, komt een productielocatie voor groene waterstof. Door gedeeltelijk over te stappen op waterstof wil het bedrijf minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken. Voor de productie van groene waterstof is een samenwerkingsverband aangegaan met de Franse waterstofpionier Lhyfe.

De Swiss Steel Group meldt dat het de eerste waterstof wil gaan gebruiken in branders, herverwarmingsovens en warmtebehandelingsovens. De staalproducent die jaarlijks 200 miljoen kilo staal produceert, denkt door een deel van het proces over te laten schakelen op waterstof ongeveer 16.000 ton CO2 per jaar te kunnen vermijden. De staalindustrie is wereldwijd een belangrijke bron van CO2-uitstoot en veroorzaakt ongeveer 7% van de koolstofvervuiling.

Waterstofproducent Lhyfe wil tot 12-duizend kilo waterstof per dag gaan produceren met een electrolyser van 30 MW. Het grootste deel van de waterstof is bestemd voor de staalfabriek en wordt via een pijpleiding aangevoerd. Een ander deel gaat naar de mobiliteit in het gebied. Het lijkt dat het waterstofproject een showcase moet worden, in de regio worden de Olympische Winterspelen in 2030 gehouden.

De Franse waterstofproducent Lhyfe richt zich op het produceren en leveren van uitsluitend groene waterstof. In 2021 heeft Lhyfe de eerste groene waterstofproductie-installatie op industriële schaal ter wereld ingehuldigd die is verbonden met een windpark. In 2022 opende het bedrijf het eerste pilotplatform voor de offshore groene waterstofproductie ter wereld.

In 2023 heeft Lhyfe zijn tweede en derde locatie ingehuldigd, en momenteel zijn er verschillende locaties in aanbouw of in uitbreiding in heel Europa. Lhyfe is vertegenwoordigd in 12 Europese landen en had eind december 2023 195 medewerkers. Het bedrijf is genoteerd aan de Euronext-markt in Parijs.

Lees ook: verenigd-koninkrijk-nieuwe-waterstofmotoren-zorgen-voor-balans-op-het-energienet

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen