• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: mega-fabriek voor brandstofcellen bijna klaar, opening voorjaar 2024

Bordeau waterstof fabriekBij het Franse bedrijf HDF Energy (voorheen Hydrogène de France) wordt volop gebouwd aan een grote fabriek voor brandstofcellen. De fabriek komt op het voormalige Ford-industrieterrein in Blanquefort in de regio Bordeaux en moet volgens planning eind mei worden geopend. Het beursgenoteerde bedrijf meldt wel dat de productie met enige vertraging wordt opgestart. “Inmiddels is iedereen weer realistisch. We waren verrast door de door de markt aangekondigde waterstofvolumes, maar dat valt op korte termijn tegen”, zegt Damien Havard, CEO en oprichter van HDF Energy.

Een recente CEA-studie schat de vraag van Europese fabrikanten naar groene waterstof tegen 2030 op 2,5 miljoen ton, acht keer minder dan de vraag uit de markt die Brussel nastreeft om te voldoen aan de noodzaak van het koolstofvrij maken van de economie. “Niet alles zal waterstof zijn”, bevestigt Damien Havard. “Maar zelfs als de doelstellingen naar beneden worden bijgesteld, blijven de volumes groot genoeg”.

Later dit jaar zal HDF Energy de eerste brandstofcellen produceren in de nieuwe 7.000 m² grote fabriek in Blanquefort in Zuidwest Frankrijk. Het wordt de eerste massaproductiefabriek ter wereld voor krachtige PEM-waterstofbrandstofcellen. HDF Energy werkt bij de ontwikkeling samen met Ballard Power Systems in het Canadese Vancouver.

Een brandstofcel met protonenuitwisselingsmembraan zet de energie die vrijkomt tijdens de elektrochemische reactie van waterstof en zuurstof om in elektriciteit en water. De PEM-brandstofcellen onderscheiden zich door goede prestaties bij lagere temperaturen, waardoor ze snel kunnen opstarten en onmiddellijk kunnen reageren op schommelingen in de stroomvraag – een eigenschap die ze bij uitstek geschikt maakt voor zowel mobiele als stationaire toepassingen.

Lees ook: oostenrijk-waterstoffabriek-voor-stadsbussen-in-wenen-officieel-geopend

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen