
Namibië: Nederlandse ontwikkelingsbank investeert fors in groene waterstof uit Afrika
Een belangrijke stap voor de ontwikkeling van de waterstofeconomie van Afrika. De regering van Namibië heeft een megacontract gesloten met Hyphen Hydrogen Energy voor de grootschalige opwek van groene waterstof. In totaal wordt er voor het opwekken van energie uit zon en wind en aansluitend de productie van groene waterstof, meer dan 9 miljard euro geïnvesteerd. Het bedrag komt ongeveer overeen met het jaarlijkse BBP van Namibië.
Hyphen Hydrogen Energy gaat de komende jaren windparken en zonnevelden plaatsen in de woestijn van Namibië. Gezamenlijk krijgen deze systemen een opgesteld vermogen van 7 gigawatt. Hieraan worden electrolysers voor de productie van groene waterstof gekoppeld met een gezamenlijk vermogen van 3 gigawatt. De waterstof wordt vervolgens in de vorm van ammoniak geëxporteerd. De fabriek moet, als deze eind van dit decennium helemaal gereed is, jaarlijks twee miljoen ton ammoniak produceren. Voor de werkgelegenheid in Namibië is het ook een belangrijk project. Tijdens de bouwfase zijn er 15.000 banen beschikbaar en tijdens de exploitatiefase 3.000.
De Namibische president Hage Geingob is enthousiast over de nieuwe kansen voor zijn land. "We zijn serieus bezig met een proces dat het potentieel heeft om de levens van velen in ons land, in de regio en zelfs in de wereld te veranderen".
Volgens de uitvoeringsovereenkomst heeft de Namibische overheid de mogelijkheid om als mede-investeerder mee te doen met maximaal 24 procent. Volgens Hyphen is er al 540 miljoen euro aan fondsen gemobiliseerd door de Nederlandse ontwikkelingsbank Invest International en de Europese Investeringsbank (EIB).
Lees ook: pepsico-gaat-proefrijden-met-zware-truck-op-waterstof-vanuit-brisbane

Australië: PepsiCo gaat proefrijden met zware truck op waterstof vanuit Brisbane
Pure Hydrogen en foodfabrikant PepsiCo zijn gestart met een proefperiode met een zware vrachtauto met een laadcapaciteit van 70 ton en een rijbereik tot 400 km op waterstof. De vrachtauto gaat rijden in het oosten van Australië in de regio Brisbane. De testperiode moet aantonen om waterstof een oplossing is om de vrachtautovloot van PepsiCo Australia te verduurzamen.
PepsiCo heeft voor de proef een overeenkomst getekend met het Australische waterstofbedrijf Pure Hydrogen. "Deze proef zal het potentieel van de Australische waterstofenergiemarkten verder laten zien, met name voor commercieel vrachtvervoer dat momenteel sterk afhankelijk is van het gebruik van dieselbrandstof", aldus PepsiCo's Sustainability Manager voor Australië en Nieuw-Zeeland.
Pure Hydrogen heeft geen compleet nieuwe truck gebouwd, maar heeft een bestaand voertuig omgebouwd van fossiele brandstof naar emissievrije waterstof. De proef duurt ongeveer zes maanden. Met de gegevens uit de testperiode zal PepsiCo de commerciële haalbaarheid van transport op waterstof onderzoeken. Als hier positieve resultaten uitkomen wil het bedrijf de komende jaren meer vrachtauto’s op waterstof aanschaffen.
PepsiCo, Inc. is een multinational op het gebied van voedingsmiddelen en dranken met een hoofdvestiging in de Verenigde Staten. Het bedrijf produceert en verkoopt een grote verscheidenheid aan koolzuurdranken en dranken zonder koolzuur. Verder maakt het bedrijf zoutjes, zoetwaren en graansnacks.
Lees ook: nederland-duitsland-waterstof-krijgt-een-belangrijke-rol-tijdens-dunkelflaute

Nederland / Duitsland: waterstof krijgt een belangrijke rol tijdens ‘Dunkelflaute’
Netbeheerder TenneT heeft onderzoek laten uitvoeren naar de leveringszekerheid van elektriciteit, nu steeds meer energie emissievrij wordt opgewekt door zon en wind. De vraag en de antwoorden staan in de zogenoemde Adequacy Outlook van TenneT, die de afgelopen week is gepubliceerd. Het onderzoek draaide om de vraag: hoe kunnen we in de toekomst alle stroom uit hernieuwbare bronnen halen en toch voldoende elektriciteit blijven leveren? TenneT is eigenaar van het hoogspanningsnet in Nederland en een deel van Duitsland.
De komende decennia moet de elektriciteitsproductie steeds meer verduurzamen. De belangrijkste opweksystemen verschuiven van kolen- en aardgascentrales naar zon en wind. Alleen zijn deze niet altijd beschikbaar. Ieder jaar zijn er blokken van meerdere dagen en zelfs weken waarop zonne- en windenergie in zeer beperkte mate beschikbaar zijn, de zogenaamde ‘Dunkelflaute’. In Adequacy Outlook beschrijft TenneT wat er dan moet gebeuren om de economie draaiende te houden.
Ee van de belangrijkste conclusies is dat deze periodes alleen overbrugd kunnen worden met grootschalige opslag van energie in batterijen en waterstof. Batterijen zijn hooguit geschikt voor kortere opslag met een maximum van enkele uren. In waterstof kan veel emissievrije energie worden opgeslagen die de vraag van bedrijven en particulieren dagenlang kan voorzien.
Een belangrijke rol is weggelegd voor elektriciteitscentrales op groene waterstof die tijdens langere periodes van weinig tot geen zon en wind de meeste stroom moeten leveren. Tussen de 4 en 16 gigawatt in Nederland en tussen 8 en 56 gigawatt in Duitsland. De centrales moeten een flinke capaciteit hebben, maar zijn volgens het onderzoek slechts enkele keren per jaar nodig. Uiteindelijk leveren ze daardoor slechts 10 procent van alle elektriciteit. Om het systeem betaalbaar te houden moet de waterstof geproduceerd worden als er een overschot is van zonne- en windenergie.
TenneT heeft ook de opslagcapaciteit berekend die nodig is om de momenten van weinig aanbod van zon en wind te kunnen overbruggen. Duitsland moet 44 tot 90 terawatt aan groene waterstof kunnen opslaan, Nederland 22 tot 44 terawatt. Netbeheerder Tennet heeft in de nu onderzochte scenario’s de groeiende vraag naar stroom door elektrisch rijden, elektrische warmtepompen en het elektrificeren van industriële processen al mee berekend. Emissievrije stroom uit kerncentrales kan in de toekomstige energie-keten een belangrijke rol vervullen. Daarbij moet wel rekening gehouden worden dat een kerncentrale niet snel op- of afgeschaald kan worden.
Door de verschillende landen in Europa goed met elkaar te verbinden kan in ongeveer 25% van de stroomvraag worden voorzien. Maar dit moet niet als oplossing worden gezien. Als het in Nederland of Duitsland niet waait of mistig is, ligt het voor de hand dat dit in naburige Europese landen ook zo is en dat die ook een stroomtekort hebben. Daarom zouden beide landen groene stroom uit landen als Noorwegen en Frankrijk moeten halen, waar meer waterkracht en kernenergie beschikbaar is. Of die landen op dat moment een overschot aan stroom hebben is dan zeer de vraag.
Het hele rapport Adequacy Outlook leest u via deze link (Engelstalig)
Lees ook: mercedes-benz-zet-beelden-van-test-met-waterstoftrucks-in-tirol-online

Nederland: Missie H2 komt met waterstof-medailles richting Olympische Spelen
Om de waterstof in de aanloop naar de Olympische Spelen 2024 in Parijs positief onder de aandacht te brengen, komt Missie H2 met een serie waterstofmedailles. Personen, bedrijven en projecten die op een bijzondere wijze de energietransitie weten te versnellen met waterstof komen in aanmerking. De eerste medaille is inmiddels overhandigd aan Marcel Galjee, managing director van waterstofproducent HyCC.
De jury was lovend over de creativiteit en snelheid waarmee hij en HyCC projecten tot stand weet te brengen. "Marcel kan met recht een koploper worden genoemd in waterstof. Zijn bedrijf voegt de daad bij het woord en realiseert projecten waarvan meerdere projecten een IPCEI (Important Project of Common European Interest) status hebben ontvangen. Een erkenning dat de projecten belangrijk zijn.
Bovendien liggen zij op koers om dit jaar voor meerdere projecten een FID (Final Investment Decision) te nemen. En dat is belangrijk. We zoeken namelijk versnellers, mensen en partijen die de daad bij het woord voegen!
Galjee is een visionair en een kartrekker, die blijft waken voor realisme. Als vliegwiel fungeren en daarbij over onze waterstofambities waken is een combinatie die uniek is. Om het populair te zeggen: hij is de waakhond en de hazewindhond van de waterstofsector."
Marcel Galjee kreeg de eerste waterstofmedaille van Missie H2 eerder deze maand uitgereikt door olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo.
Het doel van Missie H2 is om partijen rondom de energietransitie te inspireren, verbinden en stimuleren groter, sneller en samen bij te dragen aan Nederland als hét Waterstofland 2030. Daarin zijn koplopers nodig: bedrijven, projecten en personen die vooroplopen. Missie H2 geeft deze koplopers een podium en zetten ze in de spotlight door middel van het uitreiken van waterstofmedailles.
Kent u iemand die een belangrijke voortrekkers rol vervult bij de ontwikkeling van waterstof-initiatieven en ook een Waterstof Medaille verdient?
Meldt deze persoon dan aan via de website van Missie H2

Duitsland: Mercedes-Benz zet beelden van test met waterstoftrucks in Tirol online
Geïnteresseerden in zwaar transport die denken dat er weinig gebeurt op het gebied van verduurzaming hebben ongelijk. Mercedes-Benz heeft een film online gezet van proefritten met twee vrachtauto’s op waterstof en een truck op batterijen in de Oostenrijkse regio Tirol. Vanuit Völs bij Innsbruck zijn succesvolle tochten naar hoogtes tot 1.560 meter afgelegd. Met de drie emissievrije vrachtwagens wil Mercedes de toekomstige vraag van klanten naar emissievrij transport kunnen invullen.
Er zijn in Tirol twee prototypevarianten van de Mercedes-Benz GenH2-vrachtwagen met brandstofcelaandrijving op waterstof getest en een bijna in serie geproduceerde batterij-elektrische Mercedes-Benz eActros 300-oplegger. Dalibor Dudic, Head of Vehicle Projects van Mercedes-Benz Trucks, laat weten dat een eerste emissievrije stap gemaakt wordt met batterij-elektrisch en direct daarna de stap naar waterstof. “De seriematige productie van onze brandstofceltruck GenH2 Truck volgt in de tweede helft van het decennium. We zijn hier in Tirol tot de conclusie gekomen dat beide aandrijftechnologieën absoluut betrouwbaar en krachtig zijn.”
Daimler Truck testte twee prototypes van de Mercedes-Benz GenH2 Truck in Tirol. Het voertuig op vloeibare waterstof pendelde meerdere dagen over een traject van in totaal ongeveer 70 kilometer tussen Innsbruck en de Brennerpas. Met ongeveer 2,5 miljoen vrachtwagens per jaar is dit een van de belangrijkste verkeersaders van het Europese goederenvervoer. De combinatie werd voor de ritten beladen tot een gezamenlijk totaalgewicht van 40 ton.
Tegelijkertijd legde een ander prototype van de GenH2-truck, die op gasvormige waterstof rijdt, een afstand van ongeveer 40 kilometer af tussen Innsbruck en het skigebied "Axamer Lizum" op een hoogte van 1.560 m. Het gebruik van de brandstofcel werd gedemonstreerd op verschillende hoogtes in een zeer uitdagende omgeving. Het voertuig werd getankt bij het waterstoftankstation van het Oostenrijkse levensmiddelenbedrijf MPreis in Völs.
Van de testritten zijn vanuit volgauto’s en een drone spectaculaire beelden gemaakt die u kunt bekijken via deze link
Lees ook: met-nieuw-composiet-worden-electrolysers-stabieler-en-efficienter

Nederland: emissievrij vervoer op batterijen of waterstof tijdens Move East
Op de voormalige vliegbasis Twente wordt medio juni aandacht besteedt aan het emissievrije vervoer van de toekomst. Op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni vindt de eerste editie van Move East plaats. Twee dagen lang staan techniek, innovatie en de snelgroeiende emissievrije mobiliteit volop in de belangstelling. Er zijn talrijke voertuigen, waaronder innovatieve batterij-elektrische en waterstof-elektrische te bewonderen. Streekvervoerder Arriva komt met een splinternieuwe waterstofbus die momenteel emmissievrij personenvervoer verzorgt in de Gelderse Achterhoek. Hyundai komt met de zeer moderne waterstofauto Nexo.
De locatie van Move East is ronduit spectaculair. Het evenement wordt gehouden in en rond de enorme hangars op de voormalige militaire vliegbasis waar in het verleden de F16 straaljagers werden gestald en onderhouden.
Op vrijdag 16 juni zijn de zakelijke bezoekers welkom. Transporteurs staan voor grote uitdagingen. In 2025 gaan tientallen binnensteden in heel Nederland op slot voor voertuigen die nog emissies uitstoten. Er zijn slechts twee opties: waterstof-elektrisch of batterij-elektrisch. Maar zijn er wel voldoende waterstoftankstations of elektrische laadpalen?
Deze dag zal onder andere truckspecialist Johnny Nijenhuis nader ingaan op batterij-elektrisch transport, welke voertuigen nu al beschikbaar zijn en hoe ze kunnen worden opgeladen. Hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof Magazine geeft een lezing over de mogelijkheden die waterstof biedt aan transporteurs en wat de stand van zaken is bij de bouw van waterstoftankstations.
Op zaterdag 17 juni is iedereen welkom om duurzaam vervoer over de weg en door de lucht zelf te ervaren. Op deze publieksdag worden de nieuwste technologieën en innovaties getoond en kan iedereen zelf ervaren hoe het is om met elektrisch vervoer te rijden. Dagvoorzitter ‘mr. Electric’ Maarten Pompen neemt de bezoekers gedurende dag mee. Avonturier, piloot en ondernemer Jeroen Komen doet iets wat maar weinigen doen; met zijn eigen kleine vliegtuigje vliegt hij kriskras door Europa. Jeroen vertelt op 'bevlogen' wijze allerlei 'luchtige' verhalen en anekdotes.
De toegang tot Move East is gratis, maar registratie is noodzakelijk. Het hele event is gelijkvloers, dus prima toegankelijk voor rolstoelers. Het event duurt beide dagen van 10 tot 17 uur.
Belangstelling? Geef u dan direct op via deze link.
Move East is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel, ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, Twente Airport - Technology Base. Deze laatste organisatie biedt op de voormalige vliegbasis innovatieve bedrijven de mogelijkheid in een afgeschermde omgeving producten en systemen te ontwikkelen en te testen. Er kan desgewenst gebruik gemaakt worden van de 3 km lange startbaan van het vliegveld. Op het terrein van ruim 220 hectare is alle ruimte voor proefproductie en industrieel onderzoek.
Meer informatie over Move East vindt u op de evenementenwebsite www.move-east.nl Hier kunt u ook gratis toegangskaarten bestellen.

Nederland: met nieuw composiet worden electrolysers stabieler en efficiënter
Op de Universiteit Twente in de Nederlandse stad Enschede wordt volop gewerkt aan de opschaling van electrolysers die gebruik maken van een nieuw composiet. Daarmee wordt het produceren van groene waterstof een stuk efficiënter. Tot op heden worden in de productieapparaten voor waterstof vaak platina en iridium gebruikt. Toekomstgericht is dat niet, deze twee materialen zijn zeldzaam en duur. De activiteit van vijf alternatieve overgangsmetalen samen bleek zeventien keer hoger te zijn dan het best presterende individuele materiaal.
“Wetenschappers over de hele wereld zijn op zoek naar duurzame materialen die vergelijkbare of zelfs betere prestaties mogelijk maken dan platina en iridium”, zegt natuurkundige Chris Baeumer. “De best presterende elektrolysers gebruiken over het algemeen die twee stoffen. Maar dit zijn kostbare materialen en er dreigen tekorten. Iridium is namelijk een erg zeldzaam metaal dat vrijwel alleen in Zuid-Afrika gevonden wordt. Verwacht wordt dat de vraag naar elektrolysers zo groot wordt, dat vóór 2050 de hele wereldvoorraad iridium is opgebruikt.”
De Nederlandse onderzoekers hebben het nieuwe composiet gezamenlijk ontwikkeld met de universiteit van de Duitse stad Karlsruhe. “De Duitse onderzoekers mengden chroom, ijzer, kobalt, mangaan en nikkel bij elkaar tot één vaste stof”, zegt Baeumer. “Aansluitend maakten we er hele dunnen plaatjes van en coatten de elektroden met de nieuwe katalysator. Vervolgens voerde ik wat experimenten uit. De stof bleek veel efficiënter te zijn dan we hadden verwacht. Ik durf er nog geen exact getal aan te hangen, omdat we het materiaal alleen in een laboratoriumomgeving hebben getest.”
Bij de productie van groene waterstof spelen twee uitdagingen: de activiteit en de stabiliteit van de elektrokatalysator. Hoe actiever de katalysator, hoe meer waterstof er wordt geproduceerd met dezelfde hoeveelheid stroom. Hoe stabieler de katalysator, hoe langer deze meegaat. De verschillende elementen werken samen in de reactie. Ze blijken elkaar positief te beïnvloeden. De onderzoekers spreken van een synergie-effect.
“Samen met onderzoeksbureau TNO testen we onze elektrokatalysator nu op grotere schaal. In het laboratorium werken we met machientjes van een centimeter groot, maar de daadwerkelijke apparaten hebben een dwarsdoorsnede van 3 meter en zijn vele meters lang. Dat zijn heel andere omstandigheden.”
Foto: 's werelds grootste electrolyser die in gebruik is bij HydrogenPro in Noorwegen
Lees ook: zes-maanden-proefrijden-met-ford-e-transit-op-waterstof

Verenigd Koninkrijk: zes maanden proefrijden met Ford E-Transit op waterstof
De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft een proef aangekondigd met bestelwagens op waterstof. Acht voertuigen op H2 gaan gedurende een periode van zes maanden rijden in het Verenigd Koninkrijk. Het brandstofcelsysteem wordt geïntegreerd in de batterij-elektrische E-Transit die al langere tijd in Europa te koop is.
Ford wil de eerste testmodellen inzetten bij transporteurs de veel waarde hechten aan bestelwagens met een grotere actieradius dan batterij-elektrische voertuigen kunnen bieden. De E-Transits worden geproduceerd in Turkije en worden in het Verenigd Koninkrijk door eigen technici omgebouwd naar waterstof. De proef moet uitwijzen of waterstof-brandstofceltechnologie een groter emissievrij bereik kan bieden aan E-Transit-klanten die veel kilometers afleggen, met maximale ladingen en / of energieverslindende systemen als koelmachines. Ook zullen de H2-Transits worden ingezet in gebieden waar het stroomnet onvoldoende capaciteit heeft om veel grotere voertuigen te kunnen opladen. Het project met waterstof loopt in totaal drie jaar en eindigt eind 2025.
Ford Bedrijfswagens is al 57 jaar marktleider in het Verenigd Koninkrijk voor bedrijfsvoertuigen. Het VK is de op twee na grootste markt van Ford ter wereld en is goed voor ongeveer 30 procent van de totale verkoop van Ford-auto's in Europa.
Lees ook: waterstoffabriek-van-700-mw-voor-productie-van-groene-staal-in-boden

Zweden: waterstoffabriek van 700 MW voor productie van groene staal in Boden
Het Duitse bedrijf Thyssenkrupp Nucera gaat de electrolysers leveren voor de eerste grootschalige groene staalfabriek van Europa. Gestandaardiseerde 20 MW elektrolysemodules voor de productie van groene waterstof zullen daarvoor worden geschakeld tot een geïnstalleerd vermogen van meer dan 700 MW. Hierdoor ontstaat een van de grootste fabrieken voor groene waterstof van Europa.
De eerste fabriek waar groene staal geproduceerd wordt door het verbranden van waterstof is momenteel in ontwikkeling bij de stad Boden in het noorden van Zweden. In de beginfase zal de site 2,5 miljoen ton groen staal produceren en tegen 2030 zal dit naar verwachting zijn toegenomen tot ongeveer 5 miljoen ton. Er is nu al een grote vraag naar producten van groene staal in de auto-industrie, die op deze wijze de ecologische voetafdruk wil verkleinen.
De grote uitdaging bij de productie van staal zijn de benodigde hoge temperaturen die met stroom niet behaald kunnen worden. In een tussenstap wordt van groene stroom uit wind en waterkracht waterstof geproduceerd. Hiermee kan wel de benodigde productietemperatuur worden behaald. Traditionele verbrandingsprocessen van aardgas en steenkoop behoren daarmee tot het verleden. Het productieproces van staal met waterstof zorgt voor een emissiereductie tot 95%.
“De waterstoffabriek in Boden wordt vele malen groter dan de meeste bestaande elektrolysefabrieken van vandaag. Door onze eigen sterke technische expertise te combineren met die van een bewezen krachtige en zeer efficiënte elektrolysers van Thyssenkrupp Nucera, kunnen we de zware industrie te transformeren. We beginnen met staal in Boden, direct aan de Botnische Golf, maar dat is nog maar het begin”, zegt Maria Persson Gulda, Chief Technology Officer van initiatiefnemer H2 Green Steel. Het bedrijf heeft tot doel de geproduceerde emissies te helpen compenseren en de klimaatverandering tegen te gaan. Daarom richt de industriële start-up zich op industriële processen waar de meeste impact kan worden gemaakt.
Bij de realisatie heeft H2 Green Steel gekozen voor een industriële partner met ruime ervaring bij de bouw van waterstoffabrieken wereldwijd. Thyssenkrupp Nucera is betrokken bij de installatie van een 2+ GW elektrolyse-installatie voor Air Products in Saoedi-Arabië, de levering van een fabriek voor Unigel in Brazilië en een 200 MW waterstoffabriek voor Shell in de haven van Rotterdam.
Lees ook: hyundai-showt-zeer-exclusieve-waterstofauto-aan-het-comomeer

Italië: Hyundai showt zeer exclusieve waterstofauto aan het Comomeer
Bezoekers van het Concorso d'Eleganza Villa d'Este aan het Italiaanse Comomeer konden de afgelopen week kennismaken met een heel bijzonder voertuig op waterstof. De Hyundai Motor Company showde op het prestigieuze event de N Vision 74. Van dit unieke voertuig is slechts één exemplaar gemaakt en het dient als rollend laboratorium. En dat wisten de al even stijlvolle gasten van de wereldberoemde oldtimer- en prototypeshow enorm te waarderen.
De N Vision 74, onthuld in 2022, is een waterstof-brandstofcel-hybride 'Rolling Lab' van Hyundai's high-performance merk N, met een ontwerp dat is geïnspireerd op de Pony Coupe Concept uit 1974, bedacht door de legendarische Italiaanse ontwerper Giorgetto Giugiaro. Hyundai Motor gebruikt 'Rolling Labs' om geavanceerde technologieën voor toekomstige productiemodellen te testen. Met de kennis die wordt opgedaan wil Hyundai een belangrijke positie verwerven binnen het marktsegment van emissievrij transport.
De N Vision 74 beschikt zowel links als rechts over onafhankelijke dubbele motoren op de achterwielen. Het voertuig heeft een vermogen van 680 pk en een accelereerd in minder dan 4 seconden van 0 tot 100 km/u. Het vermogen wordt geleverd door een 85 kW brandstofcel onder de motorkap, een 62 kWh lithium-ionbatterij tussen de bestuurder en de passagier en twee waterstoftanks van 2,1 kg aan de achterzijde. Deze tankinhoud zorgt voor een actieradius van bijna 600 km.
Door de retro-futuristische N Vision 74 tentoon te stellen op een van 's werelds belangrijkste klassieke en conceptcar-events, wil Hyundai Motor de aandacht vestigen op zowel zijn designerfgoed als zijn visie op duurzame prestatietechnologie.
“Deelnemen aan Concorso d'Eleganza Villa d'Este is een enorme eer”, zegt Luc Donckerwolke, President en Chief Creative Officer van Hyundai Motor Group. “De toekomst die we ons vroeger voorstelden, wordt stilaan werkelijkheid. De auto verandert van vervoermiddel in een mobiliteitsplatform. Hyundai wil een belangrijke bijdrage leveren aan deze ontwerptransformatie.”
Lees ook: future-proof-shipping-presenteert-eerste-containerschip-op-waterstof

Nederland: Future Proof Shipping presenteert eerste containerschip op waterstof
Het eerste Nederlandse containerschip dat vaart op waterstof wordt vandaag in Rotterdam officieel gepresenteerd. Het schip met de naam ‘FOD Maas’ dat de afgelopen decennia heeft gevaren op gasolie is een jaar geleden uit de vaart genomen om te worden omgebouwd naar emissievrije waterstof. Het werk is uitgevoerd op de werf van de Holland Shipyards Group in Werkendam. Opdrachtgever is het Rotterdamse bedrijf Future Proof Shipping (FPS), dat de komende jaren drie binnenvaartschepen laat ombouwen naar waterstof.
De minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers is vandaag aanwezig bij de doop in Rotterdam. Bezoekers van de Willemswerf hebben het schip de afgelopen dagen al kunnen bewonderen. Future Proof Shipping heeft een 850m2 groot billboard afgehuurd om het zeer innovatieve project onder de aandacht te brengen.
Bij het containership Maas, van 110 meter lang en 11,45 meter breed, is de traditionele verbrandingstechnologie vervangen door waterstoftechnologie. Zowel de hoofdmotor als de versnellingsbak zijn tijdens de ombouw verwijderd en er is een nieuw modulair voortstuwingssysteem geplaatst dat bestaat uit een PEM-brandstofcel van Nedstack in Arnhem, aangevuld met batterijen. De via elektriciteit worden voortaan de nieuwe elektromotoren aangestuurd. Het waterstof- en brandstofcelsysteem is geïnstalleerd in de laadruimte van het schip, waarbij de waterstofvoorraad boven het brandstofcelsysteem is geplaatst. Waterstof wordt aan boord opgeslagen in twee 40ft containers. In totaal kan er 1000 kilo waterstof worden meegenomen onder een druk van 300 bar. Het brandstofcelsysteem is drievoudig redundant uitgevoerd en heeft een vermogen van 825 kW. Een lithium-ion batterijpakket van 504 kWh ondersteund het brandstofcelsysteem als er snel extra energie nodig is. Het complete systeem is geleverd door de Koedood Marine Group.
Voor de ‘FOD Maas’ is eerder al een time-chartercontract afgesloten met terminaloperator BCTN voor het onderhouden van een lijndienst tussen Rotterdam en de BCTN-terminals in België. De uitstoot van broeikasgassen wordt met dit schip naar verwachting jaarlijks verminderd met 2000 ton CO2.
Lees ook: pesa-presenteert-eerste-rangeerlocomotief-op-waterstof-video

Polen: Pesa presenteert eerste rangeerlocomotief op waterstof (video)
De Poolse fabrikant van spoorwegmaterieel Pesa heeft de eerste rangeerlocomotief op waterstof gepresenteerd. Het voertuig met de naam SM42 6Dn, is in basis een SM-42 die eerder is ontwikkeld voor energiebedrijf PKN Orlen. Tijdens de doorontwikkeling is de locomotief voorzien van brandstofcellen. De topsnelheid van het voertuig bedraagt 90 km per uur.
De emissievrije rangeerlocomotief heeft vier assen met vier keer een 180 kW elektromotor. De twee brandstofcellen komen van Ballard en hebben een vermogen van 85 kW per stuk. Ze worden ondersteund door een batterijpakket van 167 kWh. In 32 tanks wordt in totaal 175 kilo waterstof opgeslagen onder 350 bar. Volgens opgave van PESA bedraagt de tanktijd 30 minuten.
De productie van emissievrije voertuigen, waaronder locomotieven en passagierstreinen op waterstof, is het belangrijkste onderdeel van de ‘Green Pesa-strategie’, die uitgaat van de maximale reductie van de CO2-voetafdruk zowel bij de productie als bij de exploitatie van spoorvoertuigen.
Het Poolse bedrijf Pesa is actief binnen het segment ‘rollend spoormaterieel’. Het bedrijf levert sneltrams, trams en elektrische en dieseltreinen aan spoorwegmaatschappijen in binnen- en buitenland.
De video met de eerste beelden van de rangeerlocomotief ziet u via deze link
Lees ook: europa-s-eerste-tankstation-met-vloeibare-h2-komt-in-haven-van-zeebrugge

België: Europa’s eerste tankstation met vloeibare H2 komt in haven van Zeebrugge
De haven van Zeebrugge krijgt binnenkort een openbaar tankstation voor vloeibare waterstof voor vrachtwagens. Air Products zal het station installeren en exploiteren, terwijl Aers Energy België, dochteronderneming van het Nederlandse Aers BV uit Aardenburg, de beveiligde parking, de truckshop en het restaurant ernaast zal uitbaten. Het nieuwe station zal uniek zijn omdat dit het eerste station in Europa zal zijn waar vloeibare waterstof aan de pomp verkrijgbaar is. Zware vrachtwagens die waterstof in vloeibare vorm kunnen tanken worden momenteel alleen nog maar door Daimler Truck ontwikkeld.
Aers Energy België is een samenwerking aangegaan met de Belgische afdeling van Air Products voor de realisatie van ‘het tankstation van de toekomst’: een multi-fuel waterstoftankstation voor trucks plus een serviceplein in de haven van Zeebrugge. De innovatieve tanklokatie komt aan de afslag 19 ‘Zeebrugge’ van de snelweg A11 op een paar kilometer afstand van de Nederlands-Belgische grens in Zeeuws-Vlaanderen.
Daar komt een XXL-truckstop inclusief een waterstoftankstation voor vrachtwagens, elektrisch laden voor e-trucks en personenauto’s, bewaakte truckparking voor 135 vrachtwagens en een winkel, restaurant en toiletfaciliteiten voor beroepschauffeurs. Aers Energy België, het bedrijf dat de bouwlicentie heeft binnengehaald, heeft Air Products benaderd omdat dat bedrijf al zestig jaar ervaring heeft met waterstofproductie, logistiek en diensten. Air Products is een pionier in de energietransitie met meer dan 10 miljard euro aan aangekondigde investeringen in schone waterstofprojecten over de hele wereld.
Tom Hautekiet, commercieel directeur van de haven van Antwerpen-Brugge, is enthousiast dat zijn haven de eerste in Europa wordt met een tankstation voor waterstof in vloeibare vorm. “Dit is een belangrijke stap naar bijna totale koolstofneutraliteit tegen 2050. De samenwerking tussen Air Products en Aers Energy Belgium is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van duurzame transportoplossingen. Met het baanbrekende multifuel waterstoftankstation in Zeebrugge zet Europa een grote stap in de richting van CO2-vrij zwaar wegtransport. Dit project toont niet alleen de kracht van samenwerking, maar benadrukt ook de cruciale rol die waterstof zal spelen bij het vormgeven van een schonere en duurzamere toekomst voor de transportsector.”
Foto: de bouw van de XXL-truckstop is inmiddels begonnen op het groene terrein tussen de windmolens midden op de foto
Lees ook: vijf-autofabrikanten-ontwikkelen-samen-verbrandingsmotoren-op-waterstof

Japan: vijf autofabrikanten ontwikkelen samen verbrandingsmotoren op waterstof
Vijf grote fabrikanten van voertuigen in Japan gaan samenwerken binnen het kostbare ontwikkelingsproces van verbrandingsmotoren op waterstof. De bedrijven Kawasaki Motors, Suzuki Motor Corporation, Honda Motor Company en Yamaha Motor Company en projectpartner Toyota hebben gezamenlijk aangekondigd dat ze goedkeuring hebben gekregen van het Ministerie van Economie, Handel en Industrie van Japan om een gezamenlijke technologische onderzoeksteam op te richten. De organisatie met de naam Hydrogen Small mobility & Engine technology, kortweg ‘HySE’ richt zich op voor het ontwikkelen van motoren op waterstof voor kleine mobiliteit.
De vijf projectpartners zijn ervan overtuigd dat een strategie van meerdere trajecten richting een koolstofarme samenleving noodzakelijk is, in plaats van te focussen op één enkele energiebron. Door een gezamenlijke aanpak komt nieuwe technologie, waaronder verbrandingsmotoren op waterstof, in een stroomversnelling.
Het gebruik van waterstof brengt grote technische uitdagingen met zich mee, waaronder een hoge vlamsnelheid en een groot ontstekingsgebied. Dit resulteert in praktijk in een onstabiele verbranding. Om dit op te lossen is meer onderzoek nodig. De ervaring die de bedrijven individueel hebben bij de optimale verbranding van fossiele brandstoffen wordt hierin meegenomen. De vijf leden streven er ook naar om samen te werken aan de gezamenlijke missie om een ontwerpstandaard vast te stellen voor de waterstofmotor voor kleine mobiliteit.
Kenji Komatsu, kandidaat-voorzitter van HySE en Executive Officer van Yamaha Motor, is enthousiast over de samenwerking. "We zijn zeer verheugd de geplande oprichting van de nieuwe samenwerking aan te kondigen. Er zijn veel uitdagingen bij de ontwikkeling van waterstof aangedreven motoren, maar we hopen dat de activiteiten van het nieuwe team het fundamentele onderzoek bevorderd om die uitdagingen aan te gaan".
HySE verklaart dat de organisatie ook onderzoek gaat doen naar een waterstoftanksysteem en waterstoftanks voor kleine mobiliteit.
Lees ook: mercedes-benz-presenteert-nieuwe-waterstofbus-in-barcelona

Spanje: Mercedes-Benz presenteert nieuwe waterstofbus in Barcelona
Mercedes-Benz komt met een wereldpremière naar de Global Public Transport Summit 2023 in Barcelona. De Duitse voertuigenfabrikant meldt deze ochtend dat de bus eCitaro met een brandstofcel in de Spaanse stad voor het eerst te zien zal zijn. De eCitaro is van oorsprong een batterij-elektrische bus die door de fabrikant wordt omschreven als een wereldwijde bestseller.
De nieuwe, emissievrije lijnbus met een brandstofcel combineert een grote actieradius met een hoge passagierscapaciteit. Vanaf volgende maand is het voertuig, met een actieradius van 350 kilometer en een capaciteit van 128 passagiers, al leverbaar. Mercedes-Benz meldt dat de eCitaro op waterstof hiermee naadloos stadsbussen met een verbrandingsmotor kan vervangen. Tegelijkertijd is het de ideale aanvulling voor vervoerders met een bestaand batterij-elektrisch wagenpark die hun lange routes willen rijden zonder te hoeven opladen en zonder extra bussen te hoeven inzetten omdat electrisch-voertuigen langere tijd moeten stilstaan om de batterijen weer op te laden .
De eCitaro op waterstof heeft een brandstofcel met een vermogen van 60 kW dat wordt ondersteund door een pakket van 4 accu’s met 98 kWh per stuk. Door optimaal gebruik te maken van stroom uit de brandstofcel en stroom uit het accupakket claimt de fabrikant een zeer efficiënte bus te hebben ontwikkeld. Dankzij de gunstige gewichtsverdeling van batterijen en brandstofcellen maakt de gekozen technologie een hoge passagierscapaciteit mogelijk.
Voordat de eCitaro in juni in serieproductie gaat, is het voertuig op alle vlakken uitvoerig getest. De focus lag met name op de nieuwe brandstofcel en het waterstofsysteem.
Ook op technologisch gebied is de bus uniek. Bij het gebruik van elektrische bussen speelt de analyse van bedrijfsgegevens om de economische efficiëntie te optimaliseren een steeds belangrijkere rol. Mercedes-Benz biedt daarom als een van de eerste voertuigfabrikanten in Europa de TiGR virtuele data-interface aan voor busbewaking op afstand volgens de universele, internationale standaard die is gedefinieerd door ITxPT. Hierdoor kunnen vervoerders met gemengde wagenparken gebruikmaken van een homogene database en met de beschikbare data de voertuigen zeer efficiënt laten rijden.
De beurs Global Public Transport Summit 2023 wordt van 4 tot 7 juni 2023 in Barcelona gehouden.
Lees ook: vliegtuigfabrikant-fokker-wil-comeback-met-emissievrij-op-waterstof

Nederland: vliegtuigfabrikant Fokker wil comeback met emissievrij op waterstof
De Nederlandse vliegtuigfabrikant Fokker Next Gen is de afgelopen maanden begonnen met het ontwerpen van een eerste vliegtuig op waterstof. Zodra het ontwerp met succes is afgerond, wil het bedrijf een van de eigen Fokker 100 toestellen ombouwen. Fokker Next Gen denkt eind 2024 de ontwerpfase te hebben afgerond, aansluitend zal de ombouw van het vliegtuig starten. De eerste testvlucht staat gepland voor begin 2028.
De afgelopen jaren heeft Fokker Next Gen naar de kansen gekeken om het voormalige vliegtuigmerk opnieuw te lanceren. Nu de kans zich voordoet met emissievrije toestellen, ziet het bedrijf goede mogelijkheden. “Afgelopen jaren bleek de ontwikkeling van een nieuwe Fokker lastig, maar de roep om CO2-neutraal vliegen biedt nieuwe mogelijkheden, zegt directeur Juriaan Kellermann tegen het Nederlands Dagblad. "De kansen waren niet eerder zo groot." Fokker kiest voor een waterstofopslag aan boord in vloeibare vorm. Op deze manier kan in een beperkte ruimte veel energie worden meegenomen. Het vliegtuig gaat vliegen met een waterstofverbrandingsmotor.
Met een Europese subsidie werkt Fokker Next Gen onder leiding van Rolls-Royce, de Britse maker van vliegtuigmotoren, nu al aan een vliegtuigmotor die geschikt is voor waterstof. En met de Nederlandse subsidie van 25 miljoen euro, gaat het bedrijf in Woensdrecht een Fokker 100 ombouwen naar waterstof. De kennis die daarmee opgedaan wordt kan vervolgens gebruikt worden voor de ontwikkeling van een geheel nieuwe Fokker.
Wanneer alles volgens planning verloopt, moet in 2035 - een kleine veertig jaar na het faillissement van het Nederlandse Fokker - een nieuw vliegtuig van de band rollen dat is ontwikkeld en geproduceerd in Nederland.
Lees ook: twijfels-over-zillertalbahn-op-waterstof-maken-project-steeds-duurder

Oostenrijk: twijfels over Zillertalbahn op waterstof maken project steeds duurder
Er is onrust ontstaan over de vervanging van de dieseltreinen die rijden door het Zillertal in Oostenrijk. Als de geplande waterstoftreinen in twee jaar geleden al waren besteld was er veel geld bespaard. Maar door lang praten is er veel tijd verloren gegaan zijn wordt het emissievrije project een stuk duurder. Sinds 2016 wordt al over een emissievrije spoorlijn door het toeristische dal gesproken.
De ombouw van de trein naar een waterstofaandrijving is te duur, is een veel gehoorde opmerking in Tirol. Momenteel rijden er nog vijf treinen op diesel over het 31 kilometer lange traject. Bij het elektrificeren van de spoorlijn moet er extra grond aangekocht worden en de ombouw van het traject kan op zijn vroegst van start in 2029/2030. Bovendien zouden bovenleidingen het aanzien van het dal schaden.
Uit de laatste calculaties blijkt echter dat treinen op waterstof een stuk duurder zijn. Twee jaar geleden kostten ze nog gezamenlijk 75 miljoen euro, inmiddels is de prijs gestegen naar 100 miljoen. Voor aanpassingen van het spoor moet het rijk 20 miljoen uitgeven, de toeristenverenigingen in het Zillertal jaarlijks nog eens 8 miljoen. De vijf treinen leggen ieder jaar 770-duizend kilometer af, het onderhoud van de voertuigen kost 4,5 miljoen per jaar.
Voor het staatsadviesbureau KCW zit er, berekend over 30 jaar, nog een gat van zo'n 150 miljoen euro tussen een waterstof- en een elektrische aandrijving. Zowel qua aanleg, onderhoud als exploitatie. De kosten voor de elektrische variant worden geschat op 870 miljoen euro, die voor waterstof op 1,02 miljard euro. De exploitant Zillertalbahn is het met de berekening niet eens en gaat er daarentegen nog steeds vanuit dat de prijsverschil beduidend kleiner is.
Terwijl de voor- en tegenstanders van waterstof flink van zich laten horen blijft het verantwoordelijke ministerie neutraal. “In ieder geval steunen we de decarbonisatie van het spoorvervoer op de Zillertalbahn. We zijn ook al jaren in goed gesprek met de deelstaat Tirol", staat in een verklaring. "Hiervoor bestaat een bestaand financieringskader, dat voor alle deelstaten gelijk is en uiteraard ook door de deelstaat Tirol kan worden gebruikt. Voor de deelname van de federale overheid is het belangrijk dat de projecten goed en zo kostenefficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Hiervoor is ook een overeenkomstige studie uitgevoerd. De specifieke beslissing over het project ligt uiteindelijk bij de staat.” De nationale regering van Oostenrijk wil het investeringsrisico niet op zich nemen en houdt vast aan de maximaal 35 procent ondersteuning volgens de wet op de particuliere spoorwegen.
Lees ook: deze-mijnbouwtruck-is-het-grootste-voertuig-op-waterstof-ter-wereld

Zuid-Afrika: deze mijnbouwtruck is het grootste voertuig op waterstof ter wereld
Een indrukwekkende foto van het grootste voertuig ter wereld dat rijdt op waterstof. In de platinamijn van Mogalakwena in Zuid-Afrika, eigendom van Anglo American, rijdt een mijntransportwagen op waterstof. De H2 wordt ter plaatse geproduceerd uit zonne-energie met een elektrolyser van 2MW. De foto is gemaakt tijdens een werkbezoek door Noë van Hulst, waterstofadviseur bij International Energy Agency (IEA).
Dit is het eerste voertuig op waterstof in de mijnbouw. Als alles volgens de planning verloopt komt er in 2025 een tweede generatie en drie jaar later moeten er 40 dieselvoertuigen zijn vervangen door voertuigen op waterstof. De transporttrucks zorgen voor ongeveer 80% van de schadelijke uitstoot rond de platinamijn. De eerste mijnbouwtruck ter wereld op waterstof rijdt met brandstofcellen die een vermogen van 800 kW leveren en wordt ondersteund door een batterijpakket van 1,2 MWh. De truck is ontworpen als onderdeel van het beleid van mijnbouwbedrijf Anglo American om in 2040 klimaatneutraal te zijn.
Op de foto valt te zien dat het plaatselijke kantoor erg klein is ten opzichte van de truck. De ashoogte van de wielen is ongeveer twee meter.
Lees ook: waterstof-bevalt-goed-icb-frankfurt-koop-opnieuw-serie-h2-bussen

Duitsland: waterstof bevalt goed, ICB-Frankfurt koop opnieuw serie H2-bussen
Het openbaar vervoersbedrijf In-der-City-Bus, kortweg ICB, heeft opnieuw tien bussen op waterstof besteld bij de Poolse busfabrikant Solaris. Het OV-bedrijf van de stad Frankfurt heeft al 13 van deze H2-bussen die een jaar geleden zijn geleverd. Daarnaast wordt gereden met 16 voertuigen op batterijen. ICB heeft als doel in 2030 alle voertuigen emissievrij te laten rijden.
De investering voor de nieuwe ICB-bussen bedraagt bijna 6,5 miljoen euro. Van dit bedrag wordt 2,88 miljoen euro gefinancierd door het federale ministerie van Digital en Transport (BMDV) en een deel door de Europese fondsen "Next Generation EU". De tien nieuwe bussen van ICB gaan rijden op lijn 64 in het centrum van Frankfurt. In het voorjaar van 2024 zullen hier uitsluitend emissievrije OV-voertuigen worden ingezet.
ICB-directeur Martin Hulecki is tevreden na een jaar ervaring met waterstof: "Naast het voordeel van het grote bereik bij dagelijks gebruik, overtuigt de technologie door zijn hoge operationele stabiliteit. De nieuwe waterstofbussen halen met een tankinhoud van 37,5 kilogram gasvormige waterstof een actieradius halen van minimaal 350 kilometer. Het voertuig wordt binnen ongeveer 15 minuten volgetankt en weer klaar voor gebruik. De rit is stil en emissievrij, de bus stoot alleen waterdamp of water uit. Het verwarmingssysteem wordt ook elektrisch bediend en door middel van een warmtepomp. Dit betekent dat extra verwarming op fossiele brandstoffen niet meer nodig is.”
Vanaf het voorjaar van 2024 wordt lijn 64 geëlektrificeerd met de tien nieuwe ICB-bussen. Deze lijn loopt via hoofdverkeersaders en dichtbevolkte binnenstedelijke wijken van Ginnheim via Dornbusch, Alte Oper, Hauptbahnhof en Messe naar het Europaviertel. Het vervoersbedrijf heeft berekend dat de ombouw van de lijn moet leiden tot 640 ton minder kooldioxide (CO₂) en zo'n 8,4 ton minder stikstofoxide (NOx) per jaar.
Lees ook: toyota-test-innovatieve-waterstof-opslagmodule-in-periferie-aichi

Japan: Toyota test innovatieve waterstof-opslagmodule in periferie Aichi
Er is een foto opgedoken van een praktijktest met een waterstofmodule van Toyota in Japan. Toyota Motor Corporation heeft deze waterstofopslagmodule, waarin meerdere gasflessen onder hoge druk zitten, ontwikkeld. Hiermee kan gasvormige waterstof goedkoop en veilig worden getransporteerd. De foto (van matige kwaliteit) is gemaakt Aichi in het zuiden van Japan. Als bijschrift wordt gemeld dat met de hogedruk module een voertuig kan worden getankt. Vergeleken met een mobiel waterstofstation worden hiermee de kosten teruggebracht met maar liefst 90%.
Toyota hoopt dat het met deze modules gemakkelijker word om uiteenlopende voertuigen efficiënt van waterstof te voorzien. Op de afbeelding tankt een bestelwagen via drukverschil, maar het is ook mogelijk om de module direct achter de cabine op een vrachtauto te plaatsen. De vier gasflessen bevatten dan gezamenlijk ruim 36 kilo waterstof. De H2-modules zijn ook inzetbaar op bouwvoertuigen, schepen of als waterstofvoorziening bij een emissievrij aggregaat.
Via deze link kunt u de pdf-brochure van verschillende toepassingen van deze hogedruksystemen downloaden.
Een korte animatiefilm over het gebruik van een hogedrukwaterstofmodule bij een vrachtwagen ziet u via deze link.
Lees ook: nikola-stopt-tijdelijk-met-bev-en-legt-focus-volledig-op-waterstoftrucks

USA: Nikola stopt tijdelijk met BEV en legt focus volledig op waterstoftrucks
De Amerikaanse fabrikant van emissievrije vrachtauto’s verlegt zijn koers in de Verenigde Staten. Het bedrijf stopt einde deze maand met de productie van trucks op batterijen en bouwt de productielijn om naar voertuigen met een brandstofcel. De truckfabrikant reageert daarmee op de vraag uit de markt. De vraag naar waterstof is aanzienlijk groter dan de vraag naar trucks met batterijen. Deze laatsten worden voortaan alleen nog op bestelling gemaakt.
In het eerste kwartaal produceerde de fabrikant zestig exemplaren van zijn elektrische vrachtwagen op batterijen. Omgekeerd loopt het orderboek voor waterstofversies veel sneller vol. In totaal maakt het Amerikaanse merk bekend dat het 140 bestellingen heeft ontvangen voor zijn brandstofceltruck, de Nikola Tre FCEV. De voertuigen zijn besteld door twaalf verschillende klanten.
Het beursgenoteerde Nikola presenteerde deze verandering tijdens een tussentijdse winstrapportage, waarin het bedrijf bekendmaakte meer orders te hebben ontvangen en dat de omzet stijgt. Tegelijk is er sprake van een groeiend verlies.
Nikola meldt dat het de 400 hectare grote fabriek in Coolidge, Arizona, blijft uitbreiden. Eind juni moeten de werkzaamheden klaar zijn. Nikola telde eind 2022 1.500 medewerkers, voornamelijk in Arizona. Naast zware vrachtwagens streeft Nikola ook naar de ontwikkeling van een waterstofnetwerk en een netwerk van elektrische oplaadstations.
Lees ook: linde-start-project-met-21-vorkheftrucks-op-waterstof-met-eigen-tankstation

Duitsland: Linde start project met 21 vorkheftrucks op waterstof met eigen tankstation
Een belangrijke ontwikkeling voor het gebruik van waterstof bij het intern transport. Gasproducent Linde start bij zijn fabriek in het Duitse Aschaffenburg, 30 km ten zuidoosten van Frankfurt am Main, met een serie heftrucks op waterstof. De fabriek krijgt ook een eigen waterstoftankstation en een eigen waterstoffabriek. Afgelopen week is de installatie officieel in gebruik genomen. Het doel van het project is om ervaring op te doen en kennis op te bouwen om klanten van het bedrijf uitgebreid te kunnen adviseren en ondersteunen bij de inzet van waterstof bij intern transport.
De kern van het waterstofsysteem is een PEM-elektrolyser in een container die 50 kg waterstof per dag gaat produceren. In een andere container wordt de waterstof stapsgewijs gecomprimeerd tot 450 bar en stroomt onder drukverschil via een dispenser in de heftrucks. De hogedrukopslag is zo ontworpen dat deze tot 120 kg waterstof kan opslaan bij 450 bar,
In totaal vervangen 21 elektrische vorkheftrucks met een brandstofcel de huidige vorkheftrucks die rijden op fossiele brandstof. Vijf heftrucks op waterstof hebben een laadvermogen van vijf ton, en negen voertuigen een laadvermogen van 3,5 ton. Deze worden ingezet bij het laden en lossen van vrachtwagens en het bevoorraden van de assemblagelijnen. "De voertuigen stoten tijdens het gebruik geen schadelijke uitstoot uit", benadrukt Stefan Prokosch, Senior Vice President Brand Management Linde Material Handling. De waterstof en zuurstof in de omgevingslucht reageren in het brandstofcelsysteem van de heftrucks. De opgewekte elektrische energie laadt een lithium-ionbatterij op die vervolgens de heftruck aandrijft.
"Het onderwerp energie wordt een van de grootste uitdagingen van de komende decennia", zegt Prokosch tijdens de openingsceremonie. “Bij het zoeken naar mogelijke oplossingen zien we waterstof als een onderdeel van de energiemix van de toekomst. Vooral als er 24-uur in ploegendienst wordt gewerkt heeft waterstof veel voordelen. Naast de potentiële klimaatneutraliteit is het snel tanken van vorkheftrucks met waterstof een groot voordeel. Een tanktijd van drie minuten komt overeen met een vergelijkbaar laadvermogen van ca. 480 kW."
“Met de ingebruikname van het systeem en de heftrucks worden we zelf waterstofproducent en -gebruiker en breiden we zo onze technologische knowhow verder uit. Ook onze klanten profiteren hiervan. De ervaring die we opdoen met de planning, bouw en bediening van het systeem en het gebruik van brandstofcelvorkheftrucks stellen we beschikbaar aan onze klanten”, legt Prokosch uit.
Het hele waterstofproject bij Linde Gas heeft ongeveer 2,8 miljoen euro gekost. De productiefaciliteit voor waterstof is in een bouwtijd van elf maanden gerealiseerd op een oppervlakte van 280 vierkante meter. De plek ligt gunstig ten opzichte van de productie- en assemblagefabriek.
Lees ook: provincie-drenthe-koppelt-waterstof-aan-europees-kampioenschap-wielrennen

Nederland: provincie Drenthe koppelt waterstof aan Europees Kampioenschap Wielrennen
Bij het Europees kampioenschap Wielrennen, dat in september plaatsvindt in Drenthe, ontmoeten twee werelden elkaar: die van waterstof en wielrennen. Tijdens het EK zullen in de karavaan van volgauto’s waterstofauto’s meerijden, er worden symposia en netwerkbijeenkomsten gehouden over waterstof en andere vormen van hernieuwbare energie en diverse bedrijven actief binnen de waterstofeconomie leveren een bijdrage aan het wielerfestijn.
Een van die bedrijven is Resato Hydrogen Technology uit Assen, een van de grootste fabrikanten van waterstoftankstations in Europa. Directeur Rob Castien is enthousiast over de samenwerking: “Met de ontwikkeling van onze waterstoftankstations dragen we bij aan een duurzamere wereld en ondersteunen wij de ontwikkeling van de waterstofeconomie in Drenthe en ver daarbuiten. Waterstoftankstations van Resato staan inmiddels niet meer alleen in Nederland, maar ook in talloze andere landen in Europa. En dat worden er de komende jaren nog veel meer.”
Provincie Drenthe heeft de afgelopen jaren volop ingezet op de ontwikkeling van waterstof en de waterstofeconomie door in te zetten op de gehele waterstofketen: waterstofproductie, transport van waterstof en toepassing van waterstof in de industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving.
Gedeputeerde Henk Brink was afgelopen donderdagmorgen een van de gastsprekers bij de bijeenkomst van HyNorth in het provinciehuis in Assen, waar een belangrijk deel van de bedrijven die actief zijn in de waterstofsector samenkwamen. “Noord-Nederland is één van de koplopers als het gaat om ontwikkelingen op het gebied van waterstof. En met fietsen heeft onze provincie zich op de kaart gezet. Door deze twee verschillende werelden met elkaar te verbinden hopen we beide een flinke impuls te kunnen geven”.
Het plan om beide werelden bij elkaar te brengen werd gelanceerd tijdens een maandelijkse netwerkbijeenkomst van HyNorth. De aanwezige bedrijven en organisaties die verbonden zijn aan waterstofontwikkelingen in Noord-Nederland reageerden enthousiast op de extra aandacht die waterstof en de energietransitie hiermee krijgen. Vervolgens hebben diverse bedrijven hun medewerking toegezegd.
Het Europees Kampioenschap Wielrennen vindt dit jaar plaats in de provincie Drenthe. Van 20 tot en met 24 september gaan de wegwedstrijden in verschillende plaatsen door de hele provincie van start. Het hoogtepunt van het wielerfestijn is de finish op de VAM-berg, 5 kilometer ten noorden van Hoogeveen.
Foto: Tijdens de bijeenkomst van HyNorth in Assen schaarden tientallen bedrijven zicht achter de combinatie wielrennen / waterstof.
Lees ook: duidelijke-afspraken-over-standaardisering-remmen-de-waterstofontwikkelingen

Blog: duidelijke afspraken over standaardisering remmen de waterstofontwikkelingen
Onlangs was ik op een evenement over waterstof. De experts spraken over de kip en het ei. Waterstoftoepassingen en standaardisering komen nog niet goed van de grond, omdat er nog weinig markt voor is. Er is nog weinig markt, juist omdat het niet goed van de grond komt. Vanuit het perspectief van octrooiering, mijn vakgebied, zie ik kansen voor innovatieve ondernemers, vooral op het gebied van standaardisering, schrijft octrooispecialist Anne de Blécourt van EP&C Patent Attorneys.
Zorg dat u voorop loopt. Waterstof is een kansrijke branche met veel toekomst. Maar het is ook een ingewikkelde branche die samenwerking tussen veel verschillende expertises vraagt. De techniek is er, maar sluit lang nog niet overal goed op elkaar aan. In feite is er...
Lees het hele verhaal via deze link
Lees ook: bam-start-met-aanleg-waterstof-leiding-voor-woningen-in-hoogeveen

Nederland: BAM start met aanleg waterstof-leiding voor woningen in Hoogeveen
BAM Energie & Water start in opdracht van de gemeente Hoogeveen deze maand met de aanleg van de eerste buis van een nieuw waterstof-distributiesysteem. Dit systeem voorziet in de toekomst honderd nieuwbouwwoningen in Nijstad-Oost en zes tot achttien bestaande woningen in Erflanden van waterstof voor verwarming. Hoeveel woningen er uiteindelijk worden aangesloten is afhankelijk van de energieprijs en het beschikbare budget. De inwoners die participeren in het project krijgen het prijsverschil tussen het goedkopere aardgas en het duurdere waterstofgas gecompenseerd.
De gemeente Hoogeveen, RENDO, Gasunie, Essent en Remeha hebben deze week een overeenkomst getekend voor de realisatie van Waterstofwijk Hoogeveen, waarvan BAM de uitvoering in handen heeft. In de eerste fase start BAM met de aanleg van een waterstof-distributiesysteem en de aansluiting daarop van honderd nieuwbouwwoningen in Nijstad-Oost. Onderdeel van deze eerste fase is ook de realisatie van een praktijkvoorbeeld: de ombouw naar waterstof van zes tot achttien bestaande woningen in de wijk Erflanden.
Met het project willen betrokken partijen aantonen dat waterstof een goede groene vervanger is voor aardgas. En dat het bestaande aardgasnetwerk omgebouwd kan worden naar een waterstofnetwerk, zodat ook bestaande woningen kunnen worden verduurzaamd. De financiering van de aanleg, aansluiting en ombouw naar waterstof is afkomstig van subsidies van het Rijk, provincie Drenthe en EU.
Lees ook: hyundai-h2-trucks-gaan-deze-zomer-rijden-in-de-haven-van-oakland

USA: 30 Hyundai H2-trucks gaan deze zomer rijden in de haven van Oakland
Er was de afgelopen week veel belangstelling voor de grootste introductie van waterstoftrucks in de Verenigde Staten. In Annaheim, in de metropool Los Angeles, presenteerde Hyundai de waterstoftruck die dit voorjaar geleverd wordt in Californië. In de haven van Oakland gaan maar liefst 30 Xcient waterstoftrucks rijden. Transporteurs in het westen van de USA toonden veel belangstelling, vooral nu de staat Californië de emissienormen flink aanscherpt.
De emissievrije trekker van Hyundai biedt een actieradius van 725 kilometer als het voertuig is geladen met 37 ton. De Koreaanse truckfabrikant meldt een tanktijd van ongeveer 30 minuten. Hyundai zal zich niet alleen op de vrachtwagenmarkt richten, maar ook een geïntegreerd waterstofecosysteem tot stand te brengen, inclusief de productie, opslag, transport en levering van waterstof.
"Als integraal onderdeel van onze visie voor een emissievrije toekomst zijn we er van overtuigd dat waterstof een van de krachtigste en meest pragmatische oplossingen is", zegt Ken Ramirez, executive vice president en hoofd van de wereldwijde bedrijfsvoertuigen- en waterstofbrandstofcelactiviteiten van Hyundai tegen het aanwezige publiek. "Al 20 jaar lang hebben we bij Hyundai het enorme potentieel van waterstof als energiebron begrepen en ontwikkeld."
Het debuut van de Xcient waterstof-elektrische vrachtwagen in de VS volgt op de uitrol in andere landen. Inmiddels hebben de waterstoftrucks daar meer dan 6,5 miljoen kilometer afgelegd bij verschillende transporteurs. Het voertuig, voor het eerst gelanceerd in 2020, rijdt momenteel in Zwitserland, Duitsland, Israël, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland.
De Amerikaanse versie van het Xcient-model, die wordt getoond op de ACT Expo in Annaheim, is een 6x4-tractor uitgerust met twee 90 kilowatt waterstof-brandstofcelsystemen en een 350 kilowatt elektromotor. In Oakland, aan de baai van San Francisco gaan de eerste voertuigen rijden. De Koreanen zijn trots op dit project. "Dit wordt naar verwachting de grootste klasse 8 waterstofvrachtwagenvloot die dit jaar in de Verenigde Staten wordt ingezet", aldus Mark Freymueller, hoofd bedrijfsinnovatie voor bedrijfsvoertuigen bij Hyundai.
Lees ook: waterstof-en-elektriciteit-centraal-tijdens-move-east-op-airport-twente

Nederland: waterstof en elektriciteit centraal tijdens Move East op Airport Twente
Op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni vindt op het terrein van de voormalige vliegbasis Twente de eerste editie van Move East plaats. Twee dagen lang staan techniek, innovatie en de snelgroeiende emissievrije mobiliteit volop in de belangstelling. Er zijn talrijke voertuigen, waaronder innovatieve batterij-elektrische en waterstof-elektrische te bewonderen. Voor wie nog geen ervaring heeft met rijden op waterstof is er goed nieuws. Het regionale vervoersbedrijf Arriva gaat met een gloednieuwe waterstofbus de bezoekers van het parkeerterrein naar het evenemententerrein verplaatsen.
De locatie van Move East is ronduit spectaculair. Het evenement wordt gehouden in en rond de enorme hangars op de voormalige militaire vliegbasis waar in het verleden de F16 straaljagers werden gestald en onderhouden.
Op vrijdag 16 juni zijn de zakelijke bezoekers welkom. Deze dag zal onder andere truckspecialist Johnny Nijenhuis de cijfers achter zwaar transport op batterijen toelichten, gaat Bas van der Zanden, directeur e-Mobility bij vrachtwagenfabrikant Scania uit Zwolle in op de wegen die Scania gaat bewandelen richting zero-emissie en duidt hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof Magazine de wereldwijde ontwikkelingen van zwaar transport en mobiliteit op waterstof. Dagvoorzitter Harm Edens praat deze ondernemersdag op een geestige, scherpe en alerte wijze aan elkaar.
Op zaterdag 17 juni is iedereen welkom om duurzaam vervoer over de weg en door de lucht zelf te ervaren. Op deze publieksdag worden de nieuwste technologieën en innovaties getoond en kan iedereen zelf ervaren hoe het is om met elektrisch vervoer te rijden. Dagvoorzitter ‘mr. Electric’ Maarten Pompen neemt de bezoekers gedurende dag mee. Avonturier, piloot en ondernemer Jeroen Komen doet iets wat maar weinigen doen; met zijn eigen kleine vliegtuigje vliegt hij kriskras door Europa. Jeroen vertelt op 'bevlogen' wijze allerlei 'luchtige' verhalen en anekdotes.
De toegang tot Move East is gratis, maar registratie is noodzakelijk. Het hele event is gelijkvloers, dus prima toegankelijk voor rolstoelers. Het event duurt beide dagen van 10 tot 17 uur.
Belangstelling? Geef u dan direct op via deze link
Move East is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel, ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, Twente Airport - Technology Base. Deze laatste organisatie biedt op de voormalige vliegbasis innovatieve bedrijven de mogelijkheid in een afgeschermde omgeving producten en systemen te ontwikkelen en te testen. Er kan desgewenst gebruik gemaakt worden van de 3 km lange startbaan van het vliegveld. Op het terrein van ruim 220 hectare is alle ruimte voor proefproductie en industrieel onderzoek.
Meer informatie over Move East vindt u op de evenementenwebsite www.move-east.nl
Lees ook: waterstoftruck-fabrikant-nikola-verkoopt-europese-activiteiten-aan-iveco

Italië: waterstoftruck-fabrikant Nikola verkoopt Europese activiteiten aan Iveco
Er komt een einde aan de gezamenlijke ontwikkeling van Nikola vrachtauto’s op batterijen en waterstof voor de Europese markt. Dat meldt de Amerikaanse vrachtautofabrikant Nikola die de afgelopen jaren samenwerkte met Iveco in Europa. Iveco richt zich voortaan op Europa en Nikola op de Verenigde Staten.
Beide partners willen de eigen focus op zwaar transport aanscherpen. Iveco Group zal zich concentreren op Europa voor de verdere ontwikkeling en commercialisering van zijn eigen batterij- en brandstofcel elektrische vrachtwagens, waaronder de uitrol van zijn financieringsmodel GATE, en Nikola zal zijn activiteiten richten op Noord-Amerika, met een geïntegreerde benadering van zijn klanten, waarbij het BEV, FCEV en waterstofinfrastructuur aanbiedt via zijn merk HYLA.
Iveco Group wordt volledig eigenaar van de Europese joint venture in Ulm, Duitsland. Ook krijgt Iveco Group een licentie voor vrije toegang tot en verdere ontwikkeling van voertuigbesturingssoftware voor de gezamenlijk ontwikkelde BEV en FCEV. Nikola krijgt de IVECO S-WAY technologielicentie voor Noord-Amerika en de bijbehorende onderdelenlevering van Iveco Group, en wordt gezamenlijk eigenaar van de intellectuele eigendom van Generation 1 eAxles, technologie die samen met FPT Industrial, het aandrijflijnmerk van Iveco Group, is ontwikkeld.
Iveco Group zal de kapitaaluitgaven in verband met deze nieuwe samenwerkingsfase dekken met haar beschikbare liquiditeiten, door de bovengenoemde posten gedeeltelijk in contanten (32 miljoen euro) en gedeeltelijk in Nikola-aandelen (20 miljoen aandelen) te verwerven. Ondanks de negatieve impact op de cashflow, verwacht Iveco Group deze op te vangen door het genereren van cashflow en daarom verandert dit niets aan haar cashflowdoelstelling voor 2023; zij zal ook een aanzienlijk aantal Nikola-aandelen behouden. Iveco Group en Nikola blijven werken aan hetzelfde einddoel: de energietransitie naar de toekomst van mobiliteit leiden.
Lees ook: vdl-groep-gaat-trucks-bouwen-met-brandstofcellen-van-toyota

Nederland: VDL Groep gaat trucks bouwen met brandstofcellen van Toyota
Toyota Motor Europe (TME) en de Nederlandse VDL Groep (VDL) gaan een samenwerking aan om de markt voor zware vrachtauto’s op waterstof sneller te kunnen ontwikkelen. De samenwerking heeft tot doel de decarbonisatie van de logistieke afdeling van het bedrijf te versnellen, een belangrijke factor bij het behalen van de doelstellingen van Toyota Motor Europe om tegen 2040 een volledig koolstofneutrale strategie te bereiken.
Het Japanse bedrijf Toyota ziet een aanzienlijk potentieel in het gebruik van waterstofvrachtwagens om zijn logistieke Europese routes koolstofarm te maken. De lagere massa van waterstofsystemen maakt een zwaardere lading mogelijk en het snel tanken van waterstof is essentieel voor transport met een hoge bezettingsgraad. Waterstof kan een vrachtwagen net zo snel tanken als diesel. Waterstof draagt bij aan het verduurzamen van belangrijke transportroutes.
“We zijn dan ook enorm trots om met Toyota Motor Europe samen te werken aan dit innovatieve technologieproject, dat ons in staat zal stellen onze activiteiten op het gebied van waterstofaandrijflijnen uit te breiden”, zegt Hans Bekkers, Commercieel Directeur VDL Special Vehicles. De VDL Groep zal nog deze zomer de eerste brandstofceltruck bouwen, gevolgd door meer voertuigen die in het najaar van 2023 worden geproduceerd. Snel daarna worden de voertuigen ingezet op de logistieke routes van TME.
“We zijn verheugd om dit project met VDL Groep te starten, omdat het ons in staat zal stellen om het langeafstandstransport van onze componenten, voertuigen en serviceonderdelen verder koolstofarm te maken”, meldt Leon Van Der Merwe, van Toeleveringsketen Toyota Motor Europe. ”Zware vrachtwagens zullen een belangrijke pijler blijven binnen onze multimodale strategie, en de introductie van emissievrije vrachtwagens, uitgerust met onze Toyota-brandstofcelmodules, zal een grote impact hebben op de algehele koolstofreductie van onze logistiek.”
Het nieuwe Nederlandse vrachtwagenproject is een van de vele projecten die Toyota onlangs heeft uitgevoerd met meerdere partners, waaronder die voor lichte bedrijfsvoertuigen, boten, treinen en bussen, met als doel de overgang naar een waterstofeconomie te versnellen.
Lees ook: waterstofsysteem-van-battolyser-geinstalleerd-bij-magnum-energiecentrale

Nederland: waterstofsysteem van Battolyser geïnstalleerd bij Magnum energiecentrale
Het Nederlandse bedrijf Battolyser Systems kondigt vandaag aan dat het eerste Battolyser systeem op industriële schaal is geïnstalleerd bij de RWE Magnum energiecentrale in Eemshaven. Een Battolyser is een combinatie van een batterij en een waterstofgenerator (elektrolyser) in één apparaat. Hierdoor bevat het systeem de functionaliteit van zowel een elektrolyser als een batterij. De installatie is een belangrijke mijlpaal voor de Nederlandse technologie die bijdraagt aan een duurzame energievoorziening.
Een Battolyser is een combinatie van een batterij en een waterstofgenerator (electrolyser) in één apparaat. Zodra de batterijfunctionaliteit van het systeem is opgeladen kan het systeem de overtollige elektriciteit gebruiken om water te splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld industriële toepassingen om zo broeikasgasuitstoot te verlagen. Wanneer er tekorten zijn op het net kan een Battolyser ook de opgeslagen elektriciteit terug leveren aan het net. Dit maakt de geproduceerde waterstof groener en tegelijkertijd goedkoper. De opstelling bij RWE zal gebruikt worden om optimaal gebruik te maken van de enorme prijsverschillen van energie. Wanneer de elektriciteitsprijzen laag blijven, blijft een Battolyser laden en waterstof produceren, maar wanneer de prijzen stijgen zal de Battolyser per direct stoppen met de productie van waterstof en de opgeslagen elektriciteit verkopen.
De RWE Magnum energiecentrale is één van de grootste energiecentrales in Nederland en zal de waterstof die het Battolyser systeem produceert gebruiken voor het koelen van haar generatoren. De technologie die wordt geïnstalleerd is de nieuwste generatie Battolyser. De cellen zijn ontworpen voor systemen met een elektrolyser capaciteit van 1 tot 5 megawatt en evenveel megawatt uur aan energieopslag capaciteit. De realisatie van het project is tot stand gekomen dankzij een subsidie van het Waddenfond en de consortiumpartners: Vattenfall, Orsted, Yara, BASF en Pronton Ventures. RWE is toegetreden tot het consortium toen de energiecentrale werd overgenomen van Vattenfall.
“Het is een logische keuze voor ons om samen met onze consortium partners te investeren in het eerste Battolyser systeem op industriële schaal. Wij investeren steeds meer in duurzame energiebronnen en zien waterstof als een essentiële schakel in de energietransitie,” aldus Marinus Tabak, Head of Central Asset Management bij RWE. “De technologie van het Battolyser systeem maakt een duurzaam en efficiëntere energiesysteem mogelijk. Op deze manier kunnen we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en de overgang naar een duurzamere en efficiëntere energievoorziening versnellen.”
Mattijs Slee, CEO bij Battolyser Systems zegt: “RWE is voor ons een belangrijke partner. Dankzij de installatie bewijzen we in real-life dat de unieke functionaliteiten van het Battolyser systeem veilig zijn en op industriële schaal kunnen worden uitgevoerd.”
Lees ook: grootschalige-kraker-die-ammoniak-omzet-in-h2-economisch-haalbaar

Nederland: grootschalige kraker die ammoniak omzet in H2 economisch haalbaar
Nu steeds duidelijker begint te worden dat Europa haar toekomstige waterstofvraag niet zelf kan opwekken, onderzoeken energiebedrijven de mogelijkheden van grootschalige waterstofimport uit andere werelddelen. De wijze waarop waterstof het meest efficiënt getransporteerd gaat worden is daarbij van groot belang. In opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam en energiereuzen als Air Liquide, E.ON/Essent, Gasunie, Linde Gas, Shell en Vopak is nu een onderzoek uitgevoerd naar het wereldwijd transporteren van waterstof in de vorm van ammoniak. Vooral het omzetten van ammoniak naar waterstof in het havengebied is onderzocht.
Het belangrijkste voordeel van transport in ammoniak-vorm is dat de distributiesystemen al bestaan. De bewezen technologie moet dan wel flink worden opgeschaald. Op de productieplek van waterstof wordt H2 dan onder hoge druk en hoge temperatuur gebonden met stikstof. De vloeibare ammoniak die daarmee wordt geproduceerd laat zich gemakkelijk transporteren. Op de eindbestemming, meestal de grote importhavens, wordt waterstof in grote krakers weer gesplitst van de stikstof.
Het adviesbureau Fluor heeft in opdracht van de Rotterdamse haven en een aantal energiebedrijven onderzocht of een grote kraker in het havengebied haalbaar is. Deze moet uiteindelijk 1 miljoen ton groene waterstof per jaar leveren. Het project moet veilig zijn en technisch en economisch haalbaar.
Het onderzoeksbureau komt tot de conclusie dat een grootschalige kraker lagere kosten met zich meebrengt in vergelijking met een aantal kleinere krakers. Dankzij schaalvoordelen, efficiëntere opslag en transport van waterstof resulteert dat uiteindelijk in een lagere kostprijs.
Waterstof kan in verschillende vormen worden opgeslagen en getransporteerd. Gezien de energiedichtheid van het waterstofgas wordt vaak gekozen voor waterstof onder hoge druk, waterstof bij -253 graden Celsius in vloeibare vorm of via een binding met andere stoffen wat vaak resulteert in een vloeibare transportvorm. Het transport in gasvorm via een pijpleiding is bijna altijd de goedkoopste oplossing.
Het onderzoek van adviesbureau Fluor staat op de website van Port of Rotterdam en vindt u via deze link.
Lees ook: watermeln-krijgt-1-5-miljoen-euro-voor-ontwikkeling-h2-aggregaat

Nederland: Watermeln krijgt 1,5 miljoen euro voor ontwikkeling H2-aggregaat
Het Nederlandse bedrijf Watermeln heeft € 1,5 miljoen opgehaald bij het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en private investeerders, voor de verdere ontwikkeling en exploitatie van generatoren die draaien op waterstof. Met deze aggregaten kunnen festivalterreinen en bouwplaatsen emissievrij van elektriciteit worden voorzien. Het eerste apparaat dat wordt ontwikkeld is de Watermeln 200, deze heeft een vermogen van 200 kW.
Watermeln voorziet dat de markt voor emissievrije generatoren, die nu nog bijna helemaal bestaat uit aggregaten die draaien op diesel, de komende jaren snel zal verduurzamen. Een deel van de stroomvraag kan worden opgelost met batterijcontainers, maar deze kunnen maar in beperkte mate aan een flinke stroomvraag voldoen. Een directe netaansluiting wordt steeds moeilijker vanwege problemen met de netcongestie.
Watermeln levert tijdelijke groene elektriciteit op locaties zonder netaansluiting of met onvoldoende capaciteit. Het bedrijf doet dit met de innovatieve mobiele waterstof generator Watermeln 200. Watermeln ontzorgt de klant volledig in dit proces, waarbij de transport, aansluiting, onderhoud en monitoring wordt verzorgd.
Jeff Wezel, Co-founder van Watermeln is tevreden met de financiering die de volgende ontwikkelingsfase mogelijk maakt: “ Met de inbreng van investeringen en uitgebreide marktkennis vanuit Amsterdams Klimaat en Energiefonds en investeerders kunnen we grote stappen zetten in het verduurzamen van tijdelijke stroomlevering.”
De innovatieve mobiele 200 kW waterstof-stroomgenerator wordt in samenwerking met Accenda B.V. ontwikkeld en combineert batterij- en brandstofceltechnologie. Accenda is een Delftse R&D bedrijf gespecialiseerd in batterij- en waterstoftechnologie. Het bedrijf heeft eerder de eerste zero emissie waterstof elektrisch aangedreven graafmachine voor aannemersbedrijf Mourik ontwikkeld
De waterstofaggregaat Watermeln 200 zet groene waterstof om in elektriciteit die vervolgens direct wordt geleverd aan de afnemer. Door gebruik te maken van een batterij kunnen hogere pieken worden geleverd en is er een hogere mate van efficiëntie. De eerste waterstof stroomgenerator systemen zullen in de tweede helft van dit jaar beschikbaar komen. De komende jaren verwacht Watermeln op te schalen naar grotere aantallen, met mogelijk ook nog hogere vermogens.
Lees ook: volvo-test-trucks-op-waterstof-onder-extreme-omstandigheden

Zweden: Volvo test trucks op waterstof onder extreme omstandigheden
Bij Volvo Trucks heeft de ontwikkeling van vrachtwagens op waterstof een belangrijke mijlpaal bereikt. De eerste voertuigen hebben de fabriek verlaten en worden getest op de openbare weg. De komende decennia gaan de vrachtauto’s met een brandstofcel een belangrijk onderdeel vormen van het emissievrije productportfolio van de Zweedse vrachtwagenfabrikant.
Vorig jaar presenteerde Volvo Trucks voor het eerst zijn elektrische trucks met brandstofcellen. Deze emissievrije trucks gebruiken waterstof om hun eigen elektriciteit aan boord te produceren en zijn geschikt zijn voor inzet op langere afstanden. Om het extra uitdagend te maken zijn de tests uitgevoerd boven de poolcirkel in het noorden van Zweden - in een extreem koud klimaat. "De vrachtwagens rijden zeven dagen per week en in alle weersomstandigheden. De zware situaties op de openbare weg in Noord-Zweden, met ijs, wind en veel sneeuw, vormen een ideale testomgeving", zegt Helena Alsiö, Vice President Powertrain Product Management bij Volvo Trucks. "Ik ben blij te kunnen zeggen dat de tests goed verlopen en dat de resultaten bevestigen wat we vooraf, zowel digitaal als op onze besloten testbaan in de buurt van Göteborg, hebben getest." De door waterstof aangedreven brandstofcel-elektrische trucks (FCEV) zullen vooral geschikt zijn voor langere afstanden en wanneer het gebruik van batterij elektrische trucks (BEV) geen optie is, bijvoorbeeld in landelijke gebieden zonder laadinfrastructuur.”
De Volvo trucks op waterstof zijn in de tweede helft van dit decennium beschikbaar. Eerst richt Volvo zich met zes modellen in serieproductie op transport op batterijen die geschikt zijn voor zeer uiteenlopende vrachtbewegingen in en tussen steden.
De brandstofcel-elektrische trucks zullen in de tweede helft van dit decennium beschikbaar zijn. Voor die periode zullen de eerste Volvo Trucks in praktijk worden getest bij een select aantal transporteurs. Om de ontwikkeling te versnellen, heeft Volvo Group zijn krachten gebundeld met Daimler om brandstofcelsystemen op maat te ontwikkelen en te produceren voor voertuigen voor langeafstand transport en zwaar vervoer. Daimler heeft zijn trucks op waterstof afgelopen weken getest in de bergen in Tirol.
Lees oo: mercedes-benz-presenteert-unimog-met-waterstof-verbrandingsmotor

Duitsland: Mercedes Benz presenteert Unimog met waterstof verbrandingsmotor
Mercedes Benz presenteert begin deze zomer een Unimog op waterstof. Het voertuig dat al 75 jaar bestaat en rijdt op diesel wordt met de overstap naar waterstof nagenoeg emissievrij. De Unimog wordt veelvuldig verkocht aan bedrijven die zich bezighouden met groenbeheer en wordt ingezet bij het maaien van steile hellingen langs de weg, het onderhouden van groene gebieden, het maaien van het gazon op de sport- of golfbaan of het sneeuw vrijmaken van de weg in de winter. De basis blijft daarbij telkens het zelfde, de wisselende opbouw zorgt voor diverse toepassingen.
Hoe veelzijdig de Unimog kan zijn, demonstreert Mercedes-Benz Special Trucks met meer dan 20 voertuigen van 18 tot 20 juni 2023 in het demopark op het vliegveld Kindel bij Eisenach, in het midden van Duitsland. Daar kunnen bezoekers voor het eerst kennismaken met waterstof. Het prototype van de Unimog op waterstof is het type U 430. Mercedes Benz kiest hierbij niet voor een brandstofcel, maar voor een waterstofverbrandingsmotor. Het voertuig maakt onderdeel uit van het WaVe-project dat wordt gefinancierd door het federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie. Binnen dit project werken sinds juli 2021 18 partners uit de industrie en de wetenschap samen.
Nadat de eerste testfase van de H2-motor in het najaar van 2022 met succes op de testbank is voltooid, is de motor samen met brandstoftank, veiligheids- en bewakingssystemen rond de jaarwisseling in de Unimog geïnstalleerd en zijn de eerste rijtesten uitgevoerd. In het tweede kwartaal van 2023 zal het prototype worden uitgerust met een opbouwwerktuig voor maaien om vervolgens meer inzicht te krijgen in de werkmodus.
Het doel van het WaVe-project is om te onderzoeken in hoeverre de taken van een conventionele dieselmotor in de toekomst ook kunnen worden vervuld door een waterstofaangedreven verbrandingsmotor. De werktuigdrager stelt hoge eisen aan capaciteit, vermogen en laadvermogen. Aangezien de ruimte op het voertuig beperkt is, is de installatie van een puur batterij-elektrische aandrijving of een systeem met brandstofcellen nagenoeg onmogelijk.
Daimler Truck is van plan om in 2039 alleen klimaat-neutrale nieuwe werkvoertuigen aan te bieden.
Lees ook: taxibedrijf-hype-presenteert-groeiplan-voor-7-nieuwe-steden-in-europa

Duitsland: de wereldwijde winnaar in de nieuwe waterstofeconomie is… Shell
Financiële experts in Duitsland twijfelen of nieuwe waterstofbedrijven als Nel ASA, Plug Power, Everfuel, Hyzon, Ballard of ITM Power de winnaars worden van de nieuwe waterstofeconomie. Hoewel een enorm marktpotentieel ligt, blijken de aandelen op de beurzen in Europa en Amerika de afgelopen jaren geen goede investering. De financieel specialisten hebben wereldwijd onderzocht wie de grootste kans maakt om maximaal van de energietransitie te profiteren. De verrassende winnaar is Shell. De van oorsprong Nederlands-Britse oliemultinational heeft zich in een vroeg stadium aangepast aan de veranderingen die de komende decennia gaan plaatsvinden.
Het potentieel bij startups die actief zijn binnen de waterstofsector is enorm. Wereldwijd gaat het om vele honderden miljarden euro’s die opnieuw geïnvesteerd moeten worden. Maar daar zit ook het pijnpunt, de vaak jonge bedrijven hebben onvoldoende kapitaal om dit zeer kostbare proces te voltooien. Shell heeft daarmee minder problemen. Het bedrijf verdient nog zeer veel geld met fossiele brandstoffen en heeft dan ook doorlopend veel geld beschikbaar voor de overgang naar schone energie.
Bij veel waterstofbedrijven is het de vraag of ze het redden en waar de neerwaartse trend op de beurzen gaat eindigen. Het aandeel Nel ASA doet het al jaren slecht en daalde de afgelopen 12 maanden met 8%. ITM Power behaalt -19%, het Canadese bedrijf Ballard -20%, PlugPower -25%, waterstofproducent Everfuel -33% en vrachtautoproducent Hyzon -45%. Aan de basis van het succes van typische waterstofbedrijven liggen politieke beslissingen en deze zijn nauwelijks te voorspellen. En beleggers houden niet van onzekerheid.
Wereldwijd wordt waterstoffavoriet Shell geprezen om de snelheid waarmee het bedrijf handelt binnen de energietransitie. Het bedrijf heeft zijn inzet voor hernieuwbare energie "vakkundig uitgebreid". Shell streeft er naar om naast de productie van waterstof ook waterstof te importeren. Het Shell-aandeel gaat daarvan profiteren, of profiteert er inmiddels van. Na het dieptepunt, midden in de coronacrisis, steeg het aandeel met bijna 300%. De waterstofbedrijven scoorden in dezelfde periode gemiddeld -50%. Shell verdient met fossiel en investeert in elektrische laadpalen, windparken op zee en een zeer grote elektrolyser in de haven van Rotterdam.
De tweede kanshebber voor de titel van waterstoffavoriet is CF Industries Holdings. Dit is een Amerikaans bedrijf dat wereldwijd waterstof- en stikstofproducten produceert en verkoopt. De derde kandidaat in de groep van nieuwe waterstoffavorieten is Thyssenkrupp 's waterstofdochter Nucera. Als alle volgens plan verloopt gaat dit bedrijf in juni naar de beurs.
Waterstof wordt in ieder geval door veel beleggers wereldwijd als een lucratief onderwerp beschouwd. Welke waterstofaandeel er uiteindelijk als beste uit de bus komt is echter nog niet beslist. Het blijft voorlopig speculeren met waterstof-aandelen.
Lees ook: schwank-group-heeft-wereldprimeur-met-warmtestraler-op-waterstof

Nederland: Schwank Group heeft wereldprimeur met warmtestraler op waterstof
Het bedrijf Schwank, met een vestiging in Gorinchem, heeft een wereldprimeur met een warmtestraler die bedrijfshallen kan verwarmen met waterstof. De nieuwe geniumSchwank werkt met een hybride multi-gasaanpak en draait op verschillende gassen zoals aardgas, LPG of waterstof. Daardoor is het apparaat zeer geschikt voor de energietransitie naar emissievrij.
De grootste uitdaging bij de ontwikkeling van de nieuwe warmtestraler is een brander die op verschillende gassen kan werken. Schwank claimt daarvoor een technische oplossing gevonden te hebben, waarvoor een patentaanvraag loopt. Traditionele warmtestralers functioneren alleen op koolstof houdende gassen waaraan maximaal 20% waterstof aan kan worden toegevoegd.
Volgens Schwank biedt de geniumSchwank een langdurige zekerheid voor gebouwverwarming. Eigenaren van bedrijfsgebouwen kunnen eenvoudig overschakelen naar emissievrije waterstof zodra dat beschikbaar is. Als eerst aardgas wordt geleverd en pas later de mogelijkheid ontstaat om waterstof te gebruiken, kan de warmtestraler met slechts enkele een aanpassingen en kalibraties aan de nieuwe omstandigheden worden aangepast. Bij het gebruik van waterstof is er geen CO2-uitstoot en wordt seizoens-rendement beloofd van 99%.
Prof. Dr. Friedhelm Schloesser, directeur en verantwoordelijk voor Onderzoek & Ontwikkeling bij Schwank: "De huidige energievoorziening vraagt om flexibele verwarmingsoplossingen voor de industrie. Veel van onze klanten gebruiken nu nog aardgas uit het net, maar zijn van plan om op termijn waterstof te gaan gebruiken. Sommigen streven zelfs naar volledige onafhankelijkheid en zelfvoorzienendheid. En dat is precies waarvoor de geniumSchwank is ontwikkeld."
De nieuwe serie is te koop in de vermogensklassen van 20 tot 50 kW en lengtes tussen 4 en 13 meter. De geniumSchwank zal vanaf september van dit jaar beschikbaar zijn.
Schwank is een van de belangrijkste wereldwijde premiummerken in de industrie voor commerciële verwarmings- en klimaatsystemen. Het bedrijf distribueert innovatieve klimaatproducten naar meer dan 40 landen en is wereldwijd marktleider op het gebied van industriële gas-infrarood verwarmingen.
Lees ook: brandstofcel-aandrijflijn-van-toyota-goedgekeurd-voor-trucks-in-californie

USA: brandstofcel-aandrijflijn van Toyota goedgekeurd voor trucks in Californië
Het jarenlange lobbywerk van Toyota om vrachtauto’s op waterstof toegelaten te krijgen op de wegen in Californië heeft tot een nieuw succes geleid. De California Air Resourses Board, kortweg CARB, heeft de complete brandstofcel-aandrijflijn van Toyota goedgekeurd. Het systeem krijgt daarmee de status van officiële emissievrije aandrijflijn. Nu kan Toyota de kit aanbieden aan andere vrachtautofabrikanten.
De goedgekeurde aandrijflijnkit van Toyota bevat alles wat nodig is om een brandstofcelvoertuig te laten rijden, waaronder waterstofopslagtanks, batterijen, elektromotoren, transmissie en de brandstofcellen zelf. Het doel is om een volledig functionele opstelling aan te bieden die alleen nog maar in een vrachtwagen hoeft te worden geïntegreerd. Dankzij de nieuwe Zero Emission Powertrain executive bevestiging van CARB is de kit nu goedgekeurd voor verkoop in de staat Californië.
De California Air Resources Board ( CARB of ARB ) is een agentschap van de regering van de Amerikaanse staat Californië dat zich richt op het terugdringen van luchtvervuiling. De gestelde doelen van CARB omvatten het bereiken en behouden van een gezonde luchtkwaliteit. CARB heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het stimuleren van innovatie in de wereldwijde auto-industrie door middel van programma's zoals het ZEV-mandaat. Een van de verantwoordelijkheden van CARB is het definiëren van emissienormen voor voertuigen.
Hoewel Toyota al vele jaren inspanning levert bij het leveren van emissievrije personenauto’s, zijn deze in de Golden State nog niet echt aangeslagen. Een beperkte laadinfrastructuur speelt de uitrol parten. Voor zwaar transport is waterstof wordt gezien als een eerste stap en een betere oplossing. Het gebrek aan infrastructuur is gemakkelijk te verhelpen voor vrachtwagenparken die vanuit distributiecentra worden geëxploiteerd. Bovendien is snel tanken een enorm voordeel voor transportbedrijven, vooral gezien het feit dat de laadtijden van EV-batterijen veel te lang zijn voor de grote trucks op de Amerikaanse wegen.
Toyota hoopt de kit binnenkort commercieel aan te bieden als een levensvatbaar alternatief voor dieselaandrijflijnen voor zware voertuigen. De productie zal naar verwachting later dit jaar starten in de fabriek van het bedrijf in Kentucky. Dankzij het goedkeuringsstempel van CARB kunnen fabrikanten die de aandrijflijn gebruiken ook in aanmerking komen voor overheidssubsidie.
Verwacht wordt dat meerdere vrachtwagenfabrikanten Toyota's ervaring met de brandstofcellen zullen gebruiken om in de toekomst schonere vrachtwagens op waterstof te bouwen.
Lees ook: mercedes-test-trucks-met-vloeibare-en-gasvormige-waterstof-in-tirol

Oostenrijk: Mercedes test trucks met vloeibare en gasvormige waterstof in Tirol
De Duitse vrachtautofabrikant Mercedes-Benz heeft de afgelopen weken succesvolle emissievrije testritten gemaakt in de Oostenrijkse Alpen. Er zijn drie voertuigen getest waarvan twee op waterstof en een batterij-elektrische. Vanuit Völs bij Innsbruck zijn succesvolle tochten naar hoogtes tot 1.560 meter afgelegd. Met de drie emissievrije vrachtwagens wil Mercedes de toekomstige vraag van klanten naar emissievrij transport kunnen invullen.
Er zijn de afgelopen weken twee prototypevarianten van de Mercedes-Benz GenH2-vrachtwagen met brandstofcelaandrijving op waterstof getest en een bijna in serie geproduceerde batterij-elektrische Mercedes-Benz eActros 300-oplegger voor distributie gebruikt. De Duitse vrachtautoproducent heeft de strategische koers voor zichzelf uitgezet en volgt consequent een tweeledige strategie bij de elektrificatie van zijn portfolio met batterijen en aandrijvingen op waterstof.
Dr. Dalibor Dudic, Head of Vehicle Projects Mercedes-Benz Trucks, laat weten dat een eerste stap gemaakt wordt met batterij-elektrisch en direct daarna de stap naar waterstof. “De seriematige productie van onze brandstofceltruck GenH2 Truck volgt in de tweede helft van het decennium. We zijn hier in Tirol tot de conclusie gekomen dat beide aandrijftechnologieën absoluut betrouwbaar en krachtig zijn.”
Daimler Truck testte twee prototypes van de Mercedes-Benz GenH2 Truck in Tirol. Het voertuig op vloeibare waterstof pendelde meerdere dagen over een traject van in totaal ongeveer 70 kilometer tussen Innsbruck en de Brennerpas. Met ongeveer 2,5 miljoen vrachtwagens per jaar is dit een van de belangrijkste verkeersaders van het Europese goederenvervoer. De combinatie werd voor de ritten beladen tot een gezamenlijk totaalgewicht van 40 ton.
Tegelijkertijd legde een ander prototype van de GenH2-truck, die op gasvormige waterstof rijdt, een afstand van ongeveer 40 kilometer af tussen Innsbruck en het skigebied "Axamer Lizum" op een hoogte van 1.560 m. Het gebruik van de brandstofcel werd gedemonstreerd op verschillende hoogten in een zeer uitdagende omgeving. Het voertuig werd getankt bij het waterstoftankstation van het Oostenrijkse levensmiddelenbedrijf MPREIS in Völs.
Bij de ontwikkeling van op waterstof gebaseerde aandrijfsystemen heeft Daimler Truck op lange termijn de voorkeur voor vloeibare waterstof. In deze aggregatietoestand heeft de energiedrager een significant hogere energiedichtheid in verhouding tot het volume in vergelijking met gasvormige waterstof. Hierdoor kan er meer waterstof worden vervoerd, wat de actieradius aanzienlijk vergroot en het voertuig daardoor vergelijkbare prestaties levert als een conventionele dieselvrachtwagen. Het doel van de ontwikkeling is een actieradius tot 1.000 kilometer. Dit maakt de truck geschikt voor bijzonder flexibele en veeleisende werkzaamheden, met name in het heavy-duty langeafstandssegment. De start van de serieproductie van vrachtwagens op waterstof is gepland voor de tweede helft van het decennium.
Lees ook: werkzaamheden-voor-nieuw-waterstoftankstation-bij-alkmaar-afgerond

Nederland: werkzaamheden voor nieuw waterstoftankstation bij Alkmaar afgerond
De provincie Noord-Holland heeft er weer een nieuw waterstoftankstation bij. Op het bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar is het bestaande tankstation van NXT uitgebreid met een waterstoftankinstallatie. Daarmee is dit het tweede waterstoftankstation in de provincie boven het Noorzeekanaal. Eerder opende Avia Marees in de gemeente Kolhorn een klein waterstoftankstation.
De komende maanden wordt de nieuwe tankinstallatie uitvoerig met eigen voertuigen getest. Na de zomer staat de officiële opening op het programma. Vanaf dan kunnen alle waterstofvoertuigen, zowel vrachtwagens en bussen onder 350 bar als personenauto’s onder 700 bar waterstof tanken.
De opening van het eerste waterstoftankstation is een belangrijke mijlpaal voor NXT Mobility, dat onderdeel is van GP Groot, meldt directeur Erik Metselaar. “Hoewel er in Nederland op dit moment ruim 4.100 tankstations zijn, is het aantal plekken waar waterstof getankt kan worden nog zeer beperkt. De realisatie van deze waterstoflocatie is dan ook een belangrijke stap, niet alleen voor ons eigen NXT-concept, maar ook voor de hele regio. Ons doel is om op onze tankstations een verscheidenheid aan duurzame brandstoffen en energie aan te bieden. In die mix speelt waterstof een belangrijke rol.”
Uit recente cijfers van BOVAG (Tankstation in Cijfers 2023) blijkt dat er in Nederland slechts 15 waterstoflocaties operationeel zijn. Het doel van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat is om in 2025 minimaal 50 waterstoftankstations in Nederland te hebben. Vooral voor zwaar transport – waaronder voor trucks en bussen – is waterstof een interessante optie. Waterstofvoertuigen stoten geen luchtvervuilende emissies of broeikasgassen uit. Het enige restproduct is waterdamp. De actieradius van de trucks en bussen is bovendien aanzienlijk groter dan van batterij-elektrische alternatieven. En het tanken neemt niet meer dan een paar minuten in beslag, wat een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert in vergelijking met het opladen van batterijen.
Bij NXT Energy Hub Alkmaar wordt op termijn in de regio geproduceerde waterstof verkocht. Daarvoor heeft NXT Mobility de handen ineengeslagen met HYGRO, dat in de Wieringermeer met behulp van een windturbine groene waterstof gaat produceren.
“Zolang er geen waterstoftankstations zijn, worden er geen waterstofvoertuigen verkocht”, zegt directeur Erik Metselaar. “En als er geen waterstofvoertuigen worden verkocht, worden er geen waterstoftankstations gebouwd. Daarom ontwikkelen wij ons eigen waterstofnetwerk. Zo geven we bedrijven de mogelijkheid om te starten met rijden op waterstof en stimuleren we de transitie naar duurzame mobiliteit.”
Op de tanklocatie zijn naast waterstof onder meer (bio-)LNG en het CO2-arme dieselalternatief Neste MY Renewable Diesel verkrijgbaar. Er komen binnenkort ook snelladers voor elektrische trucks, waarmee het aanbod verder wordt uitgebreid. Het waterstoftankstation is gevestigd op het adres Diamantweg 32, 1812 RC Alkmaar
Foto: de koel- en compressiecontainers worden op hun plek getakeld in Alkmaar
Lees ook: nieuwe-europese-afspraken-over-verduurzaming-luchtvaart-met-waterstof

Europa: nieuwe Europese afspraken over verduurzaming luchtvaart met waterstof
De Europese Unie heeft een belangrijke stap gezet in de richting van het koolstofvrij maken van de luchtvaartindustrie. Afgelopen week bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord over de luchtvaartregels van RefuelEU, die moeten gaan bijdragen aan de doelstelling van de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.
De overeenkomst heeft tot doel het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstoffen op EU-luchthavens vanaf 2025 te verhogen. Duurzame vliegtuigbrandstoffen, ook wel groene brandstoffen genoemd, worden geproduceerd uit hernieuwbare bronnen en produceren minder broeikasgasemissies dan traditionele fossiele brandstoffen. De term "duurzame vliegtuigbrandstoffen" omvat synthetische brandstoffen zoals waterstof en bepaalde biobrandstoffen. De overeenkomst sluit echter brandstoffen op basis van voeder- en voedselgewassen en brandstoffen afgeleid van palm- en sojabonenmaterialen uit, omdat ze niet voldoen aan duurzaamheidscriteria. Hernieuwbare waterstof, als veelbelovende technologie die in de toekomst een belangrijke rol kan spelen bij het koolstofvrij maken van de luchtvaart, is opgenomen als onderdeel van een duurzame brandstofmix.
Waterstof kan worden geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen zoals wind-, zonne- en waterkracht, en bij gebruik als brandstof worden alleen water en warmte als bijproducten geproduceerd. Dit maakt het een schoon en emissievrij alternatief voor traditionele fossiele brandstoffen.
Op dit moment is de productie van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen nog relatief duur in vergelijking met andere brandstoffen. Bovendien bevindt de infrastructuur die nodig is voor waterstofopslag en -transport zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling en zijn aanzienlijke investeringen op dit gebied nodig. RefuelEU zal het minimum-aandeel duurzame vliegtuigbrandstoffen dat vanaf 2025 op EU-luchthavens beschikbaar moet zijn, vaststellen op 2% en zal iedere vijf jaar toenemen tot uiteindelijk 70% in 2050. Bovendien moeten synthetische brandstoffen zoals e-kerosine een deel van de brandstofmix uitmaken.
Een van de grootste uitdagingen bij de uitvoering van de overeenkomst is de beschikbaarheid en schaalbaarheid van duurzame vliegtuigbrandstoffen. De huidige productiecapaciteit voor groene brandstoffen is ontoereikend om de doelstellingen van de overeenkomst te verwezenlijken en er zullen aanzienlijke investeringen nodig zijn in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en infrastructuur.
Ondanks deze uitdagingen wordt overeenkomst gezien als een belangrijke stap in de richting van het koolstofvrij maken van de luchtvaartindustrie.
Lees ook: toyota-presenteert-mobiele-keuken-op-waterstof-tijdens-waterstof-toer

Australië: Toyota presenteert mobiele keuken op waterstof tijdens waterstof toer
Toyota Australia presenteert tijdens een stedentrip door Australië een uniek foodtruckconcept met de naam FCV Express Diner. Tijdens het reizende evenement laat de Japanse autofabrikant verschillende toepassingen van Toyota's brandstofceltechnologie zien. Langs verschillende grote steden reizen een Caetano bus met 33 zitplaatsen, een vorkheftruck, een stationaire stroomgenerator en de Toyota Mirai sedan, allen geheel emissievrij met een brandstofcel.
De FCV Express Diner is in de basis een HiAce bedrijfswagen en kan worden ingezet bij evenementen en rampenbestrijding. De bestelwagen maakt gebruik van dezelfde aandrijflijn als de tweede generatie Toyota Mirai. Het voertuig heeft twee tanks die tot 5 kilo waterstof kunnen opslaan. Dit genereert een rijbereik van 400 kilometer.
De laadruimte van de bestelwagen is omgetoverd tot een mobiele keuken, uitgerust met vijf inductiekookplaten, een oven, rijstkoker, koelkast, vriezer en drie spoelbakken met warm en koud water, allemaal aangedreven door de brandstofcel aan boord. De FCV Express Diner kan ook elektriciteit leveren voor externe stroombehoeften en fungeert dan als een mobiele generator.
De Australische Hydrogen Showcase heeft tot doel het potentieel en de voordelen van waterstof-brandstofceltechnologie te demonstreren. De bus op waterstof is daarvoor speciaal overgekomen uit Europa waar het wordt gebouwd bij Caetano in Portugal. In Europa is het voertuig al leverbaar en wordt ingezet al bus binnen het openbaar vervoer. De bus maakt gebruik van Toyota-brandstofceltechnologie en kan tot 37,5 kg waterstof opslaan, wat een rijbereik van ongeveer 450 km oplevert.
Tijdens de Australië toer laat Toyota ook een vorkheftruck met brandstofcel te zien zijn, die momenteel te koop is in Japan en wordt uitgeprobeerd in de onderdelenmagazijnen van Toyota Australia in Melbourne en Sydney. Belangstellenden krijgen ook de kans om in de Toyota Mirai te rijden en de soepele, stille werking zonder CO2-uitstoot te ervaren. Ten slotte zal het evenement andere potentiële toepassingen van waterstoftechnologie demonstreren, waaronder een stationaire brandstofcelgenerator.
De waterstoftour is het afgelopen weekend van start gegaan in Melbourne en zal het komende weekend te zien zijn in Brisbane (4-5 mei), Sydney (15-16 mei), Canberra (23 mei), Adelaide (1-2 juni) en Perth (13- 14 juni).
Lees ook: waterstofproducent-volth2-opent-tweede-waterstoffabriek-in-duitsland
Beelden van de mobiele keuken op waterstof en meer ziet u via deze link.
Lees ook: waterstofproducent-volth2-opent-tweede-waterstoffabriek-in-duitsland

Duitsland: waterstofproducent VoltH2 opent tweede waterstoffabriek in Duitsland
Het Nederlandse bedrijf VoltH2, producent van groene waterstof, gaat samenwerken met TÜV Nord Group voor de ontwikkeling van een fabriek voor groene waterstof in Essen. Het gezamenlijke project is een belangrijke ontwikkeling voor mobiliteitsprojecten met groene waterstof in het noorden van het Duitse Ruhrgebied. De regio maakt deel uit van de HyPerformer Region Rhein Ruhr. Staatssecretaris Michael Theurer maakte afgelopen week bekend dat de Rijn-Ruhr regio rond Essen samen met nog twee andere Duitse regio’s wordt opgenomen in het HyPerformer II-programma en kans maakt op subsidies.
VoltH2 ontwikkelt een keten van fabrieken voor groene waterstof in Europa. Met locaties in Vlissingen, Terneuzen, Delfzijl (NL) en Wilhelmshaven (D), beschikte het bedrijf al over een portfolio met een potentiële productiecapaciteit van 500MW. In Essen komt nu een vijfde locatie. VoltH2 en EE Energy Engineers, de afdeling van TÜV Nord Group gespecialiseerd in waterstof, energie-efficiëntie en duurzaamheid, werken binnen het project in Essen samen.
Het project, waarvoor al een haalbaarheidsstudie met positief resultaat is opgesteld, maakt deel uit van de HyPerformer Regio Rhein Ruhr. Dankzij brede samenwerking komen in totaal tien projecten als waterstoftankstations en elektrolysers in aanmerking voor financiering. In totaal ontvangen de aanvragers in het Rijn-Ruhrgebied 15 miljoen euro van het federale ministerie van Digitale Zaken en Verkeer en nog eens 15 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken, Industrie, Klimaat en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.
André Jurres, Managing Director van VoltH2: “Essen en het Ruhrgebied vormen een solide industrieel netwerk met goede transportmogelijkheden. In combinatie met de kennis en expertise binnen TÜV Nord Group was dit voor VoltH2 vanaf het begin een project met potentieel.”
Op een terrein van 5.000m2 komen units met een capaciteit van ongeveer 10MW. De groene waterstof zal worden opgewekt via elektrolyse. De warmte die bij dit proces vrijkomt zal in het warmtenet van het energiebedrijf Iqony worden ingevoerd. Andreas Ziolek, Managing Director TÜV Nord, geeft meer uitleg: “We wilden een project met een hoge duurzaamheidsgraad neerzetten. Daarom verrichtte ons team niet alleen onderzoek naar de pure productie van waterstof, maar hebben we ook geanalyseerd hoe de restwarmte die de electrolyser genereert onze nieuwe gebouwen op het terrein in Essen kan verwarmen.” (foto)
Volgens de huidige planning zal de productie van groene waterstof starten in 2026. Voor de afname is er een mogelijke samenwerking met H2Mobility, het grootste Europese tankbedrijf voor waterstof. Met ruim 80 tankstations heeft het vandaag een groot deel van de Duitse markt in handen. Binnen het kader van dit project bouwt H2Mobility onder meer een tankstation in Essen, in de onmiddellijke omgeving van de electrolyser. Voor VoltH2, dat deze groene waterstof bestemt voor de lokale mobiliteitssector, is de nabijheid van deze afnemer een bijkomende troef.
Het bedrijf VoltH2 legt zich toe op de ontwikkeling en exploitatie van waterstoffabrieken in Europa. Het bedrijf focust zich uitsluitend op de grootschalige productie van groene waterstof. Deze waterstof is bestemd voor de lokale industrie en de transportsector. De eerste twee productiefaciliteiten worden momenteel ontwikkeld in de Nederlandse steden Vlissingen en Terneuzen. Deze fabrieken zijn reeds vergund en zullen naar verwachting operationeel zijn in 2025. Bij het ontwerp van beide installaties wordt rekening gehouden met schaalbaarheid.
Lees ook: rvo-zoekt-waterstofbedrijven-voor-koninklijke-handelsmissie-naar-belgie

Nederland: Kuster H2 Energy koopt vier tankauto’s voor transport van waterstof
Het Achterhoekse bedrijf Kuster Energy, met de hoofdvestiging in Babberich-Zevenaar, richt zich als eerste energiebedrijf in Oost-Nederland op de distributie van groene waterstof. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt de komende decennia fors teruggebracht, het bedrijf gaat zich richten op emissievrije brandstoffen. Nu nog een niche-markt, maar dat gaat de komende jaren snel veranderen. Het familiebedrijf is de laatste decennia groot geworden met een keten van tankstations en de handel in olieproducten.
Met het grootste openbare waterstoftankstation van Europa, dat gevestigd is in Doetinchem, heeft de waterstofafdeling Kuster H2 Energy het afgelopen jaar een belangrijke eerste stap gezet. Met streekvervoerder Arriva is een langlopend contract afgesloten over de levering van waterstof aan negen streekbussen die dagelijks de Achterhoek doorkruizen. De waterstof die nodig is voor de bussen komt nu nog uit Antwerpen, de dichtstbijzijnde bron die deze grote volumes vergroende waterstof kan leveren. “Maar we willen zo snel mogelijk naar groene waterstof die we zelf distribueren naar waterstoftankstations en andere afnemers in de regio die hun bedrijfsprocessen willen verduurzamen”, zegt Jan Pieter de Wilde, commercieel directeur van Kuster. “We gaan binnen enkele weken een contract afsluiten met de eerste fabriek voor groene waterstof in Oost-Nederland, zodat we regionaal geproduceerde waterstof ook regionaal kunnen aanbieden. De aankoop van een vloot van vier tankauto’s zien wij als een strategische investering in een schone toekomst.” Vanaf deze zomer worden de tankauto’s, die op maat worden geproduceerd door een Duits bedrijf, voor waterstof geleverd. Waterstof wordt door Kuster bij bedrijven afgeleverd in gasvorm onder een druk van maximaal 381 bar.
Kuster Energy is 50 jaar geleden opgericht in het Achterhoekse Stokkum en is inmiddels gevestigd langs de snelweg A12 bij Babberich. Het bedrijf was het eerste bedrijf in de regio dat investeerde in groen gas voor bedrijfswagens en een van de eerste bedrijven die jaren geleden al begon met de uitrol van laadpalen voor elektrische auto’s. “We zijn een typisch Achterhoeks bedrijf”, zegt commercieel directeur De Wilde. “We zijn al jaren koploper in schone energy en hebben op dit moment vier mensen in dienst die zich fulltime bezighouden met elektrisch laden en waterstof. Andere bedrijven steken hun energie in roepen hoe duurzaam ze zijn, wij gaan gewoon aan de slag. Ervaring uit het verleden heeft ons geleerd dat dat de beste weg is.”
Leesook: taxibedrijf-hype-presenteert-groeiplan-voor-7-nieuwe-steden-in-europa

Frankrijk: taxibedrijf Hype presenteert groeiplan voor 7 nieuwe steden in Europa
Het succes van de honderden taxi’s op waterstof in Parijs wordt uitgebreid naar andere plaatsen in Europa. Het bedrijf Hype meldt dat er binnen Frankrijk taxi’s op waterstof gaan rijden in de metropolen Le Mans en Bordeaux. Buiten Frankrijk wordt uitgebreid naar Brussel, Madrid, Barcelona, Lissabon en Porto. Naast taxi’s gaat Hype ook zorgen voor een tankinfrastructuur met hoge capaciteit.
Inmiddels rijden de Hype taxi’s al zeven jaar in Ile-de-France. De waterstoftaxi’s van Hype in Parijs groeien flink in populariteit en de tankinfrastructuur groeit gestaag mee. Tegen eind 2025 moeten er 26 H2-stations in Ile-de-France operationeel zijn, waaronder ten minste 20 stations met hoge capaciteit van ongeveer 1000 kilo waterstof onder 700 bar per dag.
Als eerste stad buiten de regio Parijs gaan de taxi’s rijden in Le Mans. Hype meldt dat de start gepland staat in juni 2023, dan moet het eerste waterstoftankstation worden geopend. Hype wil binnen enkele jaren 18 waterstoftankstations openen in de nieuwe steden en drie electrolysers plaatsen om zelf waterstof te produceren.
Deze eerste reeks stations buiten Ile-de-France zal met name profiteren van de steun van de Europese Unie via het project "European Hydrogen Network by Hype". Het project krijgt een subsidie van meer dan 18 miljoen euro.
Mathieu GARDIES, voorzitter en CEO en oprichter van Hype is verheugd onstuimige groei in andere steden voort te zetten. “Vandaag ben ik bijzonder trots om dit nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van Hype te schrijven door ons unieke model voor het eerst te ontwikkelen buiten Ile-de-France, onze historische geboorteplaats. Onze inzet in Le Mans markeert de eerste fase van onze expansie in Frankrijk en internationaal, langs een Atlantische-mediterrane corridor die Brussel met Lissabon verbindt, inclusief de twee grootste steden van Spanje en Portugal. Het toont de relevantie aan van het gelijktijdig inzetten en gebruiken van waterstofinfrastructuren om de opschaling van emissievrije mobiliteit te versnellen.”
De waterstoftaxi’s van Hype zijn gelanceerd in Parijs in 2015, ter gelegenheid van COP21. Het doel is om de luchtvervuiling en de geluidsoverlast van het verkeer terug te dringen via voertuigen op waterstof. Hype exploiteert inmiddels de grootste vloot waterstoftaxi's ter wereld. Het bedrijf is van plan om zijn platform tegen eind 2025 in 15 andere regio's, in Frankrijk en in het buitenland, in te zetten. Daarbij worden landen als het Verenigd Koninkrijk, Italië en de Verenigde Staten genoemd.
Lees ook: ophef-over-binnenlandse-samenwerking-met-chinees-waterstofbedrijf

Zuid-Korea: ophef over binnenlandse samenwerking met Chinees waterstofbedrijf
Een waterstofalarm in Zuid-Korea. Diverse media melden dat een Chinees bedrijf dat is gespecialiseerd in waterstoftechnologie positie probeert te krijgen in de Koreaanse provincie Noord-Jeolla. In de pers wordt gesproken over ‘een Chinees waterstoftransportbedrijf dat Korea binnendringt en een waarschuwing is voor distributie-onafhankelijkheid’.
Vanuit de provincie is bevestigd dat het Chinese waterstofbedrijf CIMC Group wil participeren in een binnenlands ontwikkeltraject rond waterstof in samenwerking met de provincie Noord-Jeolla. Het Chinese bedrijf neemt deel aan een Green Hydrogen Cluster.
Volgens waterstofgerelateerde industrieën gaat de Chinese CIMC Group, dat ruime ervaring heeft met technologieën zoals elektrolyse, een memorandum van overeenstemming (MOU) ondertekenen met de regio Jeonbuk-do voor zakelijke samenwerking. Het Chinese bedrijf CIMC zal daarbij de rol van technologie-uitwisseling en advies op zich nemen met betrekking tot het groene waterstofcluster dat door Jeonbuk-do wordt ondersteund.
De CIMC Group heeft al meer dan 40 jaar ervaring met het produceren van waterstof door middel van waterelektrolyse. Daarnaast beschikt het dochterbedrijf Enric over opslag- en transporttechnologie voor waterstof (foto).
De Koreaanse industrie spreekt haar bezorgdheid uit dat het niet wenselijk is om Chinese bedrijven naar waterstofclusters te halen waar Koreaans subsidiegeld wordt uitgegeven. De industrie wil deze technologieën zelf ontwikkelen. De provincie Jeonbuk voelt zich na de ophef in de media gedwongen te reageren: "De samenwerking met de CIMC-groep bevindt zich nog in de discussiefase en er is nog niets besloten over de bouw van fabrieken in Zuid-Korea."
Lees ook: h2-moves-berlin-groeit-dit-voorjaar-naar-200-taxi-s-op-waterstof-3

Verenigd Koninkrijk: ZeroAvia start onderzoek naar tanken van vloeibare waterstof
ZeroAvia, een Brits/Amerikaanse ontwikkelaar van vliegtuigen op waterstof, onderzoekt de mogelijkheden van vloeibare waterstof. Voor dit traject is een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Franse bedrijf Absolut Hydrogen uit Grenoble. Gezamenlijk gaan de bedrijven de ontwikkeling van vloeibare waterstof onderzoeken voor productie, opslag en bevoorrading van vliegtuigen op luchthavens
Binnen het partnerschap zullen de bedrijven werken aan het bouwen en demonstreren van het vloeibaar maken en opslaan van vloeibare waterstof in een luchthavenomgeving. Aanvullend wordt gekeken naar technologische ontwikkelingen, veiligheidsprocedures en de grootschalige distributie op vliegvelden. Absolut Hydrogen, met hoofdkantoor in Grenoble, Frankrijk, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van LH2-systemen voor zware mobiliteit voor luchtvaart-, zee- en landtoepassingen.
Tot op heden richtte ZeroAvia zich alleen op kleine vliegtuigen met maximaal 19 stoelen die waterstof tanken in gasvorm. Nu de testen hiermee positief verlopen kijkt het bedrijf naar grotere vliegtuigen met 40 tot 80 stoelen. Deze moeten in 2027 beschikbaar zijn. Gezien de energievraag lijkt een toepassing van vloeibare waterstof hiervoor een betere oplossing.
Waterstof wordt vloeibaar bij een temperatuur van min 253 graden onder nul. De volumetrische energiedichtheid neemt in vloeibare vorm enorm, toe tot het dubbele van gasvormige waterstof onder 700 bar.
Lees ook: grootste-order-voor-solaris-ooit-rostock-schakelt-over-op-waterstof

Duitsland: H2 Moves Berlin groeit dit voorjaar naar 200 taxi’s op waterstof
Het proefproject H2 Moves Berlin wordt de komende maanden flink uitgebreid. Het aantal taxi’s op waterstof gaat dit voorjaar groeien van de huidige 50 naar meer dan 200 exemplaren. Binnen H2 Moves Berlin werken Toyota Duitsland, Anglo American en de SafeDriver Group samen.
H2 Moves meldt dat de grote actieradius en korte tanktijden de waterstofvoertuigen een sterk voordeel is als het gaat om personenvervoer ten opzichte van batterij-electrisch. De Toyota Mirai kan tot 650 kilometer ver rijden op één tank, waardoor hij geschikt is voor lange afstanden en continu gebruik. De voertuigen van H2 Moves Berlin worden snel, veilig en eenvoudig getankt bij waterstoftankstations van het in Berlijn gevestigde bedrijf H2 Mobility Deutschland.
“Onze passagiers zijn nu al enthousiast over de duurzame en comfortabele mobiliteitservaring met waterstof”, zegt Thomas Mohnke, Managing Director van de SafeDriver Group. “De chauffeurs waarderen de combinatie van de rijprestaties van een elektrische auto met de actieradius en tanksnelheid van een verbrandingsmotor. Een dergelijk aanbod voor commercieel personenvervoer is uniek in Duitsland.”
"Brandstofcellen zijn een sleuteltechnologie voor emissievrije elektrische voertuigen, die we nodig hebben om het transport koolstofvrij te maken", zegt Benny Oeyen, Executive Head of Market Development, Platinum Group Metals, bij Anglo American. “Als toonaangevende producent van platina dat brandstofcellen mogelijk maakt, zetten we ons in om de acceptatie van op waterstof gebaseerde mobiliteitsoplossingen in de hele industrie te ondersteunen. Daarmee leveren we een concrete bijdrage verduurzaamheid van de mobiliteitssector.”
De Toyota Mirais zijn in Berlijn te boeken via de Uber app en speciaal te bestellen met de optie “Comfort Electric – Premium Hydrogen / Electric Vehicles.
Lees ook: zeroavia-start-onderzoek-naar-tanken-van-vloeibare-waterstof

Duitsland: grootste order voor Solaris ooit, Rostock schakelt over op waterstof
Het regionale vervoersbedrijf Rebus Regionalbus in de Duitse stad Rostock schakelt over op waterstof. Het bedrijf actief binnen het openbaar vervoer koopt 52 bussen die rijden op waterstof bij de Poolse busfabrikant Solaris. Op dit moment rijdt Rebus nog met 170 bussen op diesel, maar vanaf het derde kwartaal van 2025 worde de eerste fossiele voertuigen vervangen door bussen met een brandstofcel. Voor de Poolse busfabrikant Solaris is er ook sprake van een primeur. Nog nooit verkocht het bedrijf zoveel waterstofbussen in één order.
Alleen al in de nieuwe bussen investeert Rebus 30 miljoen euro. Bij de depots in Güstrow en Bad Doberan worden tankstations gebouwd. Ook de werkplaatsen op beide locaties moeten worden aangepast. De eerste stap naar een emissievrij busbedrijf kost in totaal 40 miljoen euro. Het federale ministerie van Verkeer en Waterstaat draagt de extra kosten voor de brandstofcelvoertuigen. Ongeveer 80% van de meerkosten worden hieruit gefinancierd.
Met de overstap naar bussen op waterstof neemt Rebus in de regio Mecklenburg-Vorpommern een unieke positie in. Uit een onderzoek van de regionale omroep NDR onder de gemeentelijke vervoersbedrijven in de deelstaat blijkt dat veel andere vervoerbedrijven overschakelen op batterij-elektrisch. "Maar vanwege de grote actieradius en de kortere tanktijd hebben we gekozen voor waterstof", zegt algemeen directeur Thomas Nienkerk van Rebus Regionalbus. “Daarnaast is de infrastructuur sneller op te zetten dan bij batterij-elektrische voertuigen. Met de 52 bussen op waterstof krijgen we de op een na grootste vloot brandstofcelbussen in Duitsland. Alleen het transportbedrijf in Keulen heeft een grotere vloot voertuigen op H2.”
Rebus bouwt zelf twee waterstoftankstations op om de nieuwe bussen met waterstof te tanken. Een overstap naar batterijvoertuigen zou een groot laadnetwerk vereisen. Bovendien, zo betoogt de Rebus-baas, zouden er een aantal laadpunten nodig zijn bij bushaltes waar bussen tijdens pauzes snel grotere hoeveelheden stroom kunnen opladen. Door gebruik te maken van H2 is dat niet nodig. Een brandstofcelbus van Solaris rijdt ongeveer 400 kilometer op één tankbeurt.
Lees ook: provincie-limburg-stelt-zich-kandidaat-voor-europese-waterstofbank

Nederland: provincie Limburg stelt zich kandidaat voor Europese Waterstofbank
De provincie Limburg heeft zich kandidaat gesteld als vestigingsplek voor de Europese waterstofbank. De Europese Unie wil zo'n bank nog voor het eind van het jaar in het leven roepen om de productie van hernieuwbare waterstof de komende jaren stroomlijnen en te verdubbelen. De provincie roept in een brief de Nederlandse regering op om haar kandidatuur voor deze ‘groene kans’ te ondersteunen.
De Europese Commissie wil nog dit jaar met een waterstofbank van start. Op die manier moeten producenten vanaf komend najaar al gebruik kunnen maken van ondersteuning en Europese premies om de productie van waterstof in de komende jaren aan te jagen. Hiervoor is 800 miljoen euro in het Innovatiefonds vrijgemaakt.
Voor het slagen van het functioneren van de Europese waterstofbank is een goede locatiekeuze van toegevoegde waarde. Het Limburgse College van Gedeputeerde Staten is ervan overtuigd dat Limburg een uitstekende vestigingslocatie kan bieden. Met het Brightlands-netwerk, waaronder de Brightlands Chemelot Campus, heeft Limburg namens Nederland alle ingrediënten in huis zoals de perfecte faciliteiten en bewezen innovatiekracht om deze te huisvesten. De Europese waterstofbank moet immers direct toegang hebben tot experts die werken in onderwijs en onderzoeksinstellingen, en toegang hebben tot startups en gevestigde bedrijven die nu al investeren in opschaling en grootschalige (groene) waterstofprojecten.
Daarnaast is de geografische ligging van het industriecluster Chemelot als uniek ecosysteem in het hart van Europa een enorm voordeel. De verbinding met belangrijke verkeersaders over weg, spoor en nabij gelegen luchthavens, maakt dat er binnen een half uur rijden aansluiting is met de Nederlands-, Frans- en Duitstalige arbeidsmarkt.
Waterstof kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ambities van de EU om een einde te maken aan de invoer van Russische fossiele brandstoffen in de komende jaren en om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Met de oprichting van de waterstofbank zet de EU een grote stap om de markt voor waterstof te stimuleren om de investeringskloof te dichten en vraag en aanbod in de toekomst op elkaar af te stemmen.
De nieuwe Europese waterstofbank zal de aankoop van waterstof moeten helpen garanderen, met name door gebruik te maken van de middelen van het Innovatiefonds. Zij zal drie miljard euro kunnen investeren om de toekomstige markt voor waterstof te helpen opbouwen. Zo wordt de economie van de toekomst gecreëerd. Het is doel om tegen 2030 in de Europese Unie jaarlijks tien miljoen ton hernieuwbare waterstof te produceren. Een verdubbeling van het huidige aanbod.
Lees ook first-hydrogen-corp-en-edag-group-presenteren-een-camper-op-waterstof

Canada: First Hydrogen Corp. en Edag Group presenteren een camper op waterstof
Goed nieuws voor vakantiegangers die emissievrij op stap willen. Het Canadese bedrijf First Hydrogen Corp. heeft deze week een camper op waterstof gepresenteerd. Bij het ontwerp is rekening gehouden met maximaal comfort van de inzittenden. Het concept is ontwikkeld in samenwerking met wereldwijde mobiliteitsexperts EDAG Group.
Bij de officiële presentatie roemt de fabrikant de grote actieradius en de zwaardere lading die een voertuig op waterstof een flink voordeel geven ten opzichte van gelijke voertuigen op batterijen. Campers leggen lange afstanden af, staan tijdens de overnachting vaak in de wildernis, ver weg van tank- of oplaadinfrastructuur, waardoor een groot bereik bijzonder aantrekkelijk is. Het tanken van een FCEV duurt slechts enkele minuten. Met keukenapparatuur en verwarming heeft het ingebouwde elektriciteits-systeem op basis van een brandstofcel geen probleem.
De markt voor recreatievoertuigen is overal op de wereld de afgelopen jaren enorm gegroeid. In Noord-Amerika zal de afzet van campers de komende tien jaar nog eens verdubbelen en ook in Europa groeit de markt. First Hydrogen ziet een kans voor voertuigen op waterstof om deze groeimarkt te ondersteunen bij het bereiken van nulemissie.
First Hydrogen Corp. is een in Vancouver en Londen in het VK gevestigd bedrijf dat zich richt op emissievrije voertuigen. Volgens het bedrijf heeft de gepresenteerde camper een actieradius van 500 kilometer. Het bedrijf meldt dat camperbezitters veel waarde hechten aan verantwoord omgaan met het milieu.
Lees ook: volta-energy-presenteert-zon-aggregaat-met-waterstof-back-up

Nederland: Volta Energy presenteert Zon-Aggregaat met waterstof back-up
Het Nederlandse bedrijf Volta Energy uit Duiven bij Arnhem presenteert een zon-aggregaat met een back-up op basis van waterstof. Het systeem is gebouwd op een aanhanger met drie assen. Op het schuine dak liggen zonnepanelen. In het voorste gedeelte van de aanhangwagen staan accu’s om de stroom te bufferen die niet direct nodig is of om piekmomenten in de vraag op te vangen. In het achterste gedeelte staan twee brandstofcellen van Horizon Nederland, die worden geactiveerd als er geen zonne-energie beschikbaar is en de accu’s leeg zijn.
Het meest opvallende van de 7 meter lange aanhangwagen is het schuine dak met zonnepanelen. Hieronder ligt een uitschuifsysteem, waarmee het oppervlak van de panelen aan de boven- en onderkant kan worden vergroot tot in totaal 26,4 m2. De panelen leveren een maximaal vermogen van 5,25 kW, gecombineerd met de accu kan ongeveer 12 kW geleverd worden.
Het prototype dat gebouwd is op basis van waterstof heeft twee brandstofcellen aan boord, ieder met een vermogen van 3 kW. In eerste instantie wordt waterstof nog in bundels aangeleverd onder een druk van 300 bar. Deze wordt in het systeem in twee stappen teruggebracht naar 0,5 bar.
Het zon-aggregaat met waterstof back-up is eerder deze maand voor het eerst gepresenteerd tijdens de open dag van het bedrijf. De komende weken wordt het systeem nog doorontwikkeld. In juni wordt het 100% emissievrije stroomsysteem getest bij het waterstofcluster op het IPKW-terrein in Arnhem.
Volta Energy heeft inmiddels meer dan 100 soortgelijke systemen operationeel, die tot op heden eventuele backstroom uit dieselmotoren halen die getankt worden met HVO 100 om de uitstoot maximaal te reduceren. Het bedrijf gaat echter voor de maximale emissiereductie en kijkt nu naar oplossingen met groene waterstof.
De meer dan 100 zonne-systemen die het bedrijf nu al operationeel heeft worden ingezet door providers die niet op tijd een stroomaansluiting kunnen krijgen bij zendmasten, bij bouwbedrijven om keten en machines van stroom te voorzien en bij evenementen voor podia en catering.
Lees ook: overheid-subsidieert-nieuwe-waterstoftankstations-voor-zwaar-transport

Duitsland: overheid subsidieert nieuwe waterstoftankstations voor zwaar transport
Het Duitse federale ministerie van Digitale Zaken en Transport (BMDV) komt met een nieuwe subsidieronde voor waterstoftankstations. De focus ligt op locaties voor zware bedrijfsvoertuigen. De financiering ondersteunt de bouw van tankstations die uitsluitend groene waterstof leveren. Het financieringspercentage is maximaal 80 procent van de subsidiabele uitgaven.
“Het doel van onze financiering is om de bouw van meer dan 100 waterstoftankstations voor vrachtwagens en bussen te ondersteunen. Om onze klimaatdoelen te bereiken, moeten we ambitieus zijn, alle beschikbare technologieën gebruiken en het tempo bepalen", aldus de federale minister van Transport Volker Wissing. Het doel is om openbaar toegankelijke waterstoftankstations op te zetten, die zullen worden geïntegreerd in een Europees netwerk van waterstoftankstations voor zware bedrijfsvoertuigen, maar ook rekening houdend met de lokale behoeften.
De locatie van het waterstoftankstation moet zich bevinden langs het Europese TEN-T-netwerk van autosnelwegen. Als voorwaarde wordt gesteld dat het tankstation niet verder dan 10 km van een afslag mag liggen of binnen een stedelijk knooppunt. Het tankstation moet bereikbaar zijn voor lichte en zware bedrijfswagens. Voorgeschreven is dat tanken met gasvormige waterstof mogelijk is bij 700 bar. Daarnaast moet een tankstation een dagelijkse tankcapaciteit van minimaal 2000 kilogram waterstof garanderen om in aanmerking te kunnen komen.
Foto: De eerste Mercedes-Benz waterstoftruck ter wereld tankt bij het waterstoftankstation van Kuster Energy in Doetinchem
Lees ook: bouw-van-groene-waterstoffabriek-in-occitanie-vandaag-van-start

Frankrijk: bouw van groene waterstoffabriek in Occitanië vandaag van start
De Franse producent van groene waterstof Lhyfe begint vandaag met de bouw van een nieuwe fabriek voor groene waterstof in zuidwest Frankrijk. In de plaats Bessières, 20 kilometer ten noorden van Toulouse, wordt een fabriek van 5 MW gebouwd. Via het naastgelegen distributieplein wordt waterstof per vrachtauto de regio ingebracht. De fabriek en het distributieplein komen op een terrein van 8000m2. De waterstofhub moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het verduurzamen van de mobiliteit.
De nieuwe waterstoffabriek is een belangrijk onderdeel van het H2-Corridor-project van de Franse regio Occitanië, dat is gericht op het verduurzamen van het goederen- en personenvervoer. Occitanië stelt € 5,9 miljoen ter beschikking om de oprichting van de site te ondersteunen, waarvan € 4,1 miljoen als lening en € 1,89 miljoen in de vorm van subsidies. De locatie van Lhyfe Occitanië krijgt een capaciteit van twee ton groene en hernieuwbare waterstof per dag. Dit is gelijk aan een opwekkingscapaciteit van 5 MW. De productielocatie is modulair opschaalbaar.
De Occitanië H2 Corridor maakt deel uit van een groter Noord-Zuid-Europees waterstofproject, dat tot doel heeft het goederen- en personenvervoer op de as tussen de Middellandse Zee en de Noordzee koolstofarm te maken.
Het doel van de regio voor de Occitanië H2 Corridor is om tegen eind 2024 twee installaties voor de productie van hernieuwbare waterstof te hebben, goed voor een totale productie van zes ton per dag. Er moeten zeven waterstoftankstations gebouwd worden die tussen de 600 en 1 200 kg per dag kunnen leveren aan 40 vrachtwagens op waterstof, 62 koelopleggers/-units en 15 regionale streekbussen.
Carole Delga, President, Region of Occitanië is blij met de start van de werkzaamheden: “Groene waterstof tot een van de energieën van de toekomst. Vandaag de dag is zware mobiliteit een van de grootste uitdagingen van de energietransitie. Daarom heeft het gewest het project Occitanië H2 Corridor opgestart, waarbij industrie en mobiliteit op Europees niveau worden geïntegreerd. Ik ben er trots op dat dit project hier in Occitanië wordt ontwikkeld en dat Lhyfe bijdraagt aan decarbonisatie van onze streek.”
De nieuwe fabriek van Lhyfe in zuidwest Frankrijk moet eind 2023 operationeel zijn.
Lees ook: siemens-heeft-veel-vertrouwen-in-waterstoftreinen-maar-starten-is-moeilijk

Duitsland: Siemens heeft veel vertrouwen in waterstoftreinen, maar starten is moeilijk
Een van de belangrijkste opdrachten voor de komende jaren voor de Duitse Bahn is het verminderen van de CO2-uitstoot. De spoorweg divisie Siemens Mobility ziet daarom grote kansen door treinen en locomotieven op diesel te vervangen door voertuigen op waterstof. Afgelopen week werden de journalisten uitgenodigd om de eerste waterstoftrein van Siemens te bewonderen. Maar dat ging niet helemaal vlekkeloos, de demo-trein kwam niet in beweging. Siemens-manager Neumann probeert vooral kalm te blijven. “Daarom testen we zo dit soort ontwikkelingen vooraf uitvoerig. Als de trein operationeel op het spoor rijdt moet de maximale zekerheid worden geboden.”
Bij de Duitse treindivisie van Siemens neemt de druk toe nu concurrent Alstom al enige tijd met een waterstoftreinen op de markt is. De meeste media-aandacht gaat naar concurrent Alstom, al moet gezegd worden dat ook dit bedrijf kampt met technische storingen. Vorig jaar zouden al 27 treinen in het gebied Rhien-Main gaan rijden, maar dat is nog steeds niet gelukt. Door technische problemen staat het project inmiddels stil.
Deutsche Bahn is niet blij met de technische problemen. Het bedrijf staat onder grote druk om de milieudoelstellingen te halen. Bijna 1/3 van de 33.000 km spoor is niet geëlektrificeerd. Binnen het regionale personenvervoer rijdt 75% van de treinen nog op diesel, dit moet de komende jaren snel veranderen
Siemens-manager Neumann begrijpt dat de weg naar waterstof moeizaam is, maar blijft positief, meldt hij op de regionale omroep WDR. "Batterijtreinen en waterstoftreinen zijn in principe identiek. Het grote verschil is de actieradius: met een trein op batterijen kun je tussen de 50 en 100 kilometer rijden, afhankelijk van de grootte en het aantal passagiers. Maar met waterstof is dat 800 kilometer. Batterijtreinen zijn bijzonder geschikt voor korte, vlakke trajecten. Waterstoftreinen kunnen lange afstanden afleggen, bijvoorbeeld over hellingen in de bergen.”
Een tweede uitdaging bij treinen op waterstof is de tank-infrastructuur en de verkrijgbaarheid van groene waterstof. Momenteel is 90% van de waterstof in Duitsland nog zogenaamde grijze waterstof. Grote productielocaties voor groene waterstof zitten nog in de ontwikkelfase en ook de import van groene waterstof moet nog verder worden ontwikkeld. Het zijn tijdelijke problemen, maar wel flinke problemen als er snel minder CO2 moet worden uitgestoten.
Of waterstof als aandrijfsysteem voor treinen een succes zal worden, is volgens Siemens vooral een kwestie van politieke wil. In Duitsland hebben vervoersbedrijven zoals Deutsche Bahn of andere regionale partijen, slechts beperkte invloed op het type trein dat wordt gebruikt. Elke lokale vervoerder is sterk afhankelijk van de regionale politiek. Uiteindelijk wordt daar bepaald wat de techniek van de toekomst wordt.
Op korte termijn speelt de prijs een belangrijke rol. “Waterstoftreinen zijn momenteel het duurste alternatief”, zegt Neumann van de fabrikant Siemens Mobility. “Zowel qua aanschaf als qua gebruik. Maar dat verandert als je ze vergelijkt met de diesellocomotieven die ze op termijn zouden moeten vervangen. Door de CO2-beprijzing is nu al duidelijk dat diesel op termijn de duurste aandrijving van allemaal wordt.” Siemens blijft dus optimistisch, ondanks dat de nieuwe waterstoftrein vandaag even niet kan rijden.
Lees ook: beomhan-fuel-cell-opent-grootste-h2-tankstation-voor-zware-voertuigen

Zuid-Korea: Beomhan Fuel Cell opent grootste H2-tankstation voor zware voertuigen
Het Koreaanse bedrijf Beomhan Fuel Cell heeft afgelopen vrijdag het grootste waterstoftankstation van Zuid-Korea geopend. Het tankstation met een compressiesysteem van Beomhan Fuel Cell kan onder hoge druk 80 kilo waterstof per uur leveren. Dat is genoeg voor 20 personenauto’s per uur of 48 vrachtwagens per dag. Het station staat in Ulsan, een stad met 1,1 miljoen inwoners in het zuidoosten van Korea.
Het waterstoftankstation is in anderhalf jaar tijd gebouwd en heeft bijna 4 miljoen euro gekost. De waterstof kost in Korea aan de pomp omgerekend 6,90 euro per kilo.
Het beleid van de Koreaanse regering is er op gericht om de mobiliteit op waterstof snel uit te breiden. De focus ligt daarbij op zware- en bedrijfsvoertuigen. Het ministerie van Milieu heeft aangekondigd dat er dit jaar 700 waterstofbussen en 100 waterstofvrachtwagens bij moeten komen en het aantal waterstoftankstations voor zware bedrijfsvoertuigen moet groeien naar 68.
Lees ook: autofabriek-voor-waterstofvoertuigen-van-renault-krijgt-eigen-elektrolyser

Frankrijk: autofabriek voor waterstofvoertuigen van Renault krijgt eigen elektrolyser
Bij de autofabriek van Renault in de plaats Flins, ten westen van Parijs, plaatst het bedrijf Plug een elektrolyser (foto). De joint venture Renault / Plug gaat hier waterstof produceren voor het testen van nieuwe voertuigen die op waterstof gaan rijden. Met de waterstof uit de elektrolyser kunnen meer dan 1000 voertuigen per jaar worden getest. De voertuigen met een brandstofcel worden geproduceerd door het gezamenlijke bedrijf Hyvia.
De PEM-elektrolyser met een vermogen van 1 MW kan per dag maximaal 400 kilo waterstof produceren van brandstofcelkwaliteit. Bij de elektrolyser hoort een waterstoftankstation voor het tanken van de waterstofauto’s. De eerste voertuigen die hier geproduceerd worden, zijn de bedrijfswagens van het type Renault Master Vans H2 - Tech die inmiddels in Frankrijk en Nederland te koop zijn.
Voor David Holderbach , CEO van HYVIA, is de eigen waterstoffabriek een belangrijke stap richting mobiliteit op waterstof. "Een jaar na de inhuldiging van onze fabriek installeren we de eerste elektrolyser die is uitgerust met de technologie van onze aandeelhouder Plug, de wereldleider in waterstofoplossingen. Ondertussen wordt de Renault Master Vans H2- TECH in verschillende landen verkocht, dankzij de ervaring van onze aandeelhouder, de Renault Group, leider in de automobielsector, vooral in bedrijfsvoertuigen. Deze stap voorwaarts toont de volledige kracht van het waterstofecosysteem voorgesteld door HYVIA."
Lees ook: feadship-ontwikkelt-superjacht-dat-gaat-varen-op-vloeibare-waterstof

Volle zalen bij de lezingen over waterstof van Waterstof Magazine

KLIK HIER voor een boeiend en inspirerend verhaal over de weg naar emissievrij.

Nederland: Feadship ontwikkelt superjacht dat gaat varen op vloeibare waterstof
De Nederlandse scheepswerf Feadship kondigt aan dat het bedrijf momenteel een superjacht in ontwikkeling heeft dat kan varen op waterstof. Jan-Bart Verkuyl, Feadship Director en CEO Royal Van Lent Shipyard meldt op social media dat zijn bedrijf volop bezig is met de ontwikkeling van het eerste superjacht met een innovatief en emissievrij voortstuwingssysteem. "We zijn trots om de geavanceerde oplossing van Feadship voor duurzamere jachten aan te kondigen: een volledig gecertificeerd jacht op vloeibare waterstof met een brandstofcel."
Volgens Verkuyl krijgt het jacht een cryogene brandstoftank, waarin vloeibare waterstof wordt opgeslagen bij ongeveer -253 graden Celsius, de temperatuur waarbij waterstof overgaat van gasvorm naar vloeibaar. De brandstofcel moet voldoende energie gaan leveren om het jacht voort te stuwen en tegelijkertijd aan de energievraag van het woongedeelte te voldoen. Wanneer het jacht op waterstof op de markt gaat komen is niet bekend gemaakt.
Feadship is een samenwerkingsverband van twee scheepswerven, Royal Van Lent en Koninklijke De Vries Scheepsbouw met de hoofdvestiging in het Friese Makkum. De werven maken hoogwaardige superjachten van 40 meter tot meer dan 160 meter. Feadship is in 1949 opgericht om de export van Nederlandse jachten te promoten.
Lees ook: toyota-kondigt-de-lancering-aan-van-een-nieuw-model-waterstofauto

Japan: Toyota kondigt de lancering aan van een nieuw model waterstofauto
Binnenkort zal de Mirai niet langer het enige automodel van de Toyota-groep op waterstof zijn. Het Japanse bedrijf gekondigd namelijk aan dat er binnenkort 3 nieuwe Crown-modellen op de markt komen, waarvan er één mogelijk ook wordt uitgerust met brandstofcelaandrijving.
Een paar jaar geleden geboren als het vlaggenschip van het Japanse bedrijf, is de Crown nu omgevormd tot een reeks autonome voertuigen, die in verschillende varianten zal worden aangeboden, waarvan er één ook verkrijgbaar zal zijn in de H2-configuratie. Dat zal waarschijnlijk de sedan zijn.
De nieuwe Crown-modellen zijn vanaf eind dit jaar te koop en de klant kan kiezen uit een full hybrid, een plug-in hybrid en een exemplaar met een brandstofcel. Dit is dan het tweede personenauto van Toyota die komt met een brandstofcel.
Lees ook: negen-nieuwe-bussen-op-waterstof-in-provincie-gelderland-officieel-van-start

Nederland: negen nieuwe bussen op waterstof in provincie Gelderland officieel van start
Een feestje bij Arriva Oost in Doetinchem. Daar zijn vanmiddag (vrijdag 14-4-2023) de eerste waterstofbussen officieel in gebruik genomen. In totaal gaan de komende weken negen bussen op waterstof in de Gelderse Achterhoek rijden, zij vervangen een gelijk aantal bussen op diesel.
Bij de officiële start refereerde Arriva-directeur Jieskje Hollander aan het bijzondere project. Arriva kon de waterstofbussen op een laat moment nog gebruik maken van het Europese subsidieprogramma JIVE, onder de voorwaarde dat de bussen wel binnen anderhalf jaar daadwerkelijk moeten gaan rijden. De voertuigen zijn vervolgens gekocht en de regionale keten van tankstations Kuster Energy realiseerde in een recordtijd van acht maanden de vergunning voor, en bouw van, een nieuw waterstoftankstation. Enkele weken voor de officiële start brak er brand uit in een H2-bus die op dat moment stond geparkeerd in de remise. De hal brandde volledig af, het onderzoek naar de oorzaak duurde anderhalf jaar.
Inmiddels zijn de bussen als volkomen veilig beschouwd en zijn de eerste twee emissievrije voertuigen de afgelopen maand gaan rijden. De komende weken volgt de rest. Gedeputeerde Jan van der Meer van de provincie Gelderland gaf bij zijn speech aan tevreden te zijn met deze belangrijke stap richting duurzaam vervoer in Oost-Nederland.
Aansluitend werden de genodigden getrakteerd op een ritje met de gloednieuwe waterstofbus naar het tankstation van Kuster aan de Braamtseweg in Doetinchem. Daar konden alle gasten – waaronder een tiental journalisten- zien hoe snel een waterstofbus wordt getankt en weer emissievrij ruim 400 kilometer kan rijden (foto). De weersinvloeden en seizoenen als zomer en winter hebben geen invloed op de actieradius.
De bussen hebben geen spiegels maar camera’s, waarmee de chauffeur kan zien wat zich naast het voertuig afspeelt. Verder is de bus muisstil, trekt zonder schokken op en er komt alleen zeer zuiver water uit de uitlaat. De vloer van de bus is zo laag dat er geen traptrede nodig is.
De bussen tanken bij het waterstoftankstation van Kuster aan de Braamtseweg in Doetinchem. Het tankstation heeft voldoende capaciteit om tien zware voertuigen in een paar uur tijd van waterstof te voorzien. Arriva tankt iedere avond en nacht maximaal 370 kilo onder 350 bar. Voor andere klanten is dan nog meer dan 750 kilo onder 350 en 700 bar beschikbaar.
In Nederland rijden nu ruim 50 bussen binnen het openbaar vervoer op waterstof in de provincies Groningen, Drenthe, Zuid-Holland en Gelderland.
Lees ook: negen-nieuwe-waterstoftankstations-openen-in-2023

Nederland: negen nieuwe waterstoftankstations openen in 2023
Het Nederlandse bedrijf OG Clean Fuels opent vandaag een nieuw waterstoftankstation nabij de snelweg A4 bij Hoofddorp. Dit is de eerste in een serie nieuwe waterstoftankstations in Nederland die volop in de ontwikkel- of bouwfase zitten.
Het waterstoftankstation in Hoofddorp (foto) is een samenwerking tussen OG uit Heerenveen en DCB Energy uit Spijkenisse, een bedrijf gespecialiseerd in het tanken van voertuigen voor zwaar transport. Het nieuwe waterstoftankstation maakt onderdeel uit van DCB Energy Schiphol en is gevestigd aan de Changing Lane 10 in Hoofddorp en is via de A4 bereikbaar via afslag 3A Hoofddorp-Zuid. Het station is 24/7 geopend en biedt de mogelijkheid om zowel personenauto’s, bestelbussen (700 Bar) als vrachtwagens (350 Bar) te tanken. De bouw op de locatie heeft acht maanden geduurd. Het waterstoftankstation wordt vandaag officieel geopend door Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Milieu van de provincie Noord-Holland.
De komende maanden staan er nog openingen van drie nieuwe waterstoftankstations in Nederland gepland. De locaties zijn:
- GP Groot, Diamantweg 32, 1812 RC Alkmaar
- Greenpoint, Laan der Verenigde Naties 113, 3316 AK Dordrecht
- Fountain Fuel, De Windturbine 1, 3815 KP Amersfoort
Andere nieuwe waterstoftankstations die ver in de ontwikkel- of bouwfase zitten zijn:
- TotalEnergies Capelle, Capelseweg 399, 2908 MD Capelle aan den IJssel
- Greenpoint Oude-Tonge, Tonnisseweg 3, 3255 LT Oude-Tonge
- TotalEnergies Utrecht, De Heldinnenlaan 4, 3543 AJ Utrecht
- H2Point Aanwas 4, 4704 SC Roosendaal
- Holthausen Beiraweg, Amsterdam. (verhuizing van het bestaande H2-station aan de Australiëhavenweg naar een nieuwe lokatie)

Australië: Hazer Group tekent MOU met Japanse bedrijven over oprichting waterstoffabriek
De Hazer Group, een beursgenoteerd bedrijf in Australië, gaat een nieuwe belangrijke stap zetten in de richting van commercialisering van zijn waterstoftechnologie. Het bedrijf uit de stad Perth is een samenwerking aan gegaan de Japanse bedrijven Chubu Electric en ingenieursbedrijf Chiyoda Corporation. Het doel van de MOU is een waterstoffabriek op commerciële schaal op te zetten in de Japanse regio Chubu, met behulp van de technologie van de Hazer-groep. Hazer en Chiyoda werken al drie jaar samen aan andere projecten.
Het proces van Hazer, dat is ontwikkeld aan de Universiteit van West Australië, gebruikt ijzererts als katalysator om aardgas om te zetten in waterstof en hoogwaardig grafiet, waar steeds meer vraag naar is bij fabrikanten van elektrische batterijen. De waterstof, aangeprezen als een veel schoner alternatief voor fossiele brandstoffen, wordt geproduceerd tegen lagere kosten en met aanzienlijk lagere koolstofemissies dan vergelijkbare, energie-intensieve processen.
Chubu Electric wil de waterstof van de potentiële Japanse fabriek inzetten als brandstof voor energieopwekking en andere moeilijk te elektrificerende industrieën. "Wij geloven dat de Hazer-technologie een aantrekkelijke oplossing biedt om lokaal koolstofarme waterstof te produceren, gebruikmakend van onze bestaande toeleveringsketens en infrastructuur", aldus Kouji Sada, Chubu's general manager of electric power research. De fabriek gaat in de opstartfase tussen de 2.500 en 10.000 ton waterstof produceren, uiteindelijk moet dat tussen de 50.000 en 100.000 ton komen te liggen. Over ongeveer 6 jaar moet de productielocatie in Japan operationeel zijn.
Op de Australische beurs is het nieuws over Hazer goed ontvangen. De aandelen sloten bijna 11 procent hoger nadat het nieuws over de samenwerking met de twee Japanse bedrijven bekend werd gemaakt.
Foto: De Universiteit van West Australië in Perth, waar de techniek waarvan de Hazer Group gebruik maakt is ontwikkeld.
Lees ook: bmw-deelt-meer-details-over-de-ix5-tijdens-de-hydrogen-day-in-zuid-korea

Zuid-Korea: BMW deelt meer details over de iX5 tijdens de Hydrogen Day in Zuid-Korea
“De BMW iX5 op waterstof rolt op zijn vroegst over zes jaar als massaproduct uit de fabriek”. Dat zei Dr Jürgen Gultner, General Program Manager Hydrogen Technology bij BMW gisteren tijdens de presentatie van de eerste waterstofauto tijdens de Hydrogen Day in het BMW Driving Centre in Yeongjong-do in Zuid Korea. Het land is een van de wereldwijde voorlopers bij het verduurzamen van de samenleving door gebruik te maken van waterstoftechnologie.
BMW volgt een tweesporenstrategie om tegelijkertijd de batterij-elektrische auto als de waterstofauto te ontwikkelen. BMW en Toyota hebben 10 jaar lang gezamenlijk onderzoek gedaan naar voertuigen op waterstof. De afgelopen vier jaar heeft BMW het prototype model 'iX5 Hydrogen' getest in extreme omgevingen zoals het warme Frankrijk en het ijskoude Zweden.
De iX5 Hydrogen heeft meerdere waterstoftanks met een gezamenlijke inhoud van 6 kg onder 700 bar, een door BMW ontwikkelde accu en een brandstofcel. Deze brandstofcel is dezelfde als in de Toyota Mirai 2. Vanuit stilstand accelereert de iX5 in minder dan 6 seconden naar 100 km/u en volgens de Europese WLTP kan het voertuig op één tankbeurt 504 km afleggen.
Dr. Gultner benadrukte dat elektrische auto's en waterstofauto's elkaar niet uitsluiten. BMW investeert in batterij-elektrische voertuigen en in waterstof, waarvan de iX5 de eerste is. BMW is van plan om in de toekomst verschillende waterstofautomodellen uit te brengen. "Een snellere laadtijd een grotere actieradius en eenzelfde actieradius in zomer- en winter zijn belangrijk punten voor zakelijke rijders. De kilometerstand van puur elektrische voertuigen neemt met 20 tot 30% af als het koud weer is. De actieradius van waterstofvoertuigen in de winter is echter bijna hetzelfde als in de zomer. In Europa trekken veel voertuigen boten en aanhangwagens, met batterij-elektrische auto’s is dat dezien de actieradius lastig”, aldus Gultner. De Koreaanse pers was in grote getale aanwezig om de verhalen van de BMW-topman aan te horen.
“In waterstofauto’s zitten bijna 100 kg minder grondstoffen dan elektrische auto's. Bovendien worden batterij-grondstoffen die in waterstofvoertuigen worden gebruikt, met meer dan 90% teruggebracht in vergelijking met batterij-elektrische voertuigen. Doordat de accu kleiner is dan die van een elektrisch voertuig, is deze ook licht in gewicht. De iX5 Hydrogen is zo licht als een PHEV (plug-in hybride), maar de rijprestaties en het rijcomfort zijn nagenoeg gelijk is aan die van een voertuig op batterijen", aldus Dr. Gultner.
BMW laat verder weten dat het aanleggen van een laadinfrastructuur voor alleen batterij-elektrische voertuigen aanzienlijk duurder is dan een combinatie van elektriciteit en waterstof. De Duitse autofabrikant refereert daarbij aan een vorig jaar verschenen onderzoek 'Clean Hydrogen Partnership' van McKinsey, een wereldwijd adviesbureau. BMW is van plan om tegen 2050 volledige koolstofneutraal zijn.
Lees ook: quantron-en-norwegian-hydrogen-bouwen-netwerk-van-h2-stations

Zwitserland: startup Destinus wil op waterstof binnen vier uur van Europa naar Australië
Destinus, een Zwitserse start-up, wil een passagiersvliegtuig op waterstof ontwikkelen dat de reistijd van Europa naar Australië kan verkorten tot iets meer dan vier uur. Op dit moment duurt de huidige vlucht nog 20 uur. Het bedrijf heeft de afgelopen twee jaar zijn prototype Eiger getest. De resultaten zijn dusdanig positief dat het Spaanse ministerie van Wetenschap het Zwitserse bedrijf heeft uitgekozen om deel te nemen aan een strategisch initiatief voor schoon vervoer. Het bedrijf krijgt subsidie om samen met Spaanse partners het idee verder uit te werken.
Het Zwitserse Destinus gaat samen met bedrijven, technologiecentra en Spaanse universiteiten werken aan een project waarin 12 miljoen euro wordt geïnvesteerd. Destinus werkt al samen met het Spaanse motorenbedrijf ITP Aero aan de bouw van een faciliteit om waterstofmotoren te testen. Met de subsidie van de Spaanse overheid wordt de bouw gefinancierd van een testfaciliteit in de buurt van Madrid. Een tweede subsidieproject ter waarde van 15 miljoen euro gaat onderzoek doen naar vliegen op vloeibare waterstof.
Voor het vliegen op zeer hoge snelheden is nog veel onderzoek nodig. Onderzoekers van RMIT University in Melbourne hebben 3D-geprinte katalysatoren gemaakt voor motoren die vijf keer de geluidssnelheid kunnen aandrijven en de extreme hitte kunnen koelen die ontstaat wanneer vliegtuigen zo snel vliegen. Commerciële luchtvaartmaatschappijen die met die snelheden vliegen, kunnen in ongeveer 90 minuten de afstand tussen Londen en New York overbruggen.
Destinus beweert dat zijn technologie ervoor zorgt dat een vlucht van Frankfurt in Duitsland, naar Sydney in Australië slechts 4 uur en 15 minuten duurt. Een vlucht van Frankfurt naar Shanghai duurt dan nog 2 uur en 45 minuten, acht uur korter dan de huidige reis. De projecten maken deel uit van de inspanningen van Spanje om voorop te lopen bij het ontwikkelen en produceren van voertuigen op waterstof voor transport.
Davide Bonetti, VP Business Development en Products bij het Zwitserse Destinus, is blij met de Europese subsidie die via Spanje is binnengehaald. "Voor deep-techbedrijven zoals wij is toegang tot deze EU-herstelfondsen van essentieel belang om geavanceerd onderzoek uit te voeren en de innovatie te versnellen die nodig is om wereldwijd te concurreren. Met deze subsidies zullen op waterstof gebaseerde oplossingen voor luchtvaartmobiliteit een stap dichter bij de realiteit komen.”
Lees ook: toyota-en-rinnai-presenteren-een-barbecue-grill-op-standaard-waterstof-cartridges

Japan: nieuwe topman van Toyota blijft investeren in waterstof-technologie
Onder de nieuwe Toyota-baas Koji Sato gaat de Japanse autofabrikant Toyota zich steeds meer op batterij-elektrische auto's richten, maar ook waterstoftechnologie blijft een van de speerpunten. Sato wil op het gebied van waterstof vooral breed gaan samenwerken met partners die waterstof produceren, transporteren en verbruiken. De focus ligt op het uitbreiden van de waterstofinfrastructuur en het uitbreiden van industrieën die de brandstof gebruiken. "We willen ervoor zorgen dat waterstof een haalbare optie blijft", aldus Sato.
Koij Sato zal vanaf april de grootste autofabrikant ter wereld leiden. Hij wil de groep meer focussen op batterij-elektrische auto's, maar houdt met meerdere technologieën vast aan Toyota's eerdere strategie. Het bedrijf blijft op grote schaal inzetten op hybride auto's, vergezeld van een offensief met puur elektrische voertuigen en de uitbreiding van de waterstofactiviteiten.
Sato wilde niet in detail ingaan op de doelen met waterstof. "We hebben op dit moment geen specifiek zakelijk doel". Van de waterstofauto Toyota Mirai heeft het bedrijf tot nu toe 22.000 exemplaren verkocht.
Foto: Het Japanse Kumamoto Ziekenhuis en Toyota Motor Corporation hebben de afgelopen jaren succesvol een ambulance op waterstof ontwikkeld. De brandstofcel in het voertuig kan ook stroom leveren aan apparaten in de omgeving.
Lees ook: transporteur-samskip-koopt-eerste-twee-containerschepen-op-waterstof

Nederland: casco van eerste binnenvaartschip op waterstof arriveert in Rotterdam
Spectaculaire beelden uit Rotterdam. In de waalhaven is het casco van het binnenvaarschip Antonie gearriveerd. De Antonie wordt het eerste binnenvaartvrachtschip dat gaat varen op 100% waterstof. Vanaf deze zomer gaat het schip in de vaart en gaat dan zout transporteren in opdracht van Nobian en NPRC. Het schip peddelt dan tussen Delfzijl en het botlekgebied bij Rotterdam. Het schip is eigendom van binnenvaartondernemer Harm Lenten.
De afgelopen acht weken was de Antonie op het zware zeeschip ‘Sun Shine’, met tal van andere rompen onderweg van China, via Singapore, naar Rotterdam. Daar is het schip gelost door Bonn & Mees drijvende bokken die daarvoor de Jan Leenheer heeft ingezet (foto). Bij Concordia Dame Shipbuilding wordt de 135 meter lange boot de komende maanden verder afgebouwd. De brandstofcel die aan boord wordt geplaatst is van Nederlands fabrikaat en wordt geleverd door Nedstack Fuel Cell Technologie in Arnhem. De brandstofcel heeft een vermogen van 400 kW en wordt ondersteund door een accupakket van 1000 kWh. Waterstof wordt aan boord meegenomen in zeecontainers met een druk van 300 bar. Per pendel wordt er 1,2 ton waterstof verbruikt. De waterstofinstallatie, de brandstofcel en het accupakket worden voorin het schip geplaatst.
Met groene waterstof wordt aan boord elektriciteit gemaakt, direct gebruikt voor de aandrijving van de elektromotoren of in accu's opgeslagen. Het schip is daarmee emissievrij en vaart geruisloos. Voor de Nederlandse binnenvaart is dit een uniek project.
Per afvaart kan de Antonie 3.700 ton zout vervoeren, een hoeveelheid die gelijk staat aan 120 vrachtwagens. Van dit zout maakt Nobian chloor met als bijproduct waterstof. Als in het productieproces groene stroom wordt gebruikt vaart de Antonie op groene waterstof. De initiatiefnemers spreken dan ook van een geheel circulaire keten.
De Antonie in cijfers: Maximale transport capaciteit: 3850 ton zout, jaarlijkse vracht 240.000 ton zout, CO2 besparing: 880 ton per jaar, NOx besparing: 8 ton per jaar.
Lees ook: einde-aan-fossiele-brandstoffen-twee-veerboten-over-naar-waterstof

Frankrijk: H2V koopt bedrijfsterrein in de Tarn voor grootschalige waterstofproductie
Het Franse bedrijf H2V, dat op verschillende locaties door heel Frankrijk grootschalig groene waterstof wil produceren, heeft een terrein gekocht in de regio Tarn. In de plaats Saint-Sulpice-la-Pointe, 20 km ten noordoosten van Toulouse, is een bedrijfslocatie gekocht van 90.000 m2, waar een elektrolyser moet komen van 100 MW. De totale investering bedraagt 160 miljoen euro. Over zes jaar moet er de eerste waterstof worden geproduceerd.
H2V is een dochteronderneming van de Normandische groep Samfi-Invest gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van industriële productiesites voor groene waterstof. In de toekomstige fabriek op het bedrijventerrein Portes du Tarn moet 14 miljoen kilo waterstof per jaar worden geproduceerd via elektrolyse. De fabriek levert werkgelegenheid aan 40 personen.
Alexis Martinez, directeur van H2V liet bij de ondertekening van het koopcontract weten dat de waterstof uit de fabriek de uitstoot van 140.000 ton CO2 per jaar zal besparen. Dit is gelijk aan de uitstoot van 80.000 auto's.
“Wij heten het nieuwe bedrijf H2V van harte welkom in Les Portes du Tarn. De bedrijfsactiviteit, het produceren van groene waterstof, past precies in de langetermijnstrategie van de staat, de regio en ons bedrijventerrein voor deze sector van de toekomst. ” , verklaart Christophe Ramond namens de regio. De productiesite voor groene waterstof wordt gezien als een belangrijke stap in de regionale energietransitie.
De nabijheid van de luchthavens van Toulouse Blagnac, Castres, Carcassonne en Perpignan vormt voor H2V een extra afzetmogelijkheid voor waterstof.
Afbeelding: Artist Impression van de toekomstige waterstoffabriek in zuidwest Frankrijk
Lees ook: eerste-tractor-op-waterstof-voor-aannemersbedrijf-otten-infra-uit-wapse

Oostenrijk: Prinoth heeft wereldprimeur met pistenbully op waterstof
Een wereldprimeur op de skipiste. Tijdens het wereldkampioenschap skiën in het Oostenrijkse Flachau is een pistenbully op waterstof gepresenteerd. Het voertuig is ontwikkeld door het Italiaanse bedrijf Prinoth, wereldwijd leverancier van sneeuwschuivers, pistenbully’s en rupsvoertuigen.
Het werkvoertuig met de naam Leitwolf H2Motion heeft een speciaal ontworpen XC13 waterstofverbrandingsmotor die is geleverd door FPT Industrial, een van de merken van de Iveco-groep, gespecialiseerd in aandrijflijnen voor on- en off-road voertuigen. De 13 liter zescilindermotor levert 460 pk (338 kW) en een koppel van 2.000 Nm. Dit is vergelijkbaar is met een soortgelijk voertuig op diesel. De vier waterstoftanks liggen op het dak van de cabine. De waterstofverbrandingsmotor brengt de CO2-uitstoot terug naar nul, maar er is door het verbrandingsproces nog wel sprake van uitstoot van NOx.
Op de website van Prinoth wordt het voertuig echter niet gepresenteerd als pistenbully met een verbrandingsmotor, maar met een brandstofcel en een elektromotor van 544 PK. Dat is gelijk aan 400kW. Mogelijk levert Prinoth het voertuig met twee waterstof energie-systemen.
Lees ook: brand-in-waterstofvoertuig-5-gewonden-op-universiteit-belfort-montbeliard

Nederland: nieuwe kansen voor doelgroepen-vervoer op waterstof in Den Haag
De gemeenteraad in Den Haag heeft gisteravond (donderdagavond) een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt waterstof opnieuw toe te laten bij het vervoer van doelgroepen. De afgelopen jaren werd daarvoor de grootste waterstofvloot van Nederland ingezet. In en rond de hofstad reden meer dan vijftig taxi’s op waterstof. Bij de nieuwe aanbesteding kwam het college met de mededeling dat waterstof niet emissievrij is, omdat er veelvuldig grijze waterstof gebruikt wordt. Batterij-elektrisch was volgens de toenmalige wethouder milieuvriendelijker.
Na hevige protesten en een lobby-campagne van het H2Platform, OR (Orange Gas), waterstofpompstationhouder Kerkhof en de Stichting Bevordering Waterstofinfrastructuur (i.o.) wordt er opnieuw naar de keuze gekeken. Gisteravond heeft de gemeenteraad van Den Haag een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt waterstof wederom in de aanbesteding doelgroepenvervoer te overwegen.
De inzet van waterstof bij de CO2-vrije energievoorziening in Nederland is zeer actueel nu deze week is gebleken dat de stroomvoorziening in steeds groteren delen van het land tegen zijn grenzen aanloopt. Dit wordt mede veroorzaakt door de vele oplaadpalen voor elektrische voertuigen die veel stroom vragen. Grote tankstations langs de snelweg die in de toekomst de complete fossiele energiestroom willen vervangen door elektriciteit hebben straks een 25MW elektriciteitsaansluiting nodig.

Duitsland: energieprijzen stijgen, ook waterstof aan de pomp wordt duurder
Voor het eerst in tien jaar gaat in Duitsland de prijs aan de pomp voor waterstof omhoog. De flinke stijging van energieprijzen heeft ook invloed op de prijs van waterstof. Vanaf 7 juni kost één kilogram waterstof 12,85 euro bij alle waterstoftankstations van H2 Mobility. Ondanks de prijsstijging zijn de kosten van het rijden met een waterstofauto over een afstand van 100 km nog steeds lager dan vergelijkbare ritten met conventionele brandstoffen of met een batterij-elektrische auto met een openbaar toegankelijk snellaadstation.
Bij een gemiddeld verbruik van 0,8 kilogram waterstof (WLTP) kost de rit € 10,28 per 100 km. Een overeenkomstige rit met benzine of diesel en een verondersteld gemiddeld verbruik van 6,6 liter bij een brandstofprijs van € 1,90 kost € 12,54 . Het opladen van 19 kWh (gemiddelde behoefte voor 100 km) aan een openbare laadpaal kost gemiddeld € 11,21, meld de ADAC, de Duitse belangenorganisatie voor automobilisten.

Nederland: minister Jetten debatteert vandaag over Nationale Waterstofstrategie
De commissie Economische Zaken en Klimaat debatteert vandaag, woensdag 13 april van 17.00 tot 22.00 uur, over de waterstofstrategie van Nederland. Hiervoor komt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie naar de Kamer. In het commissiedebat komen verschillende onderwerpen omtrent waterstof aan bod komen. De regeringspartijen CDA en VVD hebben inmiddels laten weten de ambities met waterstof te willen verdubbelen. Belangstellenden die het debat over waterstof willen volgen kunnen live meekijken via de link onderaan dit artikel.
Een belangrijk onderdeel van de Nationale Waterstofstrategie is de uitrol van de 'waterstof Backbone', een ringleiding door Nederland waardoor de Gasunie waterstof gaat transporteren. Over enkele weken houdt de Gasunie een informatiesessie over deze backbone. Er wordt technische uitleg gegeven en op welke wijze ondernemers een contract met Hynetwork kunnen sluiten. Inschrijven kan via deze link
In het Nationaal Waterstof Programma staan drie punten centraal als het gaat om de waterstofketen. Ten eerste kan waterstof een belangrijke rol spelen voor de industriesector omdat hiervoor vaak hoge temperaturen nodig zijn. Hoge temperaturen worden nu nog met fossiele brandstoffen bereikt, waterstof kan hiervoor een alternatief zijn. Het produceren van waterstof vergt veel stroom, daarom zal er een grote hoeveelheid duurzame elektriciteit nodig zijn, zoals wind op zee. Ten tweede kan waterstof ook een rol gaan spelen in de transport- en mobiliteitssector. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagens die grote afstanden moeten overbruggen en dit niet op stroom kunnen, hiervoor is waterstof een alternatief. Ten derde gaat het programma in op de randvoorwaarden die nodig zijn voor het ontwikkelen van een waterstofketen. Hierbij gaat het om thema’s als beleid, wet- en regelgeving, en veiligheid.
De waterstofmarkt is momenteel nog in ontwikkeling en heeft ook een internationaal karakter. Er wordt gekeken naar de rol van de overheid bij bijvoorbeeld de opslag en transport van groene waterstof.
Het overleg is in de Groen van Prinstererzaal van de Tweede Kamer. Via de onerstaande link kunt u live meekijken.
Livestream: Groen van Prinstererzaal | Tweede Kamer der Staten-Generaal
Nederland: Koning Willem Alexander bezoekt waterstofprojecten in Rotterdam
Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagmorgen 12 april een werkbezoek gebracht aan de Rotterdamse haven. Het bezoek stond in het teken van waterstof. In Rotterdam komt op jaarbasis bijna drie keer het totale energieverbruik van Nederland binnen. Dat staat gelijk aan dertien procent van de totale energiebehoefte van de Europese Unie.
Als energiehaven van Noordwest-Europa heeft Rotterdam een ambitieuze verduurzamingsstrategie waarin elektrificatie en waterstof een belangrijke rol spelen. Er wordt ingezet op productie van groene waterstof, waterstof op basis van restgassen, infrastructuur voor transport van waterstof via buisleidingen en import en toepassing in industrie en transport. Koning Willem-Alexander kreeg tijdens zijn bezoek een toelichting op de waterstofambities van de Rotterdamse haven.
Tijdens een vaartocht langs de Maasvlakte sprak de Koning onder meer met Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam, Randolf Weterings, programmamanager Electrification & Hydrogen, en Alice Krekt, directeur klimaatprogramma bij Deltalinqs over de waterstofontwikkelingen in de Rotterdamse haven. Aan de hand van ontwikkelingen op diverse projecten, werd door verschillende bedrijven de waterstofwaardeketen toegelicht: van import en export tot waterstofproductie in de haven, de vraagontwikkeling in industrie en transport van waterstof, tot de aanleg van waterstofleidingen (de zogenoemde ‘H₂-backbone’ door de haven en de ‘Deltacorridor’ verder richting Noordrijn-Westfalen via Chemelot). Het bedrijf ThyssenKrupp Staal belichtte de vraag naar waterstof in Duitsland.
Na de vaartocht volgde een bezoek aan Neste, waar Bart Leenders, vice-president Global Production, een toelichting gaf over hoe Neste werkt aan verduurzaming en welke rol waterstof daarin speelt. Tenslotte deelden vertegenwoordigers van verschillende bedrijven in de haven hun uitdagingen op het gebied van waterstof met de Koning.
Grote foto: Havenbedrijf Rotterdam / Danny Cornelissen Inzet: foto website Koninklijk Huis

Nederland: opening eerste waterstoffabriek bij zonnepark in Oosterwolde
Vandaag openen netwerkbedrijf Alliander en hernieuwbare energieontwikkelaar GroenLeven in Oosterwolde (Friesland) de allereerste binnenlandse waterstoffabriek naast een zonnepark in Nederland. Op deze locatie wordt met zonnepanelen opgewekte elektriciteit omgezet naar waterstof. Alliander en GroenLeven gaan hier onderzoeken op welke manier waterstof een rol kan spelen in gebieden waar de capaciteit van het elektriciteitsnet niet voldoende is om grootschalige opgewekte zonne-energie terug te leveren. gebieden waar de capaciteit van het elektriciteitsnet niet voldoende is om grootschalige opgewekte zonne-energie terug te leveren.
In Oosterwolde onderzoeken Alliander en GroenLeven de komende vijf jaar gezamenlijk op welke manier waterstof kan bijdragen aan het efficiënt gebruiken van het elektriciteitsnet. In het onderzoek kijkt Alliander of filevorming op het elektriciteitsnet kan worden verminderd of voorkomen en of waterstof een oplossing is om uitbreiding van het net te voorkomen. Voor de pilot heeft Alliander direct naast een zonnepark van GroenLeven een waterstofinstallatie gebouwd. Met deze installatie gaat GroenLeven met de elektriciteit uit haar zonnepark water omzetten naar waterstof. Deze 100% groene waterstof wordt vervolgens afgenomen door het lokale taxibedrijf Kort en brandstofleverancier OrangeGas uit Heerenveen. Naar verwachting kan jaarlijks 100.000 kilogram waterstof worden geproduceerd. Goed voor ongeveer 10 miljoen schone kilometer aan autoritten met een personenauto.
Foto: de waterstoffabriek in aanbouw, direct naast het zonnepark

Nederland: eerste woning in Stad aan ’t Haringvliet over op waterstof
Het is een gewoon rijtjeshuis in een gewone straat in een dorpje in Zuid-Holland. Miljoenen Nederlanders wonen in een soortgelijke woning. Toch is hier iets bijzonders aan de hand. Dit is het ‘inspiratiehuis’ van netbeheerder Stedin. De woning is afgesloten van het aardgas, sinds deze week stroomt er waterstof door de leidingen. In één klap is deze woning geheel CO2-vrij.
Het inspiratiehuis staat niet geheel toevallig in Stad aan ’t Haringvliet op het eiland Goeree-Overflakkee. Het dorp met 600 woningen maakt zich al jaren op om de eerste plaats te worden die volledig overschakelt naar waterstof. Niet in een paar proefwoningen en niet alleen in een nieuwbouwwijk, het hele dorp gaat om. Van woningen uit begin vorige eeuw tot goed geïsoleerde woningen van na het jaar 2000. Het waterstofproject heeft de afgelopen jaren miljoenen euro’s subsidie ontvangen om deze test uit te voeren. Als het project slaagt, gaan grote delen van Nederland volgen. Over drie jaar moet dat duidelijk zijn. De gemeente Goeree-Overflakkee, Netbeheerder Stedin en een grote groep inwoners werkt samen binnen dit zeer innovatieve project.
De eerste woning gebruikt nog maar een beperkte hoeveelheid waterstof. Dat wordt overigens niet van ver aangevoerd, maar vlakbij via elektrolyse geproduceerd. De volgende stap is een ‘draagvlakmeting’ in de zomer van 2022. Als daaruit blijkt dat minimaal 70 procent van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het dorp achter het waterstofproject staan, moet in 2025 ieder gebouw op de waterstofleiding aangesloten zijn.
“Dat wordt nog behoorlijk spannend’’, laat inwoner Koos van Rijn (66) in de regionale media weten. Hij is sinds 2019 betrokken is bij Stad Aardgasvrij. “Het valt of staat met de kosten van waterstof. Nu hebben we nog geen beeld van wat de maandlasten zouden zijn voor iemand die van aardgas overstapt op waterstof. Als het duurder uitvalt, dan kun je het antwoord wel raden.’’ Heel spectaculair is de overstap van aardgas naar woningen niet. De waterstof stoomt door dezelfde leidingen en de waterstof cv-ketel ziet er precies zo uit als een ketel op aardgas. Heel veel bijzonders valt er niet te zien, maar de techniek in de nieuwe cv-ketel is een stuk gecompliceerder.
Stad Aardgasvrij heeft een bijdrage ontvangen van 5,6 miljoen euro van het Programma Aardgasvrije Wijken om het project te bekostigen.

Europa: met een octrooi bepaalt u zelf wie er van uw waterstofuitvinding mag profiteren
Waterstof en open innovatie. Een termen die vaak langskomen en die aantrekkelijk klinken; wie wil nou niet putten uit de expertise van vele innovatieve partijen om zo snel baanbrekende technologieën te ontwikkelen? Het past ook in een ideëel beeld van een wereldwijde deeleconomie, waar technologische vooruitgang wordt gedeeld zodat we er allemaal beter van worden. In dat licht zien sommigen bescherming van intellectueel eigendom d.m.v. bijvoorbeeld octrooien als een obstakel, een barrière voor samenwerking. Klopt dat beeld wel? In deze blog gaan Nyske Blokhuis en Anne de Blécourt van octrooibureau EP&C hier dieper op in.
De waterstofindustrie is er een met vele spelers op diverse vakgebieden als productie, opslag, transport en verbruik. Dit vereist expertise uit verschillende hoeken, over bijvoorbeeld elektrode-materialen, koelinstallaties, pompsystemen en brandstofcelontwerpen. Daarnaast is standaardisatie van bijvoorbeeld vulslangen, opslagvormen en transportdrukken wenselijk. Het ligt daarom voor de hand om samenwerkingen op te zoeken met partijen die samen de benodigde expertise voor de gehele waterstofketen bezitten. Hoe u dit regelt leest u op Waterstof Magazine in deze blog.

Schrijf u nu in voor de GRATIS nieuwsbrief van Waterstof Magazine

Interesse?
Schrijf u direct in voor deze gratis nieuwsbrief via deze link.

Wereld: investeren in blauwe waterstof commercieel gezien oninteressant
Investeren in de productie van blauwe waterstof kan voor bedrijven de komende tien jaar al snel uitlopen op een financieel drama. Een kilo blauwe waterstof geproduceerd uit fossiele brandstoffen waarbij de koolstof wordt afgevangen, is momenteel goedkoper dan een kilo groene waterstof. Maar dat gaat tussen nu en 2030 veranderen, schrijft hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof Magazine.
Het hele achtergrondverhaal leest u op het tabblad 'achtergronden' of via deze link.

Nederland: Hydrogen Port Equipment Day voor een duurzaam havengebied
Air Liquide neemt het initiatief om het havengebied van Rotterdam weer een stukje schoner te maken. Tijdens de Hydrogen Port Equipment Day kunnen belangstellen kennismaken met de nieuwste schone transportmiddelen die worden aangedreven met waterstof. Leveranciers van havenmateriaal en de Haven van Rotterdam participeren in het evenement dat een bijdrage moet leveren om van een van de grootste havengebieden ter wereld een duurzaam gebied te maken.
Interesse? De Waterstofhaven Equipment Day is gratis en gericht op iedereen die geïnteresseerd is in nieuwe technische ontwikkelingen, mobiliteit en duurzaamheid in de haven.
Datum & tijd: vrijdag 10 december 2021 van 9.30 tot 12.00 uur
Opgeven via deze link

Zweden: in Luleå wordt emissievrij met groene waterstof staal geproduceerd
Thorsten Herbert, directeur bij Nel Hydrogen, geeft een inkijkje in de fabriek voor groen staal in Zweden. De fabriek in Luleå, onderdeel van het Hybrit-project, werd vorig jaar zomer in gebruik genomen en produceert geheel fossielvrij staal met waterstof. De groene waterstof wordt geproduceerd via een grote elektrolyser met een capaciteit van 4,5 MW van Nel Hydrogen (foto). Niet alleen de waterstof, maar ook de benodigde elektriciteit wordt groen opgewekt. Naast de fabriek is momenteel een ondergrondse waterstofopslag in aanbouw van 100m3.
Het belangrijkste doel van het Hybrit-project is om de uitstoot van CO2 te minimaliseren bij de productie van staal. De staalindustrie is verantwoordelijk voor 7% van de wereldwijde CO2-uitstoot. In Zweden, een land met veel staalindustrie, is dat 10%.
De fabriek in Luleå, dicht bij de Finse grens, maakt deel uit van het bredere gezamenlijke Hybrit-initiatief van staalproducent SSAB, ijzerertsproducent LKAB en Vattenfall met financiële steun van het Zweedse Energieagentschap. Tijdens de testfase, die duurt tot 2024, zal zowel aardgas als waterstof worden gebruikt, zodat de twee brandstoffen kunnen worden vergeleken. Staalproducenten van over de hele wereld kijken met veel belangstelling naar dit project.
Hybrit Development is een joint venture tussen de staalproducent SSAB, het mijnbouwbedrijf LKAB en het energiebedrijf Vattenfall. Het doel van de joint venture is om 's werelds eerste fossielvrije, op erts gebaseerde staalproductieproces te ontwikkelen. Het project ging in het voorjaar van 2016 van start en het doel is om in 2035 een industrieel proces te hebben. Het bijproduct van het gebruik van fossielvrije elektriciteit en waterstof in de staalproductie, in plaats van cokes en kolen, zal water zijn in plaats van koolstofdioxide. Het initiatief heeft het potentieel om de totale CO2-uitstoot van heel Zweden met 10 procent te verminderen.

België: binnenvaartschip op waterstof voor vervoer van vloeibare chemicaliën
Inovyn, een producent van vinylproducten en dochterbedrijf van chemiereus INEOS, gaat samen met het Nederlandse VT Group een bulkschip voor vloeibare chemicaliën ontwikkelen dat op waterstof vaart. Het schip gaat varen in België tussen Antwerpen in Vlaanderen en Jemeppe in Wallonië. De waterstof die het schip verbruikt is als restproduct afkomstig uit een chemische fabriek.
De VT Group zal het bestaand binnenschip ‘Volendam’ uitrusten met waterstoftechnologie en daarbij de traditionele dieselmotor vervangen. Dit zal de jaarlijkse CO2-uitstoot met ongeveer 1.000 ton verminderen. VT zal ook eigenaar en exploitant zijn van dit nieuwe binnenvaartschip.
Wouter Bleukx, Hydrogen Business Manager bij Inovyn: "Vervoer op waterstof zal een cruciale rol spelen binnen het Europese traject naar nul procent CO2-uitstoot. Inovyn ziet zichzelf als belangrijke partner om de uitstoot in de transportsector te verlagen. We zijn reeds een producent van koolstofarme waterstof en hebben een aanzienlijke vraag naar transport."
Niels Groenewold, CEO van VT Group: "Onze sterke relatie met Inovyn heeft ons altijd in staat gesteld om te innoveren. De mogelijkheid om bij te dragen aan een net zero operatie is erg waardevol voor ons en sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van ons bedrijf."

Keller ontwikkelt de meest innovatieve waterstof-druksensoren | advertorial
ADVERTORIAL | Wereldwijd neemt het aantal voertuigen dat rijdt op waterstof in hoog tempo toe. In Europa, Azië en de Verenigde Staten rijden inmiddels duizenden auto’s, bussen en vrachtwagens op waterstof en er komen er steeds meer bij. Al deze voertuigen worden onder hoge druk getankt, de zware onder 350 bar en de personenauto’s onder 700. Keller heeft druksensoren die zorgen dat dit proces veilig verloopt.
Keller heeft speciale druksensoren voor waterstof. De piëzo-resistieve sensoren hebben een RVS-scheidingsmembraan om de feitelijke chip, die de druk meet, te isoleren van het medium. De ruimte waarin de drukmeetchip zich bevindt is gevuld met olie. De druk op het RVS-scheidingsmembraan wordt daarmee 1 op 1 op de chip overgebracht. Zonder mitigerende aanpassing zou de toepassing van dit type druksensor kunnen leiden tot problemen door het fenomeen “permeatie”.
Bij permeatie dringen waterstof H+ ionen door de poriën van het rvs heen, waardoor ze zich in de oliegevulde ruimte van de druksensor kunnen ophopen. Hier binden ze zich weer tot H2 moleculen. Bij uitzetting leidt tot een valse drukwaarde. Als de uitzetting groot genoeg is zou een druksensor zelfs defect kunnen gaan.
Om permeatie te voorkomen wordt het membraan van Keller verguld. De extra goudlaag op het membraan vertraagd het permeatie proces, lang genoeg om geen problemen te veroorzaken. Bij non-corrosieve toepassingen is het vergulden van een RVS316L membraan voldoende voor een levensduur van 10 jaar. Bij corrosieve toepassingen is dezelfde combinatie slechts 3 jaar, maar als een verguld Hastelloy C276 membraan wordt gebruikt is de levensduur ook 10 jaar.
Meer informatie over de innovatieve druksensoren van Keller vindt u via deze link

Duitsland: Proton ontwikkelt stroomvoorziening voor mobiel H2-tankstation
De Duitse bedrijf Proton heeft een stroomvoorziening ontwikkeld voor een mobiel waterstoftankstation van Shell New Energies. Het systeem bevat een batterij van de Oostenrijkse provider Xelectrix Power, gecombineerd met drie brandstofcellen die gezamenlijk 240 kW kunnen leveren. De ‘HyShelter240’ levert de stroom die nodig is om de waterstof op lokatie te kunnen comprimeren naar hoge druk. Het mobiele tankstation van Shell staat op verschillende locaties waar niet altijd voldoende netstroom beschikbaar is.
De Beierse waterstofbrandstofcelexpert Proton Motor Fuel Cell levert noodstroomvoorzieningen op basis van waterstof voor datacenters, gemeentelijke nutsbedrijven, ziekenhuizen en andere kritieke openbare voorzieningen tot netwerkonafhankelijke oplaadinfrastructuur voor batterij-elektrische voertuigen. De kerncomponenten van de ‘HyShelter 240’brandstofcelcentrale zijn drie PM Frame S43 Proton Motor-brandstofcelsystemen.
Eerder dit jaar leverde Proton al een stroomvoorziening aan de wijk Weitmar in de Duitse stad Bochum. Hier wordt de komende drie jaar onderzoek uitgevoerd naar manieren om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Voor de stroomopwekking en verwarming in de toekomst, gaan de initiatiefnemers onder meer waterstof gebruiken als opslag, zonne-energie, brandstofcellen en warmtepompen. Met een 36kW brandstofcel, worden 81 appartementen van CO2-vrije energie voorzien.

Parijs: wereldberoemde voetballers nemen kijkje in Dakar-truck op waterstof
Aan de truckrally van Dakar in 2022, die zal worden verreden in Saudi-Arabië, zal voor het eerst een vrachtwagen op waterstof deelnemen. Het Franse bedrijf Gaussin komt met een truck op waterstof. In Parijs werd het voertuig in het voetbalstadion van Paris Saint-Germain gepresenteerd.
Over een maand zal het voertuig arriveren in de havenstad Jaddah, aan de Rode Zee. Vanaf daar vertrekken de teams en hun vervolg naar Ha’il, midden in de woestijn. Daar gaat de krachtmeting op nieuwjaarsdag van start. In twee weken tijd rijden de teams via Riyadh terug naar Jeddah aan de kust. Het parcours leent zich vooral voor twee dingen: zand en mysterie.
Deelname zal in eerste instantie bedoeld zijn als testrit om te zien of de hedendaagse techniek extreme omstandigheden wel of niet kan weerstaan. Het is voor Gaussin een uitgelezen kans om te zien hoe betrouwbaar waterstoftoepassingen inmiddels zijn. In totaal rijden de voertuigen 8000 kilometer. De waterstoftruck heeft een maximale snelheid van 140 km/u en op een volle tank kan 250 kilometer worden gereden.
Het Franse beursgenoteerde Gaussin is al enkele jaren bezig met waterstoftoepassingen. Het bedrijf werkt aan vrachtauto’s met opleggers op waterstof, autonome containertrekkers die worden ingezet op haventerreinen en voertuigen voor emissievrij goederentransport op luchthavens.
De truck die wordt ingezet bij Dakar is niet alleen krachtig, maar ziet er ook indrukwekkend uit. Daarvoor is Gaussin een samenwerking aangegaan met de Italiaanse ontwerpstudio Pininfarina. Eerder deze maand werd het voertuig gepresenteerd in het voetbalstadion van Paris Saint-Germain waar verschillende wereldberoemde voetballers persoonlijk een kijkje kwamen nemen.
De H2-truck is overigens niet het enige emissievrije voertuig dat deelneemt aan de woestijnrally. Ook een batterij-elektrische wagen zal zijn opwachting maken. De zero-emissie voertuigen passen in het beleid van de organisatie van Dakar, in 2030 wil de race emissievrij zijn.
Voor beelden van de H2-truck in het voetbalstation van Paris Saint-Germain klikt u hier

Zwitserland: Nederlandse bloemen voor bijdrage aan uniek waterstofnetwerk
De typisch Nederlandse ‘Dag van de Ondernemer’ is doorgedrongen tot in Zwitserland. InnovaTrain AG, een Nederlands bedrijf in Zwitserland is door Rick Slettenhaar (rechts op de foto) van de Nederlandse Ambassade in het zonnetje gezet. Het bedrijf levert een belangrijke bijdrage aan de logistiek van waterstof in containers en dus aan emissievrije mobiliteit. Vanmorgen kregen Kristin Kranenberg en Pieter van den Bold, in een prachtig zonnig Zwitserland, een boeket Nederlandse bloemen, als dank voor de bijdrage die zij internationaal leveren aan innovatie, duurzaamheid en welzijn.
Het bedrijf InnovaTrain AG levert laad- en losdocks waarin de 20-voets containers met waterstof kunnen worden geplaatst. Deze docks staan door het hele Alpenland, bij zowel de vullokaties als bij afnemers, zoals de waterstoftankstations.
Via deze link kunt u zien hoe deze docks eruitzien en werken.

Nederland: Den Haag stopt met taxi’s op waterstof en kiest batterij-elektrisch
De gemeente Den Haag heeft besloten afscheid te nemen van de waterstoftaxi’s in de Hofstad. Voor de komende zes jaar is gekozen voor een bedrijf dat het personenvervoer batterij-elektrisch (BEV) zal uitvoeren. De huidige contracten lopen volgend jaar af, de nieuwe overeenkomst met BEV’s gaat op 1 augustus 2022 in en loopt tot 21 juli 2028. De gemeente houdt de optie open om het contract daarna nog met twee jaar te verlengen.
De bedrijven die inschreven op de vervoersconcessie konden in totaal 30 punten verdienen, waarvan 8 voor duurzaamheid. Waterstof is voor de gemeente niet duurzaam genoeg, rijden op (grijze) stroom wel. In Nederland rijden er momenteel ongeveer 70 taxi’s op waterstof, bijna allemaal in Den Haag. Het voordeel van het rijden op waterstof ten opzichte van elektrisch is een grotere actieradius, snel tanken en het niet hoeven realiseren van eigen laadpleinen.
De taxi’s in Den Haag zijn van het type Toyota Mirai. Erwin Jongh van Toyota Nederland reageert ontstemd op het nieuws. “De kennis over energie-efficiency en kosten-efficiency is nogal verschillend. Juist in Amsterdam starten we met taxi’s op waterstof. En steden als Oslo, Kopenhagen en Parijs zetten er massaal op in. Laten we Den Haag als koploper overeind houden. Het elektriciteitsnet van Den Haag is te zwak om taxi’s met batterijen in deze mate te kunnen opladen.”
Jan Paul Kerkhof van BP Kerkhof levert nagenoeg alle waterstof aan de taxivloot. “De gemeente komt met het argument dat er niet voldoende groene waterstof zou zijn. Maar wij leveren hier gewoon 100% groene waterstof waar we de taxi’s mee kunnen bedienen. Sterker nog, dit doen we al twee jaar lang. Het is vreemd dat grijze stroom wel duurzaam is. Dat een schoon en beginnend product als waterstof, op deze manier in ontwikkeling wordt geremd kan ik niet bevatten. Andere gemeenten stimuleren wel waterstofvoertuigen en de komst van tankstations”, aldus Kerkhof.
OG, het vroegere OrangeGas, is retailpartner van BP Kerkhof in Den Haag. Joyce van Os de Man, directeur Benelux is zeer ontevreden over de invulling van deze aanbesteding. Zo geeft van Os de Man aan dat biobrandstoffen ook steeds vaker geweerd worden uit aanbestedingen omdat er in Nederland tank-to-wheel gemeten wordt (wat komt er uit je uitlaat) in plaats van well-to-wheel (de hele keten). Waterstof is zero-emissie én als het uit groene bronnen wordt opgewekt is het in de keten ook schoon. Zo beschikt OG over een groen waterstofproject in Oosterwolde waar er door middel van een groot zonnepanelenveld met het teveel aan groene stroom, groene waterstof wordt geproduceerd. “We moeten er mijns inziens voor waken dat we geen stekker-elektrisch oogkleppen beleid krijgen door een hele sterke lobby. We hebben alle schone brandstoffen keihard nodig om onze duurzaamheidsdoelstellingen zo snel mogelijk te halen. We zijn overigens niet tegen batterij-elektrisch. Ons bedrijf verkoopt ook gewoon laadpalen.”

Nederland: waterstof-ambassadeur Nienke Homan in bestuur Green Hydrogen
Nienke Homan uit Groningen treedt toe tot het bestuur van de Green Hydrogen (GH2). GH2 is een Zwitserse stichting zonder winstoogmerk en krijgt steun van het Australische bedrijf Fortescue Future Industries dat wereldwijd actief is met uiteenlopende waterstofprojecten. De organisatie is gevestigd in Geneve. Homan is een van de grote voorstanders van groene waterstof in Nederland, eind deze maand legt ze haar functie als gedeputeerde in de provincie Groningen voor GroenLinks neer. GH2 omschrijft Homan als duurzaamheidsexpert.
Homan is voorzitter van de Sustainable Hydrogen Club en medeoprichter van SDGproof.org. en pleitbezorger voor waterstof als alternatief voor fossiel gas in de regio, staat in de persverklaring
Nienke Homan: "Ik ben verheugd om toe te treden tot het bestuur van de Green Hydrogen Organization, omdat groene waterstof de ontbrekende schakel is in de energietransitie, en omdat we ervoor moeten zorgen dat de groene waterstofeconomie er komt”.
GH2 is in september 2021 opgericht en wordt voorgezeten door de voormalige premier van Australië, Malcolm Turnbull.
Het bestuur bestaat verder uit
- Youngcho Chi, President & Chief Innovation Officer van Hyundai Motor Group, Zuid-Korea
- Yun Choi, CEO van Korea Zinc Company, Ltd., Zuid-Korea
- Mevrouw Maria Paz de la Cruz, CEO van H2 Chile, Chili
- Andrew Forrest AO, oprichter van Fortescue Future Industries, voorzitter van FortescueMetals Group & de Minderoo Foundation, Australië
- Frannie Léautier, CEO van Southbridge Capital, Rwanda
- Lord Adair Turner, voorzitter van de Energy Transitions Commission en voormalig voorzitter van de Autoriteit voor financiële diensten, Verenigd Koninkrijk

Nederland: grootste waterstoftankstation van Europa onderweg naar Doetinchem
Vanuit Assen is dit weekend het transport begonnen van een van de grootste waterstoftankstations van Europa. Het tankstation is geproduceerd bij het bedrijf Resato International voor Kuster H2 Energy in Doetinchem. Tien bussen van vervoersbedrijf Arriva gaan gebruik maken van de tankvoorziening.
“Het tankstation behoort bij de grootste openbare tankstations van Europa waar zowel 350 als 750 bar getankt kan worden”, zegt commercieel directeur Jan-Pieter de Wilde van Kuster. “Arriva zal jaarlijks ongeveer 100.000 kilo komen tanken, maar het tankstation is gekocht op groei. Bij een toevoerdruk van 50 bar levert het tankstation 1080 kilo per 24 uur. Maar dit getal gaat in praktijk omhoog omdat de toevoerdruk meestal hoger ligt. De compressoren hoeven dan minder te comprimeren en de hogedrukvaten zijn dan sneller gevuld.”
Het waterstofvulpunt komt bij het bestaande tankstation van Kuster aan de Braamtseweg op industrieterrein Wijnbergen in Doetinchem. Het tankstation is 24 uur per dag beschikbaar, voertuigen kunnen gevuld worden met 350 en 700 bar en er kan betaald worden met alle algemene betaalmiddelen.
Resato heeft ongeveer 4 weken nodig om de installatie operationeel op te leveren en te testen. Half december kan er waterstof getankt worden.

Nieuw-Zeeland: binnen 5 jaar landelijk netwerk van H2-stations voor zwaar transport
Hiringa Refueling in Nieuw-Zeeland maakt bekend te starten met de uitrol van een landelijk netwerk van waterstoftankstations met een hoge capaciteit. De stations richten zich primair op het zwaar transport. Het bedrijf uit Nieuw-Zeeland heeft daarvoor een overeenkomst getekend met Haskel's Hydrogen Systems Group, een wereldspeler in compressietechniek en waterstoftankstations.
De eerste order omvat vier tankstations die op strategische plekken worden geplaatst op het Noordereiland (afbeelding rechts). De steden Auckland, Hamilton, Tauranga en Palmerston North krijgen als eerste een H2-station. Deze moeten het komende jaar worden geleverd en in gebruik genomen en vragen een investering van 30 miljoen euro. De volgende leveringen moeten binnen vijf jaar plaatsvinden. Hiringa hoopt dan 24 tankstations, geschikt voor zwaar transport, op het Noorder- en Zuidereiland in gebruik te hebben. Nieuw-Zeeland behoort dan tot de eerste landen ter wereld met een dekkend netwerk dat kan voorzien in groene waterstof voor de transportsector. In 2030 verwacht het bedrijf 100 waterstoftankstations in heel Nieuw-Zeeland te exploiteren.
De TR Group, eigenaar van een van de grootste wagenparken voor zware voertuigen in Nieuw-Zeeland, gaat investeren in 20 trucks op waterstof. Daarvoor krijgt het bedrijf bijna 4 miljoen euro subsidie van de regering. De TR Group zal de vrachtwagens leasen aan verschillende toonaangevende logistieke bedrijven.
De initiatiefnemers verwachten duizenden nieuwe banen in de nieuwe waterstofeconomie, niet alleen bij de initiatiefnemer zelf, maar ook bij andere bedrijven door het hele land.
Hiringa Refueling is een dochteronderneming van Hiringa Energy in Nieuw-Zeeland. Haskel's Hydrogen Systems Group is een dochteronderneming van Ingersoll Rand, beursgenoteerd in New York.

Nederland: zesde Air Liquide Waterstof Callenge start vrijdag in Waddinxveen
Op vrijdag 12 november gaat in Nederland de zesde 24-uurs Waterstof Challenge van start. Ongeveer twintig equipes uit Nederland en België starten ’s middags om 13 uur bij de Van der Linden Groep in Waddinxveen. Waterstofliefhebbers kunnen tijdens de start niet alleen veel gewone waterstofauito’s bewonderen maar ook de snelste ter wereld, de waterstofracewagen van Team Forze van de Technische Universiteit Delft. Maar ook de zuinigste waterstofauto, de Eco-runner is te zien in Waddinxveen.
Tijdens de 24 uur in de waterstofauto kunnen de deelnemende teams punten krijgen per gereden kilometer, per tankstop en per bezocht land. Daarnaast verdienen ze punten door specifieke opdrachten op specifieke locaties te verrichten. Tijdens de rit zijn de voertuigen online te volgen: zowel via een portal met een real time puntenstand als via de social media-kanalen.
Het evenement begon ooit als een leuk idee met zes waterstofauto’s in 2017. Al vrij snel kwam er een Duitse editie en afgelopen jaar vond ook de eerste Scandinavische variant plaats.
De groei van het evenement zit daarnaast in de contacten tussen de deelnemers en de partners van dit evenement. “We zijn uitgegroeid tot een groot Europees netwerkevent”, aldus Arjan de Putter, directeur Fast Concepts en initiatiefnemer van de 24 uur Waterstof Challenge. “En juist die verbinding vinden we heel belangrijk,” vult Wim Peels, General Manager Twinning Energy en medeorganisator, aan: “Waterstofmobiliteit realiseren kun je niet in je eentje, je moet elkaar weten te vinden en elkaar helpen.”
De groei van dit evenement heeft ook geleid dat Air Liquide de naamgevende partner is geworden. Air Liquide is de grootste speler in waterstof voor mobiliteit ter wereld. Diederik Luijten is vice-president Hydrogen Energy Air Liquide Europa. “Air Liquide heeft zich verbonden als hoofdsponsor van de 24u Hydrogen Challenge, die reeds voor het 5e achtereenvolgende jaar zal doorgaan. Het doet ons enorm veel plezier om zoveel enthousiaste teams te zien die bereid zijn om 24 uur lang in waterstofauto's te rijden. Belangrijk is dat die helemaal geen schadelijke stoffen uitstoten! “
“Het samenwerken is cruciaal in de Air Liquide 24 uur Waterstof Challenge,” zegt De Putter. “En juist doordat je 24 uur met elkaar in de auto doorbrengt heb je alle tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Een van onze deelnemers zei na afloop dat hij het ‘the best teambuilding ever’ vond.”
Door een samenwerking met een tuinfestival en een kwekerij krijgen de deelnemers bij de start een boom en een bijzondere opdracht mee: als ze deze boom planten kunnen ze een fors aantal punten verdienen. “Natuurlijk zit daar een mooie symboliek in,” zegt Peels, “maar ook een stukje trots: als deelnemer kun je daarna volgen hoe jouw boom groeit.”
De organisatie van de Air Liquide 24 uur Waterstof Challenge bestaat sinds 2020 uit een samenwerking tussen Fast Concepts en Twinning Energy. Al eerder organiseerden zij meerdere keren de German 24 hour Hydrogen Rally vanuit Stuttgart en dit jaar voor het eerst de Nordic 24 hour Hydrogen Challenge die van start ging in Kopenhagen.

Nederland: DREAMH2AUL test twee vrachtauto’s van 44 ton op waterstof
Vijf Nederlandse partijen werken vanaf vandaag samen binnen het project DREAMH2AUL om twee vrachtauto’s op waterstof te laten rijden. De trucks worden gebouwd door Zepp.Solutions uit Delft, de transportbedrijven Vos Transport Group en de BCTN Group willen de twee voertuigen binnen de vrachtwagenvloot gaan inzetten en TotalEnergies wil hiervoor een waterstofvulpunt realiseren in Deventer. TNO onderzoekt de praktijkgegevens om deze te kunnen vergelijken met soortgelijke voertuigen.
Zepp.solutions is de komende jaren verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de twee waterstof-elektrische vrachtwagens. Dit zullen 's werelds eerste waterstof aangedreven emissievrije trekkers voor opleggers zijn die elke trailer mogen trekken binnen de huidige Europese regelgeving. De trucks zullen een actieradius van meer dan 600 km hebben. Hiervoor zal Zepp brandstofcelsystemen met hoog rendement en een extreem hoge vermogensdichtheid ontwikkelen en inzetten.
De waterstof-aandrijflijn zal worden ingebouwd in twee N3 trekkers, die zullen worden ingezet door Vos Transport Group en BCTN Group voor stadsdistributie, regionaal containertransport en (internationaal) lange afstandstransport. Beide bedrijven zijn al jaren actieve koplopers in het Europese Lean & Green CO2-reductieprogramma en zijn hard op weg om als één van de eerste logistieke bedrijven binnen Europa de 4e Lean & Green Star te behalen. Dit door de diverse CO2 reducerende maatregelen en grote besparingen die de afgelopen jaren al zijn gerealiseerd.
Aan het assortiment van het reeds bestaande tankstation (foto) op industrieterrein A1 in Deventer zal waterstof worden toegevoegd. TotalEnergies is van plan hier uitsluitend groene waterstof aan te bieden.
Zowel de vrachtwagens als het tankstation zullen naar verwachting halverwege 2023 operationeel zijn. Het DREAMH2AUL-project wordt ondersteund door de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en Innovaties in transport (DKTI) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Verenigd Koninkrijk: Enapter wint Earthshot Prize van ZKH prins William
Het Duits, Thais en Italiaanse waterstofbedrijf Enapter heeft gisteravond in Londen de Earthshot Prize gewonnen. De milieuprijs, een initiatief van ZKH Prins William en The Royal Foundation, heeft tot doel de wereldwijde zoektocht naar de meest inspirerende en innovatieve oplossingen voor de grootste milieu-uitdagingen te stimuleren. In totaal vijf projecten over de hele wereld vielen in de prijzen. Prins William en zijn vrouw Catherine waren aanwezig, net als tal van beroemdheden als voetballer Mo Salah van Liverpool, actrice Emma Thompson en David Oyelowo. Er waren optredens van Coldplay, Yemi Alade, Shawn Mendes en Ed Sheeran. De ceremonie vond plaats in het Alexandra Palace. Enapter ging naar huis met 1,2 miljoen Euro.
Enapter Mede-oprichter Vaitea Cowan (foto rechts) was bij het bekendmaken van de shortlist, medio september, al zeer verrast. "We zijn dolgelukkig om erkend te worden door de EarthShot-prijs. De steun die we krijgen bij het opschalen van de productie van onze AEM-elektrolysers voor groene waterstof zal ons in staat stellen een nog grotere rol te spelen in het groene proces. Onze missie is om groene waterstof voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken door de kosten van AEM-waterelektrolyse te verlagen zodat waterstof kan concurreren met fossiele brandstoffen.”
“Onze elektrolysers zijn compacte modules die probleemloos geschakeld kunnen worden om op elke schaal groene waterstof te produceren. Ze zijn eenvoudig te installeren en, belangrijker nog, ze zijn gestandaardiseerd. Deze standaardisatie maakt ze perfect geschikt voor massaproductie, wat schaalvoordelen zal creëren om de kosten van elektrolysers enorm te verlagen en zijn daarmee toegankelijk voor iedere investeerder.”
Enapter bouwt momenteel een campus bij de Duitse stad Münster waar over twee jaar 10-duizend compacte elektrolysers per maand kunnen worden geproduceerd, schreef Waterstof Magazine eerder.

Nederland: waterstof dual power trekker op de Achterhoekse Waterstofdagen
De eerste waterstof dual power trekker ter wereld komt het komende weekend naar de Achterhoekse Waterstofdagen. Het voertuig kan geheel emissievrij rijden op waterstof en kan -indien gewenst- overschakelen op diesel. De uitstoot van CO2 en NOX is aanzienlijk lager terwijl koppel en vermogen volledig behouden blijft. De tractor is een van de tienallen voertuigen op waterstof die vrijdag en zaterdag te zien zijn bij het voetbalstadion van De Graafschap.
Tijdens de Achterhoekse Waterstofdagen in Doetinchem worden ieder uur lezingen gegeven over waterstof binnen de mobiliteit, de techniek achter waterstofvoertuigen en het waterstofnetwerk van de toekomst. Remeha is aanwezig met de eerste cv-ketel op waterstof ter wereld. Op de parkeerplaats voor het stadion staan tientallen voertuigen op waterstof opgesteld, van auto tot quad en van tractor tot heftruck. Er vliegt een drone op waterstof, er is een kooktoestel op waterstof te zien en de eerste waterstofbakfiets ter wereld.
vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober 2021. De toegang is gratis, coronacheck verplicht.
Op de website www.waterstofindeachterhoek.nl staat het hele programma.

Frankrijk: Hopium meldt 1000 pre-orders voor waterstofauto Machina
De startup Hopium meldt in een persbericht de eerste doelstelling te hebben bereikt. Het Franse bedrijf, opgericht door coureur Olivier Lombard, zegt de eerste 1.000 bestellingen binnen te hebben voor haar waterstof auto Machina. De intekenaars hebben inmiddels de eerste 430 euro als aanbetaling overgemaakt. De liefhebbers moeten nog wel even geduld hebben, pas volgend jaar is het eerste prototype klaar, de uiteindelijke productie wordt rond 2026 verwacht.
Hopium is een nieuw Frans bedrijf opgericht door coureur Olivier Lombard, die in 2011 op 21-jarige leeftijd de jongste klassewinnaar werd op het circuit van Le Mans. De Machina op waterstof werd in oktober vorig jaar voor het eerst aangekondigd en in juni van dit jaar gepresenteerd tijdens de autoshow van Parijs. Het voertuig gaat minstens 120.000 euro gaan kosten.
Kopers krijgen daarvoor een emissievrije waterstofauto met een actieradius van 1000 kilometer, 500 PK en een topsnelheid van meer dan 200 km/h. Volgens de autobedrijf zit de tank tussen de twee en drie minuten weer vol.
“Door als eerste onze auto te reserveren, hebben de toekomstige gebruikers van de Hopium Machina hun betrokkenheid bij ons project en hun steun voor waterstoftechnologie als aandrijfbron voor de toekomst getoond. We hopen de nieuwe leden van onze gemeenschap een nog nooit vertoonde ervaringen te bieden,’’ zegt oprichter en CEO Olivier Lombard.

Verenigd Koninkrijk: Ford komt volgend jaar met Transit op waterstof
De Amerikaanse autofabrikant Ford is bezig met de ontwikkeling van een bestelwagen op waterstof. Het wereldwijde succesnummer Ford Transit krijgt een brandstofcel. Samen met AVL, een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in voortstuwingstests, gaat Ford gezamenlijk een prototype te bouwen. Het project, deels gefinancierd door het Britse Advanced Propulsion Center en de overheid, heeft tot doel de integratie van kennis, techniek en technologie te verbeteren.
De nieuwe Transit BEV zal in het voorjaar van 2022 in het Verenigd Koninkrijk op de markt komen en heeft een actieradius van 350 km. De aandrijflijn maakt gebruik van een modulair brandstofcelsysteem en vervangt de batterij van de Transit BEV, het model waarop het waterstofvoertuig op is gebaseerd.
Met de Transit op waterstof wil Ford onderzoeken of het voertuig in praktijk voldoet aan de wensen van de klanten op het gebied van rijbereik, snelladen en laadvermogen. Daarbij wordt de H2-wagen vergeleken met de Transit op batterijen.

ACTUEEL: schrijf u nu in voor de Waterstof Magazine Nieuwsbrief

Schrijf u direct in via deze link.

Nederland: Hydrozine wordt gemakkelijke CO2-vrije stroombron op bouwplaats
Op de Automotive Campus in Helmond werkt DENS (Dutch Energy Solutions) aan een oplossing om grote hoeveelheden waterstof te verplaatsen zonder hoge druk of exotische temperaturen. DENS zoekt de oplossing in Hydrozine, ook wel bekend als mierenzuur, een vloeistof waar een grote hoeveelheid waterstof in zit. Op de bouwplaats wordt deze vloeistof gescheiden in waterstof en CO2. Er blijft geen restproduct achter.
Hydrozine is een vloeibare waterstofdrager. Als Waterstof Magazine een kijkje neemt bij DENS in Helmond staan er enkele grote vaten achter het bedrijfspand. Buitenstaanders zouden kunnen denken dat er gewoon water in de vaten zit. Zware compressoren en hogedruktanks zijn voor het aanvoeren en opslaan van waterstof niet meer nodig.
“Het geheim van DENS is de omzetting van Hydrozine naar waterstof”, zegt Max Aerts, een van de oprichters van het bedrijf. “Hydrozine bevat 53 gram waterstof per liter. Het door DENS ontwikkelde apparaat reformt de vloeistof in waterstof en CO2. Toch is het proces CO2-neutraal, omdat de CO2 er bij het productieproces is ingestopt. De waterstof die vrijkomt wordt vervolgens omgezet in stroom in een generator die werkt op waterstof.”
Bouwbedrijf Heijmans heeft inmiddels de schone stroomvoorziening getest op een bouwterrein bij de Technische Universiteit Eindhoven. Een grootschaligere test vindt plaats op een bouwplaats van de snelweg A16 met een ander bouwbedrijf. Daar worden met de schone stroomgenerator een midigraver, een ankerboormachine, een machine voor hogesnelheidspalen en een shovel van 20 ton opgeladen.
Het tanken van Hydrozine is eenvoudig. Mierenzuur is een vloeibare brandstof die gewoon in plastic tanks op de bouwplaats aankomt. Je hoeft hem alleen maar in de tank van 6000 liter te pompen, die in de 10 voets container zit waar ook de generator in zit. Het apparaat van DENS levert een nominaal vermogen van 20kW en heeft een 60 kWh accu. Door de grote tank heeft het aggregaat een capaciteit van 3.2MWh waarmee je ongeveer 60 Tesla’s kunt opladen.
Omdat Hydrozine slecht een vijfde van de energiedichtheid van diesel heeft, zijn er heel wat liters van nodig. Elke minuut gaat er bijna een liter mierenzuur doorheen. Van de uitstoot van stikstof, zwaveloxide en fijnstof is geen sprake. Het reformingssproces en de stroomgenerator met een brandstofcel zijn fluisterstil. Een beperking is nog wel. De systemen van DENS kunnen nu 4 kg waterstof per uur produceren en dit moet nog fors omhoog om aan de totale energievraag van de bouwplaats te kunnen voldoen.
Voor de mobiliteit onderzoekt DENS of zware voertuigen ook direct met een Hydrozine-systeem kunnen worden ingericht. Het grote gemak is dat ze dan op traditionele wijze kunnen tanken.

Nederland: zuivelgigant heeft wereldprimeur met tankauto op waterstof
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina haalt in de provincie Groningen melk op bij boerenbedrijven met een vrachtauto op waterstof. Een wereldprimeur die te danken is aan Transport Groep Noordwolde, een van de transporteurs die voor de coöperatie werkt. De trekker is gekocht bij Hyzon Europe die in de regio de eerste Europese fabriek voor waterstoftrucks exploiteert. De bedrijven hebben besloten voor Groningen te kiezen omdat daar een tankvoorziening voor waterstof aanwezig is, maar de zuivelgigant wil het emissievrije transport uitbreiden naar andere regio’s als daar de tankvoorziening gegarandeerd is.
De melkwagens van FrieslandCampina worden steeds duurzamer. Zo heeft het zuivelbedrijf de CO2-uitstoot per kilometer van het transport tussen boerderijen en productielocaties het afgelopen decennium al met 18,1 procent verlaagd. Gisteren is een volgende belangrijke stap gezet in de verdere verduurzaming van het melktransport, door de eerste 50-tons melkwagen rijdend op waterstof in gebruik te nemen. Hans Wieleman, Manager Milk Logistics bij FrieslandCampina: “We blijven onszelf uitdagen en verbeteren, stap voor stap. Ruim vijf jaar geleden is FrieslandCampina gestart met het gebruik van liquid natural gas (LNG) als schonere brandstof voor de melkwagens en hebben we pompstations in heel Nederland – met succes - gestimuleerd om deze brandstof te leveren. Nu proberen we hetzelfde met waterstof mogelijk te maken in nauwe samenwerking met producent Hyzon en vervoerder Transport Groep Noord. Transport is en blijft belangrijk voor de verdere verduurzaming bij FrieslandCampina. Samen met deze betrokken partijen willen we de klimaatimpact van onze melkwagens tot een minimum beperken.”
Het zuivelbedrijf laat met de aanschaf van de waterstoftruck zien dat het bedrijf daadwerkelijk stappen durft te nemen in de verduurzaming, ondanks dat de prijs van een H2-truk nog aanzienlijk hoger is dan de prijs van een vergelijkbare wagen op diesel. FrieslandCampina adviseert andere transportbedrijven om deze mogelijkheid voor CO2-neutraal transport snel uit te breiden en daarmee samen het gebruik van waterstof in het transport te versnellen en daarmee de klimaatverandering tegen te gaan.

Nederland: ombouw woningen van aardgas naar waterstof is geen probleem
Netbeheerder Stedin heeft eind vorig jaar in Uithoorn 14 bestaande woningen succesvol omgezet van aardgas naar waterstof. Uit de test moest blijken of de theoretische berekingingen ook in praktijk realiteit zijn. Stedin voerde dit project samen uit met energie-expert DNV, gemeente Uithoorn, woningbouwvereniging Eigen Haard, installateur Feenstra en ketelleveranciers Nefit-Bosch en Remeha. Vrij snel na de proefperiode kwamen er al positieve reacties naar buiten. Nu ligt er een officieel rapport met de titel ‘Technisch eindrapport ombouwproject Uithoorn’. Waterstofmagazine zet de belangrijkste conclusies op een rij.
De praktijktest kwam tot stand omdat uit diverse studies is gebleken dat het huidige aardgasnetwerk geschikt is om waterstof in te transporteren. Lopende projecten als ‘Rozenburg’, ‘The Green Planet’ en de test in het Schotse Leeds worden uitgevoerd met nieuwe netwerken. Netbeheerder Stedin, met 2 miljoen aansluitingen in het westen van Nederland, wil juist weten wat de mogelijkheden met een bestaand netwerk in huizen van voor de eeuwwisseling zijn. Vandaar dat de test is uitgevoerd in woningen die rijp zijn voor de sloop, aan de Prinses Christinalaan in Uithoorn. De bewoners hebben de woningen voor aanvang van de test verlaten.
Het doel van het project is inzicht te krijgen in de wijze waarop straks miljoenen woningen in Nederland moeten worden omgebouwd van aardgas naar waterstof met zo min mogelijk aanpassingen. Binnen de scope viel het 8 bar druk-reduceerstation, het 100 mbar distributienetwerk en de gasleidingen binnen de woningen. Onderdeel van de proef was het testen van de dichtheid van leidingen met stikstof. Het project moet inzage geven in de ombouwwerkzaamheden per woning in tijd, geld, mensen en middelen.
Tijdens de proef is duidelijk geworden dat alle gebruikte materialen op het gebied van functionaliteit en lekdichtheid geschikt zijn voor waterstof. Vrijwel alle koppelingen, op drie na, waren lekdicht voor aardgas, stikstof, helium en waterstof. De drie koppelingen die lekten zijn nagetrokken en bleven daarna lekdicht. De twee geteste cv-ketels op waterstof van Nefit-Bosch en Remeha functioneerden uitstekend en hebben niet gehaperd.
Het hele gasleidingsysteem is geschikt voor waterstof, slechts de knelkoppelingen vragen aandacht. De ombouwwerkzaamheden wijken nauwelijks af van de aardgaswerkzaamheden die nu al in woningen worden uitgevoerd. Op het gebied van veiligheid zijn er geen onoverkomelijke uitdagingen. Gedurende de hele testperiode heeft zich geen enkele onveilige situatie voorgedaan.
De praktijktest laat zien hoeveel tijd het kost om een woning om te bouwen van aardgas naar waterstof. Gemiddeld is dat één dag. Omdat de ombouw maatwerk is, is het niet te verwachten dat dit -als er meer ervaring is opgedaan- sneller kan. Tijdwinst is nog wel te behalen als niet de totale ketel wordt vervangen, maar alleen het gasblok, de brander en de warmtewisselaar.
In een rapport dat Stedin heeft uitgebracht staat de conclusie dat de ombouw van woningen op aardgas naar woningen op waterstof technisch mogelijk is. Er zijn geen onoverkomelijke technische uitdagingen. De test was echter te kleinschalig, om definitieve conclusies te kunnen trekken zijn aanvullende, grootschalige pilotprojecten nodig. De wet- en regelgeving moet ook worden aangepast.
Voordat de proef in Uithoorn van start ging zijn de omwonenden uitvoerig geïnformeerd. Er zijn dan ook geen negatieve signalen uit de omgeving binnengekomen.
Het hele rapport kunt u hier downloaden:
https://www.stedin.net/-/media/project/online/files/duurzaamheid-en-innovatie/technisch-eindrapport-uithoorn.pdf

Nederland: HyDelta versnelt onderzoek naar waterstof-toepassingen
Deze week is HyDelta, een Nederlands onderzoeksprogramma gericht op het veilig inpassen van waterstof in de bestaande infrastructuur voor gastransport en distributie, officieel van start gegaan. De verschillende partners willen barrières voor innovatieve waterstofprojecten wegnemen. Het project loopt tot januari 2022 met een eventuele uitloop naar april. Innovaties die het dichtst bij markintroductie zijn worden als eerste aangepakt.
Veel partijen lopen bij de ontwikkeling in praktijk aan tegen obstakels op het terrein van vergunningen, infrastructuur of veiligheidsvoorschriften. Hierdoor komen innovatieve projecten niet van de grond of er treedt vertraging op. Het HyDelta-programma wil deze obstakels inventariseren en bezwaren wegnemen door vraagstukken te onderzoeken. De verschillende partijen binnen HyDelta richten zich op de financiering, het onderzoek en de uitvoering. De financiering wordt geregeld door de Gasunie, Netbeheer NL en TKI Nieuw Gas. Voor onderzoek en uitvoering zijn DNV GL, Kiwa, TNO en de New Energy Coalition aangesloten. Deze laatste partij zal ook als coördinator optreden.
Geselecteerde onderwerpen zijn: technische aanpassingen in het aardgasnetwerk, veiligheid bij gebruik, metering van waterstof, geur en zichtbaarheid, standaardisering/normering, ontwikkelen van educatietrajecten, de werking van bijmengverplichtingen en de economie van de waterstofwaardeketen. Voor al deze onderwerpen wordt zoveel mogelijk aangesloten bij, of voortgeborduurd op, lopende en geplande internationale onderzoeken en initiatieven.
‘Dit programma is de wegbereider naar de daadwerkelijke toepassing van groene waterstof in de praktijk. Deze stap is noodzakelijk en dringend, om de vele innovaties die zich nu ontwikkelen, te kunnen versnellen en verder te brengen,’ aldus Jörg Gigler van TKI Nieuw Gas, onderdeel van de Topsector Energie.
Ondanks de vele initiatieven bevindt de ontwikkeling van een waterstofeconomie zich nog in een beginfase. Zo staan nog talloze vragen open, variërend van technische vragen rond de productie en de inpasbaarheid van waterstof in het transport- en opslagsysteem, tot vragen rond de economische en juridische aspecten ervan. HyDelta wil deze vraagstukken oplossen.

Gesprekken in Brussel over Portugees-Nederlandse waterstoffabriek
In Brussel hebben politieke leiders en hoge ambtenaren uit Portugal en Nederland verder gesproken over de realisatie van een enorme waterstoffabriek in Sines. Nabij deze Portugese havenplaats moeten grote zonnevelden komen met miljoenen zonnepanelen voor de productie van groene waterstof. Onder andere de Nederlandse Waterstofgezant Noé van Hulst en Bart Biebuyck, executive director van Fuel Cells and Hydrogen joint undertaking, zitten aan de overlegtafel. ‘We doen echter geen mededelingen over welke bedrijven bij dit initiatief betrokken zijn, dat laten we aan de bedrijven zelf over,’ meldt Van Hulst aan Waterstof Magazine
‘Het doel van de gesprekken in Brussel was om te praten over de vervolgstappen en de wijze waarop dit plan zou kunnen passen binnen de regels van de Europese Unie. Maar het is op dit moment te vroeg om daarover meer te zeggen,' aldus Van Hulst, die daar nog wel aan toevoegt dat een groep bedrijven in Portugal en Nederland al geruime tijd samengewerkt aan het creëren van een waardeketen en handelsroute. De beide regeringen hebben het initiatief verwelkomd.
‘Nederland beschouwt groene waterstof als een noodzakelijke aanvulling op elektrificatie en energie-efficiëntie met het oog op het bereiken van de afgesproken klimaatdoelen voor 2050,’ zegt van Hulst. ‘Onze berekeningen tonen echter aan dat we enorme hoeveelheden waterstof nodig hebben om te verduurzamen. En dan hebben we het over hoeveelheden die onze eigen binnenlandse productiecapaciteit de komende 10 jaar zullen overtreffen, vandaar onze belangstelling voor import,’ laat Van Hulst aan onze redactie weten. De Portugese Minister van Milieu João Matos Fernandes zegt in de media in Portugal dat het plan voor de waterstoffabriek in Sines in april zal worden ingediend. Hij garandeert dat het Portugese bedrijven het project zullen ontwerpen en bouwen.
Na afloop van de gesprekken in Brussel plaatste de Portugese staatssecretaris van Energie João Galamba de bovenstaande foto op social media. Hij staat voor de banier, met rechts naast hem Noé van Hulst en links Bart Biebuyck.

Feestelijke opening van de eerste waterstofwoning van Nederland
Onder grote belangstelling is woensdagmorgen in Stad aan ’t Haringvliet de eerste waterstofwoning van Nederland officieel geopend. Het hart van het waterstofsysteem is een Solenco Powerbox met een Italiaans design die is opgesteld in de garage. In de Powerbox zit een brandstofcel gecombineerd met een elektrolyser. Deze wordt gebruikt om van stroom -uit de 30 zonnepanelen op het dak- waterstof te maken en op een later tijdstip van dit waterstof weer stroom. De waterstofopslag bevindt zich in de tuin. In een grijze metalen kast ligt in 24 cilinders onder 30 bar maximaal 1200 liter waterstof opgeslagen. Waterstof Magazine was ter plaatse. Meer informatie over dit innovatieve project vindt u hier.