• Home Slider01

Verenigd Koninkrijk: PowerCell levert brandstofcelsysteem voor onderzoeksschip  Prince Madog

Verenigd Koninkrijk: PowerCell levert brandstofcelsysteem voor onderzoeksschip  Prince Madog

Powercell retro schip waterstofWaterstofbrandstofceltechnologiebedrijf PowerCell heeft een order ontvangen van offshore dienstverlener OS Energy, voor de levering van twee 100 kW brandstofcelsystemen. De brandstofcellen zijn bestemd voor het onderzoeksschip  Prince Madog (foto), mede-eigendom van de Britse Universiteit van Bangor, dat in de toekomst grotendeels emissievrij gaat varen. Het retrofitten gaat 6,5 miljoen euro kosten.

De Prince Madog  krijgt voor dat bedrag een waterstof-elektrisch hybride voortstuwingssysteem. De retrofitwerkzaamheden moeten begin 2025 voltooid zijn, met een demonstratie gepland voor maart 2025. De verwachting is dat de uitstoot van het schip met ongeveer 60% zal worden verminderd. Waterstofbedrijf PowerCell meldt dat de order een aanzienlijke uitbreiding betekent van het aanbod van het bedrijf in het segment van kleinere commerciële en pleziervaartuigen, inclusief zowel retrofits als nieuwbouw, en laat zien dat de technologie klaar is voor bredere toepassing.

“Terwijl de grote zeeschepen die nieuwe brandstoffen nodig zullen hebben ongeveer 85% van de CO2-voetafdruk van de maritieme industrie uitmaken, is de overige 15% nu klaar om koolstofarm te worden door middel van brandstofcellen” meldt een woordvoerder van PowerCell. “Volgens de Internationale Maritieme Organisatie vertegenwoordigt 15% van de kleinere shortsea-schepen nog steeds een jaarlijkse uitstoot van ongeveer 150 miljoen ton CO2-uitstoot”,

Richard Berkling, CEO van PowerCell in Zweden is blij met de opdracht: “We zijn er trots op voorop te lopen op het gebied van duurzame maritieme technologie. Onze scheepsbrandstofcelsystemen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele dieselgeneratorsets, waaronder nul-emissie, stille werking en uitzonderlijke betrouwbaarheid. Bovendien heeft ons 100 kW maritieme brandstofcelsysteem dezelfde voetafdruk als conventionele oplossingen, waardoor een naadloze integratie in bestaande scheepsontwerpen wordt gegarandeerd. Deze voordelen zijn van cruciaal belang nu de sector op weg is naar groenere en efficiëntere oplossingen.”

Martin Nuernberg, Managing Director van OS Energy, VK, is ook enthousiast over de nieuwe stap: “We zijn verheugd om samen te werken met PowerCell, een leider op het gebied van brandstofceltechnologie, om de Prins Madog uit te rusten met de nieuwste voortstuwingssystemen voor schepen. Deze order is een cruciale stap in ons streven naar innovatie en verantwoordelijkheid voor het milieu, en toont het potentieel van waterstoftechnologie bij het transformeren van de maritieme industrie.”

Het project wordt financieel ondersteund door het Britse ministerie van Transport als onderdeel van de Clean Maritime Demonstration Competition Round 3 (CMDC3) – uitgevoerd in samenwerking met Innovate UK.

Lees ook: oostenrijk-uit-onderzoek-blijkt-dat-risico-van-waterstofincidenten-in-tunnels-klein-is

Oostenrijk: uit onderzoek blijkt dat risico van waterstofincidenten in tunnels klein is

Oostenrijk: uit onderzoek blijkt dat risico van waterstofincidenten in tunnels klein is

Graz tunnel waterstofEen team van de Technische Universiteit van Graz, Oostenrijk, heeft het risico en het schadepotentieel van waterstofvoertuigen in tunnels geanalyseerd en hieruit aanbevelingen afgeleid. De conclusie? Eventuele schade zou groot zijn, maar het optreden ervan is onwaarschijnlijk. De onderzoekers presenteerden de bevindingen op de 12e Internationale Conferentie over Tunnelveiligheid en Ventilatie.

Naast elektrische voertuigen worden ook voertuigen op waterstof gezien als alternatief voor conventioneel aangedreven voertuigen. Een toename van het aantal van dergelijke auto’s met brandstofcellen gaat echter ook leiden tot volledig nieuwe gevarenscenario’s, vooral in tunnels.

In het HyTRA-project heeft de Technische Universiteit van Graz (TU Graz) onderzocht welke soorten incidenten met waterstofvoertuigen in tunnels realistisch zijn, welke gevaren er ontstaan ​​voor mens en tunnelconstructie en welke maatregelen genomen kunnen worden om deze risico’s te minimaliseren.

Er zijn vrijwel geen gegevens over echte ongevallen waarbij voertuigen op waterstof in tunnels betrokken zijn, vanwege het lage verkeersaandeel tot nu toe. Daarom kon slechts een ruwe schatting van de waarschijnlijkheid van optreden worden gemaakt op basis van ervaringen met voertuigen op gas, die een lage waarschijnlijkheid aangaven.

Volgens de huidige norm wordt waterstof in auto's opgeslagen onder een druk van 700 bar en in vrachtwagens en bussen onder een druk van 350 bar. Als er schade ontstaat aan een tank, komt er snel veel energie vrij; als waterstof vlam vat, brandt het bij temperaturen boven de 2.000 graden Celsius. Hoewel de tanks zeer robuust zijn en goed beschermd tegen mechanische schokken, zijn ze niet bestand tegen een kop-staartbotsing met een vrachtwagen.

De meest waarschijnlijke uitkomst van een ongeval met een waterstofauto is dat er geen significante impact van de waterstof zal zijn. Bij ernstige ongevallen kunnen zich echter drie verschillende gevarenscenario’s voordoen:

In het eerste geval wordt het thermische drukontlastingsapparaat (TPRD) geactiveerd wanneer de druk stijgt als gevolg van een thermische impact (bijvoorbeeld een voertuigbrand), waardoor de waterstof in een gecontroleerde straal uit de tank vrijkomt. Door het afblazen van H2 wordt voorkomen dat de tank scheurt.

Als de afgevoerde waterstof ontbrandt – wat gemakkelijk kan gebeuren als het met lucht wordt gemengd – wordt de vlam naar de grond gericht. Toch blijft het gevaarlijk omdat waterstof brandt zonder kleur of geur, maar de gevarenzone is beperkt.

Als het afblaasventiel hapert, kan de tank ontploffen, waardoor een explosiegolf ontstaat die zich door de hele tunnel verspreidt. Tot een afstand van ongeveer 30 meter bestaat er levensgevaar, tot ongeveer 300 meter afstand bestaat het risico op ernstig inwendig letsel, zoals longbloedingen, en verder weg bestaat nog steeds het risico op gescheurde trommelvliezen.

Het derde scenario is het minst waarschijnlijk. Dit ontstaat wanneer de waterstof vrijkomt zonder te worden ontstoken. Als het lichtste element in het periodiek systeem stijgt waterstof op en verzamelt zich in een wolk onder het tunnelplafond. Als daar een ontstekingsbron aanwezig is (bijvoorbeeld hete lampen of een elektrische impuls die een ventilator start), volgt er een waterstofwolkexplosie.

“Uit ons onderzoek is gebleken dat de gevarenscenario’s met waterstofvoertuigen weliswaar relatief onwaarschijnlijk zijn, maar dat ze een groot potentieel voor schade met zich meebrengen. Moderne waterstoftanks zijn zo veilig gebouwd dat er veel mis moet gaan voordat de waterstof kan ontsnappen”, zegt Daniel Fruhwirt van de Instituut voor thermodynamica en duurzame voortstuwingssystemen aan de TU Graz (foto).

“Bovendien voldoet de transportinfrastructuur in de Oostenrijkse tunnels waarschijnlijk aan de strengste eisen van Europa. Omdat we maar één exploitant hebben voor alle autosnelwegen en snelwegtunnels, is het veiligheidsniveau ook zeer homogeen. Qua infrastructuur is er nauwelijks sprake van gevaar voor schade aan de tunnelconstructie, maar ongelukken zouden gevaarlijk zijn voor mensen."

Om de risico's te minimaliseren hebben Fruhwirt en zijn projectteam verschillende maatregelen aanbevolen. Strengere snelheidslimieten die worden bewaakt met sectiecontrole, nauwkeurige afstandscontroles die signaleren wanneer bestuurders te dicht volgen, en snelheidslimieten die eerder in de file worden weergegeven, zodat de snelheid al laag genoeg is als ze aan het einde van de file aankomen bij een kop-staartbotsing slechts geringe schade veroorzaken.

“Wat in de meeste EU-lidstaten al is geïmplementeerd als gevolg van de ernstige gebeurtenissen eind jaren negentig en begin jaren 2000, is dat alle tunnels op autosnelwegen en snelwegen met een lengte van meer dan 500 meter met dubbele buizen zijn aangelegd. Tunnels over een langere lengte worden over het algemeen niet meer gebruikt voor tweerichtingsverkeer. Dit vermindert het risico aanzienlijk”, legt Fruhwirt uit.

Lees ook: frankrijk-swiss-steel-group-gaat-staalfabriek-in-ugine-verduurzamen-met-groene-waterstof

Frankrijk: Swiss Steel Group gaat staalfabriek in Ugine verduurzamen met groene waterstof

Frankrijk: Swiss Steel Group gaat staalfabriek in Ugine verduurzamen met groene waterstof

Frankrijk Ugine Swiss Steel waterstofDe Swiss Steel Group, een van de grootste producenten van lange staalproducten ter wereld, gaat  het productieproces verduurzamen met waterstof. In de omgeving van de fabriek in Ugine, in de Franse Alpen, komt een productielocatie voor groene waterstof. Door gedeeltelijk over te stappen op waterstof wil het bedrijf minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken. Voor de productie van groene waterstof is een samenwerkingsverband aangegaan met de Franse waterstofpionier Lhyfe.

De Swiss Steel Group meldt dat het de eerste waterstof wil gaan gebruiken in branders, herverwarmingsovens en warmtebehandelingsovens. De staalproducent die jaarlijks 200 miljoen kilo staal produceert, denkt door een deel van het proces over te laten schakelen op waterstof ongeveer 16.000 ton CO2 per jaar te kunnen vermijden. De staalindustrie is wereldwijd een belangrijke bron van CO2-uitstoot en veroorzaakt ongeveer 7% van de koolstofvervuiling.

Waterstofproducent Lhyfe wil tot 12-duizend kilo waterstof per dag gaan produceren met een electrolyser van 30 MW. Het grootste deel van de waterstof is bestemd voor de staalfabriek en wordt via een pijpleiding aangevoerd. Een ander deel gaat naar de mobiliteit in het gebied. Het lijkt dat het waterstofproject een showcase moet worden, in de regio worden de Olympische Winterspelen in 2030 gehouden.

De Franse waterstofproducent Lhyfe richt zich op het produceren en leveren van uitsluitend groene waterstof. In 2021 heeft Lhyfe de eerste groene waterstofproductie-installatie op industriële schaal ter wereld ingehuldigd die is verbonden met een windpark. In 2022 opende het bedrijf het eerste pilotplatform voor de offshore groene waterstofproductie ter wereld.

In 2023 heeft Lhyfe zijn tweede en derde locatie ingehuldigd, en momenteel zijn er verschillende locaties in aanbouw of in uitbreiding in heel Europa. Lhyfe is vertegenwoordigd in 12 Europese landen en had eind december 2023 195 medewerkers. Het bedrijf is genoteerd aan de Euronext-markt in Parijs.

Lees ook: verenigd-koninkrijk-nieuwe-waterstofmotoren-zorgen-voor-balans-op-het-energienet

Verenigd Koninkrijk: nieuwe waterstofmotoren zorgen voor balans op het energienet

Verenigd Koninkrijk: nieuwe waterstofmotoren zorgen voor balans op het energienet

Brigg Energu Park WaterstofEnergiebedrijf Centrica is in het oosten van het Verenigd Koninkrijk begonnen met de uitbreiding van het Brigg Power Station. Daarvoor worden vier ultra-efficiënte motoren geïnstalleerd die op 100% aardgas, maar ook op 100% waterstof kunnen draaien. De locatie op het Brigg Energy Park in Lincolnshire is in 2020 gesloten, maar wordt nu weer in gebruik genomen om energie te leveren als de zon niet schijnt en de wind niet waait.

Het project heeft tot doel bijna 100 MW aan snel reagerende vermogen toe te voegen om aan de vraag te voldoen tijdens perioden van weinig hernieuwbare energie. De vier nieuwe motoren, die nu worden geplaatst  in de voormalige turbinehal, zijn ontworpen om op waterstof te kunnen draaien. Tijdens een proefperiode, die eind 2024 van start gaat, zal waterstof in de gasvoorziening worden bijgemengd, beginnend bij 3% en oplopend tot 20%, met als langetermijndoelstelling het bereiken van 100% waterstofgebruik.

Eenmaal aangesloten op het elektriciteitsnet, zullen de nieuwe motoren de capaciteit hebben om 20.000 huishoudens de hele dag van stroom te voorzien, waardoor de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet behouden blijft.

Centrica's herontwikkeling van het Brigg Energy Park omvat ook de toevoeging van een batterij van 50 MW, waterstofproductie op commerciële schaal met behulp van HiiROC-technologie en de uitbreiding van de gaspiekinstallatie naar 100 MW.

Chris O'Shea , Group Chief Executive van Centrica, zegt: “Alles wat we doen is erop gericht ervoor te zorgen dat onze klanten de energie krijgen die ze nodig hebben, wanneer ze die nodig hebben, tegen de laagst mogelijke prijs.

Kenneth Engblom, vice-president Afrika en Europa bij Wärtsilä Energy, voegt daaraan toe: “Deze installatie zal het gebruik van schone hernieuwbare energie helpen mogelijk te maken door te zorgen voor de benodigde netbalancering .”

De bouwfase zal naar verwachting ongeveer negen maanden duren, waarna de fabriek begin 2025 volledig operationeel zal zijn.

Lees ook: zuid-korea-hyundai-werkt-aan-waterstofauto-nieuwe-nexo-2-0-volgend-jaar-in-de-showroom

Japan: vele storingen zorgen voor einde aan noodstroomsysteem op waterstof

Japan: vele storingen zorgen voor einde aan noodstroomsysteem op waterstof

Japan H2OneEen flinke teleurstelling voor de partners binnen het ‘H2One-project’ in Japan. De gemeente Tsuruga en fabrikant Toshiba hebben besloten een einde te maken aan het experiment met noodstroom op basis van waterstof bij het stadhuis van Tsuruga City. Drie jaar geleden werd het zeer innovatieve systeem geïnstalleerd, maar heeft sindsdien te maken met een reeks storingen. Ontwikkelaar Toschiba en de gemeente stoppen er nu mee.

Bij aanvang van het project was de faciliteit het middelpunt van de stad om waterstofenergie te commercialiseren en er werd verwacht dat het zou kunnen dienen als noodstroombron in tijden van rampen. In praktijk bleek het tegen te vallen, het systeem heeft te kampen met veel storingen en kan niet stabiel functioneren. Afgelopen week heeft de gemeenteraad na een informatiesessie besloten om ermee te stoppen.

Het 'H2One'-elektriciteitsvoorzieningssysteem maakt gebruik van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen. Een elektrolyser splitst water met behulp van elektriciteit die wordt geleverd door zonnepanelen van 33 kilowatt op het dak van het stadhuis. De geproduceerde waterstof kan worden opgeslagen in tanks en worden gebruikt om elektriciteit op te wekken wanneer dat nodig is. De maximale stroomopwekkingsoutput bedraagt ​​3,5 kilowatt. Het is geïnstalleerd door Toshiba Energy Systems (Kawasaki City), dat in 2018 een overeenkomst tekende met de stad om waterstofenergie te onderzoeken en te ontwikkelen.

Het nieuwe stadhuis werd in november 2021 in gebruik genomen. Er ontstonden daarna snel problemen met de elektrolyser. In april 2023 waren er al 29 storingen geweest. Sindsdien zijn de meeste functies uitgeschakeld. Volgens de stad is er nooit gevaar ontstaan, omdat de bestaande dieselgeneratoren voldoende noodstroom kunnen leveren aan het stadhuis, dat bij een ramp ook als evacuatieplaats dient.

Na overleg kwamen de stad Tsuruga en Toshiba overeen het contract met betrekking tot het systeem op te zeggen. Het bedrijf zal de ongeveer 1 miljoen euro het project heeft gekost volledig betalen, inclusief subsidies van de overheid en het aandeel van de stad. Toshiba zal ook de apparatuur verwijderen en het terrein terugbrengen naar de staat waarin deze zich bevond voordat de apparatuur werd geïnstalleerd.

Tijdens de briefing legde een vertegenwoordiger van het bedrijf uit dat drie soortgelijke systemen die buiten Tsuruga City zijn geïnstalleerd, ook regelmatig problemen ondervonden. Achteraf was Toshiba te snel met een systeem dat nog niet goed doorontwikkeld was. Vice-burgemeester Toshiyuki Ikezawa van Tsuruga heeft zich richting de raad verontschuldigd. “De plannen waren misschien iets té vooruitstrevend.”

Lees ook: oostenrijk-zorgen-om-watervraag-van-grootste-waterstoffabriek-in-zurndorf-burgenland

Oostenrijk: zorgen om watervraag van grootste waterstoffabriek in Zurndorf, Burgenland

Oostenrijk: zorgen om watervraag van grootste waterstoffabriek in Zurndorf, Burgenland

Oostenrijk Burgenland waterstofHet gebouw moet er bijna gaan uitzien als een modern kantoor: met een grote glazen gevel, een parkeerplaats bedekt met zonne-energiesystemen, te midden van enorme zonnevelden en tientallen windturbines. De komende jaren zal in de gemeente Zurndorf in het noorden van Burgenland een van de grootste waterstofprojecten in Oostenrijk worden gebouwd. Een fabriek die vanaf 2031 40.000 ton groene waterstof per jaar zal produceren. De elektrolyser moet de behoefte van een derde van de Oostenrijk produceren. Met waterstof kan energie afkomstig uit wind en zon seizoensgebonden worden opgeslagen. Via een nieuwe pijplijn wordt hat bedrijfsleven tot aan Wenen van schoon gas zal voorzien. De enige vereiste voor de productie: voldoende elektriciteit en water om via elektrolyse waterstof uit water te produceren.

Er staan ​​veel windturbines en dus groene stroom in Burgenland, in het uiterste oosten van Oostenrijk, dicht bij de grens met Slowakije en Hongarije. Maar er is op bepaalde plekken en op bepaalde tijden minder water. Zo’n grote waterstoffabriek zou kunnen leiden tot nieuwe gebruiksconflicten in een steeds droger wordende regio, vrezen enkele boeren in de regio. Maar ook in andere landen in de wereld stuit de groeiende waterstofproductie herhaaldelijk op kritiek dat er te veel water wordt verbruikt. Het probleem: vooral daar waar veel zon en wind is voor schone elektriciteit, is er vaak een gebrek aan water. Kan de vraag naar water naast schone elektriciteit ook een obstakel worden voor de productie van groene waterstof?

Als het om het waterstofproject in Zurndorf gaat, is het vooral de geplande locatie, niet ver van het Neusiedler Meer, die sommigen verontrust. Water is daar al jaren een gevoelig onderwerp. De afgelopen zomers is het meer herhaaldelijk tot een laag niveau gedaald, wat heeft geleid tot veel discussies over watergebruik en irrigatie in de regio. Onderzoekers waarschuwen dat klimaatverandering de droogte en het waterverbruik in Oost-Oostenrijk kan doen toenemen.

“De waterstanden zien er momenteel goed uit, maar wie weet hoe lang dit zal duren”, zegt Werner Falb-Meixner, voorzitter van de boerenvereniging voor het district Neusiedl am See. Een paar droge weken zijn voldoende, daarna begint de strijd om water. Hij vindt het zorgelijk dat het waterstofproject dat Burgenland Energie samen met Verbund in de regio plant, er straks voor zal zorgen dat nog meer grondwater wordt onttrokken. “Water is hier niet in deze mate beschikbaar.”

Burgenland Energie en de Waterleidingvereniging Noord-Burgenland, die verantwoordelijk is voor de watervoorziening in de regio, zijn van mening dat zorgen over het waterverbruik van de centrale ongegrond zijn. “Vergeleken met de hoeveelheid water die de landbouw nodig heeft voor irrigatie, is het verbruik zeer beperkt”, zegt Helmut Herlicska, technisch manager bij de Waterleidingvereniging Noord-Burgenland. Met 500.000 kubieke meter water per jaar heeft het systeem slechts twee procent nodig van de hoeveelheid water die boeren mogen gebruiken voor irrigatie uit de ongeveer 6.000 goedgekeurde veldputten in het noorden van Burgenland.

Falb-Meixner is niet overtuigd door de argumenten over het waterverbruik. “Het hangt altijd af van de relatie waar je naar kijkt”, zegt hij. “Over het geheel genomen is er mogelijk voldoende water in de regio voor het project. Maar lokaal kunnen er snel knelpunten ontstaan ​​in individuele putten. In plaats daarvan moet de elektriciteit worden getransporteerd naar plekken waar voldoende water is, zoals de Donau, en daar moet waterstof worden geproduceerd.”

Herlicska acht het zeer onwaarschijnlijk dat het systeem lokaal waterknelpunten zal veroorzaken. “Dit alles moet goedgekeurd worden volgens de waterwet. Dit zorgt ervoor dat water duurzaam beschikbaar blijft”, zegt hij. Uitgebreid vooronderzoek heeft bovendien uitgewezen dat de watervoorziening duurzaam is. In de laatste uitbreidingsfase van het project, die naar verwachting in 2031 voltooid zal zijn, zal het systeem gemiddeld zo’n 16 liter water per seconde nodig hebben. Eén enkele veldput kan tussen de 20 en 40 liter per seconde onttrekken. Bovendien ontvangt het systeem geen drinkwater, maar ruw water, dat verder verwerkt zou moeten worden om drinkwater te leveren.

Voor de productie van één kilogram waterstof door middel van elektrolyse is negen liter water nodig. “Maar dat kan alleen als ik al zeer zuiver, schoon water heb”, zegt Viktor Hacker, die onderzoek doet naar groene waterstof aan de Technische Universiteit van Graz. “Want onbehandeld zeewater of kraanwater is geen optie voor elektrolyse. Als je rekening houdt met de behandeling van het water, heb je per kilogram waterstof doorgaans ruim 20 liter water nodig, en voor de ontzilting van zeewater aanzienlijk meer.” Volgens de onderzoekers is in het gebied voldoende water beschikbaar voor zowel de boeren als de nieuwe waterstoffabriek.  

Nederland: KWS en gemeente Amsterdam hebben primeur met eerste bouwkeet op waterstof

Nederland: KWS en gemeente Amsterdam hebben primeur met eerste bouwkeet op waterstof

Amsterdam KWS bouwkeet waterstofKWS Infra heeft in samenwerking met de Gemeente Amsterdam een primeur met een eerste bouwkeet met modulair waterstofsysteem. Door de inzet van waterstof als energiedrager vindt er geen luchtvervuiling plaats en vermindert de geluidsoverlast. Met de pilot ‘emissieloze bouwplaats’ waar de keet onderdeel vanuit maakt, wil KWS samen met de gemeente Amsterdam de eerste wetenschappelijk onderbouwde, volledig emissieloze bouwplaats ontwikkelen.

Pepijn Kok, bedrijfsleider KWS: “Bij KWS zijn wij ervan overtuigd dat de infrasector er met kleine stappen alleen niet gaat komen. Om grote stappen in de verduurzaming te kunnen zetten hebben wij ook onze opdrachtgevers nodig. Wij zijn dan ook blij met opdrachtgevers zoals gemeente Amsterdam die ons de ruimte geven om deze initiatieven te ontwikkelen. Deze ontwikkelingen zijn niet alleen cruciaal voor het verminderen van de milieueffecten, maar dragen ook bij aan een innovatieve en toekomstbestendige wegenbouw.’

De innovatieve bouwkeet werkt met een brandstofcelsysteem op basis van waterstof. De inzet van dit systeem zorgt samen met zonnepanelen voor de energie van de emissieloze keet. Door daarnaast ook alle systemen in de keet slim met elkaar te laten communiceren gaat KWS effectief en duurzaam met de energie om. Een ander voordeel van het systeem is dat het volledig zelfvoorzienend draait en niet het Amsterdamse stroomnet belast.

Michiel Stam, assetmanager Wegen bij Stedelijk beheer Amsterdam is positief over het project. “De afgelopen jaren hebben we ingezet op innovatie bij diverse uitvoeringsprojecten. Dit heeft al zijn vruchten afgeworpen, want er zijn grote stappen gemaakt in het verlagen van uitstoot op zowel materialen als op materieel. En dankzij de subsidie van het Nationaal Groeifonds kunnen we nu nog meer innovaties ontwikkelen en testen op het gebied van data gedreven beheer en onderhoud, levensduurverlenging en toekomstbestendige vervanging.’

In Nederland zijn al verschillende bedrijven actief die emissievrije stroom kunnen leveren via waterstofaggregaten op tijdelijke locaties als bouwterreinen en festivals. Waterstof wordt daarbij aangevoerd in bundels met flessen of in hogedrukcontainers.

Lees ook: nederland-kuster-en-nexus-energy-testen-waterstof-aggregaat-op-de-bouwplaats

Nederland: Kuster en Nexus Energy testen waterstof-aggregaat op de bouwplaats

Nederland: Kuster en Nexus Energy testen waterstof-aggregaat op de bouwplaats

Nexus Kuster test waterstofDe afgelopen week heeft Nexus Energy uit Krimpen aan den IJssel een test uitgevoerd met een stroomaggregaat op waterstof. Het zogenoemde powerpack, is op een ponton getakeld, samen met een transportcontainer met waterstof onder hoge druk. Het zero-emission powerpack is vervolgens direct gekoppeld aan een zeer zware dieselelektrische kraan waar van de 450kVA dieselmotor werd uitgeschakeld.

Lars Lamet, commercieel medewerker van Nexus is tevreden over de test. “Het was vooral bijzonder om te ervaren wat er gebeurt als een zware dieselmotor, die de hele dag ongelofelijk veel herrie maakt en brandstof verbruikt, plotseling wordt stilgezet en het werk vervolgens in alle stilte gewoon verder gaat. We weten natuurlijk dat de opwekking van stroom via een waterstofaggregaat muisstil is, maar de mannen op het ponton nog niet. Daarnaast zagen we duidelijk dat er brandstof bespaard werd door de systeem efficiëntie. Het was voor iedereen een bijzondere ervaring die smaakt naar meer.”

Aan het emissievrije aggregaat was tijdens de test een waterstoftransportcontainer van Kuster H2 Energy gekoppeld. Deze is van het vaste onderstel gehesen en aan boord gezet. “Door gebruik te maken van een transportcontainer kunnen we het aantal transportbewegingen op de bouwplaats flink reduceren”, meldt een woordvoerder van Kuster H2 Energy. “In onze transportcontainers kunnen we 484 kilo groene waterstof onder 381 bar opslaan. Dit houdt netto meer dan 8MWh aan bruikbare energie over als we via een toepassing als die van Nexus werken. Bij veel bouwprojecten is dan slechts één transportbeweging per week nodig. Desgewenst leveren we voor aanvang meerdere containers, zodat bij projecten die een paar weken duren helemaal geen tussentijdse waterstofleveringen nodig zijn. Dit scheelt de nodige uitstoot en de bouwplaats wordt daardoor weer een stukje veiliger. Deze test heeft aangetoond dat de systemen allemaal werken, we kunnen vanaf vandaag al aan de slag.”

Kuster H2 Energy heeft inmiddels vier transportcontainers voor waterstof beschikbaar die direct kunnen worden ingezet op festivals, bouwplaatsen of op andere plekken waar tijdelijk een grote hoeveelheid elektriciteit nodig is. De waterstof die wordt geleverd is 100% groen, geproduceerd uit Nederlandse wind en zon.

Lees ook: nederland-tu-delft-hydro-motion-team-test-zeer-innovatieve-waterstofboot-bij-drimmelen

Nederland: TU Delft Hydro Motion Team test zeer innovatieve waterstofboot bij Drimmelen

Nederland: TU Delft Hydro Motion Team test zeer innovatieve waterstofboot bij Drimmelen

Delft hydromotion waterstofStudenten van het TU Delft Hydro Motion Team 2024 hebben de afgelopen week bij  Drimmelen hun vliegende waterstofboot getest. Ondanks enkele uitdagingen met de brandstofcel zijn de problemen inmiddels overwonnen en is het team ervan overtuigd betrouwbaar op waterstof te kunnen varen. Nu ligt de boot bij het varen op hoge snelheid nog in het water. De komende weken worden nieuwe draagvleugels onder de boot gemonteerd, die het vaartuig bij hoge snelheid boven het wateroppervlak uittillen. Een foilende boot heeft minder weerstand en kan daardoor sneller varen op minder brandstof.

Het doel van het studententeam is deze zomer over de Noordzee naar het Verenigd Koninkrijk  te varen. Om de afstand van ongeveer 400 km van Nederland naar het VK af te leggen is veel waterstof nodig. De boot is uitgerust met geavanceerde Type 4 composietcilinders en kan tot 25,2 kg waterstof meenemen onder 350 bar. De waterstoftanks zijn lichtgewicht, corrosiebestendige cilinders en  ontwikkeld door Hexagon Purus.

Het vaartuig van 2024 is niet de eerste ‘vliegende boot’ van het TU Delft Hydro Motion Team. In 2021 begonnen een eerste groep studenten aan het bouwen van een volledig op waterstof aangedreven draagvleugel boot. Na veel denkwerk, aanpassingen en vele uren noeste arbeid slaagde het TU Delft Hydro Motion Team erin om afgelopen zomer wereldkampioen te worden tijdens de Monaco Energy Boat Challenge. Als enige studententeam wisten ze commerciële bedrijven te verslaan.

Dit jaar wil het nieuwe team de ambitie nog hoger leggen en een volledig nieuwe uitdaging aangaan. Daarom wordt de boot er dit jaar op ontworpen om de oversteek van Nederland naar Engeland te maken, waarmee het lange afstand vermogen van waterstofsystemen moet worden aangetoond.

De focus is gericht op robuustheid en betrouwbaarheid. De boot zal net als zijn voorganger ‘vliegen’; met behulp van draagvleugels, boven het water. De boot is groter dan voorgaande jaren. Hierdoor kunnen de draagvleugels verder uit elkaar staan en zweeft de boot hoger boven de golven.

Wereld: startups pionieren met waterstof, maar eerste vliegtuig op H2 vloog al in 1957

Wereld: startups pionieren met waterstof, maar eerste vliegtuig op H2 vloog al in 1957

Vliegen op waterstofWaterstof wordt gezien als een van de oplossingen om vliegen emissievrij te maken. Startups als ZeroAvia, Universal Hydrogen en H2FLY voeren onderling strijd om de omvang van waterstofvliegtuigen snel op te schalen. Voorlopig staat de teller op maximaal enkele tientallen passagiers. Maar ook Boeing en Airbus onderzoeken vliegen op H2.

De waterstof kan worden verbrand in een straalmotor of een ander soort verbrandingsmotor, of kan worden gebruikt om via ​​brandstofcel elektriciteit op te wekken om een ​​elektrische voortstuwing aan te drijven. Waterstof kan niet worden opgeslagen in een traditionele kerosineopslagplaats in de vleugels. In plaats daarvan moeten de waterstoftanks in de romp worden ondergebracht. McKinsey & Company voorspelt dat waterstofvliegtuigen over ruim 15 jaar op de markt zullen gaan komen en tot 2050 zullen worden opgeschaald.

De lage volumetrische energiedichtheid van waterstof levert uitdagingen op bij het ontwerpen van een vliegtuig, waarbij gewicht en blootgesteld oppervlak van cruciaal belang zijn. Om de afmetingen van de tanks te verkleinen zal waarschijnlijk vloeibare waterstof worden gebruikt, waarvoor cryogene brandstoftanks nodig zijn. Het volume en de luchtweerstand van het vliegtuig zullen enigszins worden vergroot door grotere brandstoftanks.

Een grotere romp zorgt voor meer huidwrijvingsweerstand. Het extra gewicht van de geïsoleerde tanks wordt gecompenseerd door het flink lagere brandstofgewicht van vloeibare waterstof. In gasvorm wordt waterstof in de toekomst waarschijnlijk gebruikt voor korte afstanden. Vloeibare waterstof kan worden gebruikt voor langeafstandsvliegtuigen.

Vliegen op waterstof is niet nieuw, maar zelfs al bijna 70 jaar oud. In februari 1957 vloog een Martin B-57 B, van de onderzoekers van het Amerikaanse NACA, 20 minuten op waterstof.  In een van de twee Wright J65- motoren werd waterstof ingevoerd, in plaats van de gebruikelijke vliegtuigbrandstof. Dit was een absolute wereldprimeur. Op 15 april 1988 vloog de Tu-155 (foto) voor het eerst als een experimenteel vliegtuig op waterstof. Het model was een aangepaste Tu-154.

Lees ook: duitsland-overheid-stimuleer-waterstofontwikkelingen-met-wet-versnelling-waterstof

Duitsland: overheid stimuleer waterstofontwikkelingen met ‘Wet Versnelling Waterstof’

Duitsland: overheid stimuleer waterstofontwikkelingen met ‘Wet Versnelling Waterstof’

Wasserstoff waterastofDe Duitse Bondsregering heeft ingestemd met de ‘Wet Versnelling Waterstof’. Doel hiervan is om de bouwprocedures te versnellen voor infrastructuur. Deze wet geldt ook voor elektrolyse van water, alsmede voor leidingen en opslag van zowel gasvormige waterstof als H2 in vloeibare vorm. De sector heeft al vaker steun ontvangen van de overheid.

Dit betekent in praktijk dat de procedurele afwikkeling sneller zou moeten gaan door onder andere digitalisering en vereenvoudiging. Er moeten limieten moeten komen wat betreft de doorlooptermijn bij de aanvraag van vergunningen. Wanneer een elektrolyser een vermogen van minder dan 5 MW heeft, wordt deze vaak volledig vergunningsvrij. De Bondsdag moet haar fiat nog geven, maar de waterstofbranche noemt dat slechts een formaliteit. Duitsland loopt daarmee ver vooruit op de internationale regelgeving, de Europese commissie moet nog een oordeel vellen of de ‘Wet Versnelling Waterstof’ is toegestaan.

Lees ook: air-products-bouwt-netwerk-van-waterstoftankstations-in-californie-en-canada

USA: Air Products bouwt netwerk van waterstoftankstations in Californië en Canada

USA: Air Products bouwt netwerk van waterstoftankstations in Californië en Canada

Air products californie waterstofHet internationale gasbedrijf Air Products kondigt aan een netwerk van waterstoftankstations op commerciële schaal te bouwen in Californië. De tankstations moeten komen in een gebied dat zich uitstrekt van San Diego in het zuiden tot Sacramento in het noorden. Dat meldt Eric Guter , Vice President Hydrogen for Mobility van Air Products, tijdens zijn keynote speech op de California Hydrogen Convention in het Los Angeles Convention Center. Een week eerder kondigde het bedrijf al aan waterstoftankstations te gaan opzetten in Canada.

“Het bouwen van een robuuste infrastructuur voor de waterstofeconomie is van cruciaal belang voor het succes van de energietransitie en het behalen van onze doelstellingen op het gebied van klimaatverandering”, aldus Guter. “Californië is een staat die ver voorop loopt in de energietransitie en een pionier in het realiseren van emissievrij zwaar transport in de VS. Als 's werelds grootste leverancier van waterstof heeft Air Products zich ertoe verbonden om tegen 2027 bijna 14 miljard euro te investeren in megaprojecten op het gebied van schone energie over de hele wereld. Door samen te werken kunnen energiebedrijven, voertuigfabrikanten en overheden de energietransitie versnellen en een schonere toekomst voor iedereen creëren.”
De nieuwe waterstoftankstations zullen worden uitgerust voor zware voertuigen, zoals vrachtwagens en bussen, maar ook voor lichte waterstofbrandstofcelvoertuigen.

“Elk ultramodern station met hoge capaciteit en hoge betrouwbaarheid zal tot 200 zware vrachtwagens of 2.000 auto’s per dag van brandstof kunnen voorzien”, aldus Alison Hawkins, General Manager – Hydrogen for Mobility van Air Products in Amerika. “Deze stations staan aan de basis om Californië te helpen op weg naar een toekomst zonder uitstoot.”

Het Californische pijpleidingennetwerk van Air Products, een pionier op het gebied van waterstof voor transport, leverde in 2011 waterstof aan het eerste waterstoftankstation van het land in Torrance, Californië. Momenteel exploiteert Air Products zes waterstoftankstations in Zuid-Californië.  De nieuwe H2-stations zullen verbeterde tanktechnologiemogelijkheden bieden, waaronder een aanzienlijk hogere capaciteit, meerdere tankstations en service voor zowel zware als lichte voertuigen. 

“Waterstof zal een sleutelrol spelen bij het behalen van de Californische doelstellingen op het gebied van schone energie en klimaatverandering, en zal de weg vrijmaken voor transport zonder uitstoot door de hele staat. De investering van Air Products in een landelijk netwerk van waterstoftankstations markeert een belangrijke mijlpaal voor Californië en zijn ontwikkeling als mondiaal knooppunt voor schone waterstof”, aldus Californische senator Bob Archuleta, voorzitter van de Senaatscommissie voor Waterstofenergie.
 De aankondiging van een netwerk van waterstoftankstations in Californië volgt op de recente aankondiging van Air Products van plannen om een ​​netwerk van grote waterstoftankstations te bouwen die de steden Edmonton en Calgary in Canada met elkaar verbinden. De afstand tussen deze steden bedraagt ongeveer 300 kilometer. 

Als 's werelds grootste leverancier van waterstof heeft Air Products praktische operationele ervaring met meer dan 250 waterstoftankstation-projecten in 20 landen. De technologieën van het bedrijf worden jaarlijks bij meer dan 1,5 miljoen tankoperaties gebruikt. 

Lees ook: modernste-onderzeeboot-ter-wereld-tankt-vloeibare-waterstof-in-kiel

Duitsland: modernste onderzeeboot ter wereld tankt vloeibare waterstof in Kiel

Duitsland: modernste onderzeeboot ter wereld tankt vloeibare waterstof in Kiel

Kiel onderzeeboot israël waterstofEen opvallend plaatje uit de Duitse havenstad Kiel. Daar tankt een splinternieuwe onderzeeboot van de Israëlische marine voor het eerst vloeibare waterstof. Daarvoor is een tankwagen van Air Products naar Kiel gereden. De onderzeeër wordt gebrouwd door ThyssenKrupp Marine Systems in Kiel.

De onderzeeër met de naam INS Drakon (Draak) is een van de meest geheime bouwprojecten ter wereld. Israël gebruikt het voorvoegsel INS, wat staat voor ‘Israeli Naval Ship’, voor al zijn schepen, inclusief deze onderzeeër. Het vaartuig wordt beschouwd als de modernste conventioneel aangedreven onderzeeër ter wereld. Bekend is dat de bijna 70 meter lange Israëlische onderzeeboot onder meer beschikt over 10 schachten waaruit onder meer langeafstandsraketten kunnen worden afgevuurd. Bovendien is de onderzeeër van de Dolphin-klasse uitgerust met aanvullende individuele opties waar de Israëlische marine om heeft gevraagd. Daarom duurde de bouw langer dan gewoonlijk.

De waterpolitie en veiligheidsinstanties rond Kiel zijn in opperste staat om aanslagen op de boot of de scheepswerf te voorkomen.  

Hoewel er maar weinig informatie naar buiten komt over de techniek van het vaartuig, wordt aangenomen dat de onderzeeër diesel-elektrisch kan varen, maar ook geruisloos op waterstof.

Lees ook: raadsels-rond-de-verkoop-van-innovatief-feadship-project-821-op-waterstof

Nederland: raadsels rond de verkoop van innovatief Feadship project 821 op waterstof

Nederland: raadsels rond de verkoop van innovatief Feadship project 821 op waterstof

Amsterdam Feadship Gates waterstofFeadship, de Nederlandse bouwer van zeer luxe scheepsjachten, heeft het schip ‘Feadship project 821’ dat vaart op waterstof vlak na de afbouw alweer in de verkoop staan. Dat is opmerkelijk, want het bedrijf bouwt alleen zeer luxe jachten op bestelling. Het superjacht is de grootste die het bedrijf ooit gebouwd heeft en vaart zeer milieuvriendelijk op vloeibare groene waterstof.

De lancering van Feadship Project 821 ging niet ongemerkt voorbij. Niet vreemd, want dit is het grootste jacht dat ooit in Nederland gebouwd is. En dan vaart het schip ook nog eens op waterstof. Hoewel de jachtbouwer nooit informatie deelt over haar klanten, wordt volop gespeculeerd dat Bill Gates van Microsoft de eigenaar is. Maar waarom wil hij alweer van het schip, dat na verluid 600-miljoen euro heeft gekost, af? Farouk Nefzi, CMO van Feadship, houdt het op ‘prive’-omstandigheden.

Het Feadship Project 821 is wereldwijd het grootste plezierjacht dat op waterstof vaart. “Het doel was om een ​​nieuwe, schone technologie te ontwikkelen, niet alleen voor dit project, maar voor de hele wereld”, zegt Jan-Bart Verkuyl, Feadship Director/CEO Royal Van Lent Shipyard. De lengte van het jacht – meer dan 100 meter – maakte het een goede kandidaat om pure groene waterstof als brandstof te gebruiken”. Wanneer waterstof in een brandstofcel wordt gebruikt, zijn de enige bijproducten elektriciteit en water in de vorm van stoom.

Verkuyl denkt dat brandstofcellen de komende jaren een belangrijke rol zullen spelen voor jachten vanwege de superieure efficiëntie, lage deeltjesemissies en de stille motoren. “We hebben nu aangetoond dat cryogene opslag van vloeibare waterstof in het ruim van een superjacht een haalbare oplossing is. Toekomstige innovaties op het gebied van brandstofcellen komen er nog aan. Voor Feadship komt het erop neer dat het koolstofvrij maken van het upstream-proces de hoogste prioriteit verdient.”

Vanaf het begin was een van de grootste hindernissen het ontwikkelen van een compleet nieuwe manier om gecomprimeerde vloeibare waterstof benedendeks op te slaan bij -253°C.  Waterstof is licht: één kubieke meter vloeibare waterstof weegt 70 kg, tegenover ongeveer 800 kg per kubieke meter niet-fossiele, dieselequivalente brandstof (HVO of e-diesel). Voor een veilige opslag op een schip is echter een dubbelwandige cryogene opslagtank nodig. Samen kost het acht tot tien keer meer ruimte om waterstof op te slaan dan het energie-equivalent in dieselbrandstof.

In totaal is er 92m3 (ongeveer 4 ton) waterstof aan boord. Zestien brandstofcellen zorgen voor de totale energievoorziening. De scheepsbouwer heeft het schip met vier meter moeten verlengen om alle H2-systemen een plekje te kunnen geven.

Naar de reden dat het superjacht inmiddels alweer te koop staat blijft het gissen. In de scheepsbranche wordt gefluisterd dat het met de maximale waterstofvoorraad aan boord niet de wereldzeeën kan oversteken. En dat vinden zelfs milieuvriendelijke miljardairs bezwaarlijk.

Lees ook: nederland-watersportevent-dutch-water-week-in-almere-draait-op-waterstof 

Nederland: watersportevent Dutch Water Week in Almere draait op waterstof

Nederland: watersportevent Dutch Water Week in Almere draait op waterstof

Almere GenpowerOp het strand bij Almere staat deze week een bijzonder apparaat. Een waterstofaggregaat maakt van waterstofgas emissievrije stroom waar het event op draait. Voor de organisatoren van de Dutch water Week is dit een van de oplossingen voor de toekomst, waar tijdelijk stroom nodig is, maar geen emissies mogen worden uitgestoten. Op de Dutch Water Week kunnen bezoekers op verschillende locaties zeilen, surfen, suppen, wingsurfen en kanovaren. Er kan kennis gemaakt worden met nieuwe vormen van watersport en er zijn demonstraties en wedstrijden.

Het aggregaat, links op de foto, is geleverd door Genpower uit Groot-Ammers en gefabriceerd door EODev in Frankrijk. In het aggregaat zit een brandstofcel van 100 kVA van Toyota, dezelfde die ook in de waterstofauto Toyota Mirai zit. Hierin wordt waterstofgas omgezet in elektriciteit. De bovenste helft van de kast bestaat uit ventilatoren voor de aanvoer van buitenlucht (zuurstof) en de koeling van het brandstofcelsysteem.

Naast de stroomgenerator staat een batterij (rechts op de foto). Het aggregaat laadt eerst de batterij op die er vervolgens voor zorgt dat er snel meer of minder vermogen geleverd kan worden aan het event. Door een batterij tussen het aggregaat en de stroomvraag te plaatsen kan het aggregaat gelijkmatiger draaien en zeer efficiënt met het waterstofverbruik omspringen.

Het aggregaat wordt in Almere gevoed door waterstof uit zes flessenpakketten, omdat de stroomvraag niet zo groot is. Voor groteren evenementen of bouwlocaties kan leverancier Genpower een of meerdere aggregaten ook koppelen aan containers of tankauto’s gevuld met waterstof onder hoge druk. Op deze manier zijn er minder vrachtbewegingen nodig, wordt er minder uitgestoten en ontstaat een veiliger omgeving.  

Lees ook: nederland-greenpoint-clean-energy-bouwt-fabriek-voor-groene-waterstof-in-nieuwegein

Nederland: Greenpoint Clean Energy bouwt fabriek voor groene waterstof in Nieuwegein

Nederland: Greenpoint Clean Energy bouwt fabriek voor groene waterstof in Nieuwegein

Nieuwegein electrolyser waterstofGreenpoint Clean Energy, onderdeel van Van Kessel Olie, bouwt in Nieuwegein volop aan een productielocatie voor groene waterstof. De elektrolyser wordt geplaatst in samenwerking met aannemingsbedrijf Jos Scholman, Hysolar en Allied Water en gaat onder andere waterstof produceren voor het waterstoftankstation in Nieuwegein. Wegtransport van waterstof is niet nodig, de twee locaties worden via een pijplijn met elkaar verbonden.   

De werkzaamheden verlopen voorspoedig, alle onderdelen van de waterstoffabriek, waaronder de elektrolyser, buffertank, powercontainer, koelinstallatie en verschillende trafo’s, zijn inmiddels geplaatst. Er zijn veel kabels en leidingen gelegd voor het transport van waterstof, stikstof, afblaasleidingen, datakabels en stroomkabels om het geheel aan te sluiten.

De elektrolyser staat op ongeveer 1 kilometer afstand van het waterstoftankstation. Daar is een extra parkeerplaats gerealiseerd voor waterstoftankwagens. Hierdoor groeit de buffercapaciteit, waardoor er op gunstige momenten meer waterstof kan worden geproduceerd en opgeslagen.

Volgens de planning moet de elektrolyser rond de zomer in gebruik worden genomen. Er kan straks in Nieuwegein 300.000 kg  groene waterstof per jaar worden geproduceerd. Dat is goed voor het jaarlijkse verbruik van zo’n 60 vrachtwagens.

Lees ook: japan-drie-autofabrikanten-werken-samen-bij-de-ontwikkeling-van-emissievrije-motoren

Japan: drie autofabrikanten werken samen bij de ontwikkeling van emissievrije motoren

Japan: drie autofabrikanten werken samen bij de ontwikkeling van emissievrije motoren

Japan motoren waterstofDe drie Japanse autofabrikanten Toyota, Mazda en Subaru gaan samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren op schone brandstoffen. De bedrijven zien koolstof als de vijand van het menselijk bestaan en leggen de focus op schone brandstoffen als e-fuel (synthetische brandstof), biobrandstoffen en waterstof in vloeibare en gasvorm. Omdat dit een zeer kostbaar ontwikkeltraject is gaan de concurrenten op de automarkt hierbij samenwerken.

Door jarenlange ervaring met waterstof zal Toyota waarschijnlijk de meeste kennis inbrengen. Het bedrijf heeft al jaren een waterstofauto, de Toyota Mirai, die over de hele wereld wordt verkocht. Dit voertuig rijdt op een brandstofcel en waterstof in gasvorm. In de racesport onderzoekt Toyota een verbrandingsmotor op vloeibare waterstof. Welke techniek het in de toekomst wordt moet worden afgewacht.

Over de uitstoot van de toekomstige generatie motoren zijn de drie autoproducenten het wel eens. "Het bereiken van een koolstofneutrale samenleving is een uitdaging die moet worden aangegaan door alle Japanse industrieën en de samenleving als geheel”, zegt Atsushi Osaki, CEO van de Subaru Corporation. “Terwijl we doorgaan met het verfijnen van de elektrificatietechnologie, zullen we ook onze motoren verbeteren met als doel om in de toekomst koolstofneutrale brandstoffen te gebruiken. Ook zullen de drie bedrijven die dezelfde ambitie delen, het streven naar duurzame uitmuntendheid in de Japanse autoproductie blijven bevorderen."

(Koji Sato, CEO van Toyota Motor Corporation vult aan: “Om onze klanten diverse opties te bieden om CO2-neutraliteit te bereiken, is het noodzakelijk om de uitdaging aan te gaan om motoren te ontwikkelen die zijn afgestemd op de energieomgeving van de toekomst. De drie bedrijven, die dezelfde ambities delen, zullen hun motortechnologieën door vriendschappelijke concurrentie gezamenlijk ontwikkelen."

Zelfs nu Subaru, Toyota en Mazda op productgebied concurreren met unieke motoren en auto's, hebben de bedrijven een gedeelde visie bij het bereiken van een CO2-vrij vervoer. Gezamenlijk willen ze gaan werken aan de toekomst van de Japanse auto-industrie.

Lees ook: oostenrijk-touringcar-botst-in-steiermark-op-buizentrailer-gevuld-met-waterstof

Amerika: waterstoftrein Coradia iLint van Alstom valt in de prijzen in Noord-Amerika

Amerika: waterstoftrein Coradia iLint van Alstom valt in de prijzen in Noord-Amerika

quebeck trein alstom waterstofOpnieuw een Amerikaans succes voor de waterstoftrein Coradia iLint van treinfabrikant Alstom. De emissievrije trein is finalist in Fast Company's World Changing Ideas voor de eerste waterstoftrein in Amerika in 2023. De vorige maand won Alstom al met de waterstoftrein de Hydrogen Mobility Award op de Canadian Hydrogen Convention 2024. Alstom heeft de waterstoftrein vorig jaar van juni tot september 2023 laten rijden in Quebec, Canada en daar meer dan 10-duizend passagiers vervoerd.

"We zijn er trots op dat de Coradia iLint, de eerste waterstoftrein die in Amerika wordt ingezet, is opgenomen in de lijst van Fast Company World Changing Ideas", aldus Michael Keroullé, president Alstom Americas. "Dit is een bewijs van groene energie innovatie die in heel Amerika plaatsvindt, en op de expertise van leveranciers en medewerkers van Alstom die elke dag werken om koolstofarme transportmogelijkheden naar gemeenschappen over de hele wereld te brengen.”

De door brandstofcellen aangedreven trein stoot alleen water uit en kan zelf elektriciteit produceren met groene waterstof gemaakt uit hernieuwbare bronnen. De Coradia iLint maakt duurzaam treinbedrijf mogelijk en garandeert tegelijkertijd het hoogste prestatie- en comfortniveau.

In Canada heeft de trein vorig jaar op proef gereden. In vier maanden tijd heeft de Coradia iLint 8.400 liter diesel bespaard en de uitstoot van 22 ton CO2 voorkomen in vergelijking met hetzelfde aantal ritten gemaakt door een dieseltrein. Daarnaast verwelkomden Alstom en zijn partners vierendertig commerciële, overheids- en regelgevende delegaties uit heel Noord-Amerika om de waterstofvoortstuwingstechnologie te ervaren.

De Coradia iLint is de eerste waterstoftrein ter wereld binnen het openbaar vervoer en heeft inmiddels in totaal 2,8 miljoen kilometer gereden op waterstof.

Lees ook: japan-drie-autofabrikanten-werken-samen-bij-de-ontwikkeling-van-emissievrije-motoren

Oostenrijk: touringcar botst in Steiermark op buizentrailer gevuld met waterstof

Oostenrijk: touringcar botst in Steiermark op buizentrailer gevuld met waterstof

Graz ongeluk waterstofEen ongeluk met een buizentrailer gevuld met waterstof in Oostenrijk is goed afgelopen. Afgelopen vrijdagavond botste op de snelweg bij Bad Waltersdorf een touringcar met 42 passagiers op een vrachtauto geladen met waterstof onder hoge druk. Door alle veiligheidsmaatregelen zijn er geen grote ongelukken gebeurt.

Een Tsjechische reisgroep met 42 leden was op weg naar Graz in Steiermark toen de 53-jarige buschauffeur op een onoplettend moment achterop een buizentrailer met waterstof botste. De bus werd door de klap ernstig beschadigd, drie van de inzittenden raakten lichtgewond en een negenjarige jongen werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De overgebleven groep werd door de brandweerkorpsen Hartberg, Bad Waltersdorf en Unterlungitz van de snelweg naar een veilige plek afgevoerd.

De vrachtwagen met waterstof reed vervolgens met een begeleidend voertuig naar Neder-Oostenrijk, waar de waterstofflessen professioneel werden overgeladen. Op de snelweg richting Graz was ruim drie uur slechts één rijstrook beschikbaar.

Lees ook: nederland-deel-2-die-andere-reis-naar-parijs-toont-nederland-als-waterstofland-video

Duitsland: nieuw waterstoftankstation voor bussen in het openbaar vervoer in Frankfurt

Duitsland: nieuw waterstoftankstation voor bussen in het openbaar vervoer in Frankfurt

Frankfurt tankstation bussen waterstofDe Deense waterstofleverancier Everfuel heeft een nieuw waterstoftankstation ontwikkeld voor bussen binnen het openbaar vervoer in de regio Frankfurt, Duitsland. Bij het tankstation dat eigendom is van de gemeentelijke busmaatschappij In-der-City-Bus (ICB) gaan in eerste instantie 23 H2-bussen tanken. Het komende jaar komen daar nog eens negen extra lange geledebussen van 18 meter bij. Alle voertuigen zijn afkomstig van de Poolse busfabrikant Solaris.

Het tankstation is uitgerust met twee H2-dispensers, elk met een werkdruk van 350 bar en een totale capaciteit van 1000 kilo waterstof per dag. Desgewenst kan de capaciteit in de toekomst moeiteloos worden uitgebreid. De waterstof wordt geproduceerd door Everfuel in Denemarken en worden met eigen vrachtauto’s aan ICB geleverd. Het leveringscontract is getekend voor een periode van minimaal drie jaar.

“We zijn blij om de inhuldiging van het tankstation van ICB te vieren. De opening is een belangrijke stap in de ambitie van Everfuel om waterstof beschikbaar te maken voor zware mobiliteitsvloten, te beginnen in Duitsland”, zegt Lars Jakobsen, Sales Director van Everfuel. “ICB loopt voorop en pioniert in de transitie. Ik wil graag mijn dank betuigen aan ICB, die een gewaardeerde partner is geweest bij de ontwikkeling van het tankstation en ik kijk uit naar de verdere samenwerking.”  

Lees ook: waterstoftrein-coradia-ilint-van-alstom-valt-in-de-prijzen-in-noord-amerika

Nederland Deel 2: 'Die andere reis naar Parijs' toont Nederland als waterstofland (video)

Nederland Deel 2: 'Die andere reis naar Parijs' toont Nederland als waterstofland (video)

Parijs reis waterstof deel 2De Nederlandse waterstofeconomie is volop in opbouw. Waterstof vormt een belangrijk onderdeel van een traject naar een emissievrije samenleving en het halen van de klimaatdoelen zoals afgesproken in Parijs. Maar is Nederland nog koploper in de waterstofeconomie? In een nieuwe videoserie ‘Die andere reis naar Parijs’ volgen Ranomi Kromowidjojo en Jörg Gigler de route van waterstof langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw.

De import van waterstof is niet simpelweg het naar ons land brengen van deze energiedrager. Er zit een groot palet aan keuzes en afhankelijkheden aan vast. In welke vorm importeren we het? Wat is de staat van wet- en regelgeving vanuit de overheid? Is onze supply chain al solide genoeg?

Ons land ligt op koers om, met behulp van de grote zeehavens, een belangrijke rol te spelen in dit deel van de energietransitie. Ook de samenwerking met Duitsland is hierin van belang om een stevige positie in te nemen. Samen met onze oosterburen zijn we goed voor 60% van het Europese waterstofgebruik.

Ranomi bezoekt in deel 2 de havens van Amsterdam en Rotterdam waar ze een gesprek heeft met Bart van der Meer van EVOS en Vopak's Marcel van de Kar. Ze praten onder meer over de voortgang van het opzetten van de supply chain voor groene waterstof en op welke manier dit vorm moet krijgen. Het is een puzzel met vele stukken die onder tijdsdruk tegelijkertijd gelegd moeten worden.

Koplopers in de wereld van waterstof laten ons zien waarom we met waterstof goud in handen hebben, waar we staan met de missie om van Nederland het Waterstofland te maken en wat de uitdagingen zijn op weg naar 2030?

Deel 2 van 'Die andere reis naar Parijs' is te zien via deze link

Deel 1 gemist? kijk via deze link   

Lees ook: cmb-tech-en-damen-tekenen-overeenkomst-voor-vier-sleepboten-op-waterstof

België: CMB.Tech en Damen tekenen overeenkomst voor vier sleepboten op waterstof

België: CMB.Tech en Damen tekenen overeenkomst voor vier sleepboten op waterstof

Antwerpen CMB vier boten waterstofHet Belgische scheepvaartbedrijf CMB.Tech en de Nederlandse scheepsbouwer Damen gaan vier sleepboten bouwen de kunnen varen op waterstof. Damen bouwt de boten die zowel kunnen varen op traditionele diesel als op waterstof, omdat in de overgangsperiode naar fossielvrij waterstof niet overal in de gewenste hoeveelheden beschikbaar is. De bedrijven laten weten dat de dual fuel-technoilogie de uitstoot aanzienlijk zal verminderen.

De dual fuel waterstof ASD Tugs 2812 FF-H2, met een trekkracht van 80 ton, die voldoen aan de strengste IMO Tier III en EU Stage V normen, zijn een nieuwe stap in de samenwerking tussen de partijen. De schepen worden uitgerust met vier highspeed dual fuel waterstofmotoren, ontworpen om NOx- en CO₂-emissies te verminderen. Ze zullen ook modulaire opslagsystemen voor gecomprimeerde waterstof bevatten, die zorgen voor een veilige opslag onder het dek. Elke sleepboot kan tot 16 waterstofflessen meenemen onder een druk van 350 bar.

Hoewel deze sleepboten voornamelijk op waterstof zullen varen, zijn ze uitgerust om over te schakelen op traditionele brandstof als er geen waterstof beschikbaar is en kunnen ze indien nodig op 100% traditionele brandstof varen.

Area Sales Manager Benelux bij Damen, Vincent Maes - “We zijn opnieuw verheugd om samen te werken met CMB.Tech. Onze twee familiebedrijven delen dezelfde langetermijnvisie en betrokkenheid bij de maritieme energietransitie. We kijken ernaar uit om onze samenwerking verder te zetten en de volgende stappen te ontwikkelen om onze havens - en onze wereld - groener te maken.”

CEO van CMB.Tech, Alexander Saverys, CEO van CMB-Tech is ook enthousiast over deze volgende stap binnen de energietransitie. "Dit contract betekent opnieuw een zeer belangrijke stap in de verdere uitbouw van onze portfolio van waterstofschepen. ASD sleepboten zijn ideaal om een eerste aanzet te geven tot het vergroenen van havenactiviteiten. Met onze sleepboten op waterstof kan elke haven ter wereld haar CO₂-emissies verlagen én vraag creëren naar groene waterstofproductie.”

De samenwerking voor de eerste vier schepen werd eind vorige week getekend bij Albwardy Damen in Sharjah. De ondertekening vond plaats tijdens de 27ste International Tug & Salvage conventie in Dubai.

Damen en CMB.Tech hebben eerder samengewerkt aan de ontwikkeling van een serie Commissioning Service Operations Vessels (CSOV) – met dual fuel waterstof generatorsets aan boord - de zogenaamde Elevation Series, die Damen bouwt voor CMB.Tech's dochteronderneming Windcat. Deze boten verzorgen de bevoorrading van bouwlokaties van windparken op de Noordzee.

Foto: CEO van CMB.Tech Alexander Saverys (links) en CCO van Damen Jan-Wim Dekker

Lees ook: nederland-die-andere-reis-naar-parijs-toont-nederland-als-waterstofland-video

Nederland: 'Die andere reis naar Parijs' toont Nederland als waterstofland (video)

Nederland: 'Die andere reis naar Parijs' toont Nederland als waterstofland (video)

Parijs andere reisDe Nederlandse waterstofeconomie is volop in opbouw. Waterstof vormt een belangrijk onderdeel van een traject naar een emissievrije samenleving en het halen van de klimaatdoelen zoals afgesproken in Parijs. Maar is Nederland nog koploper in de waterstofeconomie? In een nieuwe videoserie ‘Die andere reis naar Parijs’ volgen Ranomi Kromowidjojo en Jörg Gigler de route van waterstof langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw.

Koplopers in de wereld van waterstof laten ons zien waarom we met waterstof goud in handen hebben, waar we staan met de missie om van Nederland het Waterstofland te maken en wat de uitdagingen zijn op weg naar 2030.

In de eerste aflevering bekijken we hoe er nu al wordt gebouwd aan de productiekant van onze waterstofeconomie. Ranomi spreekt over de Holland Hydrogen 1 met Katharina Gruenberg van Shell en gaat langs in Rotterdam bij Marcel Galjee van HyCC. Jörg geeft meer inzicht in de ontwikkeling van groene energie, groene waterstof en de prijs ervan.

In Parijs strijden deze zomer de beste sporters van Nederland om Olympische roem en eremetaal. Maar de Olympische Spelen zijn niet alleen het podium om ons sportief te onderscheiden. Ook zal Nederland laten zien waar het staat met de ontwikkeling van waterstof, met het oog op de in Parijs afgesproken klimaatdoelen. In 'Die andere reis naar Parijs' volgen we de route van waterstof langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Koplopers in de wereld van waterstof laten ons zien waarom we met waterstof goud in handen hebben, waar we staan met de missie om van Nederland het Waterstofland te maken en wat de uitdagingen zijn op weg naar 2030.

Deel 1 van 'Die andere reis naar Parijs' is te zien via deze link 
Morgen volgt deel 2.

Lees ook: zuid-korea-hyundai-en-shell-ontwikkelen-gezamenlijk-tankers-voor-vloeibare-waterstof

 

Zuid-Korea: Hyundai en Shell ontwikkelen gezamenlijk tankers voor vloeibare waterstof

Zuid-Korea: Hyundai en Shell ontwikkelen gezamenlijk tankers voor vloeibare waterstof

Korea Hyundai Shell 3M tanker waterstofEnergiebedrijf Shell heeft met Hyundai Korea Shipbuilding & Marine Engineering en Hyundai Heavy Industries een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van maritieme transporttechnologie voor vloeibaar waterstof. Daarmee geven de bedrijven aan goede mogelijkheden te zien voor het ontwikkelen van tankers voor LH2. Deze week is de overeenkomst voor technologische samenwerking in het Hyundai Global R&D center in Zuid-Korea ondertekend. Twee maanden geleden tekende Hyundai al een overeenkomst met 3M voor de ontwikkeling van zeer goed geïsoleerde tanks.

Hyundai Korea Shipbuilding & Offshore Engineering ontwikkelt de kerntechnologie zoals grote tanks, terwijl HD Hyundai Heavy Industries verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van waterstofmotoren en het ontwerpen van vervoerssystemen voor vloeibare waterstof. Shell gaat kennis leveren op het gebied van de exploitatie van tankers en de haalbaarheid van het transport van vloeibare waterstof beoordelen. De gezamenlijke bedrijven zijn van plan een eerste grote tanker voor vloeibare waterstof te ontwikkelen met als doel deze in 2030 op de markt te brengen en het voortouw te nemen op de markt voor maritiem transport van vloeibare waterstof, die naar verwachting in de toekomst enorm zal groeien.

Hyundai ziet veel kansen binnen het internationale transport van vloeibare waterstof. Seongjun Kim, CEO van HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering, laat bij de presentatie van de plannen weten: “We zullen een leider worden in de milieuvriendelijke energiemarkt van de volgende generatie, door onze samenwerking met Shell als mondiaal energiebedrijf.”

Twee maanden geleden lieten Hyundai Korea Shipbuilding & Marine Engineering en  3M weten een gezamenlijke onderzoeksprojectovereenkomst te hebben getekend voor de ontwikkeling van grote opslagtanks voor vloeibare waterstof met behulp van ‘Glass Bubbles’ van 3M. Dit zijn zeer sterke holle glazen microbolletjes met lage dichtheid. Het gezamenlijke onderzoek zal zich richten op de ontwikkeling van een krachtig vacuümisolatiesysteem. "We zijn vereerd om samen met 3M onderzoek te doen naar isolatiematerialen voor waterstofopslagtanks", liet Hyundai toen weten.

Waterstoftechnologie is een belangrijke factor voor de toekomst van schone energie, maar het succes van de opslag en het transport van vloeibare waterstof is de sleutel tot de levensvatbaarheid ervan. Waterstof moet bij voorkeur als vloeistof worden getransporteerd en niet als gas, omdat het kan worden teruggebracht tot 1/800ste van het volume bij normale atmosferische druk. Waterstof wordt vloeibaar bij een temperatuur van min 253 graden Celsius, een hoogwaardig isolatiesysteem voor de tanks en de belangrijkste betrokken materialen is daarom van cruciaal belang.

Lees ook: nederland-gouden-waterstofmedaille-voor-waterstofinspirator-han-feenstra-van-ezk


Nederland: Gouden Waterstofmedaille voor waterstofinspirator Han Feenstra van EZK

Nederland: Gouden Waterstofmedaille voor waterstofinspirator Han Feenstra van EZK

MissieH2 waterstofmedaille Han Veenstra waterstofWaterstofbeleidsinspirator Han Feenstra, van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), heeft een Gouden Waterstofmedaille in ontvangst genomen. Hij ontving zijn medaille uit handen van Willemien Terpstra, CEO van Gasunie en Dorine Bosman (midden), CIO van Port of Amsterdam. Veenstra wordt gezien als hét gezicht van een enthousiasmerend en inspirerend waterstofbeleid, met de overtuiging dat een overheid die waterstof onmisbaar acht voor een duurzaam energiesysteem, ook het beleid moet ontwikkelen om waterstof in die positie te loodsen.

Eind 2015 werd Han Feenstra gegrepen door waterstof, op een moment dat dit woord niet eens voorkwam in het regeerakkoord. Medio 2018 richtte hij zich volledig op waterstof. Dit leidde een jaar later tot een stevige waterstofparagraaf in het Klimaatakkoord 2019, waarna in 2020 een heuse Kabinetsvisie Waterstof het licht zag, dat de beleidslijnen voor het huidige waterstofbeleid uitstippelde. Vanuit deze beleidsfundamenten bouwde Veenstra vervolgens aan de ontwikkeling van het Nationaal Waterstofprogramma, dat in 2022 uit de startblokken ging en dat tot de dag van vandaag beeldbepaler is in het waterstofdomein.

Feenstra zag al snel dat ons land niet kan berusten in de glansrol als aardgasland. Waar andere landen aardgas koester(d)en als alternatief voor bijvoorbeeld kolen, zag Feenstra dat Nederland dé uitgangspositie heeft voor een koploperspositie in de waterstofwereld.  

Omdat Feenstra de brede transitierol van waterstof op het vizier houdt, zorgde hij er voor dat waterstof niet een ‘speeltje’ van EZK werd, maar nadrukkelijk meeloopt in het beleid van andere ministeries. Zo maakt de overheid duidelijk dat waterstof een systeemrol speelt en zich als energiedrager en grondstof breed uitstrekt over industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit.

De waterstofmedaille van MissieH2 wordt uitgereikt aan personen die zich bovengemiddeld inzetten voor de ontwikkeling van de Nederlandse waterstofeconomie. De medaille refereert aan de klimaatafspraken van Parijs en de Olympische Spelen die deze zomer in Parijs worden gehouden.

Lees ook: volvo-komt-over-twee-jaar-met-trucks-met-waterstofverbrandingsmotor

Zweden: Volvo komt over twee jaar met trucks met waterstofverbrandingsmotor

Zweden: Volvo komt over twee jaar met trucks met waterstofverbrandingsmotor

Zweden volvo truckNa de overweldigende Europese belangstelling voor MAN-vrachtauto’s met een waterstofverbrandingsmotor, maakt Volvo Trucks bekend ook aan de ontwikkeling van vrachtwagens met waterstofverbrandingsmotoren te werken. Vrachtwagens die rijden op groene waterstof zijn een belangrijke stap voor Volvo om de netto nul-doelstelling te bereiken en om klanten te ondersteunen bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen. In 2026 zullen de eerste klantentests plaatsvinden, ter voorbereiding op de start van de serieproductie die daarna volgt. Een waterstofverbrandingsmotor staat ook bekend als ‘H2 ICE’ dat staat voor Hydrogen Internal Combustion Engine.

Volvo Trucks verwacht dat verschillende technieken naast elkaar gaan bestaan om voertuigen emissievrij te laten rijden. Het gebruik van groene waterstof in plaats van fossiele brandstoffen past binnen Volvo’s strategie om transport koolstofvrij te maken met een mix van verschillende technieken en brandstoffen. Vrachtwagens die rijden op waterstof zullen, volgens de Zweedse truckfabrikant, vooral geschikt zijn voor langere afstanden.

“Trucks waarbij de traditionele verbrandingsmotor blijft bestaan, maar op groene waterstof rijden, zullen dezelfde prestaties en betrouwbaarheid hebben als onze dieseltrucks. Maar dan met potentieel net zero CO2-uitstoot whell-to-wheel. Ze zullen een waardevolle aanvulling vormen op onze batterij-elektrische trucks, die al enkele jaren op de markt zijn”, zegt Jan Hjelmgren, Hoofd Product Management en Kwaliteit bij Volvo Trucks.

Volvo-trucks met waterstofverbrandingsmotoren zullen uitgerust zijn met High Pressure Direct Injection (HPDI). Dit is een technologie waarbij een kleine hoeveelheid ontstekingsbrandstof wordt gebruikt, om compressieontsteking mogelijk te maken op het moment dat waterstof onder hoge druk wordt ingespoten. Het levert onder andere een hogere energie-efficiëntie op, met een lager brandstofverbruik en een hoger motorvermogen en koppel. Het is verglijkbaar met de bewezen betrouwbare techniek die Volvo sinds 2017 toepast op de (Bio-)LNG-motoren.

Volvo-trucks met waterstofverbrandingsmotoren kennen een zeer lage CO2-uitstoot en kunnen worden gecategoriseerd als een ‘Zero Emission Vehicle’ (ZEV) onder de overeengekomen nieuwe CO2-emissienormen van de EU.

Volvo Group heeft een overeenkomst getekend met Westport Fuel Systems om een joint venture op te richten, om de HPDI-technologie verder te ontwikkelen. De joint venture zal, na formele goedkeuring, naar verwachting operationeel worden in het tweede kwartaal van 2024.

In 2026 begint Volvo met klantentests met trucks die zijn uitgerust met een waterstofverbrandingsmotor. De trucks met waterstofverbrandingsmotor vormen een aanvulling op Volvo's aanbod van andere emissievrije alternatieven, zoals batterij-elektrische trucks, elektrische trucks op brandstofcellen en trucks die rijden op hernieuwbare brandstoffen, zoals biogas en HVO. Tegen het eind van dit decennium zullen de waterstoftrucks commercieel beschikbaar zijn.

Lees ook: eerste-veerboot-op-waterstof-gaat-varen-in-de-baai-van-san-francisco

USA: Sea Change, de eerste veerboot op waterstof gaat varen in de baai van San Francisco

USA: Sea Change, de eerste veerboot op waterstof gaat varen in de baai van San Francisco

San Francisco USA Sea Change waterstofDe  Sea Change, een catamaranveerboot op waterstof, maakt een proefvaart in de baai van San Francisco in de Verenigde Staten (foto). Deze maand hebben de initiatiefnemers achter de eerste veerboot op H2 in de Verenigde Staten een vergunning gekregen het schip in gebruik te nemen. De volgende maand zal dat gaan gebeuren tijdens een groot evenement.

De Sea Change van maritiem ontwikkelaar Switch Maritime is uitgerust met brandstofcelsysteem van 360 kW die de elektrische motoren van 600 kW van stroom gaat voorzien. Door gebruik te maken van waterstof kan het schip tot 300 zeemijl (500 km) varen met snelheden tot 15 knopen (28 km/h) en is er geen oplaadinfrastructuur aan de wal nodig. De Sea Change is gebouwd op de All American Marine-scheepswerf in Bellingham, Washington, en heeft ruimte voor 75 passagiers.

“We zijn enorm blij met de steun van de Amerikaanse kustwacht en al onze partners op weg naar voltooiing”, aldus Pace Ralli, CEO van Switch. “Dit is niet de eindstreep, maar slechts een startpunt van waaruit nog veel meer schepen kunnen worden gebouwd.”

Na een formeel lanceringsevenement in juni zal de Sea Change  tijdens een zes maanden durende proefperiode worden geëxploiteerd door de San Francisco Bay Area Water Emergency Transportation Authority (WETA). Daarna gaat Switch Maritime de waterstofveerboot op een vaste vaarroute route inzetten.

Lees ook: zuid-korea-de-n74-de-duurste-auto-van-hyundai-ooit-gaat-rijden-op-waterstof

Zuid-Korea: de N74, de duurste auto van Hyundai ooit, gaat rijden op waterstof

Zuid-Korea: de N74, de duurste auto van Hyundai ooit, gaat rijden op waterstof

Hyundai N74 waterstof 2De legendarische sportauto N Vision 74 op waterstof, die Hyundai twee jaar geleden presenteerde, krijgt een opvolger. Diverse media in Zuid-Korea melden dat Hyundai in 2026 met een supersportwagen komt die de vorige versie gaat overtreffen. De auto heeft voorlopig de naam ‘N74’ en er moeten in twee jaar tijd 200 exemplaren van worden geproduceerd.

Volgens een rapport, ingezien door de krant Korea Economic Daily, zou het productiemodel de resultaten uit 2022 qua technische prestaties moeten overtreffen. De elektrische achterwielaandrijving blijft bestaan en het voertuig krijgt een aandrijflijn tot 570 kW. Binnen drie seconden zit de auto van nul op 100 km/u. Hoe snel de Hyundai N74 kan rijden, wordt niet vermeld. Omdat de prestaties van het productievoertuig beter zouden zijn dan die van het concept van 500 kW, mag worden aangenomen dat de topsnelheid ligt rond de 250 km/u of dat deze snelheid zelfs nog kan worden overschreden. Waarschijnlijk zal de actieradius van de showauto meer dan 600 kilometer bedragen. Het voertuig heeft een batterijpakket dat niet alleen wordt gevoed door een brandstofcel, maar ook aan de stroompaal kan worden opgeladen.

Met een totale productie beperkt tot 200 exemplaren, zal de waterstofsupercar een zeldzame verschijning op de weg worden. In juni 2026 begin Hyundai met de productie van het volledig ontwikkelde seriemodel. Omgerekend vanuit de Koreaanse valuta  bedraagt de prijs ruim 300-duizend euro en daarmee wordt dit de duurste Hyundai uit de geschiedenis.

De ontwikkelaars van waterstofauto’s van Hyundai zijn de komende jaren druk. In 2025 moet een nieuwe versie van de Nexo beschikbaar zijn.

Lees ook: honda-gaat-door-met-waterstof-en-presenteert-eerste-waterstoftruck-in-las-vegas

USA: Honda gaat door met waterstof en presenteert eerste waterstoftruck in Las Vegas

USA: Honda gaat door met waterstof en presenteert eerste waterstoftruck in Las Vegas

Las Vegas Honda truck waterstofDe Japanse autofabrikant Honda presenteert deze week een nieuwe vrachtauto op waterstof tijdens de Advanced Clean Transportation (ACT) Expo in Las Vegas.

Het operationele Honda Class 8-truckconcept wordt aangedreven door drie nieuwe Honda-brandstofcelsystemen, die nu seriematig worden geproduceerd bij Fuel Cell System Manufacturing, een joint venture-productiefaciliteit met General Motors (GM) in Brownstown, Michigan . Het nieuwe brandstyofcelsysteem wordt bijna 70% goedkoper dan de vorige generatie.

De nieuwe truck is 8 meter lang en weegt bijna 13 ton en heeft een topsnelheid van 113 km per uur. In de tanks kan 82 kilo waterstof worden opgeslagen onder 700 bar. Dat geeft het voertuig een actieradius van 650 km.

Honda heeft vier kerntoepassingen geïdentificeerd voor het eerste gebruik van zijn nieuwe brandstofcelsysteem: elektrische brandstofcelvoertuigen (FCEV's), commerciële brandstofcelvoertuigen, stationaire elektriciteitscentrales en bouwmachines. 

Lees ook: nederland-doorstart-voor-failliete-producen-van-brandstofcellen-nedstack-uit-arnhem

Nederland: doorstart voor failliete producent van brandstofcellen Nedstack uit Arnhem

Nederland: doorstart voor failliete producent van brandstofcellen Nedstack uit Arnhem

Arnhem Nedstack IPKW waterstofHet is de curatoren van het failliete waterstofbedrijf Nedstack gelukt om een nieuwe eigenaar te vinden. De bedrijven Carbon Technology Energies uit de Nederlandse stad Breda en het Duitse Freudenberg e-Power Systems nemen het bedrijf over. De helft van de 75 medewerkers mag blijven. Het Nederlandse en het Duitse bedrijf werkten al samen, maar hebben de banden nu versterkt om de activiteiten van Nedstack voor te kunnen zetten. Nedstack werkt aan de ontwikkeling van brandstofcelsystemen.

Nedstack, gevestigd op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, ging begin februari failliet. Dat kwam hard aan. Nedstack kreeg vorig jaar nog een Europese subsidie van 21,7 miljoen euro voor de bouw van de grootste brandstofcelfabriek van Europa op Kleefse Waard. Die fabriek moet in 2026 klaar zijn. Twee jaar geleden kwam Koning Willem-Alexander nog op bedrijfsbezoek.

Brandstofcel producent Nedstack, opgericht in 1998 als spin-off van AkzoNobel, noemt zichzelf wereldleider op het gebied van hoogvermogen PEM-brandstofceltechnologie is na een korte surseance van nog geen 2 dagen op 2 februari 2024 failliet verklaard. Dat was geheel onverwachts. Nog geen maand geleden werd met Groeneveldt Marine Construction een contract getekend voor de levering van een brandstofcelsysteem, dat stroom levert aan een duurzame werkboot voor de provincie Overijssel.

Met ZBT (Centrum voor Brandstofceltechnologie), een gerenommeerd onderzoeksinstituut gevestigd in Duisburg, Duitsland, werd een samenwerking aangegaan. Sinds 2018 werkte Nedstack met steun van ZBT aan de ontwikkeling en industrialisatie van een derde generatie PEM (Proton Exchange Membrane) brandstofcelplatform.

Welke projecten na het faillissement en de doorstart doorgaan of afvallen is nog niet bekend.

Lees ook: eerste-vier-bedrijven-in-de-regio-amsterdam-willen-aansluiting-op-de-waterstofbackbone

Nederland: eerste vier bedrijven in de regio Amsterdam willen aansluiting op de waterstofbackbone

Nederland: eerste vier bedrijven in de regio Amsterdam willen aansluiting op de waterstofbackbone

Amsterdam haven waterstofEen belangrijke stap voor de ontwikkeling van waterstof in het havengebied van Amsterdam. Vier bedrijven hebben een handtekening gezet onder een Connection Study Agreement (CSA). Dit is een eerste stap om een aansluiting te krijgen op het landelijke waterstofnetwerek door Nederland dat volop in ontwikkeling is. In 2027 is de aanleg van de pijplijn in de regio Amsterdam klaar. De landelijke waterstofbackbone wordt ontwikkeld door Gasunie-dochter Hynetwork.

De vier bedrijven in het Noordzeekanaalgebied die een aansluiting willen omdat ze waterstof produceren, distribueren of verbruiken zijn Vattenfall, Sunoco, HyCC en Tata Steel. De interesse komt op het moment waarop de contouren van het waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied, als onderdeel van het landelijke waterstofnetwerk, steeds meer vorm beginnen te krijgen. Vorige maand werd bekend welke voorkeursroute in beeld is voor het toekomstige waterstofnetwerk in deze industriële regio en welk tracé is afgevallen. (afbeelding)  

Het Noordzeekanaalgebied is een van de grote industrieclusters en energieknooppunten in Nederland. Het is samen met luchthaven Schiphol een belangrijk gebied voor de haven, de logistiek en de industrie. De industrie in deze regio heeft een CO2-uitstoot van circa 18 megaton. Deze hoeveelheid kan flink omlaag door de inzet van CO2-vrije waterstof dat goedkoop via een pijpleiding kan worden aangevoerd. Als grote energiehaven en brandstoffencluster, richt het gebied zich daarnaast op de import van waterstof en productie van groene brandstoffen. Een waterstofnetwerk is daarbij cruciaal.

Gasunie-dochter Hynetwork realiseert een landelijk waterstofnetwerk in Nederland. Dit netwerk van buisleidingen verbindt de grote industriële regio’s in Nederland met elkaar, met waterstofopslag- en importlocaties en met het buitenland. Het waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied, dat hier onderdeel van is, zal volgens de huidige planning vanaf eind 2027 operationeel zijn.

Lees ook: europa-11-miljoen-euro-subsidie-voor-onderzoek-naar-vliegen-op-vloeibare-waterstof

Europa: 11 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar vliegen op vloeibare waterstof

Europa: 11 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar vliegen op vloeibare waterstof

Delft vliegtuig waterstofDe Europese Unie stelt een subsidiebedrag van 10,8 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar het tanken van vloeibare waterstof voor vliegtuigen. Het geld is afkomstig van Horizon Europe en wordt gedurende de projectperiode van vier jaar uitgekeerd. Onder de projectnaam ‘Goliat’ gaan opleidingsinstituten, luchthavenexploitanten en toonaangevende bedrijven in de waterstofindustrie onder leiding van vliegtuigbouwer Airbus aan de slag om de luchtvaart emissievrij te maken.

Als schone en efficiënte brandstof biedt LH2 (vloeibare waterstof) een veelbelovende oplossing voor het terugdringen van de broeikasgasemissies die gepaard gaan met luchthavenactiviteiten en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Door de hoge energiedichtheid van LH2 kunnen vliegtuigen lange afstanden afleggen. Maar er moeten nog veel stappen worden genomen voordat waterstof op grote schaal kan worden ingezet op luchthavens. Er is nog onvoldoende regelgeving, groene waterstof is voorlopig duur en de techniek moet verder worden ontwikkeld. Omdat waterstof een lagere energiedichtheid heeft dan kerosine, zal het uiterlijk van toekomstige vliegtuigen waarschijnlijk veranderen om beter plaats te bieden aan oplossingen voor de opslag van waterstof, die omvangrijker zal zijn dan de bestaande opslagtanks voor de bestaande vliegtuigbrandstof.

De initiatiefnemers van ‘Goliat’ zien waterstof als een van de oplossingen voor het koolstofvrij maken van de korte- en middellangeafstandsluchtvaart. Een van de partners is de Nederlandse luchthaven van Rotterdam/ Den Haag. “We zijn zeer verheugd om partner te zijn van het GOLIAT project en om een van de demonstraties te hosten op Rotterdam The Hague Airport”, zegt Wilma van Dijk, CEO Rotterdam The Hague Airport. “Als onderdeel van de Royal Schiphol Group zijn wij ervan overtuigd dat waterstof, naast duurzame vliegtuigbrandstoffen en elektrisch vliegen, een van de potentiële energiedragers is om de luchtvaart koolstofvrij te maken. Er zijn echter veel uitdagingen die op meerdere fronten moeten worden aangepakt om het potentieel van waterstofluchtvaart volledig te realiseren, waaronder het veilig tanken van waterstofvliegtuigen. Als regionale luchthaven lopen we voorop bij initiatieven op het gebied van waterstofluchtvaart, met meerdere projecten in samenwerking met verschillende partners in onze regio. Het GOLIAT-project sluit naadloos aan op onze waterstof roadmap en dient als een cruciale stap in de voorbereiding en integratie van waterstofluchtvaart binnen onze luchthavenomgeving.”

Het GOLIAT-consortium bestaat uit 10 partners uit acht landen: Airbus (Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk), Chart Industries (Tsjechië, Italië), TU Delft (Nederland), Leibniz University Hannover (Duitsland), Royal Schiphol Group (Nederland), Rotterdam The Hague Airport (Nederland), Vinci Airports (Frankrijk, Portugal), Stuttgart Airport (Duitsland), H2FLY (Duitsland) en Budapest Airport (Hongarije).

Lees ook: china-changchun-railway-test-nieuwe-zeer-energiezuinige-trein-op-waterstof

China: Changchun Railway test nieuwe zeer energiezuinige trein op waterstof

China: Changchun Railway test nieuwe zeer energiezuinige trein op waterstof

changchung railway trein waterstofDe ontwikkelingen op het gebied van waterstof binnen de mobiliteit in China gaan in hoog tempo door. Dit voorjaar test  CRRC Changchun Railway Vehicles Co in de in het noordoosten gelegen provincie Jilin een zeer moderne trein op waterstof. Het voertuig bereikt een topsnelheid van 160 km per uur, meldt de Chinese treinenbouwer.


In tegenstelling tot traditionele treinen die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen of bovenleidingen als energiebron, heeft de emissievrije trein een waterstofsysteem aan boord om duurzame en efficiënte energie te leveren. Het energieverbruik van het voertuig bedraagt 5 kilowattuur per kilometer, wat volgens Chinese deskundigen voldoet aan de internationale normen. Er wordt gesproken over een goed niveau van energie-efficiëntie. 

De trein  maakt gebruik van een hybride energievoorzienings-systeem met meerdere energieopslag- en waterstofsystemen, ontwikkeld door de eigen specialisten van CRRC Changchun. De integratie van verschillende systemen zorgt voor een flinke verbetering van de energie-efficiëntie, flexibiliteit en betrouwbaarheid. De actieradius van de trein is 1.000 km.  Eerdere testen hebben aangetoond dat de trein moeiteloos kan rijden bij temperaturen tussen -25 C en +35 Celsius en voldoet aan alle ontwerpvereisten.

Ook op andere gebieden dendert de waterstofontwikkeling in China door. De provincie Zhejiang, in Oost-China, is van plan om volgend jaar 50 waterstoftankstations te bouwen.
De verkoop van voertuigen op waterstof steeg in China het afgelopen jaar met 72% en bereikte een aantal van 5.800 stuks. In december werd een recordverkoop per maand gerealiseerd van 1.500 voertuigen, een stijging van 149,1 procent op jaarbasis.

Lees ook: zwitserland-aquon-ontwikkelt-emissievrije-one-eco-catamaran-op-batterijen-en-waterstof

Zwitserland: Aquon ontwikkelt emissievrije One-eco-catamaran op batterijen en waterstof

Zwitserland: Aquon ontwikkelt emissievrije One-eco-catamaran op batterijen en waterstof

Aquon jacht waterstofOpnieuw meldt zich een bedrijf met een pleziervaartuig op waterstof. De Europese jachtmakelaar MYSEA heeft de start aangekondigd van de verkoop van de AQUON One eco-catamaran, een zonnejacht aangedreven door elektriciteit uit waterstof. De luxe accommodatie heeft plek voor acht tot tien passagiers en vaart zonder enige uitstoot.

Ontwikkelaar Aquon is een op duurzaamheid gerichte jachtbouwer, opgericht binnen Swiss Sustainable Yachts AG, gevestigd in Zürich. Het bedrijf stelt dat het Zwitserse kwaliteitstechniek, Spaanse expertise op het gebied van scheepsarchitectuur en Italiaans design combineert om een ​​nieuw soort jachten te leveren die verbonden, toekomstgericht en vooral duurzaam op zee zijn. Aquon is zeker niet de eerste jachtenbouwer die een elektrisch emissievrije boot aankondigt. In tegenstelling tot veel van die jachten heeft AQUON aan het energiesysteem ook brandstofcellen en waterstofopslagtanks toegevoegd voor extra schone energie en energieopslag op de lange termijn.

Het jonge Zwitserse bedrijf richt zich op emissievrije recreatievaart. Het  ontwerpteam roemt op de Aquon-website de H2-boot: ‘de slimme designercatamaran biedt een onafhankelijke levensstijl voor duurzame luxe, aangedreven door groene waterstof en zonne-energie. De naam AQUON symboliseert deze state-of-the-art technologie en verwijst naar deze krachtige luxe van schoon water.’ De ontwerpers spreken verder over een uniek schip dat dagen op zee kan varen zonder bij te tanken en mogelijk een onbeperkt bereik kan bieden zonder enige afhankelijkheid van brandstof.

Het jacht beschikt over 64 vierkante meter aan fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak die helpen bij het opladen van lithium-ionbatterijen aan boord, die elektriciteitsopslag op korte termijn bieden die wordt gebruikt voor voortstuwing en energieverbruik aan boord. Overtollige zonne-energie wordt vervolgens gebruikt om ontzilt zeewater om te zetten in waterstofgas. Het gas wordt vervolgens gecomprimeerd tot 300 bar en aan boord opgeslagen in koolstoftanks.

Brandstofcellen zetten de waterstof weer om in elektriciteit wanneer er energie nodig is om twee elektromotoren aan te drijven en extra energie te leveren aan passagiers aan boord. De enige uitstoot is zuiver water en thermische warmte, die worden gebruikt om warm water aan boord te leveren en de hutten te verwarmen.

Goedkoop is de emissievrije catamaran niet. Voor een prijs van 7,4 miljoen euro wisselt deze van eigenaar. Een meevaller is dat er geen diesel meer gekocht hoeft te worden. Krijg een video-impressie van de boot via deze link

 Lees ook: usa-ijzererts-producent-fortescue-bouwt-fabriek-voor-groene-waterstof-in-arizona

USA: ijzererts-producent Fortescue bouwt fabriek voor groene waterstof in Arizona

USA: ijzererts-producent Fortescue bouwt fabriek voor groene waterstof in Arizona

Arizona Fortescue waterstofDe beursgenoteerde ijzerertsproducent Fortescue is in de Amerikaanse staat Arizona begonnen met de bouw van een enorme fabriek voor groene waterstof. Jaarlijks moet er 11 miljoen kilo H2 worden geproduceerd en invloeibare vorm de fabriek verlaten. Het bedrijf trekt in totaal 500-miljoen euro uit om het project ‘Arizona Hydrogen’ te ontwikkelen en te bouwen. De waterstofproductie gaat in 2026 van start. Tijdens de bouw werken er 2000 mensen, tijdens de exploitatie 400. Met de waterstoffabriek wordt de mijnbouwer een directe concurrent van het gasbedrijf Air Liquide die een waterstoffabriek bij Las Vegas exploiteerd.

Fortescue is de op drie na grootste ijzerertsproducent ter wereld en legt de focus op een emissievrij productieproces voor staal. De groene waterstof daarvoor moet volledig worden geproduceerd uit hernieuwbare energie.

“Fortescue is absoluut een pionier op dit gebied en de wereld heeft het bedrijfsleven nodig om snel te handelen”, aldus Andrew Forrest, voorzitter en oprichter van Fortescue. “Maar we moeten daartoe worden aangemoedigd en niet worden gestraft. De regering Biden moet nog eens goed naar de regelgeving kijken. “

Fortescue heeft zijn aanwezigheid op de groene energiemarkt de afgelopen maanden flink uitgebreid. Eind vorig jaar keurde het bedrijf investeringen van ongeveer 700-miljoen euro in de komende drie jaar goed voor de hub in Arizona en twee andere projecten: het Gladstone 50 megawatt groene waterstofproject in Queensland, Australië; en de commerciële groene ijzerproeffabriek Christmas Creek in West-Australië.

De ijzerertsproducent heeft ook zijn voornemen aangekondigd om een ​​geavanceerde productiefaciliteit in Michigan te bouwen en heeft een kantoor geopend in New York , genaamd Fortescue Capital, om meer investeringen in zijn groene energieactiviteiten aan te trekken. De mijnbouwer zal naar verwachting voor het einde van het jaar definitieve investeringsbeslissingen nemen over groene waterstofinitiatieven in het noordoosten van Brazilië en Noorwegen.

Lees ook: frankrijk-bouw-grootste-fabriek-voor-groene-waterstof-ligt-strak-op-schema

Frankrijk: bouw grootste fabriek voor groene waterstof ligt strak op schema

Frankrijk: bouw grootste fabriek voor groene waterstof ligt strak op schema

Aude occitanie frankrijk waterstofIn Port-la-Nouvelle, in het zuiden van Frankijk, wordt volop gewerkt aan de grootste fabriek voor groene waterstof van het land. Precies een jaar geleden is de bouw van de enorme electrolyzer aan de Middellandse zee tussen Narbonne en Perpignan begonnen en begin 2025 moet de eerste waterstof worden geproduceerd. De productiefaciliteit kost 60 miljoen euro en zal in eerste instantie jaarlijks 3 miljoen kilo waterstof produceren met groene energie. Binnen vijf jaar moet de productie zijn verdubbeld.

“De 3.000 ton die we in eerste instantie gaan produceren, is bestemd voor de zware mobiliteit”, legt Pierre-Brice Valerio uit, hoofd waterstoftechniek van het bedrijf Qair uit. “Dat betekent dat er veel fossiele brandstof wordt bespaard en er 30 ton CO2 niet in de atmosfeer terechtkomt”.  Vier elektrolysers gaan in eerste instantie zuurstof en waterstof uit water halen. Het water dat nodig is voor de productie van waterstof zal uitsluitend afkomstig zijn van een afvalwaterzuiveringsinstallatie. De fabriek zal voor de helft worden aangedreven door een zonnepark.

Als de fabriek rond 2030 helemaal operationeel is gaan acht electrolysers van 18,6 MW dagelijks 16-duizend kilo groene waterstof produceren. De afnemers bevinden zich binnen een straal van 200 km en zijn actief in de maritieme sector, de havens en de mobiliteit op de weg en het spoor. De kosten van het project worden grotendeels gefinancierd door de regio Occitanië en het Franse Energy Transition Agency.

Lees ook: noorwegen-torghatten-nord-bestelt-grootste-veerboten-ter-wereld-op-waterstof

Noorwegen: Torghatten Nord bestelt grootste veerboten ter wereld op waterstof

Noorwegen: Torghatten Nord bestelt grootste veerboten ter wereld op waterstof

Noorwegen veerboot op groene waterstofHet Noordse vervoersbedrijf Torghatten Nord heeft twee veerboten besteld die op waterstof gaan varen. De schepen, met een lengte van 117 meter en een capaciteit van 120 auto’s en 599 passagiers, gaan de veerdienst verzorgen tussen Bodø op het vaste land en de eilanden Røst en Værøy en Moskenes. De lengte van de veerbootroute bedraagt 278 kilometer en wordt door de wisselende weesomstandigheden bij de poolcirkel zeer uitdagend genoemd. De groene waterstof voor de schepen wordt geproduceerd in de aanlegplaats Bodø op het vaste land.  

De schepen zijn ontworpen door de Norwegian Ship Design Company  en worden gebouwd door de Noorse scheepswerf Myklebust Verft. “We zijn verheugd om met Myklebust Verft binnen dit project samen te werken, omdat we samen met onze partners de norm hebben gezet voor een compleet nieuwe klasse schepen die de uitstoot verminderen en duurzame bedrijfsvoering ondersteunen. Dit project geeft een flinke impuls aan de Noorse technologie- en scheepsbouw en we zijn er trots op dat we dit in Noorwegen kunnen realiseren”, aldus Marius Hansen, Managing Director van Torghatten Nord.

De groene waterstof voor de veerdienst wordt geproduceerd in de nieuwe waterstoffabriek van GreenH in Bodø. Deze ultramoderne faciliteit, met een verwachte capaciteit van 6 tot 10 duizend kilo waterstof per dag draait met een hoog rendement. De bedrijf zal niet alleen de brandstof voor de veerboten leveren, maar ook de verkoop en distributie van restproduct zuurstof verzorgen. De warmte die vrijkomt in het productieproces wordt gebruikt in de regio. Met een geschatte investeringsbedrag van maximaal 85 miljoen euro zal de H2-fabriek direct en indirect 10 tot 30 banen opleveren.

Ook de Noorse regering is enthousiast dat er met dit project ervaring wordt opgedaan die straks in vele landen over de wereld verkocht kan worden. “Ik wil Torghatten Nord en Myklebust Verft feliciteren met een belangrijke overeenkomst voor de Noorse maritieme industrie. De overeenkomst laat zien dat Noorse scheepswerven concurrerend zijn en zal bijdragen aan het opbouwen van meer expertise op het gebied van emissievrije maritieme oplossingen”, aldus John-Ivar Nygård, Minister van Transport.

Vanuit de waterstoftanks aan boord van het schip zal waterstof in gasvorm naar de brandstofcellen vloeien, waar elektriciteit wordt opgewekt om de schepen voort te stuwen en de boordsystemen van stroom te voorzien. De brandstofcellen hebben een capaciteit van 6,4 MW. De CO2-uitstoot op de route zal door het gebruik van 100% groene waterstof met  26.500 ton dalen.

Ook de Noorse Maritieme Autoriteit is positief over het traject richting emissievrij vervoer over de Noorse wateren. “Het tekenen van de contracten voor de levering van emissievrije schepen is een belangrijke mijlpaal. De Noorse Maritieme Autoriteit is verheugd om te zien dat Noorse rederijen hun verantwoordelijkheid nemen en nieuwe technologieën voor het terugdringen van de uitstoot bevorderen, en dat ze competente partners hebben om hen hierbij te helpen. We kijken ernaar uit om samen te werken met LR, de rederij, en leveranciers bij de certificering en inbedrijfstelling van de schepen”, aldus Alf Tore Sørheim , waarnemend directeur-generaal van Scheepvaart en Navigatie, Noorse Maritieme Autoriteit.

De Noorse scheepswerf Myklebust Verft zal de veerboten in 2026 gaan leveren.

Lees ook: japan-de-golfbaan-wordt-emissievrij-met-een-golfkarretje-op-waterstof

Japan: de golfbaan wordt emissievrij met een golfkarretje op waterstof

Japan: de golfbaan wordt emissievrij met een golfkarretje op waterstof

miami golfcar waterstofDe Japanse motorenfabrikant Yamaha ontwikkelt een golfkarretje op waterstof. Dochterbedrijf Yamaha Golf-Car Company (YGC), die voertuigen voor op de golfbaan verkoopt in de Verenigde Staten, heeft een conceptmodel ontwikkelt. Het voertuig rijdt met een waterstofverbrandingsmotor. De twee waterstoftanks zit direct achter de achterste zitplaatsen en onder de bestuurdersstoel en hebben elk een inhoud van 25 liter.  

Het model is gebaseerd op Yamaha's Drive2 Concierge4, een golfkar met vier zitplaatsen die voornamelijk in de Verenigde Staten, maar ook over de hele wereld, wordt verkocht. De waterstofmotoren zijn verbrandingsmotoren die gebruik kunnen maken van bestaande technologieën en tegelijkertijd geen CO2 uitstoten tijdens het verbrandingsproces. Om deze reden doet Yamaha onderzoek naar en ontwikkeling van deze technologie, omdat deze het potentieel heeft om zowel het voortgezette gebruik van verbrandingsmotoren als het koolstofarm maken te bereiken.

Of het golfkarretje ook daadwerkelijk in productie wordt genomen, of dat het bij de eerste twee exemplaren blijft, is nog niet bekend.

Lees ook: frankrijk-regionale-spoorbedrijven-gaan-rijden-met-12-nieuwe-waterstoftreinen

Frankrijk: regionale spoorbedrijven gaan rijden met 12 nieuwe waterstoftreinen

Frankrijk: regionale spoorbedrijven gaan rijden met 12 nieuwe waterstoftreinen

Frankrijk regiotrein waterstofBij het Franse spoorbedrijf Groupe SNCF worden volop voorbereidingen getroffen voor 12 nieuwe treinen op waterstof die vanaf 2026 moeten gaan rijden. Het spoorbedrijf neemt dan 12 dieseltreinen uit de dienstregeling en vervangt deze door waterstoftreinen van fabrikant Alstom. De treinen worden ingezet door regionale vervoerders op spoorlijnen door het hele land. Niet alleen de treinen zijn nieuw, ook de waterstof-tankvoorziening en de levering van groene waterstof moet worden geregeld.

Vier regio’s hebben de treinen inmiddels besteld. Dit jaar rolt de eerste preproductietrein uit de fabriek. Dit voertuig staat model voor de 11 treinen die daarna zullen volgen. De trein krijgt een actieradius van 600 kilometer, kan 220 passagiers vervoeren en heeft een topsnelheid van 160 km/u.

In 2025 en 2026 zullen de treinen in de dienstregeling worden opgenomen. Er zijn drie treinen besteld door de regio Auvergne-Rhône-Alpes, die gaan rijden op de lijn Moulins – Clermont-Ferrand – Brioude en op de lijn Lyon – Roanne – Clermont-Ferrand. In Bourgondië-Franche-Comté gaan 3 treinen rijden op de lijnen Dijon  – Auxerre – Avallon en Dijon – Auxerre – Corbigny. In het noordoosten van Frankrijk zullen waterstoftreinen worden ingezet in de regio Grand-Est op de lijn Straatsburg - Haagnau - Niederbronn-les-Bains en tenslotte in Occitanië, in het zuidwesten, op de lijn Toulouse – Montréjeau – Luchon.

Treinen op diesel zijn in Frankrijk verantwoordelijk voor 77% van de CO2-uitstoot van de regionale treinbedrijven.

Lees ook: usa-grootste-waterstoftankstation-ter-wereld-levert-18-000-kilo-per-dag

USA: grootste waterstoftankstation ter wereld levert 18.000 kilo per dag

USA: grootste waterstoftankstation ter wereld levert 18.000 kilo per dag

Oakland true Zero waterstofEen feestje in Californië. De Amerikaanse keten van waterstoftankstation FirstElement Fuel heeft 's werelds eerste grootschalige waterstoftankstation voor zware vrachtwagens geopend. Het station, gelegen nabij de haven van Oakland, heeft een capaciteit om 200 vrachtwagens per dag te vullen in slechts 10 minuten per vrachtwagen. Er zijn momenteel 30 Hyundai Xcient-vrachtwagens die het tankstation gebruiken, evenals een aantal Nikola waterstof-brandstofcel-elektrische vrachtwagens die in het gebied rijden.

Shane Stephens, een van de oprichters van FirstElement Fuel wil het rijden op waterstof flink stimuleren. “De laatst overgebleven hindernis is de tankinfrastructuur. Daarom hebben we dit bedrijf opgericht om dat probleem aan te pakken”, vertelt Stephens aan bezoekende vakpersmedia. “De afgelopen tien jaar hebben we een leidende rol op ons genomen bij het creëren van commercieel levensvatbare waterstoftankstations. De technologie die er was, kon niet worden geschaald, kon niet voldoen aan de behoeften van het publiek en had niet de betrouwbaarheid om deze levensvatbaar te maken. Wij hebben andere technieken gezocht en gevonden. Het station van Port of Oakland vult vrachtwagens met een druk van 700 bar met een techniek waardoor de tanktijd sterk wordt verkort en het soms wankele elektriciteitsnet van Californië niet wordt belast.”

Hyundai is een officiële partner in het project en levert 30 vrachtwagens, terwijl Nikola-chauffeurs ook kunnen tanken. Twee vrachtwagens kunnen tegelijkertijd worden voorzien van gasvormige waterstof. De nieuwe tankplek voor H2-trucks kan 18.000 kg per dag afleveren en is daarmee momenteel het grootste waterstoftankstation voor commerciële vrachtwagens ter wereld.

Hyundai levert de meeste vrachtauto’s die in Oakland gaan rijden. De Xcient is een 6×4 trekker met opslagcapaciteit voor 68 kg waterstof. De brandstofcellen voeden een batterijpakket van 72 kWh en een motor van 350 kW met een vermogen van 1.650 lb.-ft. koppel, goed voor een actieradius van ongeveer 720 km. Hyundai heeft nog geen formele plannen aangekondigd om klasse 8-vrachtwagens voor de Noord-Amerikaanse markt te produceren, maar is duidelijk geïnteresseerd. "Het is duidelijk dat Noord-Amerika een enorme markt is", zegt Gregeois van Hyundai bij de opening van het tankstation. “Het is de grootste vrachtwagenmarkt ter wereld. We kijken hier scherp naar de prestaties van onze nieuwste emissievrije voertuigen en bestuderen de mogelijkheden in de markt.  

FirstElement koopt biogas om te mengen met het aardgas om waterstof te creëren dat voor meer dan 60% hernieuwbaar is en als 'groen' kan worden aangemerkt. De waterstof wordt geproduceerd door Air Liquide in een nieuwe fabriek nabij Las Vegas, op bijna 900 km afstand.

Lees ook: oostenrijk-mpreis-verduurzaamt-wagenpark-en-centrale-bakkerij-met-waterstof

Zuid-Korea: Hyundai werkt aan waterstofauto, nieuwe Nexo 2.0 volgend jaar in de showroom

Zuid-Korea: Hyundai werkt aan waterstofauto, nieuwe Nexo 2.0 volgend jaar in de showroom

Nexo view waterstofZes jaar na de lancering van de waterstofauto de Hyundai Nexo komt de Koreaanse autofabrikant met een geheel nieuwe Hyundai 2.0. De langverwachte tweede generatie van Hyundai's brandstofcel-SUV moet in het tweede kwartaal van 2025 gelanceerd worden. Het voertuig krijgt een nieuw uiterlijk en op verschillende fronten is de technische vooruitgang merkbaar. Het brandstofcelsysteem wordt 30% kleiner en de actieradius stijgt flink, van 660 km naar 860. 

Volgens de Koreaanse media heeft Hyundai onlangs een flink aantal Nexo-rijders uitgenodigd om feedback te krijgen over de huidige Nexo.  Daarbij heeft de autofabrikant verschillende details onthuld over de nieuwe SUV op H2.

Innovatie is volop in het nieuwe model verwerkt. Om de autonomie van elektrische auto’s een stap voor te blijven, zal de nieuwe Hyundai Nexo beschikken over nieuwe hogedruktanks voor waterstof. De nieuwe Nexo krijgt drie tanks van 700 bar die in totaal 6,33 kg waterstof opslaan. De actieradius stijgt met maar liefst 30% van 660 naar 860 kilometer. De geheel vernieuwde brandstofcel is 30% kleinen dan zijn voorganger en heeft een piekvermogen van 100 kW.

Of de Nexo 2.0 voor een hoger bedrag in de showroom zal staan van zijn voorganger is nog niet bekend. Als Hyundai een voorbeeld neemt aan Toyota zou de verkoopprijs moeten dalen. Dat was vorig jaar ook het geval bij de nieuwe Toyota Mirai. De prestaties stegen en de verkoopprijs ging naar beneden. De klassieke Nexo kost in Europa ongeveer 70.000 euro, maar dit kan per land verschillen.

Lees ook: japan-vele-storingen-zorgen-voor-einde-aan-noodstroomsysteem-op-waterstof

Oostenrijk: MPreis verduurzaamt wagenpark én centrale bakkerij met waterstof

Oostenrijk: MPreis verduurzaamt wagenpark én centrale bakkerij met waterstof

Vols Hyzon Mpreis h2truck waterstofBij de Oostenrijkse stad Völs, iets ten oosten van Innsbruck, tankt een vrachtauto groene waterstof bij het distributiecentrum van MPreis. Het voertuig wordt ingezet om de supermarkten van MPreis, die zich hoofdzakelijk in Tirol bevinden, emissievrij en geruisloos van voorraad te voorzien. De supermarktketen heeft een eigen electrolyzer om waterstof uit groene energie te produceren en een eigen tankstation om de trucks te kunnen tanken. De vrachtauto is geproduceerd bij de Europese fabriek van Hyzon in de Nederlandse plaats Groningen en heeft een actieradius van 450 kilometer.

De geproduceerde waterstof wordt ook gebruikt in de naastgelegen eigen centrale bakkerij ‘Therese Mölk’. Daar wordt gebruik gemaakt van een dual-fuel brander die zowel op waterstof als op aardgas kan werken. MPreis gebruikt ook de restwarmte uit elektrolyse voor de eigen productieactiviteiten.

De elektrolyse-installatie van MPreis is zeer efficiënt: in de nieuwe fabriek in Völs wordt 70% van de gebruikte elektrische energie omgezet in waterstof. Van de resterende 30% wordt ruim tweederde hergebruikt als thermische energie via de terugwinning van restwarmte in de MPreis-productie-installaties, bijvoorbeeld voor de verwarming van gebouwen en de bereiding van warm water. Dit betekent dat de algehele efficiëntie van het systeem meer dan 90% bedraagt.

Dagelijks kan MPreis maximaal 1.300 kilogram waterstof produceren. In drie speciale tanks kan ter plaatse 700 kilogram worden opgeslagen.

Lees ook: nederland-studententeam-ontwikkelt-s-werelds-meest-efficiente-waterstofauto

Nederland: studententeam ontwikkelt 's werelds meest efficiënte waterstofauto

Nederland: studententeam ontwikkelt 's werelds meest efficiënte waterstofauto

Delft Ecorunner 2024Het worden spannende maanden voor het Eco-Runner Team van de Technische Universiteit van Delft. Eind juni willen de studenten de Nederlandse Elfstedentocht met een waterstofauto maar liefst tien keer gaan rijden. En de focus ligt daarbij op zeer efficiënt brandstofverbruik. De 2.056 kilometer moet worden afgelegd op minder dan anderhalf kilo waterstof. Maar eerst moet het splinternieuwe waterstofvoertuig nog worden goedgekeurd voor het rijden op de openbare weg. Gisteravond werd de emissievrije auto in De Grote Kerk in Den haag aan het publiek gepresenteerd.

‘Gewoon’ kunnen tanken, de motor starten, de auto op slot doen, zijn een paar van de 1301  eisen waar een auto volgens de Rijksdienst voor Wegverkeer aan moet voldoen om legaal de weg op te mogen. “We kunnen niet wachten om straks de weg op te kunnen om een wereldrecord te vestigen om met één waterstoftank  de langste afstand af te leggen op de route van de Elfstedentocht”,  zegt Max van der Werff, van Eco-Runner Team Delft. Het vorige Eco-Runner Team zette in 2023 het wereldrecord scherp op een afgesloten testbaan. Dit jaar laten de studenten zien dat de toekomst met waterstofauto’s mogelijk is met het rijden op de openbare weg.

Om de veiligheid van de auto te verhogen, zodat deze mee kan doen aan het dagelijkse verkeer, hebben de ingenieurs allerlei features aan de auto toegevoegd zoals deze ook in een normale auto te vinden zijn. Zo heeft de auto een verbeterde verlichting, is het waterstofsysteem veiliger gemaakt, heeft hij nu spiegels en een sproeisysteem, en kan voor het eerst met slechts een draai van de sleutel de motor worden gestart. 

Verder heeft de Eco-Runner nu ook een platte voor- en achterkant, waar het nummerbord straks komt te hangen. De studenten hebben echter ook geprobeerd om zoveel mogelijk efficiëntie te behouden, door op elke gram te besparen zodat het totale gewicht van het voertuig slechts 170 kilogram is. Aan de auto is aan de buitenkant een extensie is toegevoegd om de aerodynamica te verhogen.

In de eerdere statische test werd gekeken of er aan de statische eisen voldaan is, zoals de hoogte van de lampen of de grootte van de spiegels. Hierna volgt een waterstoftest, een EMC test en een dynamische test. Bij die laatste zal de auto gaan rijden en wordt onder andere de remafstand, draaicirkel en de maximum snelheid en vermogen getest. En dan kan de waterstofauto, die wordt geregistreerd als een quad, het nummerbord ontvangen.

Eind juni zal blijken of de studenten het meest efficiënte waterstofvoertuig ter wereld, dat mag rijden op de openbare weg, hebben ontwikkeld.

Lees ook: fountain-fuel-ontwikkelt-waterstoftankstation-en-laadplein-in-nijmegen

Nederland: Fountain Fuel ontwikkelt waterstoftankstation en laadplein in Nijmegen

Nederland: Fountain Fuel ontwikkelt waterstoftankstation en laadplein in Nijmegen

Amersfoort Fountain Fuel MAN TruckTankstationketen Fountain Fuel heeft een overeenkomst getekend met energiebedrijf Engie voor de bouw van een emissievrij tankstation in Nijmegen. Het tankstation, waar elektrische voertuigen kunnen worden opgeladen en waterstof getankt kan worden komt op het Industriepark Waal Energie direct naast de rivier de Waal. Nu de overeenkomst met Engie is gesloten kan een vergunningsaanvraag bij de gemeente Nijmegen worden ingediend.

Het eerste Fountain Fuel tankstation in Amersfoort, waar waterstof tanken wordt gecombineerd met elektrisch snelladen, is inmiddels een jaar operationeel. De uitbreiding met een station op Industriepark Waal Energie in Nijmegen zat al langer in de pijplijn. Stephan Bredewold, directeur bij Fountain Fuel: “Wij bouwen onze stations op locaties waar gegarandeerd vraag is naar waterstof tanken én elektrisch laden – zo ook hier in Nijmegen op TPN West. Door de aanwezigheid van Fountain Fuel op Industriepark Waal Energie dragen we bij aan een emissieloze binnenstad in Nijmegen. Fountain Fuel werkt ook samen met autodealers om de vloot met waterstofvoertuigen te vergroten in de regio’s waar we onze energiestations bouwen. Zo brengen we vraag en aanbod bij elkaar.”

Pim Verstappen, projectontwikkelaar bij Engie is tevreden met de overeenkomst: ““We zijn er trots op dat een partner en pionier zoals Fountain Fuel als eerste bedrijf gaat ontwikkelen op Industriepark Waal Energie. Nu is het mogelijk om samen invulling te geven aan de duurzame ambities voor deze locatie. Dit energiestation draagt straks bij aan verduurzaming en CO2-reductie in de regio. Gezamenlijk zorgen de afnemers die op waterstof gaan rijden voor minder CO2-uitstoot op de weg.” Het energiestation zal in de eerste helft van 2025 operationeel zijn.” Het tankstation komt op het terrein van een voormalige energiecentrale.

Fountain Fuel bouwt aan een netwerk van emissieloze energiestations waarin waterstof tanken en elektrisch snelladen wordt gecombineerd. Het bedrijf richt zich op particulieren en het bedrijfsleven en wil de komende jaren tientallen locaties voor elektrisch laden en waterstof realiseren. De locatie in Nijmegen moet in de eerste helft van 2025 openen.
Afbeelding: het eerste Fountain Fuel waterstoftankstation staat in Amersfoort

Lees ook: nederland-hymove-presenteert-mobiele-laadinstallatie-voor-bev-s-op-waterstof

Nederland: HyMove presenteert mobiele laadinstallatie voor BEV’s op waterstof

Nederland: HyMove presenteert mobiele laadinstallatie voor BEV’s op waterstof

Arnhem Livorno HyMove waterstofHet bedrijf HyMove uit Arnhem heeft gisteren de GameChanger 1 gepresenteerd. Dit is een mobiele laadinstallatie voor batterij-elektrische voertuigen die wordt gevoed door waterstof. In een afgesloten aanhangwagen met dubbele assen zijn een brandstofcelsysteem en een batterijpakket verwerkt. Vanuit de drie waterstoftanks wordt H2 in de brandstofcel omgezet in stroom. Het batterijpakket biedt ondersteuning om extra snel te kunnen laden. Het mobile hydrogen fast charging station heeft een vermogen van 120 kW DC en kan twee voertuigen met maximaal 60 kWh laden. De brandstofcel heeft een vermogen van 30 kW

Het eerste mobiele laadstation heeft een bijzondere bestemming. Het gaat in enorme car-carriers, die tienduizenden elektrische auto’s aanvoeren vanuit het buitenland, de voertuigen van stroom voorzien. Om het brandgevaar tijdens de reis over de wereldzeeën te minimaliseren worden de voertuigen met een nagenoeg lege accu verscheept. Op de bestemming in Europa worden ze door de GameChanger 1 aan boord binnen enkele minuten geladen, zodat ze zelfstandig het schip kunnen afrijden en op een truck geplaats kunnen worden. Het gebruik van het eerste mobiele laadstation verklaart ook de hoogte, deze bedraagt de maximale 1,6 meter.

Bij de ontwikkeling werkt HyMove samen met Venema E-Mobility Charge Systems en het Zwitserse bedrijf CleanCity. Dit laatste bedrijf heeft al ervaring met het laden van tienduizenden elektrische auto’s in de haven van Livorno, Italië, de grootste import-haven voor voertuigen met bestemming zuid- en midden Europa. Een zware Italiaans/Zwitserse afvaardiging was bij de presentatie in Arnhem aanwezig.

Clean City en HyMove denken dat er door de netcongestie de komende jaren veel vraag zal zijn naar mobiele laadoplossingen voor batterij-elektrische voertuigen, met de nadruk op vrachtwagens.

Eind 2024 zullen Clean City en zijn partners de ‘GameChanger 2’ presenteren, de eerste mobiele off-grid megawatt charger met een vermogen van 800 kW DC op een trailer, die simultaan vier auto’s kan opladen of één elektrische truck volgens de nieuwe standaard voor Megawat Charging Systems (MCS)  

Lees ook: duitsland-proef-geslaagd-mengsel-van-aardgas-met-30-waterstof-door-de-aardgaspijp

Duitsland: proef geslaagd, mengsel van aardgas met 30% waterstof door de aardgaspijp

Duitsland: proef geslaagd, mengsel van aardgas met 30% waterstof door de aardgaspijp

Ohringen waterstofWerken kachels en heaters die zijn ontworpen voor aardgas ook zonder problemen als klimaatvriendelijke waterstof wordt toegevoegd? Netbeheerder Netze BW testte dit de afgelopen jaren in het stadje Öhringen en de eindresultaten zijn positief. Tot 30% van het gasmengsel kan probleemloos uit waterstof bestaan. Projectmanager Heike Grüner is zeer tevreden met de uitkomst van het experiment. “We hebben geen leveringsonderbrekingen gehad en hebben met het project kunnen aantonen dat de aardgasinfrastructuur, zowel aan de kant van het gasnetwerk, als aan de kant van de apparaten van onze klanten, in principe al klaar is voor de toevoeging van waterstof.”

Verwarmen en koken met waterstof lijkt nog heel ver weg. Tegenwoordig is het moeilijk voor te stellen dat klimaatvriendelijk gas een grote rol kan spelen in particuliere huishoudens. Maar uit een experiment van de Duitse netbeheerder Netze BW blijkt dat de toekomst niet zo ver weg is. De dochteronderneming van het energieconcern EnBW, dat elektriciteit en aardgas levert aan huishoudens en industriële locaties, heeft in Öhringen zijn bedrijfspanden en 26 aangrenzende huishoudens afgescheiden van het aardgasnet. Vervolgens werd geleidelijk aan waterstof toegevoegd aan het ongeveer 500 meter lange distributienetwerk waar normaal gesproken puur aardgas doorheen stroomt, tot een aandeel van 30 procent. Het groene gas kwam uit een elektrolyser (foto), die elektriciteit gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof.

De conclusies uit de proef: de aangesloten gaskachels andere apparaten, die eigenlijk ontworpen waren om op puur aardgas te werken, werkten ook perfect met het menggas. “De 30 procent toevoeging van waterstof werkte zonder problemen”, zegt Martin Konermann, Managing Director of Technology bij Netze BW. “Er waren geen complexe aanpassingen nodig, noch in de netwerkinfrastructuur, noch bij de huishoudens.”

Met waterstofgas door de huidige aardgasleidingen kan een belangrijke stap worden gezet binnen de energietransitie. Het idee: tijdens piekperioden met wind of zonneschijn kan met overtollige energie waterstof worden geproduceerd. Maar omdat er niet altijd evenveel waterstof beschikbaar is heeft Netze BW in de testfase daarom meer en soms minder waterstof ingevoed. “Ook hier waren er geen problemen”, zegt Heike Grüner. “We hebben geen minuut onderbreking van de aanvoer gehad” Om kortetermijnstoringen als gevolg van ‘kinderziektes in het systeem’ te overbruggen, legde haar team een ​​bypass aan waardoor het waterstofeiland in geval van nood ook van puur aardgas kon worden voorzien. Deze werd echter slechts in 260 van de in totaal 20.000 uur gebruikt. "De afnemers waren zeer tevreden. Ze merkten geen verschil". Inmiddels is de proef afgerond, de 26 huishoudens krijgen inmiddels weer puur aardgas.

Als volgende stap gaan Grüner en haar team het waterstofgehalte in de gasvoorziening in Öhringen geleidelijk verhogen tot 100 procent, te beginnen in het eigen bedrijfsgebouw. Momenteel zijn we bezig om alle apparaten in ons gebouw waterstof-geschikt te maken. Om aardgas in de toekomst volledig te kunnen vervangen, moeten op termijn alle apparaten die draaien op aardgas vervangen worden.

“Het doel is 100 procent waterstof, maar dat zal zeker tot 2032 duren voordat eindverbruikers daadwerkelijk alleen nog maar van waterstof in plaats van aardgas worden voorzien”, zegt Grüner. Ze benadrukt dat tegen die tijd naast waterstof steeds meer huishoudens voor verwarming gebruik gaan maken van warmtepompen of lokale warmtenetten.

Lees ook: nieuw-zeeland-vier-h2-tankstations-langs-belangrijkste-transport-corridors-op-noordereiland

Nieuw-Zeeland: vier H2-tankstations langs belangrijkste transport-corridors op Noordereiland

Nieuw-Zeeland: vier H2-tankstations langs belangrijkste transport-corridors op Noordereiland

Nieuw Zeeland Hiringa open H2 waterstofNa jarenlange voorbereiding is het groene waterstofbedrijf Hiringa Energy begonnen met de uitrol van vier waterstoftankstations langs de belangrijkste transportcorridors van Nieuw-Zeeland. Het netwerk met de naam ‘Hiringa Refueling New Zealand’ is opgezet in samenwerking met Waitomo Group (een keten van fossiele tankstations)  en de TR Group, dat zich richt op de verhuur van trucks en trailers.

Als eerste stap zijn drie stations geopend in Wiri (South Auckland), Te Rapa (Hamilton) en Palmerston North, terwijl een vierde station in Tauranga in ontwikkeling is. Het groene energienetwerk is zo gepositioneerd zodat het 95% van de zware vrachtroutes over het Noordereiland te bedienen, inclusief de “Gouden Driehoek” van vrachtverkeer tussen Auckland, Hamilton en Tauranga.

Met de opening van het netwerk kunnen vrachtwagens op waterstof ook daadwerkelijk in gebruik worden genomen, waardoor voor zwaar transport de transitie naar emissievrije alternatieven kan beginnen. De tankstations worden aangedreven door schone, hernieuwbare energie en zullen zware transportvoertuigen op waterstof, waaronder vrachtwagens en bussen, in staat stellen om in 10 tot 20 minuten groene waterstof te tanken. Hyundai heeft inmiddels de eerste trucks op waterstof naar Nieuw-Zeeland geëxporteerd.

“Zwaar transport speelt een cruciale rol in onze economie, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan onze nationale emissies”, zegt Andrew Clennett, CEO van Hiringa. “Dit is het eerste netwerk voor zwaar transport ter wereld op waterstof”.

“Groene waterstof biedt een veelzijdige, alternatieve oplossing voor langeafstandsvrachtvervoer en andere zware transportvoertuigen nu Nieuw-Zeeland begint met de overstap naar toekomstige brandstofopwekking”, zegt Simon Parham, CEO van Waitomo Group. “Waitomo voorziet al meer dan drie generaties Kiwi’s van brandstof en we gaan ook deel uitmaken van de brandstofoplossingen voor de toekomstige generaties. Door samen te werken met Hiringa kunnen we die visie waarmaken door de Hiringa-tanklocaties samen te brengen op onze tankstations die regelmatig worden gebruikt door zwaar transportbedrijven.”

Waterstofbedrijf Hiringa is niet alleen actief in Nieuw-Zeeland, maar ook in het nabijgelegen Australië. Daar wordt samengewerkt binnen het Good Earth Green Hydrogen and Ammonia-project, een joint venture met Sundown Pastoral Co. Het project zal de implementatie omvatten van een geïntegreerde zonne-energie-naar-waterstof- en ammoniak-operatie, met als doel een duurzaam energysysteem tot stand te brengen.

Uitvoerend directeur Cathy Clennett van Hiringa gelooft dat de volgende stap om de groene waterstofindustrie in Australië te laten groeien een landelijk waterstoftanknetwerk is. “Australië is sterk afhankelijk van een functionele en betaalbare vrachtsector. Bijna 80% van het binnenlandse vrachtvervoer zonder bulk in Australië wordt vervoerd door vrachtwagens. De toepassing van koolstofarme waterstof binnen de mobiliteit kan de uitstoot van schadelijke stoffen flink verminderen.”

Lees ook: zwitserland-grootste-fabriek-voor-groene-waterstof-opent-in-reichenau-graubunden

Zwitserland: grootste fabriek voor groene waterstof opent in Reichenau, Graubunden

Zwitserland: grootste fabriek voor groene waterstof opent in Reichenau, Graubunden

Domat Graubunden waterstofHet Zwitserse energiebedrijven  Axpo en Rhiienergie hebben gezamenlijk de eerste groene waterstofproductielokatie in het kanton Graubünden in gebruik genomen. De electrolyzer van 2,5 MW kan ongeveer 350-duizend kilo groene waterstof produceren. De energie hiervoor wordt opgewekt via waterkracht uit een naastgelegen snelstromende rivier.

De bouw van de waterstofhub nabij de waterkrachtcentrale van Reichenau, in het ontspingingsgebied van de Rijn, heeft ongeveer een jaar geduurd. Op de locatie wordt waterstof geproduceerd en onder hoge druk in transportcontainers geperst. Deze worden vervolgens gedistribueerd naar waterstoftankstations en industriële klanten.

“Er moeten nog steeds kritieke problemen worden opgelost, maar we zijn overtuigd van het grote potentieel van H2 als drager van hernieuwbare energie”, aldus Christoph Brand, CEO van Axpo, tijdens de officiële opening van de waterstofhub.

Christian Cappaul, CEO van Rhiienergie, voegt hieraan toe: “Ik ben ervan overtuigd dat groene waterstof een centrale rol zal spelen in onze toekomstige energiemix. Met deze nieuwe fabriek in Domat/Ems hebben Rhiienergie en Axpo een project gecreëerd dat van groot belang is in deze sector.”

Axpo geeft aan dat de geproduceerde waterstof voldoende is om 1,5 miljoen liter diesel per jaar door 100% groene waterstof te vervangen.  

Lees ook: nederland-grootste-project-met-waterstof-in-woningen-in-hoogeveen-kan-van-start

Nederland: grootste project met waterstof in woningen in Hoogeveen kan van start

Nederland: grootste project met waterstof in woningen in Hoogeveen kan van start

Hoogeveen Nijstad Oost waterstof H2Netbeheerder Rendo kan van start met de waterstofpilot in Hoogeveen. De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft toestemming om bijna 120 woningen in de wijken Nijstad-Oost en Erflanden via een pijpleiding van 100% groene waterstof te voorzien. Het is het derde en tot nu toe grootste proefproject in Nederland waarin woningen worden voorzien van waterstof. Andere testen lopen in het dorp Wagenborgen in Groningen en Lochem in de Gelderse Achterhoek. In alle gevallen zijn en worden de woningen voorzien van cv-ketels die draaien op waterstof.

Voor Rendo gaat het om een pilot met 80 tot 100 nieuwbouwwoningen in de wijk Nijstad-Oost en maximaal 18 bestaande woningen in de wijk Erflanden. Deze pilot is groter in omvang en met een duur van 15 jaar langer in looptijd dan de lopende waterstofpilots.

Deelname is vrijwillig voor de bewoners van de bestaande woningen. Deze huishoudens hebben ook de mogelijkheid om eerder te stoppen met de pilot en terug te gaan naar aardgas. De nieuwbouwwoningen in Nijstad-Oost moeten nog worden gebouwd en worden gelijk opgeleverd met een waterstofaansluiting. Voor deze nieuwbouwwoningen geldt dat er geen aardgasnetwerk aanwezig is. Huishoudens in deze woningen kunnen dus niet overstappen op aardgas, maar wel op een elektrische warmtepomp.

Voor huishoudens in bestaande woningen is de prijs van waterstof gekoppeld aan die van aardgas. Voor nieuwbouw zijn de kosten gelijkgesteld aan het verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. De gedachte hierachter is dat deelnemers niet meer betalen dan dat zij anders zouden doen.

De toestemming voor de pilot in Hoogeveen is de derde goedkeuring die de ACM geeft. In oktober 2022 gaf de ACM groen licht voor een pilot met netbeheerder Liander in Lochem. Hier worden al anderhalf jaar 12 woningen verwarmd met waterstof. In juni 2023 gaf de ACM toestemming voor een pilot met netbeheerder Enexis in Wagenborgen. Hier zijn 33 woningen overgezet op waterstof.

De eerste ervaringen bij de pilot in Lochem zijn positief. Dat blijkt onder andere uit de rapportage die Liander over het eerste jaar heeft opgesteld. Een jaarlijkse rapportage over de lessen die met de pilot geleerd worden is een van de voorwaarden voor de toestemming van de ACM. Enexis zal deze zomer over het eerste jaar in Wagenborgen rapporteren.

Waterstof gaat naar verwachting in de toekomst een belangrijke rol spelen in een duurzame energievoorziening - bijvoorbeeld in de industrie -, maar het is nog onzeker of en in welke mate waterstof een rol kan gaan spelen bij de verwarming van woningen. Met deze pilots kunnen netbeheerders ervaring op doen met distributie van waterstof in de gebouwde omgeving. Zo wordt meer duidelijk over het gebruik van waterstof voor de verwarming van woningen.

De ACM staat de pilots toe als bedrijven zich houden aan de regels voor consumentenbescherming uit het ‘Tijdelijk kader Waterstofpilots’ en de veiligheid van projecten goed geborgd is. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) houdt toezicht op de veiligheid van de distributie van waterstof naar de woningen. SodM oordeelt in haar toezichtrapport dat het proefproject in Hoogeveen aan de veiligheidseisen voldoet. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de veiligheidseisen voor dit soort projecten vastgelegd in richtsnoeren.

Lees ook: waterstofnet-komt-met-succesvolle-hydrogen-academy-naar-eindhoven

Nederland: WaterstofNet komt met succesvolle Hydrogen Academy naar Eindhoven 

Nederland: WaterstofNet komt met succesvolle Hydrogen Academy naar Eindhoven 

Eindhoven Hydrogen AcademieEen primeur voor Nederland. De Waterstof Academy van het Vlaams-Nederlandse WaterstofNet organiseert dit jaar voor het eerst een Hydrogen Academy in Nederland. Ervaring leert dat er gemiddeld meer dan 100 personen zich aanmelden voor de zes avonden die eind mei van start gaan. De laatste avond is op 1 juli.

De Belgische succesformule blijft dezelfde. Tijdens de opleidingsavonden vertellen gespecialiseerde sprekers alles over bestaande en toekomstige waterstoftoepassingen en het beleid en regelgeving rond waterstof. Iedere avond heeft een eigen thema. Met onderwerpen als H2 research & development, productie, distributie en opslag, H2 toepassingen industrie en power/heat, H2 toepassingen in transport en op de laatste avond het H2 beleidskader. 

De avonden worden gegeven in het Microlab/Strijp-S, Kastanjelaan 400 in Eindhoven 

Meer informatie en de kostprijs vindt u via deze link 

Lees ook: spanje-onderzoek-toont-aan-dat-woning-via-waterstof-in-eigen-energievraag-kan-voorzien
 

Spanje: onderzoek toont aan dat woning via waterstof in eigen energievraag kan voorzien

Spanje: onderzoek toont aan dat woning via waterstof in eigen energievraag kan voorzien

Novales waterstofIs het mogelijk een woning compleet van het energienet af te halen en met zonnepanelen van eigen energie te voorzien? Plannen zijn er genoeg, maar onderzoekers in Spanje hebben het nu tot in detail doorgerekend. De conclusie is dat het kan, maar dan moet wel aan heel veel voorwaarden worden voldaan.

De redactie van Waterstof Magazine krijgt over dit onderwerp veel vragen. Nu in Nederland geld moet worden betaald om overvloedige zonne-energie terug te mogen leveren aan het regionale stroomnet, gaan bezitters van zonnepanelen zelf opzoek naar systemen om energie kort of lang op te slaan. Voor korte tijd gebeurt dat in een accu, voor langere tijd in de vorm van waterstof. Beide systemen zijn zo kostbaar dat iedereen de terugleverkosten maar voor lief neemt. Dat zal voorlopig nog wel zo blijven.

Maar in Spanje is dat anders. Daar hebben onderzoekers ontdekt dat het opslaan van energie in batterijen en waterstof wel terdege interessant kan zijn. Huizen kunnen daarmee zelfs geheel zelfvoorzienend worden.

Voor het project is een sociale huurwoning van 80 m2 gekozen in het dorpje Novales in het noorden van Spanje. Het onderzoek begon met het in kaart brengen van de stroomvraag van de woning in de jaren 2022 en 2023. Het verbruik van de woning bedroeg 2.523 kWh per jaar. Op een gemiddelde dag wordt in de woning 6,88 kWh verbruikt. Het gemiddelde verbruik in de winter en herfst bedroeg ruim 7,3 kWh en in de zomer 5,88 kWh/dag.

De volgende stap was om in beeld te brengen hoeveel zonnepanelen nodig zijn om het hele jaar rond aan de energievraag te voldoen. Met in achtneming van de 3398 zonuren in de regio, is gekozen voor 20 zonnepanelen van elk 40 Watt. De energie hieruit wordt zoveel mogelijk direct verbruikt. Wat op korte termijn overblijft wordt opgeslagen in vier accu’s, elk met een vermogen van 2,4 kWh.

De rest van de stroom gaat naar de productie van waterstof. Daarvoor is een waterstoftank met een inhoud van 35 liter geplaatst voor de opslag van zeer zuiver water voor electrolyse. Naast de woning zijn cilinderpakketten geplaatst voor de opslag van waterstof onder een druk van 300 bar. In totaal kan daar 600 liter H2 worden opgeslagen, dit is ruim 12 kilo.

Om zeer efficiënt met de energie uit de zonnepanelen om te gaan, is de systeem-configuratie zo ingesteld dat er eerst energie uit de panelen wordt gebruikt, daarna uit de accu en pas als laatste uit waterstof.

Het onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is de hele stroomvraag gedurende een jaar zelf op te wekken en zelf op te slaan. Over de kosten van het eigen energieopslagsysteem is niets vermeld. Of een soortgelijk systeem ook elders in Europa haalbaar is moet nog worden onderzocht.

Ook interesse om zelfvoorzienend te zijn? Meer technische gegevens over dit project leest u via deze link

 Lees ook: haven-van-walvis-bay-wordt-eerste-waterstofhub-op-zuid-afrikaans-continent

Namibië: haven van Walvis Bay wordt eerste waterstofhub op Zuid-Afrikaans continent

Namibië: haven van Walvis Bay wordt eerste waterstofhub op Zuid-Afrikaans continent

Namibie walvis Bay waterstofEen primeur voor het Zuid-Afrikaanse continent. Een vrachtauto van het Belgische bedrijf CMB.tech tankt waterstof bij een nieuw waterstoftankstation in Namibië. Cleanergy Solutions Namibia, een joint venture tussen CMB.TECH en de Ohlthaver & List Groep, presenteerden gisteren met trots de voortgang van de Cleanergy Green Hydrogen project op haar locatie in Walvis Bay, Namibië. Daarbij waren de president van Namibië en de Koning van België aanwezig.

Het waterstoftankstation, dat naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 operationeel zal zijn, is een belangrijke eerste stap om te pionieren op vlak van duurzame energieoplossingen in Namibië. Eén van de hoogtepunten van het bezoek was de ceremoniële eerste vulling van een dual-fuel vrachtwagen bij het waterstoftankstation, in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning der Belgen en Z.E. Dr. Nangolo Mbumba, President van de Republiek Namibië (foto).

Topman Sven Thieme van de Ohlthaver & List Group reageert enthousiast. “Vandaag is een historische dag, niet alleen voor ons als joint venture, maar ook voor de pioniersgeest van Namibië. Met deze Cleanergy Green Hydrogen site kanaliseren we meer dan een eeuw aan innovatie om een revolutie in hernieuwbare energie te ontketenen. Door de oneindige energie van de zon te benutten, leggen we de basis voor een groenere toekomst en maken we van onze gedurfde visie een inspirerende realiteit.”

De site waar de feestelijkheden plaatsvinden omvat een waterstoftankstation en een productiefaciliteit. Het H2-productieproces gebruikt alleen zonne-energie voor de productie van groene waterstof die zal worden gebruikt voor op waterstof aangedreven vrachtwagens, havenuitrusting, spoorwegtoepassingen en kleine schepen.

CEO van CMB.TECH, Alexander Saverys: "We doen dit omdat we geloven dat vergroening en een verschuiving naar hernieuwbare energie belangrijke trends zijn in de wereldeconomie. We moeten de uitstoot van broeikasgassen verminderen, maar industrieën die moeilijk te vergroenen zijn, zoals maritieme industrieën, havens en mijnbouw, kunnen niet overschakelen op elektriciteit of batterijen. In plaats van elektronen hebben ze moleculen nodig. We zijn van plan om deze moleculen in Walvis Bay te produceren om mobiliteit van schone energie te voorzien.”

Cleanergy gaat ook samen met CMB.TECH, Port of Antwerp-Bruges en Namport, het eerste waterstofschip in Afrika lanceren. Een ander belangrijk onderdeel van de Cleanergy Green Hydrogen site is kennisuitwisseling, wat wordt weerspiegeld door de oprichting van een Hydrogen Academy. Het team van Cleanergy Solutions Namibia, leveranciers, klanten en Namibische & Europese universiteiten & instituten zullen samen Namibiërs bijscholen op het gebied van waterstof en de diverse economische mogelijkheden ervan. Het doel is om van de Hydrogen Academy een toonaangevend expertisecentrum op vlak van waterstof in Namibië te maken.

Lees ook: yamaha-test-eerst-speedboot-met-buitenboordmotor-op-waterstof

Japan: Yamaha test eerst speedboot met buitenboordmotor op waterstof

Japan: Yamaha test eerst speedboot met buitenboordmotor op waterstof

Las Vegas h2 boot waterstofDe ontwikkeling van de eerste V8-buitenboordmotor op waterstof krijgt een vervolg. De Japanse fabrikant Yamaha gaat deze zomer -ergens op het noordelijk halfrond- het eerste exemplaar in praktijk testen. Yamaha kiest voor een waterstofverbrandingsmotor en niet voor een elektrisch voortstuwingssysteem met een brandstofcel. De buitenboordmotor werd begin dit jaar voor het eerst gepresenteerd op de Boat Show in Las Vegas (foto’s).

Yamaha heeft een waterstofversie van zijn vlaggenschip, de XTO-buitenboordmotor, een offshore V8 met een vermogen van 425 en 450 pk ontwikkelt. Dit is de krachtigste in Yamaha's buitenboordmotorenassortiment. Of de motor op waterstof evenveel vermogen ontwikkelt als de benzinemotor wordt niet gemeld.

Een tweede grote uitdaging is uitzoeken hoe de H2 moet worden opgeslagen en gebruikt om de motor van brandstof te voorzien. Hiervoor is het bedrijf Roush ingeschakeld. Roush heeft tientallen jaren ervaring met waterstofenergiesystemen in verschillende sectoren. “Als je kijkt naar de geschiedenis van Roush met waterstof, varieert deze van snelheidsrecordvoertuigen over land tot ruimtevaartuigen”, legt Matt Van Benschoten, vice-president van geavanceerde engineering bij Roush, uit. “Veel van die kennis die we in de loop der jaren hebben opgedaan, implementeren we rechtstreeks in het waterstofopslagsysteem voor deze buitenboordmotor.”

Roush werkt nauw samen met botenbouwer Regulator Marine bij de integratie van het brandstofsysteem in het prototype van de boot. Regulator is begonnen met een romp van 8,2 meter (26,8 voet) van een 26XO sportvissersboot. Omdat de waterstofboot is ontworpen als een werkend prototype, en niet slechts als een showmodel, was de ontwikkeling gecompliceerd. Regulator moest onder andere schotten rond de grote tanks voor gecomprimeerde waterstof plaatsen. De tanks zijn laag en centraal geplaatst en nemen veel ruimte in beslag.

Yamaha, Roush en Regulator zijn van plan om deze zomer  te beginnen met het testen van de prototypeboot. “Alle drie willen we de haalbaarheid van een waterstofverbrandingssysteem in de maritieme omgeving testen met het oog op de toekomst van de scheepvaart. Als we niet op zoek gaan naar een nieuwe bron, zullen we ook geen nieuwe bron vinden", vat Joan Maxwell, president van Regulator, het project samen.

Lees ook: werkzaamheden-voor-eerste-duitse-waterstofnetwerk-in-volle-gang

Duitsland: werkzaamheden voor eerste Duitse waterstofnetwerk in volle gang

Duitsland: werkzaamheden voor eerste Duitse waterstofnetwerk in volle gang

Heilbronn pijplijnOp een akker bij de Zuid-Duitse stad Heilbronn liggen duizenden pijpen klaar voor het toekomstige waterstofnetwerk tussen Mannheim, via  Heilbronn en Stuttgart naar Bissingen. Over een afstand van 250 kilometer gaat de pijplijn in eerste instantie aardgas transporteren om bestaande kolencentrales over te kunnen zetten naar een brandstof die 60% minder CO2 uitstoot. Maar het doel is duidelijk, met grote letters staat op iedere pijp: ‘ready for H2’.

De Zuid-Duitse pijpleiding met de naam SEL maakt deel uit van de plannen voor het waterstofkernnetwerk van minister van Economische Zaken Robert Habeck van de politieke partij De Groenen. In eerste instantie zal de pijpleiding aardgas vervoeren, vanaf 2030 moet dat groene waterstof worden. Naar kritiek van de Duitse milieu-organisatie BUNT wordt niet geluisterd. “Het project is noodzakelijk voor de energievoorziening van kolencentrales die worden omgebouwd naar aardgas en waterstof, zoals in Heilbronn. Dit zal het ook mogelijk maken om de kolengestookte energieopwekking uit te faseren”, verzekert Walker. “De SEL is een belangrijke verbinding zodat energiecentrales groene waterstof kunnen gaan gebruiken. En groene waterstof die wordt geproduceerd met hernieuwbare energie is een klimaatneutrale energievoorziening”.

“Door simpelweg over te schakelen van steenkool naar gas, wordt de CO2-uitstoot door elektriciteitsopwekking met 60 procent verminderd”, benadrukt Katrin Flinspach van netbeheerder en opdrachtgever terranets bw. Op deze manier levert SEL een belangrijke bijdrage aan de klimaatneutraliteit van Duitsland.”

De netbeheerders moeten flink investeren in de energietransitie, waaronder de waterstof-infrastructuur, voordat alle vragen over de beschikbaarheid van waterstof opgehelderd zijn. Zoals Katrin Flinspach van terranets bw uitlegt, zijn het niet alleen elektriciteitscentrales die moeten worden omgezet in waterstof. “Waterstof stelt bijzondere eisen aan de gasleidingen.

Zo zijn de SEL-leidingbuizen gemaakt van een speciaal staal dat geschikt is voor waterstof. Als er voldoende waterstof beschikbaar is, moet ook het huidige aardgasnetwerk worden omgebouwd. We moeten ergens beginnen, want als de infrastructuur niet beschikbaar is, investeert niemand in de waterstofproductie”.

Milieuactivisten vrezen dat aardgas langer door de pijpleiding zal blijven stromen dan gepland door de overheid en netwerkbeheerder. “Vooral groene waterstof is duur en schaars. De benodigde hoeveelheden groene stroom voor een voldoende waterstofvoorziening zijn er nog niet”, zegt Daniel Knoll van de Duitse milieu-organisatie BUND. “In plaats van afhankelijk te worden van onzekere leverancierslanden, is het beter om te vertrouwen op echte klimaatbescherming met windenergie en fotovoltaïsche zonne-energie.”

Het geplande landelijke waterstofkernnetwerk in Duitsland gaat naar verwachting vele miljarden euro's kosten. De netbeheerders vragen  de landelijke overheid op om een ​​deel van de risico's op zich te nemen en de investeringen veilig te stellen. Uiteindelijk moet het groene waterstofnetwerk door de eindconsument betaald worden via netwerkvergoedingen.

Lees ook: china-great-wall-motor-exporteert-eerste-vier-waterstoftrucks-naar-brazilie

China: Great Wall Motor exporteert eerste vier waterstoftrucks naar Brazilië

China: Great Wall Motor exporteert eerste vier waterstoftrucks naar Brazilië

Brazilie china gwm truck waterstofDe Chinese autofabrikant Great Wall Motor, kortweg GWM, lanceert nog dit jaar een vrachtauto op waterstof op de Braziliaanse markt. Het merk is daar nu vooral bekend van hybride SUV’s. Tijdens de Beijing Motor Show werden de eerste trucks op H2 gepresenteerd aan de internationale journalisten.

De vrachtwagen heeft een motor van 110 kW (wat overeenkomt met 136 pk) en heeft acht tanks voor de opslag van in totaal 40 kilo waterstof. GWM belooft een actieradius van 250 tot 500 kilometer, afhankelijk van de manier waarop er met het voertuig wordt gereden en de wegomstandigheden.

Nog dit jaar worden de eerste trucks geëxporteerd naar Brazilië. Vier dealers zijn inmiddels ik kaart gebracht die de voertuigen gaan leveren aan verschillende transporteurs. Het is de bedoeling dat de vrachtwagens de normale routes van dieselvoertuigen gaan rijden. De eerste truck wordt getest in São Paulo, daarna volgen de steden Campinas en de havenplaats Santos. Al deze plaatsen liggen rond São Paulo en hebben waterstoftankstations.

Great Wall Motor is een van de grootste producenten van SUV’s in China. De voertuigen worden verkocht onder vijf merknamen, dat zijn Haval, WEY, Great Wall Pick-up, ORA en TANK. Met BMW heeft het bedrijf een joint venture Spotlight Automotive Limited. 80% van de verkopen wordt gerealiseerd in China, de overige 20% van de omzet komt uit het buitenland.

Lees ook: autofabrikant-stellantis-begint-met-seriematige-productie-van-h2-voertuigen

Wereld: autofabrikant Stellantis begint met seriematige productie van H2-voertuigen

Wereld: autofabrikant Stellantis begint met seriematige productie van H2-voertuigen

Stellantis bedrijfswagens waterstofHet Europees-Amerikaanse autobedrijf Stellantis is van plan zijn productiecapaciteit voor bedrijfsvoertuigen met waterstofbrandstofcellen aanzienlijk uit te breiden. Jean-Michel Billig, hoofd van het waterstofprogramma van de groep, zei dit afgelopen weekend in de Duitse krant Welt am Sonntag. Billig lijkt daarbij een rasoptimist, de verkoopcijfers tot nu toe zijn echter nog steeds laag.

“Dit jaar starten we met de productie van grotere voertuigen in Polen, en de ontwikkeling in Noord-Amerika zou snel moeten volgen – vooral met de grote RAM 5500 in een brandstofcelversie”, zegt Billig. De nieuwe variant van de pick-up RAM 5500 zal in Mexico worden geproduceerd .

In totaal wil de internationale autofabrikant de productiecapaciteit voor brandstofcelvoertuigen tegen 2030 uitbreiden tot 100.000 eenheden per jaar. “In het komende decennium verwachten we een aanzienlijk marktaandeel voor deze technologie; voor bedrijfsvoertuigen kan dit oplopen tot 40 procent”, aldus Billig.

Stellantis biedt sinds eind 2022 middelgrote bedrijfswagens met brandstofcellen aan. Volgens Billig zijn er tot nu toe 350 van verkocht. De serieproductie gaat nu van start. “Waterstof zal in de toekomst een essentieel onderdeel zijn van CO2-vrije mobiliteit”, aldus Billig. “We willen vanaf 2030 een volledig koolstofvrij productassortiment in Europa aanbieden. Daarvoor hebben we deze technologie ook nodig.”

De groep ziet batterijen en brandstofcellen als technologieën die elkaar aanvullen. Er zal behoefte zijn aan beide technieken, ze dekken verschillende gebruiksscenario's.

Stellantis is dit jaar begonnen met de serieproductie van middelgrote en grote bestelwagens in zijn fabrieken in Hordain (Frankrijk) en Gliwice (Polen). De brandstofcelvarianten van bedrijfswagens zijn gericht op intensief klantgebruik, zo wordt gezegd. Ze zijn gebaseerd op de technologie die wordt gebruikt in de batterij-elektrische versies van de voertuigen. Stellantis noemt korte tanktijden en geen verlies aan laadvermogen als voordelen.

Voor middelgrote bestelwagens zorgt een brandstofcelsysteem van de tweede generatie voor een actieradius tot 400 kilometer en een tanktijd van minder dan vier minuten. Voor grote bestelwagens maakt de toevoeging van brandstofceltechnologie een actieradius tot 500 kilometer en een tanktijd van vijf minuten mogelijk.

Stellantis zal in zijn fabrieken acht brandstofcel-waterstofversies van middelgrote en grote bestelwagens produceren: Citroën ë-Jumpy en ë-Jumper, Fiat Professional E-Scudo en E-Ducato, Opel/Vauxhall Vivaro en Movano, volgens een verklaring eerder dit jaar , Peugeot E-Expert en E-Boxer.Volgens het bedrijf speelt waterstofbrandstofceltechnologie een belangrijke rol in de roadmap voor emissievrij rijden.

Sinds 2023 is Stellantis een gelijke derde aandeelhouder van Symbio, een toonaangevend waterstoftechnologiebedrijf met kantoren in Europa en de Verenigde Staten.

Lees ook: frankrijk-lhyfe-lanceert-online-platform-voor-aan-en-verkoop-groene-waterstof

Frankrijk: Lhyfe lanceert online platform voor aan- en verkoop groene waterstof

Frankrijk: Lhyfe lanceert online platform voor aan- en verkoop groene waterstof

MarktkoopmanDe Europese producent van groene waterstof Lhyfe zet een digitaal platform op om in een paar klikken groene waterstof te kopen of verkopen. Het bedrijf heeft hiermee een primeur waarmee het de transacties in de sector wil vereenvoudigen.

Het idee achter de digitale marktplaats is om producenten en afnemers van groene waterstof met elkaar te verbinden. Lhyfe benadrukt verschillende voordelen die verband houden met de nieuwe service. In de eerste plaats kunnen afnemers profiteren van een regionaal netwerk tussen producenten en inkopers. Voorlopig beperkt het aanbod zich tot Frankrijk en Duitsland, maar Lhyfe geeft aan dat er hard aan wordt gewerkt om het aanbod van leveranciers uit te breiden naar heel Europa.

Het aanbod op de site is nog beperkt tot een paar honderd ton per maand, maar dat gaat de komende maanden en jaren groeien. Het platform maakt het bovendien mogelijk om de logistieke kosten tijdens het transport te minimaliseren en beter in te spelen op de vraag. Overschotten kunnen zo beter de potentiële kopers bereiken. Lhyfe wil bij voorkeur alleen groene waterstof op het platform aan te bieden. Wat de transactieprijzen betreft, deze worden niet door de marktplaats bepaald en zijn het onderwerp van een contract dat buiten het platform tussen kopers en verkopers wordt ondertekend. Voorlopig is het platform gratis. Om toegang te krijgen, hoeven gebruikers alleen maar de aanmaak van een online account aan te vragen.

De oprichter en CEO van Lhyfe, Matthieu Guesné is blij met deze nieuwe vooruitgang in de sector: “ We zijn erg trots om de eerste groene waterstofmarktplaats te lanceren. In de sector zijn we er allemaal van overtuigd dat we door de krachten te bundelen de transitie naar groene waterstof kunnen versnellen.”

Afbeelding via ai gegenereerd

Lees ook: nederland-kwart-miljard-euro-subsidie-voor-productie-van-groene-waterstof

Nederland: kwart miljard euro subsidie voor productie van groene waterstof

Nederland: kwart miljard euro subsidie voor productie van groene waterstof

Delfzijl VoltH2De Nederlandse regering heeft 7 projecten aangewezen die subsidie gaan krijgen voor de productie van groene waterstof. Afgelopen najaar konden deze bedrijven inschrijven op de subsidieregeling OWE, dat staat voor Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse. De 7 geselecteerde projecten zorgen samen voor een electrocapaciteit van 101 megawatt.

De 7 projecten die subsidie krijgen zijn H2 Hollandia (Nieuw-Buinen), Hysolar (Nieuwegein), Groengas asset (Amsterdam), Groengas asset (Groningen), RWE Eemshydrogen (Eemshaven), Van Kessel Olie (Oude Tonge) en VoltH2 (Delfzijl).

Het streven van 100 megawatt is daarmee behaald. De subsidie is voor bedrijven die een elektrolyse-installatie (productie van waterstof met elektriciteit) van 0,5 tot maximaal 50 megawatt bouwen én gebruiken om volledig hernieuwbare waterstof te maken. De overheid heeft bewust gekozen voor meerdere kleinere projecten, zodat ervaring wordt opgedaan met onder meer de technologie en de vergunningsprocedures. Deze kennis zorgt voor versnelling in de ontwikkeling van volgende projecten. In totaal is meer dan € 600 miljoen subsidie aangevraagd.

Van de totaal 101 megawatt toegekende elektrolyse capaciteit is 91 megawatt van de projecten uit de provincie Groningen. De waterstof wordt bijvoorbeeld geleverd aan de chemische industrie of tankstations. Eén project zal de duurzame elektriciteit voor elektrolyse krijgen via een directe lijn met een zonne-installatie. Dit draagt bij aan het verminderen van druk op het stroomnet.

Met de regeling wordt het kostenverschil tussen hernieuwbare en fossiele waterstof gedicht (de onrendabele top). Voor de toekenning van de subsidie heeft RVO de bedrijven gerangschikt op basis van aangevraagde subsidie per megawatt elektrolyse capaciteit. Daardoor is er concurrentie tussen de projecten en krijgen de meest kostenefficiënte projecten subsidie.

Het gemiddelde van de 7 winnende projecten is € 2,5 miljoen subsidie per megawatt elektrolyse capaciteit. De bedrijven hebben tot 2028 om hun elektrolyseproject af te ronden.

Foto: VoltH2 wil een electrolyser plaatsen in Delfzijl in het noorden van Nederland

Lees ook: waterstof-zorgt-voor-100-emissievrije-grondboring-op-bouwplaats

Nederland: waterstof zorgt voor 100% emissievrije grondboring op bouwplaats

Nederland: waterstof zorgt voor 100% emissievrije grondboring op bouwplaats

Bergen op Zoom Hak TennetBoren bij een Natura 2000-gebied vraagt om specifieke oplossingen. Om toepassingen waar geen stikstof bij vrijkomt. Voor netwerkbedrijf TenneT reden om in te zetten op groene waterstof, met inmiddels duurzaam resultaat. Want na die boring eerder dit jaar, weten ze nu bij de netbeheerder wat mogelijk is. ‘We zijn van een pilot naar een bewezen technologie gegaan.’

Wanneer het omslagpunt komt weet ook Ruud Meuwissen niet exact. Maar de inzet van groene waterstof op grotere schaal? Dát moment komt eraan, volgens de projectmanager bij netbeheerder TenneT wellicht sneller dan we denken. ‘De markt wil wel, daar ligt het niet aan. Het is vooral aan ons als opdrachtgevers. Een klein zetje, en er komt veel in beweging.’

Meuwissen weet waarover hij praat. Zéker na de grondboring door TenneT, dicht bij Bergen op Zoom en pal naast een Natura 2000-gebied. Daar stikstof uitstoten was een no-go. Emissieloos moest het zijn, via een zo groen mogelijk project. En hoe prettig is het dan, zegt Meuwissen, als je dat kunt uitvoeren met partijen die de belangen begrijpen. Die zich proactief opstellen, en simpelweg snappen dat er een gezámenlijke opdracht ligt. Vandaar ook dat hij ze liever partners dan leveranciers noemt. ‘Ik heb geen moment gevoeld dat wij bij TenneT de kar moesten trekken. Sterker, die kar werd aan alle kanten volop geduwd.

De boring vond begin dit jaar plaats, duurde zo’n twee weken en lag in handen van A.Hak. De aannemer zette zelf een elektrische grondboormachine in. En deed voor de stroomvoorziening een beroep op Genpower, dat onder meer drie waterstofaggregaten en een batterijpack leverde. Die werden parallel gekoppeld, zodat ze samen een piekvermogen van 450 tot 500 kVA boden. Een unieke set-up, zegt Marcel Kwakkel van Genpower. ‘We werken al lang samen met A.Hak en kenden de specificaties. Maar deze opstelling was nieuw, vooral op zo’n grote schaal.’

Genpower testte de opstelling op de eigen locatie, in het Zuid-Hollandse Groot-Ammers. Dat pakte goed uit, technisch gezien zou het wel werken. Maar goed, daarna moest de opstelling richting Bergen op Zoom. En dat in combinatie met een hoeveelheid van 600 kilo waterstof. Geen sinecure, vertelt Kwakkel. ‘Het ging hier om een grote hoeveelheid aan waterstof, verdeeld over meerdere containers. Hoe dat alles op locatie te krijgen?’

Kwakkel stelde diezelfde vraag aan Paul Bombeld, innovatiemanager bij het Gelderse Kuster Energy. Dat bedrijf levert onder meer groene waterstof, maar niet eerder met een omvang als voor de boring bij Bergen op Zoom. Uitdagend was het zeker, stelt Bombeld. ‘Denk alleen al aan de beschikbaarheid. Het leek er lang op dat we toe moesten naar grijze waterstof. Totdat er alsnog voldoende groene waterstof vrijkwam, geleverd vanuit Groningen.’ Dat TenneT daarvoor koos maakt Bombeld enthousiast. ‘Met grijze waterstof was alleen de bouwplaats emissieloos geweest. Nu kijken we terug op een project met een emissieloze keten.’

Het transport naar Bergen op Zoom ging via containers op drie trucks, die zelf reden op biodiesel HVO100. Een duurzame oplossing, benadrukt Bombeld, van CO2-uitstoot was geen sprake. Maar toch, hoelang zou het volgens de innovatiemanager nog duren voordat we voor vervoer grootschalig overstappen op waterstof? ‘De technologie werkt, maar is relatief nieuw. Dat zorgt voor vragen, zo merk ik nog altijd.’

Neem volgens Bombeld alleen al het aspect veiligheid. Hoe zwaarwegend dat is, bleek wel uit de aanvraag voor de benodigde vergunningen, waar veel bij komt kijken. Daarom schakelden de partijen hiervoor waterstofbedrijf Twinning Energy in, wat leidde tot toestemming door de provincie Noord-Brabant. ‘Twinning Energy heeft dat uitstekend gedaan’, vindt Bombeld. ‘Van de andere kant: het is ook aan de overheid om buiten de gebaande paden te denken. Om mee te denken, en ruimte te creëren voor innovatie.’

Gesproken over die innovatie: de ontwikkelingen gaan snel, merkt Marcel Kwakkel van Genpower. ‘Helemaal nu emissieloos steeds vaker een voorwaarde is. Was stroom lang een operationele asset, inmiddels wordt het meer en meer een strategisch onderdeel.’ Wil een project met waterstof succesvol uitpakken, dan vraagt dat volgens Kwakkel in elk geval om gedegen samenwerking tussen alle betrokken partijen. ‘Dat gold ook voor dit project, waarvoor onder meer is geïnvesteerd in materieel. Bovendien is er een opdrachtgever nodig die z’n nek durft uit te steken. En dat heeft TenneT hier absoluut gedaan.’

Zeker, TenneT ondertekende eind 2023 het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen. Waarmee de netbeheerder zich committeerde aan het doel om bij te dragen aan de verduurzaming van bouwmaterieel. De boring bij Bergen op Zoom sluit daar naadloos op aan. Maar toch, uiteindelijk is er meer dan alleen het convenant, stelt Ruud Meuwissen. ‘Noem het maar een mindset. Een kwestie van wennen ook, om verduurzaming nóg meer in de genen te laten komen. Bij ons als bedrijf, en zeker ook erbuiten.’

Hoewel de boring succesvol verliep, was dat vooraf niet zeker. ‘We hebben veel opties besproken om dit project zo duurzaam mogelijk uit te voeren’, zegt Meuwissen. ‘Zo kwamen we uit op waterstof, ook al hadden we daar nog nooit mee gewerkt. Dat was dus pionieren, al denk ik dat we de drempel behoorlijk hebben verlaagd. We zijn met de boring van een pilot naar een bewezen technologie gegaan. Een oplossing zoals in Bergen op Zoom is compact en draagt volop bij aan verdere elektrificatie. En we weten nu: het is gewoon maakbaar.’

Paul Bombeld sluit zich aan bij die woorden. Goed, een oplossing met groene waterstof is vooralsnog duurder dan werken met dieselaggregaten. Maar, zo merkt Bombeld op, dat lijkt een kwestie van tijd. Neemt de vraag toe, dan moet schaalvergroting ervoor zorgen dat groene waterstof financieel aantrekkelijker wordt. ‘Daarom hebben we meer showcases nodig. Projecten waarmee we laten zien wat allemaal al kan. En de enige manier om daarvoor te zorgen, is door gewoon aan de slag te gaan. Precies zoals we hier hebben gedaan.’ Meer achtergrondinformatie over dit unieke project leest u via deze link  
Tekst: Jan Broeks MissieH2 / Waterstof Magazine  

Lees ook: zuid-korea-subsidie-voor-zes-waterstoftankstations-voor-vloeibare-h2

Zuid-Korea: subsidie voor zes waterstoftankstations voor vloeibare H2

Zuid-Korea: subsidie voor zes waterstoftankstations voor vloeibare H2

Korea vloeibaar H2 stationZuid-Korea investeert in tankstations voor vloeibare waterstof. De Koreaanse regering heeft tientallen miljoenen euro’s subsidie beschikbaar gesteld om nieuwe LH2-stations in het hele land te bouwen. Eind volgend jaar gaat een van de eerste station open in Jinju City (foto), nabij de garage van de stadsbussen. Investering: ruim tien miljoen euro.

Het waterstoftankstation dat gebouwd zal worden door Hyosung Hydrogen Co., Ltd, een joint venture tussen Hyosung Heavy Industries en Linde uit Duitsland. Het station heeft een laadcapaciteit van 200 kg per uur en kan 50 waterstofauto's per uur en 16 waterstofbussen per uur opladen. In de toekomst zal het station naar verwachting een belangrijke rol spelen bij het uitbreiden van het aanbod van milieuvriendelijke bedrijfsvoertuigen, zoals waterstofbussen en waterstofvrachtwagens in de stad Jinju.

Ook voor vijf andere steden is er geld beschikbaar voor tankstations voor vloeibare waterstof. Hyosung Hydrogen realiseert ook een LH2-station in Pocheon Geumju. SK Plug Hybus, een joint venture tussen SK E&S en US Plug Power, bouwt er vier in Hwaseong Hello, Daejeon Samjeong, Jeonju Palbok en Asan Shinin.

In Zuid-Korea zijn inmiddels verschillende fabrieken voor vloeibare groene waterstof operationeel. Waterstof wordt vloeibaar bij 252 graden Celsius onder nul. Vloeibaar heeft als voordeel dat er meer energie in de tank meegenomen kan worden. Het nadeel is dat de temperatuur in de tank niet mag stijgen, anders dreigt door uitzetting van waterstofgas explosiegevaar.

Lees ook: grote-energiebedrijven-stellen-investeringen-in-waterstof-voorlopig-uit

Wereld: grote energiebedrijven stellen investeringen in waterstof voorlopig uit

Wereld: grote energiebedrijven stellen investeringen in waterstof voorlopig uit

Moerdijk pijpen waterstofGrote internationale energiebedrijven die de afgelopen jaren grote waterstofprojecten aankondigden maken een terugtrekkende beweging. Investeringen in waterstoffabrieken van honderden megawatt’s, die de afgelopen jaren met veel bravoure werden aangekondigd, worden met enkele jaren uitgesteld. Oorzaak: het produceren van groene waterstof wordt door externe factoren aanzienlijk duurder dan gedacht. Op die manier kan het emissievrije gas nooit concurreren met de aanzienlijk goedkopere fossiele brandstoffen. Maar er is ook goed nieuws: de aanleg van het internationale waterstofnetwerk is al in volle gang en gaat gewoon door (foto).

Groningen, Wind meets Gas, oktober 2022. Vanaf een enorm scherm maken duizenden bezoekers kennis met grote waterstofplannen. Twee dagen lang ontmoeten internationale bedrijven die investeren in windenergie op zee de gasleveranciers en energieleveranciers op land. Er is slechts ruimte voor groot, groter en groots. Windmolenparken zijn volop in ontwikkeling, de groeiende vraag naar waterstof wordt de komende jaren enorm en tussen het aanbod en de vraag staan grote electrolysers. Er moet een compleet nieuwe emissievrije energieketen worden opgebouwd. De energie spat vanaf het podium de enorme kerk in. Het internationale publiek is enthousiast. ‘Vanaf vandaag gaan we de wereld een stuk groener maken’.

Maar in de coulissen van het tweedaags event voert Waterstof Magazine een bijzonder gesprek met een van de topmensen in de gaswereld. Voor het zesde jaar wordt het internationale event in Groningen gehouden en voor het zesde jaar knallen grootse plannen de kerk in. Maar wie gaat er nu eens beginnen? Wie bouwt nu een windpark, levert stroom aan een enorme electrolyser en transporteert waterstof richting de afnemers? Na zes jaar zijn er nog geen defdinitieve investeringsbeslissingen genomen. De stemming in de coulissen is somber. Anderhalf jaar later, in 2024, wordt duidelijk dat die beslissingen er voorlopig ook niet gaan komen. De excel-berekeningen laten veel onzekerheden zien, er is geen topman te vinden die de moed heeft om gewoon te beginnen. Niemand wil dat waterstof het eindpunt van z’n carrière is.

Ook Rene Peters, waterstofspecialist bij het Nederlandse kennisinstituut TNO, ziet ook dat het bij plannen blijft. “Het gaat ronduit slecht met de uitvoering van waterstofplannen. Door wereldwijde ontwikkelingen wordt het steeds duurder. De electrolysers die het groene waterstofgas produceren blijken duurder dan gedacht, de prijs van windenergie is verdubbeld en dan stijgt de rente voor investeerders ook nog eens van 0 naar 4%. Kortom, geen bedrijf durft nu deze grote investeringsbeslissingen te nemen”, laat hij weten in de Nederlandse krant Trouw.

Het afgelopen jaar was dat al zichtbaar. Waterstofproductiebedrijf Hycc stelt de investeringsbeslissing voor een grote waterstoffabriek in het noorden van Nederland voorlopig uit, Uniper gaat voorlopig niet bouwen op de Maasvlakte in Rotterdam en het internationale plan van Engie en Shell om grootschalig waterstof te produceren in Portugal en te verschepen naar Nederland ligt stil. Geen enkele afnemer koopt dure groene waterstof als fossiele brandstoffen een stuk goedkoper zijn.

Voormalig waterstofgezant van Nederlands, Noé van Hulst, vindt dat de overheid een rol heeft om de knelpunten op te lossen. “Want zonder groene waterstof in de komende decennia kan een deel van de industrie niet verduurzamen.” Van Hulst is blij dat er in elk geval één groot project wel doorgaat. Voor de productie van veel groene waterstof vanaf 2025, bouwt Shell op de Rotterdamse Maasvlakte een grote fabriek van 200 megawatt, goed voor 5 procent van de groene waterstof die Nederland in 2030 wil gebruiken. Dat het met groene waterstof verder niet wil vlotten, is geen uniek Nederlands probleem, legt Van Hulst in Trouw uit. “Je ziet dat internationaal gebeuren. Er liggen wereldwijd zo’n 1500 plannen voor de bouw van waterstoffabrieken klaar. Overal zie je dat die met tegenwind te kampen hebben. Wereldwijd gaat slechts 4 procent van alle projecten tot uitvoering over.”

Maar ondanks de stagnaties is waterstofexpert Peters niet pessimistisch. “Als de stroomprijzen en rentestanden dalen kan de sfeer weer snel omslaan naar optimisme. En met de vele miljarden subsidie die waterstofprojecten wereldwijd kunnen binnenhalen, kan het financiële plaatje er zomaar anders gaan uitzien.” Peters is ook enthousiast over het internationale netwerk van transportpijpen voor waterstofgas door heel Europa, dat ondanks alles volop in ontwikkeling is. “Er gaan ook heel belangrijke projecten gewoon door.”

Lees ook: h2-tankstationketen-firstelement-fuel-op-lijst-belangrijkste-greentech-bedrijven

USA: H2-tankstationketen FirstElement Fuel op lijst belangrijkste GreenTech-bedrijven

USA: H2-tankstationketen FirstElement Fuel op lijst belangrijkste GreenTech-bedrijven

Oakland First Element waterstofEen feestje bij FirstElement Fuel in Californië. Het gezaghebbende weekblad Time heeft FirstElement Fuel op de 36e plaats gezet van een lijst met 250 bedrijven die de impact op het milieu verminderen. FirstElement behoort daarmee bij Amerika's beste GreenTech-bedrijven op basis van criteria als positieve impact op het milieu, omzet en innovatiekracht.

FirstElement Fuel is bij het grote publiek bekend van de tientallen waterstoftankstations in Californië. Het bedrijf noemt zichzelf ‘wereldleider op het gebied van waterstoftankoplossingen’. Het doel van FEF blijft hetzelfde als bij de oprichting in Californië in 2013: het bevorderen van de wijdverspreide acceptatie van brandstofcelvoertuigen, het verminderen van de uitstoot van schadelijke emissies voertuigen en het veranderen van de auto-industrie en de wereld.

FirstElement Fuel heeft zijn leidende positie op het gebied van waterstoftanken deels bereikt omdat het hoofdkantoor en de uitvalsbasis in Californië zijn gevestigd. De 89 waterstofdispensers van het bedrijf van het merk True Zero, zijn strategisch gelegen in heel Californië, van San Diego aan de Mexicaanse grens in het zuiden via de metropool Los Angeles in het midden en de San Francisco Bay Area in het noorden. Een van de manieren waarop de tankstationketen haar missie en de klimaatdoelstellingen van Californië helpt verwezenlijken, is door bij elk van haar waterstoftankstations uitsluitend H2 te leveren dat gecertificeerd is als groene CO2-neutraal geproduceerde waterstof.

Een van de topprestaties van het bedrijf is de opening van ’s werelds eerste waterstoftankstation met hoge capaciteit, die in staat is om vier voertuigen tegelijkertijd van brandstof te voorzien. De volgende maand zal het bedrijf 's werelds grootste waterstoftankstation voor zware vrachtwagens openen, met de mogelijkheid om zware, middelzware en lichte voertuigen van brandstof te voorzien. FirstElement heeft daarvoor een H2-station ontworpen met een unieke architectuur, dat in staat is om gelijktijdig en snel zware voertuigen te vullen met een druk van 700 bar. Dat betekent dat vrachtauto’s 80 kilogram waterstof kunnen tanken in minder dan 10 minuten. Het tankstation kan maximaal 200 trucks per dag van waterstof voorzien.

Bij de tankstations van FirstElement is sinds de oprichting 6,8 miljoen kilo waterstof getankt. Het eendagsrecord bij één station bedraagt 857 kilo.

FirstElement Fuel heeft 89 waterstofdispensers op 40 locaties in Californië en ontwikkelt een netwerk van stations voor zware vrachtwagens op waterstof, te beginnen met het allereerste tankstation met hoge capaciteit in Oakland, Californië.

Lees ook: usa-grote-oplichtingszaak-rond-zeer-innovatieve-waterstoffabriek-in-arizona

USA: grote oplichtingszaak rond zeer innovatieve waterstoffabriek in Arizona

USA: grote oplichtingszaak rond zeer innovatieve waterstoffabriek in Arizona

Oplichter waterstofEen grote oplichtingszaak rond een waterstoffabriek in de Verenigde Staten. Het bedrijf Rhino Onward International, kortweg ROI, blijkt twee jaar na de oprichting honderden investeerders te hebben opgelicht. Tientallen miljoenen euro’s zouden worden geïnvesteerd in een hoog technologische waterstoffabriek in Arizona, maar in plaats daarvan verdween het in de zakken van de eigenaren Paul Croft en JD Frost (foto). Precies een jaar geleden poseerde partner Paul Croft nog potsierlijk met dure auto’s op Instagram. Nu moeten de twee ondernemers zich verantwoorden voor de rechter, schrijft het Amerikaanse zakenblad Forbes.

ROI werd in 2022 opgericht en beweerde dat het met zijn geavanceerde technologie een belangrijke speler op het gebied van groene waterstof zou worden. De eigenaren overtuigden investeerders dat een ‘eigen proces en technologie’ het bedrijf in een positie brachten ‘om de leidende rol op zich te nemen in de productie van groene waterstof’. Croft en Frost vertelden investeerders dat er een groene waterstoffabriek in aanbouw was in Arizona die binnen vijf jaar ongeveer $530 miljoen waard zou zijn. Na dit fantasieverhaal stroomden ruim 200 investeerders toe. Gezamenlijk legden ze bijna 30 miljoen euro in, waarvan slechts 200.000 euro in het bedrijf werd geïnvesteerd. De rest verdween direct en indirect in de zakken van de twee eigenaren. Om investeerders ervan te overtuigen dat het bedrijf legitiem was, stelden Croft en Frost geavanceerde investeerdersdocumenten samen, vol grafieken en spreadsheets. ROI zou beschikken over gepatenteerde technologieën op het gebied van groene waterstof die binnen enkele jaren veel geld zouden opleveren.

Paul Croft is een 42-jarige ondernemer die in Chicago woont en Frost, een 40-jarige accountant gevestigd in Chattanooga, Tennessee. Het duo investeerde nauwelijks in Rhino Onward International, maar leefde een extravagant leven.

"Geen enkele investeerder kreeg te horen dat de investeringen zouden gaan naar het afbetalen van harde leningen, het betalen voor de ongelooflijke autocollectie van Croft, of het betalen van Frost's 25.000 euro per maand American Express-rekening", aldus de klacht bij de rechtbank van Illinois. Croft lijkt drie Ferrari's te hebben verzameld, één Maserati, één Bentley, waarop het aangepaste kenteken "CROFT" staat, en één Range Rover. “Mijn doel is om 29 voertuigen te hebben en ik zit op zes”, schreef hij onder een foto van zichzelf met een Bentley in november 2022.

Direct na de zomer kwam de waterstofdroom ten einde. Croft en Frost stopten abrupt hun bedrijf op 12 september 2023. Alle medewerkers kregen te horen dat ze met onmiddellijke ingang waren ontslagen. Toen investeerders in ROI informeerden over wat er aan de hand was, kregen ze geen antwoord. Inmiddels staan Croft en Frost voor de rechtbank. Ondertussen staat de website van Rhino Onward International nog gewoon online.

Het hele verhaal over deze oplichters kunt u deze week lezen in het Amerikaanse zakenblad Forbes.  

Lees ook: spoorbedrijf-csx-presenteert-retrofit-locomotief-op-waterstof

Verenigde Staten: spoorbedrijf CSX presenteert retrofit locomotief op waterstof

Verenigde Staten: spoorbedrijf CSX presenteert retrofit locomotief op waterstof

Jacksonville CSX waterstofHet Amerikaanse spoorbedrijf CSX presenteert de eerste locomotief op waterstof. Het bedrijf noemt dit een eerste belangrijke stap richting duurzaam vrachtvervoer op het spoor. De waterstoflocomotief is een voormalige locomotief op diesel en met behulp van een door partnerbedrijf Canadian Pacific Kansas City ontwikkeld waterstof-ombouwpakket omgebouwd. De ombouw is gerealiseerd in de eigen werkplaats van CSX in Huntington, West Virginia.

CSX is een toonaangevende leverancier van goederenvervoer per spoor in het oosten van Amerika. Het werkgebied loopt van Florida in het zuiden tot over de Canadese grens in het noorden. "Het succesvolle debuut van onze eerste waterstoflocomotief is een bewijs van de uitzonderlijke vaardigheid en toewijding van onze medewerkers bij de CSX", aldus CSX President Joe Hinrichs. “We zijn er trots op om met CPKC samen te werken om deze waterstoftechnologie op te schalen en de weg te helpen vrijmaken voor betekenisvolle duurzame oplossingen voor de toekomst.”

Door een bestaande locomotief om te bouwen tot een emissievrije locomotief van de volgende generatie wordt de levensduur verder verlengd. Het conversieteam hergebruikte verschillende componenten. De baanbrekende locomotief op H2 maakt zijn debuut in minder dan 12 maanden nadat de samenwerking tussen CSX en CPKC in de zomer van 2023 werd aangekondigd .

Als volgende stap zal CSX de nieuwe waterstoflocomotief inzetten voor praktijktesten op het spoor en de prestaties en operationele haalbaarheid ervan verder evalueren.

CSX, gevestigd in Jacksonville, Florida, is een vooraanstaand transportbedrijf dat actief is in het oosten van de Verenigde Staten en de Canadese provincies Ontario en Quebec . De spoorlijn exploiteert ongeveer 21.000 routemijlen (34.000 km) spoor. Het spoorbedrijf heeft toegang tot meer dan 70 oceaan-, rivier- en andere haventerminals langs de Atlantische Oceaan en de Golfkust, de rivier de Mississippi, de Grote Meren en de St. Lawrence Seaway.

Een video van de nieuwe Amerikaanse locomotief op waterstof ziet u via deze link.  

Lees ook: ferrari-dient-patent-aanvraag-in-voor-waterstof-verbrandingsmotor

Italië: Ferrari dient patent-aanvraag in voor waterstof-verbrandingsmotor

Italië: Ferrari dient patent-aanvraag in voor waterstof-verbrandingsmotor

Ferrari WaterstofDe Italiaanse autofabrikant Ferrari heeft een patentaanvraag ingediend voor een waterstofaangedreven verbrandingsmotor. Daarmee geeft Ferrari aan dat het bedrijf nog geen afscheid neemt van de ver doorontwikkelde techniek van verbrandingsmotoren, maar wel wil overschakelen naar emissievrije brandstof. De schadelijke uitstoot van H2-verbrandingsmotoren is nagenoeg nul.

In tegenstelling tot brandstofcellen, die elektriciteit opwekken die vervolgens wordt gebruikt om electromotoren aan te drijven, verbranden waterstofverbrandingsmotoren eenvoudigweg waterstof in plaats van benzine, in een proces waarbij geen koolstofdioxide wordt uitgestoten. Het is geen nieuw idee – BMW bouwde begin jaren 2000 een op waterstof aangedreven 7-Serie – maar dit is de eerste keer dat Ferrari er publiekelijk belangstelling voor heeft getoond. De autofabrikant ziet waterstofverbranding als een manier om de uitstoot drastisch te verminderen.

Een waterstofmotor zou geen broeikasgassen en minimale hoeveelheden andere verontreinigende stoffen zoals koolmonoxide en deeltjes genereren, beweert Ferrari in de patentaanvraag, die op 29 februari werd gepubliceerd door het United States Patent and Trademark Office (USPTO), maar door Ferrari al werd ingediend in 2023.

Waterstof heeft niet zo’n grote energiedichtheid als benzine, dus er is een groter opslagvolume aan boord nodig om een ​​gelijkwaardige actieradius te leveren als een benzineauto. Ferrari geeft in de patentaanvraag toe dat een auto met een waterstofverbrandingsmotor "langer en zwaarder zal zijn (voor dezelfde actieradius) dan een vergelijkbare auto uitgerust met een benzine-aangedreven verbrandingsmotor."

Ferrari is niet de enige autofabrikant die onderzoekt of waterstofverbrandingsmotoren een bijdrage kunnen leveren aan emissievrij rijden. Porsche wil met verbrandingsmotoren verder die rijden op synthetische brandstof en Toyota test met een Corolla op waterstof. Vrachtautofabrikanten onderzoeken ook de toepasbaarheid van waterstofverbrandingsmotoren. Deze techniek is een stuk voordeliger in aanschaf dan voertuigen met brandstofcellen.

Lees ook: schiphol-airport-verduurzaamt-met-ground-power-unit-op-waterstof

Nederland: Schiphol Airport verduurzaamt met Ground Power Unit op waterstof

Nederland: Schiphol Airport verduurzaamt met Ground Power Unit op waterstof

Delft ground power waterstofDeze zomer is er een bijzonder voertuig met waterstof te zien op Schiphol Airport in Nederland. Met een energiesysteem op basis van waterstof zal de H2GPU (Ground Power Unit) vliegtuigen op het platform van emissievrije stroom voorzien. Tot op heden gebeurt dat nog veelvuldig met energiesystemen op diesel.

De H2GPU is ontwikkelt door het Duitse bedrijf Dynell GmbH en bevat een brandstofcelsysteem met een vermogen van 50 kW dat is ontwikkelt door het Nederlandse bedrijf zepp-solutions. Het bedrijf uit Delft ontwikkelde ook het waterstofopslagsysteem waarin 16,8 kilo waterstof kan worden opgeslagen. In combinatie met de ingebouwde batterij van 84 kWh kan de GPU tot 350 kWh aan elektrische energie leveren aan vliegtuigen.

De H2GPU zal worden ingezet op Schiphol door Kes b.v. een bedrijf dat actief is met grondvoertuigen op vliegvelden, zoals vliegtuigtrekkers, transportbanden en bagage-liften.

De luchthaven in Nederland is niet de enige die met de H2GPU aan de slag gaat. Andere demonstratie-locaties zijn Larnaca Airport op Cyprus en Torino Airport in Noord-Italië.
De demonstratie en het testen worden uitgevoerd in samenwerking met Ekinetix, KLM, Fraunhofer IML en SINTEF en maken deel uit van het door de EU gesubsidieerde TULIPS – Green Airports project.

Bijzonder is het wel, maar helemaal uniek is een Ground Power Unit op waterstof niet. Een jaar geleden werd op het regionale vliegveld Groningen Airport Eelde de eerste Ground Power Unit op waterstof onthuld. Dat was een wereldprimeur. Op initiatief van Groningen Airport Eelde is vorig jaar een traditionele dieselaggregaat omgezet naar waterstoftechnologie. Het Groningse bedrijf Holthausen heeft indertijd een groot aandeel gehad in het ombouwen van de diesel-GPU naar waterstof-GPU. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat GPU’s op diesel verantwoordelijk zijn voor 10% van de totale luchtvaartemissies van grondvoertuigen.

Lees ook: eerste-van-vier-grote-h2-tankstations-in-regio-rhein-neckar-geopend

Duitsland: eerste van vier grote H2-tankstations in regio Rhein-Neckar geopend

Duitsland: eerste van vier grote H2-tankstations in regio Rhein-Neckar geopend

Heidelberg H2station waterstofIn de Duitse stad Heidelberg is afgelopen week een groot nieuwe waterstoftankstation geopend. Het tankstation is gebouwd voor gelede-bussen op H2 die vanaf de komende zomer emissievrij door de regio gaan rijden. Het nieuwe openbare waterstoftankstation, dichtbij autosnelweg 5, biedt een capaciteit van ruim 1.000 kg waterstof per dag en heeft drie dispensers voor de afgifte van waterstof aan voertuigen. Eigenaar is H2-Mobility.

De grootste kant van het H2-station wordt de regionale vervoerder Rhein-Neckar-Verkehr GmbH, dat het openbaar vervoer in het gebied verzorgt. Vanaf volgende maand kunnen ook personenauto’s en andere waterstofrijders van het openbare waterstoftankstation aan de Wieblinger Weg 92 gebruik maken. Het waterstoftankstation zal dan ook gebruikt worden door de Heidelbergse afvalinzamelingsindustrie, die sinds maart 2023 een emissievrij voertuig met brandstofcelaandrijving in haar wagenpark heeft. Door de directe nabijheid van de A5 en de stad is het waterstoftankstation gunstig gelegen. 

Bij het busdepot staan ​​inmiddels 27 gelede bussen H2-eCitaro, die Rhein-Neckar-Verkehr GmbH heeft aangeschaft in het kader van het H2Rhein-Neckar-project. Het openbare waterstoftankstation en delen van de infrastructuur worden gefinancierd door het Ministerie van Milieu, Klimaat en Energie via het waterstofdemonstratieproject H2Rhein-Neckar.
Voor Frank Fronzke, Managing Director van H2 Mobility is het een belangrijke mijlpaal: “Een van de belangrijkste tankstationprojecten van het jaar gaat vandaag officieel van start in Heidelberg. Het waterstoftankstation vertegenwoordigt een reeks nieuwe H2-openingen en is het eerste van onze vier nieuwe stations in de regio Rijn-Neckar. Andere openbare waterstoftankstations die H2 Mobility in de regio zal bouwen en exploiteren, gaan tegen de zomer van 2024 open in Mannheim, eind 2024 in Frankenthal en begin 2025 in Ludwigshafen. De omvang en prestaties van de nieuwe stations vertegenwoordigen een nieuwe generatie H2-tankstations. Met behulp van krachtige technologie tanken verschillende voertuigtypes van 350 en 700 bar op dezelfde locatie: bussen, vrachtwagens, lichte bedrijfsvoertuigen en auto's."

De waterstof-bussen van Mercedes-Benz van het type H2 eCitaros gebruiken zowel de accu als de brandstofcel als aandrijving, wat een groter bereik en dus emissievrij busvervoer mogelijk maakt, zelfs op langere en heuvelachtige trajecten, zoals die veel voorkomen in Heidelberg. Voor de ingebruikname worden het brandstofsysteem, de voertuigen en de processen op het nieuwe depot uitgebreid getest en wordt het personeel de komende weken getraind. Het grote waterstoftankstation is samen met de aanschaf van waterstofbussen voor Heidelberg, Ludwigshafen en Mannheim een ​​belangrijke mijlpaal op weg naar klimaatneutraal lokaal openbaar vervoer.

“In Heidelberg hebben we relatief lange buslijnen, in een sterk glooiend landschap”, zegt Christian Volz, commercieel directeur van rnv. “Bovendien gebruiken we om capaciteitsredenen veel gelede bussen in Heidelberg, waar het gebruik van een brandstofcel alleen al vanwege hun gewicht zinvol is. Daarom zal het leeuwendeel van onze nieuwe H2 eCitaros hier worden gebruikt. Om deze reden ben ik blij dat we nu na ruim anderhalf jaar bouwen ons nieuwe depot kunnen openen. Vooral omdat de bouw niet eenvoudig was door de combinatie van twee verschillende infrastructuren en de lastige marktsituatie.”

De bussen voor het openbaar vervoer op waterstof gaan ook rijden in Mannheim en Ludwichshafen.

Lees ook: eerste-retrofitters-van-mercedes-gaan-over-van-diesel-naar-waterstof

Frankrijk: eerste retrofitters van Mercedes gaan over van diesel naar waterstof

Frankrijk: eerste retrofitters van Mercedes gaan over van diesel naar waterstof

Tarn bussen retrofit waterstofIn de Franse regio Occitanië zijn de afgelopen week de eerste bussen van Mercedes omgebouwd naar waterstof. Dat gebeurt in de werkplaats van Safra in Albi, in de regio Tarn. De omgebouwde bussen, zogenaamde retrofitters, zijn van het type Mercedes Intouro en reden in het verleden op fossiele brandstof. Deze week zijn de eerste voertuigen officieel gepresenteerd.

Het H2-ombouwpakket bestaat uit een Dana-elektromotor van 350 kW, een NMC-batterij van 71 kW en een brandstofcel van 100 kW. De waterstof ligt opgeslagen in zes H2-tanks die gezamenlijk 35 kg waterstof kunnen opslaan bij 350 bar. De bussen hebben een actieradius tot 500 km.

In totaal gaat Safra 15 streekbussen die de afgelopen jaren reden op diesel ombouwen naar waterstof. Het project maakt deel uit van het Europese Corridor H2-project, dat tot doel heeft het personen- en goederenvervoer massaal koolstofvrij te maken. “Onze revolutionaire technologie maakt het mogelijk om de levensduur van dieselvoertuigen die al in gebruik zijn te verlengen, door hun circulatie volledig koolstofvrij te maken", meldt een van de initiatiefnemers. Na de ombouw stoten de bussen geen schadelijke emissies meer uit.

De eerste twee omgebouwde en emissievrije bussen zullen eind april door de regio Occitanië in gebruik worden genomen op de lijnen die Albi, Saint-Sulpice en Lavaur met elkaar verbinden. Tegen het einde van het jaar zullen de dertien andere waterstofbussen in Occitanië gaan rijden.

De officiële presentatie van de eerste omgebouwde bussen is een Franse primeur. De bussen zijn geen prototypes, maar eerder retrofits van in serie geproduceerde voertuigen. Na de ombouw krijgen de Mercedes Intouro's opnieuw een goedkeuring om de weg op te mogen.

Lees ook: transporterend-nederland-maakt-graag-kennis-met-de-man-waterstof-truck

Een zeer boeiende lezing over waterstof boekt u direct op Showbird

Een zeer boeiende lezing over waterstof boekt u direct op Showbird

Showbird waterstofDe redactie van Waterstof Magazine verzorgt in heel Nederland en Vlaanderen zeer dynamische lezingen over waterstof. Lezingen over waterstof voor de industrie, het transport van waterstof over wereldzeeën, via pijpleidingen en over de weg en de productie van waterstof in verre landen, op de Noordzee of gewoon in de regio van energie uit zon en wind.
We laten zien hoe waterstof nu al gebruikt wordt voor emissievrije woningverwarming en weten of het een succes is en waar de knelpunten zitten. En dan natuurlijk de mobiliteit. Dat we alleen al in Nederland 11 miljoen voertuigen via het overbelaste stroomnet gaan oppladen is een absolute illusie. Er zijn meer oplossingen noodzakelijk.
Waterstof Magazine neemt u op een zeer toegankelijke wijze mee in de wondere wereld van waterstof.

De lezingen worden gegeven door Paul Bombeld, hoofdredacteur van Waterstof Magazine. Hij heeft veel praktijkervaring bij het realiseren van waterstoftankstations, de handel in en het transport van waterstof naar bedrijven, festivals of bouwterreinen voor een emissievrije stroomvoorziening.
Paul Bombeld boekt u rechtstreeks via Showbird.

Weten wat er nu actueel is?  Klik hier direct door naar het nieuwsoverzicht  
Nederland: aanleg van het waterstofnetwerk van de Gasunie is een megaklus

Nederland: aanleg van het waterstofnetwerk van de Gasunie is een megaklus

Gasunie waterstof netwerk Joost Hooghiem is directeur Waterstofnetwerk Nederland bij Gasunie. Samen met zijn projectmanagement team regelt hij de uitrol van het waterstofnetwerk in Nederland en stoomt hij Gasunie intern klaar voor waterstof. “We kunnen niet zeggen: sorry we lopen uit”.
 
“Als ik vroeger vanuit Groningen naar de Randstad ging en vertelde waar ik werkte, had niemand een idee wat Gasunie deed. Dat is nu anders. We spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Tot 2030 leggen we bijvoorbeeld ons waterstofnetwerk aan: we verbinden vijf industriële clusters met elkaar, met grenspunten in Duitsland en België, en met opslagplaatsen voor waterstof.
 
Maandelijks starten bij Gasunie zo’n honderd nieuwe medewerkers. Al die nieuwelingen willen bijdragen aan de energietransitie. Ze zijn hard nodig. Voor ons project alleen al werken we samen met driehonderd collega’s. Ik verwacht dat er de komende jaren nog zo’n honderd bijkomen. Het zijn engineers, business developers, maar ook omgevingsmanagers, juristen en ICT’ers. Soms werken ze tijdelijk fulltime voor ons, de andere keer maar een paar uur per week.
 
Als management team zoeken we naar een gezonde mix van ervaren en nieuwe mensen. Waarom? Innoveren is belangrijk, maar we willen ook behouden wat goed gaat. Voor ons netwerk leggen we leidingen aan rondom dorpen en steden, en in agrarisch gebied. Die ervaring hebben we al, met aardgas. We staan erom bekend dat we dit zonder al te veel reuring doen. Dat moet vooral zo blijven.
 
Neem een boer. Voordat we op zijn land aan de slag gaan, moeten we een zakelijke overeenkomst tekenen. We sturen dan liever geen jurist, maar een ervaren omgevingsmanager grondzaken. Veel van die collega’s komen zelf van een boerderij en weten wat een boer doormaakt. We starten bijvoorbeeld nooit zomaar met graven. We schrapen eerst de teelaarde af en we leggen die apart. En als we klaar zijn, laten we alles opgeruimd achter en zorgen we voor een passende compensatie. Het is een werkwijze die bij ons hoort, maar die de nieuwe medewerkers niet altijd kennen. Daarom zijn onze ervaren collega’s zo belangrijk, zodat ze nieuwe collega’s onze best practices leren.
 
De aanleg van ons netwerk door het land is een megaklus. Ik denk dat weinig mensen kunnen voorstellen hoe groot het project is. Het is moeilijk om het met een ander project te vergelijken, al geven de aanleg van de Afsluitdijk of de bouw van de Deltawerken enigszins een indicatie. Er staat ook veel tijdsdruk op. We kunnen niet zeggen: ‘sorry, we lopen uit.’ Andere partijen rekenen op de komst van het netwerk: ze bouwen fabrieken om of ze investeren in waterstofproductieprojecten. De komende jaren zijn dus spannend. Gelukkig ervaar ik geen stress. Ik vind het fantastisch om leiding te geven aan het team. Samen bouwen we aan de Gasunie van de toekomst.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met MissieH2
Lees ook: versnelling-in-zoektocht-naar-witte-waterstof-op-verschillende-continenten

Europa: wie en wat bepaalt de prijs van grijze, blauwe, roze en groene waterstof

Europa: wie en wat bepaalt de prijs van grijze, blauwe, roze en groene waterstof

Kostprijs voor waterstofGroene waterstof is duurder dan grijze waterstof, maar hoe lang nog? Naarmate de technologie en de markt zich ontwikkelen, wordt groene waterstof goedkoper en krijgt de industrie een alternatief om de productie te verduurzamen. De snelheid waarmee dat gebeurt is afhankelijk van veel factoren en daarom onzeker.  Gevraagd naar de prijsontwikkeling van groene waterstof, reageren experts terughoudend. Niemand weet het, of kan het voorspellen. Onze partner MissieH2 ging op onderzoek uit.

De kostprijs van grijze waterstof wordt bepaald door de prijs van aardgas, de afschrijving en operationele kosten van de SMR, de opslag en het transport van de waterstof, en de kosten van de rechten om CO2 uit te stoten. Een vuistregel in de industrie was lange tijd dat de productiekosten van 1 kilo grijze waterstof op ongeveer 1 euro liggen. Maar door de hoge aardgasprijs is het bedrag de laatste jaren waarschijnlijk meer dan verdubbeld.

Voor de verduurzaming van de chemie, de industrie en het zwaar transport zal de komende jaren eerst naar blauwe waterstof worden gekeken. Net als grijze waterstof wordt blauwe waterstof van aardgas gemaakt. Alleen wordt de CO2 afgevangen en ondergronds opgeslagen.

De productie van groene waterstof een compleet ander procedé, en daarbij hoort ook een ander kostprijsplaatje. Groene waterstof wordt gemaakt door met groene stroom watermoleculen (H2O) te splitsen in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Voor de grootschalige productie van groene waterstof worden windparken op zee gepland, inclusief stroomkabels die de windstroom transporteren naar de elektrolysers op land of op zee. Een kostbare aangelegenheid.

Wilt u weten hoe de prijs van grijze, blauwe, roze en groene waterstof is opgebouwd en zich de komende jaren gaat ontwikkelen?

Klik dan hier voor het hele verhaal op de website van onze partner MissieH2.
----------------
Lees ook: nederland-nipv-publiceert-twee-rapporten-over-de-veiligheid-rond-waterstof
Nederland: NIPV publiceert twee rapporten over de veiligheid rond waterstof

Nederland: NIPV publiceert twee rapporten over de veiligheid rond waterstof

Vrasene Belgie accident waterstof 36Het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV) heeft twee rapporten gepubliceerd over veiligheid rond waterstof. Hulpverleners in Nederland zullen in de toekomst in de gebouwde omgeving vaker waterstof tegenkomen. Waterstofaggregaten zijn hier een voorbeeld van: ze worden op bouwterreinen en festivals gebruikt om op een duurzame manier stroom te leveren. Maar dit brengt ook risico’s met zich mee. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) is het publiek kennisinstituut voor crisisbeheersing en brandweerzorg.

Het eerste rapport gaat over waterstofaggregaten en beschrijft de wet- en regelgeving, de risico’s en de mogelijke maatregelen. Het tweede rapport gaat over waterstofincidenten en beschrijft de lessen die hulpverleningsdiensten hieruit kunnen leren.

Bij de inzet van waterstofaggregaten is ook sprake van de opslag van waterstof. En deze opslag brengt risico’s met zich mee. Het NIPV heeft beschreven waaraan waterstofaggregaten moeten voldoen en welke risico’s hieraan verbonden zijn. Zo geeft het rapport aan wanneer een informatieplicht, meldingsplicht of vergunningplicht geldt en zijn verkennende berekeningen gedaan aan waterstofexplosies in een 20 ft. container. Veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten kunnen het rapport gebruiken bij hun advisering aan het bevoegd gezag over vergunningaanvragen.

Het tweede rapport gaat over leren van ongelukken. Als een waterstofincident zich voordoet, is een belangrijke vraag hoe het incident heeft kunnen gebeuren. Met die kennis kunnen in de toekomst risico’s beperkt worden en mogelijk andere incidenten voorkomen worden. Maar een aspect dat vaak onderbelicht blijft, is welke lessen hulpdiensten kunnen leren van de inzet bij waterstofincidenten. Een belangrijke les is bijvoorbeeld dat een waterstofincident uit meerdere fasen bestaat en dat de inzet in iedere fase anders is. Het rapport beschrijft de resultaten van het onderzoek dat het NIPV heeft gedaan naar de ervaringen van hulpdiensten bij verschillende waterstofincidenten.

De rapporten kunt u lezen en downloaden via de onderstaande linken:

Foto: op donderdag 25 april 2013 raken op de N49 bij Vrasene (België) twee vrachtwagens bij een ongeval betrokken. Een van de vrachtauto’s vervoerde tubes met waterstof.  

Lees ook: waterstofschip-h2barge-vervoert-containers-naar-duitsland

Duitsland: nieuwe traject energietransitie loopt via aardgas naar waterstof

Duitsland: nieuwe traject energietransitie loopt via aardgas naar waterstof

Lelystad Maxima kopieDe Duitse regering heeft nieuw beleid aangekondigd voor de energietransitie. Nu de emissievrije kerncentrales zijn gesloten wordt het komende decennium overgeschakeld op nieuw te bouwen gascentrales. In eerste instantie gaan deze draaien op aardgas, om later te worden overgezet naar waterstof.

Bondskanselier Olaf Scholz (SPD), minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) en minister van Financiën Christian Lindner (FDP) zijn het eens geworden over de essentiële elementen van de energiestrategie.

De nieuwe energiecentrales zijn bedoeld om ook in tijden met weinig zon en wind de levering van klimaatvriendelijke elektriciteit te garanderen . Volgens de informatie is het de bedoeling dat de centrales in eerste instantie op aardgas gaan draaien en later zullen worden omgebouwd naar klimaatvriendelijke waterstof. Daarbij wordt rekening gehouden dat deze H2 waarschijnlijk nog lange tijd aanzienlijk duurder is dan aardgas. 

Er is ook een zogenaamd capaciteitsmechanisme gepland. Daarin wordt bepaald dat exploitanten over een paar jaar beloond kunnen worden voor het op peil houden van de capaciteit van de elektriciteitscentrale, bijvoorbeeld op momenten dat er geen elektriciteit uit hernieuwbare bronnen beschikbaar is.

De financiering moet worden betaald uit het Climate and Transformation Fund, een speciaal landelijk energiefonds. Volgens informatie uit coalitiekringen bedragen de kosten de komende twintig jaar zo'n 16 miljard euro. Volgens informatie van opinieblad Der Spiegel zullen de aanbestedingen ter ondersteuning van de nieuwe energiecentrales in de komende drie tot vier maanden worden opgesteld.

Over de gepresenteerde strategie is de energiesector tevreden. “De Gordiaanse knoop in de energiecentralestrategie is nu doorgesneden”, zegt Stefan Kapferer, hoofd van de transmissienetbeheerder 50Hertz . De netbeheerder is een van de vier bedrijven in Duitsland die elektriciteit transporteren via het zogenaamde hoogspanningsnet. Kapferer noemde het akkoord ‘goed nieuws voor de energietransitie en voor een betrouwbare stroomvoorziening voor de toekomst’. De netbeheerder wil wel inspraak bij de locatie-toewijzing van de nieuwe energiecentrales. Door ze op de juiste plekken te plaatsen hoeft het hoogspanningsnet niet overal drastisch te worden uitgebreid.

Het genationaliseerde energiebedrijf Uniper zal naar verwachting deelnemen aan de bouw van de nieuwe energiecentrales. CEO Michael Lewis meldt dat ze “zeer opgelucht” zijn over de overeenkomst. Snelle actie is dringend nodig omdat het goedkeuringsproces en de daadwerkelijke bouw van energiecentrales en opslagfaciliteiten meerdere jaren zullen duren. Uniper gaat ervan uit dat zij een deel van de nieuwe capaciteit voor Duitsland gaat bouwen, aldus Lewis. "Zodra we de details hebben kunnen onderzoeken, beslissen we of en met welke investeringen we meedoen."

De Duitse regering heeft maandenlang moeizaam onderhandeld om tot een akkoord te komen. De FDP, SPD en de Groenen konden het niet eens worden over de strategie richting emissievrij.

Foto: een van de twee turbines van de Maxima Centrale in Lelystad (Nederland) is inmiddels geschikt voor een mengsel van 50% aardgas en 50% waterstof.

Lees ook: toyota-test-waterstofverbrandingsmotor-in-australie-en-japan

Een actuele en dynamische lezing over waterstof boekt u direct op ShowBird

Een actuele en dynamische lezing over waterstof boekt u direct op ShowBird

SB Banner ShowBird met logo4De redactie van Waterstof Magazine gaat weer van start met een serie zeer inspirerende lezingen voor het bedrijfsleven, overheidsinstellingen, gemeenten, ondernemersbelangenorganisaties en het onderwijs.
Een boeiende lezing van twee keer 30 minuten boekt u via SHOWBIRD.
Hier kunt u ook direct de beschikbare data checken.Lees ook: nederland-primeur-voor-tennet-en-hak-met-enorme-grondboring-op-waterstof
Nederland: Reedyk presenteert Liebherr LR1200 210-tons kraan op waterstof

Nederland: Reedyk presenteert Liebherr LR1200 210-tons kraan op waterstof

Reedijk waterstof kraanReedyk B.V. heeft een kraan van het type Liebherr LR1200 omgebouwd van diesel naar 100% waterstof. De ombouw heeft een jaar geduurd en is uitgevoerd in samenwerking met de Adrighem Group, wereldleider op het gebied van verhuur en verkoop van zwaar en mobiel materieel. De crawler crane van ca. 210 ton, heeft al een aantal jaren ervaring en is in perfecte staat. Maar de dieselmotor voldeed niet meer aan de huidige uitstootnormen.

De partners hebben de oude verbrandingsmotor in zijn geheel verwijderd en een brandstofcel met alle toebehoren ingebouwd. Eigen software-engineers hebben vervolgens de software ontwikkeld waardoor deze naadloos aansluit op de besturing van de kraan. De crawler crane wordt nu volledig aangedreven met waterstof zonder ook maar enige concessie te doen aan kracht, snelheid of veiligheid. Met 200 ton hefvermogen, markeert dit project een krachtige stap voorwaarts. Met de transitie van deze kraan bewijzen Reedyk en Adrighem dat duurzaamheid hand in hand kan gaan met kracht, efficiëntie en betrouwbaarheid.

De benodigde waterstof kan op iedere locatie geleverd worden in bundels van 16 cilinders. Deze kan de machinist zelf eenvoudig wisselen. Na de ombouw werkt de kraan 100% zero emissie. Er is geen sprake van uitstoot van CO2, fijnstof of stikstof. Er is geen stroom nodig op locatie en de machine werkt zeer stil.

De innovatieve en schaalbare ombouw-technologie is toepasbaar op een grote verscheidenheid zware en mobiele machines.

Lees ook: dats-24-opent-twee-nieuwe-waterstoftankstations-aantal-staat-nu-op-vijf

België: DATS 24 opent twee nieuwe waterstoftankstations, aantal staat nu op vijf

België: DATS 24 opent twee nieuwe waterstoftankstations, aantal staat nu op vijf

België Dats24Met de nodige trots en feestelijkheden heeft de Belgische keten van tankstations DATS 24 twee nieuwe waterstofstations in Erpe-Mere en Herve geopend. Met de twee nieuwkomers staat de teller nu op vijf publieke waterstoftankstations en baat de keten het grootste netwerk van België uit.

Het waterstoftankstation Erpe-Mere ligt op een strategische locatie tussen Brussel en Gent en H2-station Herve ligt vlakbij de snelweg tussen Luik en Aken. De tanklocaties vallen binnen het @H2Benelux-project van WaterstofNet, onderdeel van het Connecting Europe Facility-programma dat als doel heeft  om de bestaande openbare infrastructuur voor het tanken van waterstof en het waterstofvoertuigenpark in de Benelux aanzienlijk uit te breiden.

DATS 24 is een Belgisch bedrijf uit de Colruyt Group, met een onbemand tankstationsnetwerk van 129 stations verspreid over België en zevenendertig in Frankrijk. De naam DATS is een afkorting voor Discount Automatic Tanking Service

  • Adres waterstoftankstation Erpe-Mere: Gentsesteenweg 239
  • Adres waterstoftankstation Herve: Outre-Cour 37
Lees ook: rijden-op-waterstof-verschuift-van-brandstofcel-naar-h2-verbrandingsmotor
Wereld: rijden op waterstof verschuift van brandstofcel naar H2-verbrandingsmotor

Wereld: rijden op waterstof verschuift van brandstofcel naar H2-verbrandingsmotor

Keyou MotorEen opmerkelijke verschuiving binnen het rijden op waterstof. Het dure en gecompliceerde brandstofcelsysteem krijgt er een gedegen concurrent bij. Het afgelopen jaar maakten een flink aantal vrachtautofabrikanten bekend dat ze zich niet alleen maar concentreren op een brandstofcel, de waterstofverbrandingsmotor is een goed alternatief, schrijft Paul Bombeld, hoofdredacteur van Waterstof Magazine.

Bij de Duitse fabrikant Keyou, gevestigd in de omgeving van München, kijken ze waarschijnlijk met volle tevredenheid naar deze ontwikkeling. Als een van de weinige bedrijven ter wereld is Keyou al jaren bezig met de ontwikkeling van verbrandingsmotoren op waterstof. De technologie van verbrandingsmotoren is...

Lees meer op de pagina 'achtergronden' of direct via deze link
Japan: Toyota Corolla raceauto op vloeibare waterstof steeds verder doorontwikkeld

Japan: Toyota Corolla raceauto op vloeibare waterstof steeds verder doorontwikkeld

Fuji Corolla toyota waterstofDe Toyota Corolla-raceauto die momenteel wordt getest tijdens de  Super Taikyu Race evalueert snel, meldt de Japanse autofabrikant. De Corolla is een van de eerste personenauto’s ter wereld die rijdt op vloeibare waterstof en de eerste die meedoet met autoraces. Het afgelopen weekend kwam de nieuwste versie in actie tijdens Round 7 S Endurance Final Fuji 4 Hour Race, de afsluitende race van het seizoen 2023. Toyota gebruikt de zeer populaire race als proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen en om waterstof onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

De unieke Corolla werd in mei voor het eerst gepresenteerd. Sindsdien is het rendement van het voertuig flink verhoogd. Om een ​​hoog rendement te bereiken moet de vloeibare waterstofpomp een stabiele en hoge brandstofdruk genereren. Door de drukprestaties en de duurzaamheid van de pomp voor vloeibare waterstof te verbeteren heeft Toyota inmiddels hetzelfde niveau bereikt als wanneer de auto was uitgerust met een benzinemotor of met gasvormige waterstof.

Tijdens de eerste Fuji 24 Hour Race die in mei werd gehouden, bedroeg het maximale aantal ronden dat kon worden afgelegd op één tankbeurt nog 16 ronden. Tussentijds zijn er verbeteringen aangebracht, zoals het verbeteren van de nauwkeurigheid waarmee wordt bepaald wanneer de tank vol is tijdens het tanken, is de de warmte-inbreng bij het tanken verminderd en is het verbruik van de hoeveelheid brandstofinjectie wanneer het gaspedaal niet wordt ingedrukt verminderd. Hierbij is 25% efficiëntie behaald en hoeft er minder vaak te worden getankt. Niet meer om de 16 rondes, maar om de 20.

Zonder de focus op veiligheid en beveiliging te veranderen is het gelukt om verschillende onderdelen lichter uit te voeren. Door het gewicht van de tank, veiligheidsklep/boil-off gasklep, rolkooi en hogedrukwaterstofonderdelen te verminderen, is het voertuig 50 kilo lichter geworden en weegt nu 1860 kilo.

Toyota richt zich niet alleen op zero-emissie, maar wil ook koolstof uit de atmosfeer halen. De waterstofmotor van de Corolla maakt daarbij gebruik van de eigenschappen van de verbrandingsmotor, namelijk dat deze een grote hoeveelheid lucht aanzuigt en warmte die wordt gegenereerd door de verbranding. In het motorblok is een CO2-terugwinningsapparaat geïnstalleerd. Concreet wordt er bij de inlaat van het luchtfilter een apparaat geïnstalleerd dat CO2 absorbeert. Deze wordt opgevangen in een kleine tank gevuld met adsorptieoplossing.

Toyota verwacht de komende jaren het waterstofverbrandingssysteem verder te optimaliseren.

Lees ook: acht-woningen-in-wolfheze-krijgen-eigen-energiesysteem-met-waterstof

Nederland: drie nieuwe Renault Masters van H2-TECH op waterstof in de regio Alkmaar

Nederland: drie nieuwe Renault Masters van H2-TECH op waterstof in de regio Alkmaar

Alkmaar Groot Masters waterstofEr gaan drie nieuwe bestelwagens op waterstof van Renault rijden in Noord-Holland. GP Groot groep, eigenaar van het plaatselijke waterstoftankstation, kondigt aan dat GP Groot inzameling, HB Adviesbureau en NXT Mobility elk een innovatieve Renault Master in gebruik gaan nemen. Deze drie voertuigen markeren een belangrijke stap in de energietransitie van de regio Alkmaar.

De Renault Master Van H2-TECH is een grote bedrijfswagen met een laadvolume van 12 m³ die is uitgerust met een 30 kW brandstofcel, een 33 kWh-batterij en vier tanks voor in totaal 6 kg waterstof. GP Groot behoort tot de eerste groep Nederlandse ondernemingen die de innovatieve voertuigen inzet.

Een waterstofvoertuig is een elektrisch voertuig dat waterstof gebruikt als energiebron in combinatie met een batterij en stoot geen luchtvervuilende emissies of broeikasgassen uit. Het enige restproduct is waterdamp. Waterstofvoertuigen hebben een grotere actieradius dan batterij-elektrische voertuigen en kunnen binnen enkele minuten worden volgetankt.

De auto’s worden voor verschillende doeleinden ingezet. GP Groot inzameling zet het voertuig in voor de doorontwikkeling van een bijzondere dienstverlening: het sorteren van chemisch afval bij en voor klanten. Gonny Schoonhoven, bedrijfsleider Gevaarlijk afval van GP Groot inzameling: “Er bellen regelmatig klanten met de vraag: “Wij hebben chemisch afval, kunnen jullie het ophalen?”. Veel mensen hebben geen idee aan welke wet- en regelgeving het transport en verpakken ervan moet voldoen. Wij sturen dan een ADR-chauffeur naar de klant om het specifieke afval te sorteren en te verpakken. Soms kan het gelijk meegenomen worden en in andere gevallen moet een andere wagen het  komen ophalen. De nieuwe Renault is uitermate geschikt voor dit werk.”

NXT Mobility gebruikt het voertuig als servicebus van haar technische dienst en HB Adviesbureau zet de waterstofbus in bij werkzaamheden in de openbare ruimte zoals veldwerkzaamheden voor (water-)bodemonderzoek en saneringen, het uitvoeren van inspecties en landmeetkundige werkzaamheden. Martijn Burgers, commercieel manager bij HB Adviesbureau: “De specialisten van HB Adviesbureau voegen waarde toe aan elk project op het gebied van biodiversiteit, leefbaarheid, beeldkwaliteit, circulariteit en klimaatbestendigheid. De inzet van een waterstofbus sluit hierbij perfect aan.”

De voertuigen tanken bij de nieuwe waterstof tankinstallatie van de NXT Energy Hub op bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar. De tankinstallatie  is gerealiseerd onder de regeling DKTI-transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De Renaults maken deel uit van een pilot om ervaring op te doen met het rijden op waterstof, de pilot vormt de laatste fase voor de publieke openstelling van het nieuwe waterstoftankstation.

Erik Metselaar, directeur van NXT Mobility, licht toe: “Rijden op waterstof is nog volop in ontwikkeling. Daarom testen we met de nieuwe voertuigen wat rijden op waterstof in de praktijk inhoudt. Op die manier openen we de deur naar meer waterstofvoertuigen op de weg. Niet alleen doordat we straks praktijkervaring hebben met rijden op waterstof en onze klanten daarover kunnen adviseren, maar ook doordat we het kip-en-ei probleem rondom rijden op waterstof oplossen.” Metselaar vervolgt: “Zolang er geen waterstoftankstations zijn, worden er geen waterstofvoertuigen verkocht. En als er geen waterstofvoertuigen worden verkocht, worden er geen waterstoftankstations gebouwd. Door de ontwikkeling van ons eerste waterstoftankstation geven we bedrijven in de regio Alkmaar de mogelijkheid om te starten met rijden op waterstof en stimuleren we de transitie naar duurzame mobiliteit.”

Binnenkort kunnen zowel personenauto’s (700 bar) als vrachtwagens (350 bar) waterstof tanken bij de NXT Energy Hub in Alkmaar. De tanklokatie zal binnenkort ook worden uitgebreid met hoogvermogen snelladers voor elektrische vrachtwagens.

Foto: Erik Boschman Fotografie

Lees ook: australie-toyota-en-hyundai-gaan-gezamenlijk-de-waterstofmarkt-ontwikkelen

Nederland: feestelijke uitreiking van waterstofmedaille aan waterstofprofessor Ad van Wijk

Nederland: feestelijke uitreiking van waterstofmedaille aan waterstofprofessor Ad van Wijk

Delftt Ad van WijkHet was te verwachten en het is geheel terecht. Professor Ad van Wijk is tijdens zijn afscheidssymposium van de Technische Universiteit van Delft beloond met een waterstofmedaille. Zijn afscheidsrede als professor van het toekomstige energiesysteem legt hij er de nadruk op dat het voor iedereen vooral betaalbaar moet zijn. Van Wijk heeft zich vele jaren ingezet voor de belangrijke rol die waterstof in de toekomst gaat innemen.


In het volle besef dat hij zeer terecht al menig ondernemers- én wetenschapsprijs in ontvangst mocht nemen, is de jury volmondig van mening dat waterstofprofessor Ad van Wijk de Missie H2 Waterstofmedaille ten volle verdient. Van Wijk nam afgelopen vrijdag welliswaar afscheid van de universiteit, maar dat betekent nog niet dat hij de waterstofontwikkelingen aan zich voorbij laat gaan. Missie H2, de organisatie achter de waterstofmedaille ziet de medaille vooral als aanmoediging om door te gaan met het waterstoftraject naar een emissievrije waterstof-samenleving.

Tijdens zijn afscheid werd ook het boek ‘Groene energie voor iedereen’ gepresenteerd. Het boek geeft een nieuw perspectief op een duurzame energievoorziening en is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels via de website profadvanwijk.com

Lees ook: ms-antonie-het-binnenvaartschip-op-waterstof-maakt-proefvaart-op-het-haringvliet

Duitsland: Lhyfe start met de bouw van eerste fabriek voor groene waterstof in Duitsland

Duitsland: Lhyfe start met de bouw van eerste fabriek voor groene waterstof in Duitsland

Baden Lhyfe waterstofIn de stad Schwäbisch Gmünd in Baden-Württemberg is het Franse bedrijf Lhyfe begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek voor groene waterstof. De productiefaciliteit kan maximaal 4000 kilo waterstof per dag produceren en 1000 ton per jaar, op basis van een geïnstalleerd vermogen van 10 MW. De fabriek wordt de grootste productie-eenheid van Lhyfe buiten Frankrijk en volgens het bedrijf de eerste echte groene waterstoffabriek van Duitsland.

De initiatiefnemers spreken over een belangrijke stap voor de ontwikkeling van de groene waterstofmarkt in Duitsland en demonstreert de toenemende integratie van dit hernieuwbare gas in lokale ecosystemen. De installatie, die zal worden aangedreven door hernieuwbare energie uit waterkracht, wind en zon, moet over een jaar in gebruik moeten worden genomen. De waterstof zal met name bestemd zijn voor industriële afnemers en waterstoftankstations in de regio.  Begin dit jaar tekenden Lhyfe en de joint venture JET H2 een overeenkomst voor de bouw van een nieuw waterstoftankstation in Schwäbisch Gmünd. 

Het waterstofproject in project in Schwäbisch Gmünd wordt gefinancierd door de deelstaat Baden-Württemberg en de Europese Unie en moet een duurzame oplossing bieden voor de industrie. Het groene initiatief krijgt 6,4 miljoen euro subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

“We zijn erg blij dat de deelstaat en de gemeente Schwäbisch Gmünd een start hebben gemaakt met de ambitieuze doelstellingen voor een waterstofeconomie op basis van hernieuwbare energiebronnen en dat Lhyfe hen in deze dynamiek mag ondersteunen” zegt Luc Graré, hoofd Centraal- en Oost-Europa bij Lhyfe. “Met de bouw van deze waterstofproductie-installatie leveren we een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen van de Duitse federale overheid.”

“Met dit soort samenwerking wordt Schwäbisch Gmünd een voorbeeldstad voor de landelijke uitrol van een waterstofnetwerk en tankstations via een regionale waterstofproductiefaciliteit die in staat is om meerdere spelers te bevoorraden”, vult Richard Arnold, burgemeester van Schwäbisch Gmünd aan . “Onze stad maakt al deel uit van de modelregio van de deelstaat Baden-Württemberg en met de voltooiing van deze locatie zal de stad ook de grootste waterstofproducent in de deelstaat zijn. We creëren zo een positieve dynamiek voor de commercialisering van het Aspen-land, waardoor bedrijven kunnen blijven produceren, terwijl ze hun uitstoot en hun impact op het klimaat beperken”.

In 2021 opende Lhyfe de eerste industriële site voor de productie van groene waterstof ter wereld in directe verbinding met een windpark in Frankrijk. In 2022 werd in de haven van de Franse stad Saint-Nazaire het eerste offshore proefplatform ter wereld voor de productie van groene waterstof ingehuldigd. Lhyfe is daarmee het eerste bedrijf ter wereld dat al is begonnen met de productie van waterstof op zee, op basis van een productiecapaciteit tot 400 kg/dag. Het bedrijf heeft in verschillende landen inmiddels meerdere projecten in portefeuille, met een totale opwekcapaciteit van 10,3 GW.

Lees ook: australie-afvalinzamelaar-remondis-presenteert-eerste-vuilniswagen-op-waterstof

Nederland: olympisch zwemkampioen overhandigt waterstof-medaille aan Pierre Devillers van Engie

Nederland: olympisch zwemkampioen overhandigt waterstof-medaille aan Pierre Devillers van Engie

Groningen engie medaille MissieH2 waterstofDe Nederlandse organisatie MissieH2 heeft donderdagmiddag een waterstofmedaille uitgereikt aan Pierre Devillers CEO Engie Nederland. Devillers wordt geëerd voor zijn enorme inzet voor versnelling van de energietransitie. Als voorloper heeft Engie inmiddels een van de twee terminals van de Maxima-centrale in Lelystad omgebouwd naar geschiktheid voor waterstof. Engie ontwikkelt in Eemshaven in Groningen een grote elektrolyser voor de productie van groene waterstof en het bedrijf is met tal van andere projecten koploper binnen de energietransitie. Pierre Devillers ontving de prijs uit handen van drievoudig olympisch zwemkampioen Ranomi Kromowidjojo.

Pierre Devillers’ loopbaan is een internationale Engie-loopbaan, die nadrukkelijk in het teken staat van energie en energietransitie. Het mag dan ook niet verbazen dat Pierre als Country Manager Engie Nederland tevens Vicepresident Group Transformation Office werd bij Engie Group. Waar menig “fossiel bedrijf” zich graag tooit met groene veren, durft Engie het aan de transitiekar vlot te trekken en met lef voorop te gaan in de transitiestrijd. Hierbij bewijst Pierre dat een succesvolle energietransitie alleen slaagt als ambitieuze woorden gepaard gaan met dito daden. De ambitieuze corporate claim ‘Zero Carbon Champion’ past daarmee zowel Pierre, Engie Nederland als ook Engie Group als een jas.

Het eremetaal werd gistermiddag uitgereikt in een bomvolle Martinikerk in de stad Groningen tijdens het internationale waterstofevent Wind meets Gas.

Lees ook: twee-fabrikanten-presenteren-bussen-op-waterstof-met-een-rijbereik-van-1000-km

Nederland: Roto-Art in Tilburg wil rotatiegieten met machines op waterstof

Nederland: Roto-Art in Tilburg wil rotatiegieten met machines op waterstof

Tilburg Roto Art waterstofPlannen voor de bouw van groene waterstoffabrieken volgen elkaar in hoog tempo op. Daarnaast sluit het ministerie van Economische Zaken & Klimaat de ene na de andere deal voor de toekomstige import van groene waterstof. Maar wie gaat die klimaatneutrale brandstof en grondstof straks gebruiken? Welke kansen biedt groene waterstof voor ondernemers om te verduurzamen? In een rondgang zoomen we in op de plannen van drie bedrijven. Welke ideeën en plannen hebben ze met groene waterstof? Welke dilemma’s spelen er en welke obstakels moeten nog overwonnen worden?

Lampen, korfbalmandjes, bakfietsbakken en pizzabezorgkoffers. Het zijn allemaal producten die bij Roto-Art in Tilburg worden gemaakt door middel van ‘rotatiegieten’. Dit leggen we even nader uit. Een holle matrijs wordt gevuld met kunststofpoeder, die in een oven ronddraait totdat het product in de juiste vorm gesmolten is. Na afkoeling buiten de oven is het grote voordeel van rotatiegieten zichtbaar: een product kan in één keer gegoten worden en er zijn dus geen naden zichtbaar. Zo rollen er ieder jaar tegen de 200.000 producten uit de fabriek van Roto-Art, waar 45 mensen werken.

Het productieproces heeft ook een nadeel, namelijk dat de elf ovens warm gestookt worden met aardgas. Cas Oerlemans, eigenaar en directeur van Roto-Art, vertelt dat hij jaarlijks ettelijke honderdduizenden kubieke meters gas nodig heeft. Nog wel, want hij is actief bezig om een duurzaam alternatief te ontwikkelen. Oerlemans heeft 1.600 zonnepanelen op het dak van zijn bedrijfspand liggen. “Als de zon lekker schijnt leveren die 4 tot 5 megawattuur per dag”, vertelt hij.

In theorie zou Roto-Art de ovens, die tot 250 tot 300 graden worden gestookt, ook elektrisch kunnen verwarmen. “Maar dan voldoet mijn huidige aansluiting van 700 kilowatt niet. De ovens moeten snel regelbaar zijn en dat vraagt om hele grote vermogens. Dan heb ik een aansluiting van 4 miljoen kilowatt nodig. Als ik het netwerkbedrijf om zo’n aansluiting vraag, dan ben ik over 5 of 10 jaar aan de beurt, dus dat schiet niet op.”

De chronische filevorming op het elektriciteitsnet, waardoor bedrijven nauwelijks nieuwe of grotere aansluiting kunnen krijgen, is volgens de netwerkbedrijven niet voor 2030 opgelost. Het klimaatdoel om in 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten is wettelijk vastgelegd, maar er moet nog veel gebeuren om dat voor elkaar te krijgen. Veel bedrijven kunnen niet wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid, en kijken naar groene waterstof in plaats van elektriciteit als alternatief om te verduurzamen.

Oerlemans gebruikt de zonnestroom daarom op een andere manier: hij maakt er groene waterstof van. Roto-Art is nu in het bezit van een eigen elektrolyser, geleverd door het Nederlandse bedrijf Adsensys, met een vermogen van een kleine 20 kilowatt, die water met behulp van de eigen zonnestroom splitst in groene waterstof en zuurstof. Dat stelt het bedrijf in staat om bij één oven 20 procent waterstof bij te mengen.

Dat levert een bescheiden besparing op aardgas en dus CO2-uitstoot op. Investering: 200-duizend euro. “Dat is volgens geen enkele maatstaf rendabel”, zegt Oerlemans. “Als dat het criterium was, had ik er vorige week mee moeten stoppen. Maar ik ga ermee door, want ik wil met de toekomst bezig zijn.”

Nu is het nog behelpen, ook omdat Roto-Art zelf geen waterstof mag opslaan. “Als ik tegen de omgevingsdienst zeg dat ik mijn eigen waterstof maak én het wil opslaan, dan zien ze mij als producent, en dan gelden er strengere eisen.” Dus de zonnestroom die Roto-Art in het weekend opwekt, als de fabriek stilligt, gaat niet naar de productie van waterstof.
In de toekomst, die Oerlemans voor ogen heeft, worden al zijn ovens gevoed met 100 procent waterstof. Maar daarvoor heeft hij elektrolysecapaciteit nodig van meer dan 1 megawatt. Zulke schaalvergroting vereist dan wel een lagere prijs dan wat hij voor de eerste elektrolyser heeft betaald. “Over 3 à 4 jaar zijn de prijzen met 80 procent gedaald, zeggen ze nu. Dan wordt het interessant.”

Een alternatief is dat Roto-Art op termijn een aansluiting krijgt op het waterstofnetwerk dat Gasunie in Nederland gaat aanleggen. “Maar de grootverbruikers zullen eerst een aansluiting krijgen”, verwacht de ondernemer. “Misschien dat we hier op het bedrijventerrein de vraag naar waterstof kunnen bundelen, zodat we eerder aan de beurt komen”, filosofeert hij.

Wat Oerlemans zou helpen is meer duidelijkheid vanuit de overheid en advies over wat wel en niet is toegestaan. “Waar moet je precies aan voldoen als je waterstof wil opslaan? De regelgeving is onduidelijk. De omgevingsdienst weet ook niet hoe ze daar mee om moeten gaan. Die zeggen alleen ja of nee tegen een uiteindelijk voorstel. Ik zou graag aan de voorkant helderheid willen hebben.”

Tekst: Roy op 't veld  |   MissieH2 / Waterstof Magazine

Foto links: Het Nederlandse bedrijf Adsensys heeft het waterstofsysteem geleverd waarmee Roto-Art zelf waterstof produceert

Nederland: werkzaamheden voor nieuw waterstoftankstation bij Alkmaar afgerond

Nederland: werkzaamheden voor nieuw waterstoftankstation bij Alkmaar afgerond

Alkmaar NXT waterstoftankstation in aanbouwDe provincie Noord-Holland heeft er weer een nieuw waterstoftankstation bij. Op het bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar is het bestaande tankstation van NXT uitgebreid met een waterstoftankinstallatie. Daarmee is dit het tweede waterstoftankstation in de provincie boven het Noorzeekanaal. Eerder opende Avia Marees in de gemeente Kolhorn een klein waterstoftankstation.

De komende maanden wordt de nieuwe tankinstallatie uitvoerig met eigen voertuigen getest. Na de zomer staat de officiële opening op het programma. Vanaf dan kunnen alle waterstofvoertuigen, zowel vrachtwagens en bussen onder 350 bar als personenauto’s  onder 700 bar waterstof tanken.

De opening van het eerste waterstoftankstation is een belangrijke mijlpaal voor NXT Mobility, dat  onderdeel is van GP Groot, meldt directeur Erik Metselaar. “Hoewel er in Nederland op dit moment ruim 4.100 tankstations zijn, is het aantal plekken waar waterstof getankt kan worden nog zeer beperkt. De realisatie van deze waterstoflocatie is dan ook een belangrijke stap, niet alleen voor ons eigen NXT-concept, maar ook voor de hele regio. Ons doel is om op onze tankstations een verscheidenheid aan duurzame brandstoffen en energie aan te bieden. In die mix speelt waterstof een belangrijke rol.”

Uit recente cijfers van BOVAG (Tankstation in Cijfers 2023) blijkt dat er in Nederland slechts 15 waterstoflocaties operationeel zijn. Het doel van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat is om in 2025 minimaal 50 waterstoftankstations in Nederland te hebben. Vooral voor zwaar transport – waaronder voor trucks en bussen – is waterstof een interessante optie. Waterstofvoertuigen stoten geen luchtvervuilende emissies of broeikasgassen uit. Het enige restproduct is waterdamp. De actieradius van de trucks en bussen is bovendien aanzienlijk groter dan van batterij-elektrische alternatieven. En het tanken neemt niet meer dan een paar minuten in beslag, wat een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert in vergelijking met het opladen van batterijen.

Bij NXT Energy Hub Alkmaar wordt op termijn in de regio geproduceerde waterstof verkocht. Daarvoor heeft NXT Mobility de handen ineengeslagen met HYGRO, dat in de Wieringermeer met behulp van een windturbine groene waterstof gaat produceren.

“Zolang er geen waterstoftankstations zijn, worden er geen waterstofvoertuigen verkocht”, zegt directeur Erik Metselaar. “En als er geen waterstofvoertuigen worden verkocht, worden er geen waterstoftankstations gebouwd. Daarom ontwikkelen wij ons eigen waterstofnetwerk. Zo geven we bedrijven de mogelijkheid om te starten met rijden op waterstof en stimuleren we de transitie naar duurzame mobiliteit.”

Op de tanklocatie zijn naast waterstof onder meer (bio-)LNG en het CO2-arme dieselalternatief Neste MY Renewable Diesel verkrijgbaar. Er komen binnenkort ook snelladers voor elektrische trucks, waarmee het aanbod verder wordt uitgebreid. Het waterstoftankstation is gevestigd op het adres Diamantweg 32, 1812 RC Alkmaar

Foto: de koel- en compressiecontainers worden op hun plek getakeld in Alkmaar

Lees ook: nieuwe-europese-afspraken-over-verduurzaming-luchtvaart-met-waterstof

Frankrijk: bouw van groene waterstoffabriek in Occitanië vandaag van start

Frankrijk: bouw van groene waterstoffabriek in Occitanië vandaag van start

Toulouse LhifeDe Franse producent van groene waterstof Lhyfe begint vandaag met de bouw van een nieuwe fabriek voor groene waterstof in zuidwest Frankrijk. In de plaats Bessières, 20 kilometer ten noorden van Toulouse, wordt een fabriek van 5 MW gebouwd. Via het naastgelegen distributieplein wordt waterstof per vrachtauto de regio ingebracht. De fabriek en het distributieplein komen op een terrein van 8000m2. De waterstofhub moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het verduurzamen van de mobiliteit.

De nieuwe waterstoffabriek is een belangrijk onderdeel van het H2-Corridor-project van de Franse regio Occitanië, dat is gericht op het verduurzamen van het goederen- en personenvervoer. Occitanië stelt € 5,9 miljoen ter beschikking om de oprichting van de site te ondersteunen, waarvan € 4,1 miljoen als lening en € 1,89 miljoen in de vorm van subsidies. De locatie van Lhyfe Occitanië krijgt een capaciteit van twee ton groene en hernieuwbare waterstof per dag. Dit is gelijk aan een opwekkingscapaciteit van 5 MW. De productielocatie is modulair opschaalbaar.

De Occitanië H2 Corridor maakt deel uit van een groter Noord-Zuid-Europees waterstofproject, dat tot doel heeft het goederen- en personenvervoer op de as tussen de Middellandse Zee en de Noordzee koolstofarm te maken.

Het doel van de regio voor de Occitanië H2 Corridor is om tegen eind 2024 twee installaties voor de productie van hernieuwbare waterstof te hebben, goed voor een totale productie van zes ton per dag. Er moeten zeven waterstoftankstations gebouwd worden die tussen de 600 en 1 200 kg per dag kunnen leveren aan 40 vrachtwagens op waterstof, 62 koelopleggers/-units en 15 regionale streekbussen.  

Carole Delga, President, Region of Occitanië is blij met de start van de werkzaamheden: “Groene waterstof tot een van de energieën van de toekomst. Vandaag de dag is zware mobiliteit een van de grootste uitdagingen van de energietransitie. Daarom heeft het gewest het project Occitanië H2 Corridor opgestart, waarbij industrie en mobiliteit op Europees niveau worden geïntegreerd. Ik ben er trots op dat dit project hier in Occitanië wordt ontwikkeld en dat Lhyfe bijdraagt ​​aan decarbonisatie van onze streek.”

De nieuwe fabriek van Lhyfe in zuidwest Frankrijk moet eind 2023 operationeel zijn.

Lees ook: siemens-heeft-veel-vertrouwen-in-waterstoftreinen-maar-starten-is-moeilijk

Volle zalen bij de lezingen over waterstof van Waterstof Magazine

Volle zalen bij de lezingen over waterstof van Waterstof Magazine

Volle zalenDe afgelopen maand waren we weer bijna dagelijks onderweg in België en Nederland met boeiende lezingen over ontwikkelingen binnen de internationale waterstofeconomie. U kunt ons nu weer boeken voor een bijzonder inspirerend verhaal. Speciaal voor het bedrijfsleven, overheidsinstellingen, het onderwijs en organisaties binnen de energietransitie.

KLIK HIER voor een boeiend en inspirerend verhaal over de weg naar emissievrij.
Japan: nieuwe topman van Toyota blijft investeren in waterstof-technologie

Japan: nieuwe topman van Toyota blijft investeren in waterstof-technologie

Japan AmbulanceOnder de nieuwe Toyota-baas Koji Sato gaat de Japanse autofabrikant Toyota zich steeds meer op batterij-elektrische auto's richten, maar ook waterstoftechnologie blijft een van de speerpunten. Sato wil op het gebied van waterstof vooral breed gaan samenwerken met partners die waterstof produceren, transporteren en verbruiken. De focus ligt op het uitbreiden van de waterstofinfrastructuur en het uitbreiden van industrieën die de brandstof gebruiken. "We willen ervoor zorgen dat waterstof een haalbare optie blijft", aldus Sato.

Koij Sato zal vanaf april de grootste autofabrikant ter wereld leiden. Hij wil de groep meer focussen op batterij-elektrische auto's, maar houdt met meerdere technologieën vast aan Toyota's eerdere strategie. Het bedrijf blijft op grote schaal inzetten op hybride auto's, vergezeld van een offensief met puur elektrische voertuigen en de uitbreiding van de waterstofactiviteiten.

Sato wilde niet in detail ingaan op de doelen met waterstof. "We hebben op dit moment geen specifiek zakelijk doel". Van de waterstofauto Toyota Mirai heeft het bedrijf tot nu toe 22.000 exemplaren verkocht.

Foto: Het Japanse Kumamoto Ziekenhuis en Toyota Motor Corporation hebben de afgelopen jaren succesvol een ambulance op waterstof ontwikkeld. De brandstofcel in het voertuig kan ook stroom leveren aan apparaten in de omgeving.

Lees ook: transporteur-samskip-koopt-eerste-twee-containerschepen-op-waterstof

Nederland: nieuwe kansen voor doelgroepen-vervoer op waterstof in Den Haag

Nederland: nieuwe kansen voor doelgroepen-vervoer op waterstof in Den Haag

Den Haag waterstof taxiDe gemeenteraad in Den Haag heeft gisteravond (donderdagavond) een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt waterstof opnieuw toe te laten bij het vervoer van doelgroepen. De afgelopen jaren werd daarvoor de grootste waterstofvloot van Nederland ingezet. In en rond de hofstad reden meer dan vijftig taxi’s op waterstof. Bij de nieuwe aanbesteding kwam het college met de mededeling dat waterstof niet emissievrij is, omdat er veelvuldig grijze waterstof gebruikt wordt. Batterij-elektrisch was volgens de toenmalige wethouder milieuvriendelijker.

Na hevige protesten en een lobby-campagne van het H2Platform, OR (Orange Gas), waterstofpompstationhouder Kerkhof en de Stichting Bevordering Waterstofinfrastructuur (i.o.) wordt er opnieuw naar de keuze gekeken. Gisteravond heeft de gemeenteraad van Den Haag een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt waterstof wederom in de aanbesteding doelgroepenvervoer te overwegen.

De inzet van waterstof bij de CO2-vrije energievoorziening in Nederland is zeer actueel nu deze week is gebleken dat de stroomvoorziening in steeds groteren delen van het land tegen zijn grenzen aanloopt. Dit wordt mede veroorzaakt door de vele oplaadpalen voor elektrische voertuigen die veel stroom vragen. Grote tankstations langs de snelweg die in de toekomst de complete fossiele energiestroom willen vervangen door elektriciteit hebben straks een 25MW elektriciteitsaansluiting nodig.

Verenigd Koninkrijk: Enapter wint Earthshot Prize van ZKH prins William

Verenigd Koninkrijk: Enapter wint Earthshot Prize van ZKH prins William

Londen EnapterHet Duits, Thais en Italiaanse waterstofbedrijf Enapter heeft gisteravond in Londen de Earthshot Prize gewonnen. De milieuprijs, een initiatief van ZKH Prins William en The Royal Foundation, heeft tot doel de wereldwijde zoektocht naar de meest inspirerende en innovatieve oplossingen voor de grootste milieu-uitdagingen te stimuleren. In totaal vijf projecten over de hele wereld vielen in de prijzen. Prins William en zijn vrouw Catherine waren aanwezig, net als tal van beroemdheden als voetballer Mo Salah van Liverpool, actrice Emma Thompson en David Oyelowo. Er waren optredens van Coldplay, Yemi Alade, Shawn Mendes en Ed Sheeran. De ceremonie vond plaats in het Alexandra Palace. Enapter ging naar huis met 1,2 miljoen Euro.

Enapter Mede-oprichter Vaitea Cowan (foto rechts) was bij het bekendmaken van de shortlist, medio september, al zeer verrast. "We zijn dolgelukkig om erkend te worden door de EarthShot-prijs. De steun die we krijgen bij het opschalen van de productie van onze AEM-elektrolysers voor groene waterstof zal ons in staat stellen een nog grotere rol te spelen in het groene proces. Onze missie  is om groene waterstof voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken door de kosten van AEM-waterelektrolyse te verlagen zodat waterstof kan concurreren met fossiele brandstoffen.”

“Onze elektrolysers zijn compacte modules die probleemloos geschakeld kunnen worden om op elke schaal groene waterstof te produceren. Ze zijn eenvoudig te installeren en, belangrijker nog, ze zijn gestandaardiseerd. Deze standaardisatie maakt ze perfect geschikt voor massaproductie, wat schaalvoordelen zal creëren om de kosten van elektrolysers enorm te verlagen en zijn daarmee toegankelijk voor iedere investeerder.”

Enapter bouwt momenteel een campus bij de Duitse stad Münster waar over twee jaar 10-duizend compacte elektrolysers per maand kunnen worden geproduceerd, schreef Waterstof Magazine eerder.

Nederland: HyDelta versnelt onderzoek naar waterstof-toepassingen

Nederland: HyDelta versnelt onderzoek naar waterstof-toepassingen

Waterstoftank9Deze week is HyDelta, een Nederlands onderzoeksprogramma gericht op het veilig inpassen van waterstof in de bestaande infrastructuur voor gastransport en distributie, officieel van start gegaan. De verschillende partners willen barrières voor innovatieve waterstofprojecten wegnemen. Het project loopt tot januari 2022 met een eventuele uitloop naar april. Innovaties die het dichtst bij markintroductie zijn worden als eerste aangepakt.

Veel partijen lopen bij de ontwikkeling in praktijk aan tegen obstakels op het terrein van vergunningen, infrastructuur of veiligheidsvoorschriften. Hierdoor komen innovatieve projecten niet van de grond of er treedt vertraging op. Het HyDelta-programma wil deze obstakels inventariseren en bezwaren wegnemen door vraagstukken te onderzoeken. De verschillende partijen binnen HyDelta richten zich op de financiering, het onderzoek en de uitvoering. De financiering wordt geregeld door de Gasunie, Netbeheer NL en TKI Nieuw Gas. Voor onderzoek en uitvoering zijn DNV GL, Kiwa, TNO en de New Energy Coalition aangesloten. Deze laatste partij zal ook als coördinator optreden.

Geselecteerde onderwerpen zijn: technische aanpassingen in het aardgasnetwerk, veiligheid bij gebruik, metering van waterstof, geur en zichtbaarheid, standaardisering/normering, ontwikkelen van educatietrajecten, de werking van bijmengverplichtingen en de economie van de waterstofwaardeketen. Voor al deze onderwerpen wordt zoveel mogelijk aangesloten bij, of voortgeborduurd op, lopende en geplande internationale onderzoeken en initiatieven.

‘Dit programma is de wegbereider naar de daadwerkelijke toepassing van groene waterstof in de praktijk. Deze stap is noodzakelijk en dringend, om de vele innovaties die zich nu ontwikkelen, te kunnen versnellen en verder te brengen,’ aldus Jörg Gigler van TKI Nieuw Gas, onderdeel van de Topsector Energie.

Ondanks de vele initiatieven bevindt de ontwikkeling van een waterstofeconomie zich nog in een beginfase. Zo staan nog talloze vragen open, variërend van technische vragen rond de productie en de inpasbaarheid van waterstof in het transport- en opslagsysteem, tot vragen rond de economische en juridische aspecten ervan. HyDelta wil deze vraagstukken oplossen.

Gesprekken in Brussel over Portugees-Nederlandse waterstoffabriek

Gesprekken in Brussel over Portugees-Nederlandse waterstoffabriek

sines foto initiatiefnemersIn Brussel hebben politieke leiders en hoge ambtenaren uit Portugal en Nederland verder gesproken over de realisatie van een enorme waterstoffabriek in Sines. Nabij deze Portugese havenplaats moeten grote zonnevelden komen met miljoenen zonnepanelen voor de productie van groene waterstof. Onder andere de Nederlandse Waterstofgezant Noé van Hulst en Bart Biebuyck, executive director van Fuel Cells and Hydrogen joint undertaking, zitten aan de overlegtafel. ‘We doen echter geen mededelingen over welke bedrijven bij dit initiatief betrokken zijn, dat laten we aan de bedrijven zelf over,’ meldt Van Hulst aan Waterstof Magazine

‘Het doel van de gesprekken in Brussel was om te praten over de vervolgstappen en de wijze waarop dit plan zou kunnen passen binnen de regels van de Europese Unie. Maar het is op dit moment te vroeg om daarover meer te zeggen,' aldus Van Hulst, die daar nog wel aan toevoegt dat een groep bedrijven in Portugal en Nederland al geruime tijd samengewerkt aan het creëren van een waardeketen en handelsroute. De beide regeringen hebben het initiatief verwelkomd.

‘Nederland beschouwt groene waterstof als een noodzakelijke aanvulling op elektrificatie en energie-efficiëntie met het oog op het bereiken van de afgesproken klimaatdoelen voor 2050,’ zegt van Hulst. ‘Onze berekeningen tonen echter aan dat we enorme hoeveelheden waterstof nodig hebben om te verduurzamen. En dan hebben we het over hoeveelheden die onze eigen binnenlandse productiecapaciteit de komende 10 jaar zullen overtreffen, vandaar onze belangstelling voor import,’ laat Van Hulst aan onze redactie weten. De Portugese Minister van Milieu João Matos Fernandes zegt in de media in Portugal dat het plan voor de waterstoffabriek in Sines in april zal worden ingediend. Hij garandeert dat het Portugese bedrijven het project zullen ontwerpen en bouwen.

Na afloop van de gesprekken in Brussel plaatste de Portugese staatssecretaris van Energie João Galamba de bovenstaande foto op social media. Hij staat voor de banier, met rechts naast hem Noé van Hulst en links Bart Biebuyck.

 

Feestelijke opening van de eerste waterstofwoning van Nederland

Feestelijke opening van de eerste waterstofwoning van Nederland

Stad 6Onder grote belangstelling is woensdagmorgen in Stad aan ’t Haringvliet de eerste waterstofwoning van Nederland officieel geopend. Het hart van het waterstofsysteem is een Solenco Powerbox met een Italiaans design die is opgesteld in de garage. In de Powerbox zit een brandstofcel gecombineerd met een elektrolyser. Deze wordt gebruikt om van stroom -uit de 30 zonnepanelen op het dak- waterstof te maken en op een later tijdstip van dit waterstof weer stroom. De waterstofopslag bevindt zich in de tuin. In een grijze metalen kast ligt in 24 cilinders onder 30 bar maximaal 1200 liter waterstof opgeslagen. Waterstof Magazine was ter plaatse. Meer informatie over dit innovatieve project vindt u hier.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen