• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: TBH2 Aquitaine gaat met de fiets op zoek naar natuurlijke witte waterstof

Fiets onderzoek waterstofEen bijzondere foto uit het zuiden van Frankrijk. Uitgerust met een paal van twee meter en een magnetometer zal bodemspecialist Yannick Bouet onderzoek uitvoeren op een 550 km lang traject in de Pyrénées-Atlantiques, op zoek naar natuurlijke waterstofvoorraden. De startup TBH2 Aquitaine heeft de eerste nationale onderzoeksvergunning voor witte waterstof verkregen en brengt als eerste stap de bodem in kaart om een beeld te krijgen waar de kans het grootste is om succesvol naar natuurlijke waterstof te boren.

De start van de “Tour de Sauveterre H2” vond afgelopen week plaats in het dorpje Sauveterre-de-Béarn, aan de voet van de Pyreneeën. De eerste fase van het terrein van 225 vierkante kilometer wordt met de fiets onderzocht. “Meestal worden metingen van het magnetische veld, waarmee gesteenten kunnen worden gelokaliseerd, per vliegtuig uitgevoerd”, zegt Laure Disent, projectmanager van TBH2 Aquitaine. “Wij geven er de voorkeur aan om het op de fiets te doen omdat dit duurzamer is. Het is een primeur in Europa”.

Aangejaagd door de Nationale regering wordt in 43 gemeenten in Pyrénées-Atlantiques naar witte waterstof gezocht. De H2 ontstaat door de werking van zuur water op ijzercarbonaatrijke rotsen en staat bekend als een geologische curiositeit. President Macron heeft ‘enorme’ financiering voor verkenningen toegezegd en denkt dat  Frankrijk een van de pioniers kan worden in deze energie van de toekomst. Een Franse instantie voor de waterstofindustrie beweert dat het gas in 2050 een vijfde van het Franse energieverbruik zou kunnen verzorgen.

De meeste waterstof wordt momenteel wereldwijd nog gemaakt uit aardgas en steenkool, via processen waarbij veel CO2 vrijkomt. Groene waterstof kan worden gemaakt met hernieuwbare energie, maar tegen hogere kosten. Gehoopt wordt dat witte waterstof de productieprocessen helemaal kan uitschakelen. De witte waterstof wordt diep onder de grond gewonnen en continue aangevuld door kortstondige natuurlijke processen. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die miljoenen jaren nodig hebben om zich te vormen.

Witte waterstof is een kwestie van lange adem. TBH2 Aquitaine zal beginnen met seismisch onderzoek en daarna zal het nog enkele jaren duren voordat de exacte boorlocaties bekend zijn. Uiteindelijk zal het waarschijnlijk tien jaar duren voordat de commerciële activiteiten van start gaan. Momenteel is er in de wereld slechts één veld voor wit waterstofgas in bedrijf, in Mali. Deze reserve werd ontdekt nadat in 1987 bij een mislukte waterboring een gat ontstond waarbij een stroom geurloos gas vrijkwam. Toen een dorpeling een sigaret opstak, explodeerde deze, waardoor hij brandwonden opliep. De waterstof brandde wekenlang voordat een boorploeg het gat afdekte.

Elders in Frankrijk heeft de aardlaag ook een geschikte samenstelling om witte waterstof te kunnen produceren. Onder oude kolenmijnen in de Franse regio Lotharingen kan waterstof op natuurlijke wijze geproduceerd worden. Er wordt in de regio gespeculeerd dat de grootste reserves ter wereld zich daar zouden kunnen bevinden, op een diepte van 3.000 meter. 

Frankrijk is niet het enige land waar naar witte waterstof wordt gezocht. De Verenigde Staten en Australië zijn al verder. Daar zal binnenkort al met de eerste boringen worden begonnen.

Lees ook: voyex-delft-ontwikkelt-unieke-waterstofdrager-voor-veilig-h2-transport

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen