• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Verenigd Koninkrijk: succesvolle proef met waterstof tanken op Bristol Airport 

Bristol Airport waterstofBristol Airport en luchtvaartmaatschappij EasyJet melden dat een proef met het tanken van grondvoertuigen met waterstof succesvol is afgerond. De bedrijven spreken van de eerste test in zijn soort op een Britse luchthaven. De proef, genaamd Project Acorn, omvat het bijtanken en aandrijven van de bagagetrekkers die EasyJet-passagiersvliegtuigen bedienen, als onderdeel van de dagelijkse activiteiten van de luchtvaartmaatschappij.

De succesvolle eerste testfase is een belangrijke stap in een langdurig proces om de grondvoertuigen op het vliegveld emissievrij te laten werken. In het Verenigd Koninkrijk wordt veel geïnvesteerd in een emissievrije luchtvaart. Er lopen diverse proeven met vliegtuigen op waterstof en nu wordt ook gekeken naar de voertuigen op en rond de platforms.

EasyJet's chief operating officer David Morgan is positief over de mogelijkheden die waterstof biedt: "We twijfelen er niet aan dat waterstof een belangrijke brandstof van de toekomst zal zijn voor de korte-afstandsluchtvaart, zoals blijkt uit de mate van innovatie die we zien. Hoewel de technologie zich in een hoog tempo ontwikkelt, zijn er op dit moment nog geen wettelijke richtlijnen over hoe het kan en moet worden gebruikt. Daarom zijn proeven als deze erg belangrijk.”

Diverse organisaties willen helpen bij het ontwikkelen van industrie-standaarden en regelgevingskaders voor het gebruik van waterstof op vliegvelden en tegelijkertijd begeleiding bieden aan luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, lokale autoriteiten en toezichthouders om de technologie effectief te gebruiken. De pilot werd uitgevoerd in samenwerking met Cranfield Aerospace Solutions, Cranfield University, Connected Places Catapult (CPC), DHL Supply Chain, Fuel Cell Systems, het IAAPS Research Institute, Jacobs, Mulag en TCR.

De gegevens en inzichten uit de pilot zullen worden gebruikt door bedrijven die onderzoek doen naar technieken en processen die de sector kunnen helpen bij het verduurzamen..

De Britse minister van Luchtvaart, Anthony Browne, heeft het project met interesse gevolgd: “Project Acorn is een geweldig voorbeeld van hoe de Britse luchtvaartsector de grenzen verlegt van wat technisch gezien mogelijk is, door gebruik te maken van toonaangevende techniek om het koolstofvrij maken van de grond tot aan de vliegtuigen zelf te verwezenlijken. Innovatieve projecten als deze zijn cruciaal voor het bereiken van onze doelstelling, uiteengezet in de Jet Zero Strategie van emissievrije luchthavenactiviteiten in 2040.”

Voor vliegvelden en luchtvaartbedrijven is het traject naar emissievrij bittere noodzaak. De Britse regering heeft verklaard dat zij zal overwegen of er in de toekomst maatregelen nodig zijn om de vraag naar vluchten terug te dringen om de netto-nuldoelstellingen te halen. Dit voor het geval de sector er zelf niet in slaagt de voetafdruk te verkleinen. 

Lees ook: australie-onderzoek-naar-intercontinentaal-waterstoftransport-naar-rotterdam

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen