• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Schiphol Airport verduurzaamt met Ground Power Unit op waterstof

Delft ground power waterstofDeze zomer is er een bijzonder voertuig met waterstof te zien op Schiphol Airport in Nederland. Met een energiesysteem op basis van waterstof zal de H2GPU (Ground Power Unit) vliegtuigen op het platform van emissievrije stroom voorzien. Tot op heden gebeurt dat nog veelvuldig met energiesystemen op diesel.

De H2GPU is ontwikkelt door het Duitse bedrijf Dynell GmbH en bevat een brandstofcelsysteem met een vermogen van 50 kW dat is ontwikkelt door het Nederlandse bedrijf zepp-solutions. Het bedrijf uit Delft ontwikkelde ook het waterstofopslagsysteem waarin 16,8 kilo waterstof kan worden opgeslagen. In combinatie met de ingebouwde batterij van 84 kWh kan de GPU tot 350 kWh aan elektrische energie leveren aan vliegtuigen.

De H2GPU zal worden ingezet op Schiphol door Kes b.v. een bedrijf dat actief is met grondvoertuigen op vliegvelden, zoals vliegtuigtrekkers, transportbanden en bagage-liften.

De luchthaven in Nederland is niet de enige die met de H2GPU aan de slag gaat. Andere demonstratie-locaties zijn Larnaca Airport op Cyprus en Torino Airport in Noord-Italië.
De demonstratie en het testen worden uitgevoerd in samenwerking met Ekinetix, KLM, Fraunhofer IML en SINTEF en maken deel uit van het door de EU gesubsidieerde TULIPS – Green Airports project.

Bijzonder is het wel, maar helemaal uniek is een Ground Power Unit op waterstof niet. Een jaar geleden werd op het regionale vliegveld Groningen Airport Eelde de eerste Ground Power Unit op waterstof onthuld. Dat was een wereldprimeur. Op initiatief van Groningen Airport Eelde is vorig jaar een traditionele dieselaggregaat omgezet naar waterstoftechnologie. Het Groningse bedrijf Holthausen heeft indertijd een groot aandeel gehad in het ombouwen van de diesel-GPU naar waterstof-GPU. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat GPU’s op diesel verantwoordelijk zijn voor 10% van de totale luchtvaartemissies van grondvoertuigen.

Lees ook: eerste-van-vier-grote-h2-tankstations-in-regio-rhein-neckar-geopend

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen