India: met de National Green Hydrogen Mission naar een duurzame toekomst
India staat aan de vooravond van een belangrijke transitie met de lancering van de National Green Hydrogen Mission, een initiatief dat het potentieel heeft om het energielandschap van het land drastisch te veranderen. De ambitieuze missie van het meest bevolkte land ter wereld richt zich op de ontwikkeling en benutting van groene waterstof als een schone energiebron, die kan bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen.
India's National Green Hydrogen Mission werd gelanceerd in januari 2023 en heeft als doel de energiesector te transformeren door 88 miljard euro aan investeringen aan te trekken en 600.000 banen te creëren in de schone energiesector.
Het land wil de kosten van groene waterstof terugbrengen van 4,84 tot 6,11euro per kg naar 1,37 euro per kg in 2030 door middel van goedkope hernieuwbare energie en de lokale productie van elektrolysers. Daarmee wil India zich positioneren als een wereldleider in de export van waterstof.
De National Green Hydrogen Mission van India heeft een aantal ambitieuze doelstellingen:
- De bevordering van de productie en het gebruik van groene waterstof in verschillende sectoren, waaronder transport, industrie en energie.
- De verlaging van de kosten van groene waterstof door technologische innovaties en schaalvergroting.
- De ontwikkeling van een robuust infrastructuurnetwerk voor opslag, transport en distributie van groene waterstof.
- Het stimuleren van investeringen en samenwerkingsverbanden tussen de overheid, de particuliere sector en onderzoeksinstellingen.
Een belangrijke economische impuls wordt verwacht door de ontwikkeling van nieuwe technologieën en infrastructuur, evenals door de opkomst van nieuwe industrieën en markten gerelateerd aan groene waterstof. Dit kan leiden tot een toename in exportmogelijkheden en versterkte energiezekerheid voor India.
Hoewel de National Green Hydrogen Mission veelbelovend is, zijn er ook uitdagingen waarmee rekening moet worden gehouden. Dat is niet alleen een uitdaging voor India, maar ook voor andere vooruitstrevende landen. De hoge kosten van technologie en infrastructuur, de beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen en de noodzaak van beleids- en regelgevingskaders kunnen implementatieproblemen veroorzaken. Het is cruciaal dat de overheid en de particuliere sector samenwerken om deze obstakels te overwinnen door middel van investeringen, stimulansen en beleidsmaatregelen.
Bovendien kan de National Green Hydrogen Mission bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering door een voorbeeld te stellen voor andere landen. Door te laten zien dat het mogelijk is om over te schakelen naar een koolstofarme economie, kan India andere landen inspireren om vergelijkbare initiatieven te lanceren en samen te werken aan een duurzamere toekomst.
Foto: De eerste bus op waterstof in India werd in september 2023 in gebruik genomen.
Lees ook: gaat-witte-waterstof-zorgen-voor-een-duurzame-revolutie