Nederland: Engie bouwt tweede turbine Maxima-centrale ook om naar 50% waterstof
Het Franse energiebedrijf Engie gaat ook de tweede turbine van de Maxima-centrale in Lelystad aanpassen naar waterstof. Twee jaar geleden is de eerste turbine al aangepast, deze kan sindsdien draaien op een mix van 50% aardgas en 50% waterstof en stoot op deze wijze aanzienlijk minder CO2 uit. Voor het energiebedrijf is dit een tussenstap. Engie wil wereldwijd volledig CO2 zijn in 2045. Ondanks dat een deel van het systeem klaar is voor waterstof wordt dit nog niet daadwerkelijk bijgemengd. Er ligt nog geen waterstofpijpleiding naar de centrale.
De Maxima-centrale is al een van de schoonste energiecentrales van Nederland en is gebouwd op een kunstmatig eiland voor de kust van Lelystad in het IJsselmeer. De centrale beschikt over twee turbines. De eerste unit werd al in 2023 geüpgraded – een primeur in Nederland. Het terrein bij centrale is een van de grootste energiehubs in Nederland. Naast de gasgestookte centrale met 900 MW vermogen bevindt zich op het terrein een groot zonnepark van 32 MW, en komt later in 2025 een batterijpark van 35 MW in bedrijf.
Met de ombouw van de tweede unit is de gehele centrale gereed voor de toekomst. Maar de manier waarop deze en andere centrales worden ingezet is aan het veranderen. Door de groei van duurzame elektriciteitsopwek draaien gascentrales minder uren. Ze zijn tegelijkertijd een noodzakelijke en betrouwbare vorm van regelbaar vermogen voor periodes waarin voor langere tijd onvoldoende wind en zon beschikbaar zijn. Op deze manier blijven deze centrales onmisbaar voor de leveringszekerheid in Nederland.
Door de Maxima-centrale klaar te stomen voor waterstof, kan deze cruciale rol in de toekomst worden vervuld met een veel schonere brandstof. Maar hoewel beide turbines straks waterstof kunnen bijstoken, laat de beschikbaarheid van de benodigde waterstof en infrastructuur nog op zich wachten.
“Engie wacht niet af, maar pakt haar verantwoordelijkheid door te investeren in duurzame technologie”, zegt Harry Talen, CEO van ENGIE Nederland. “Ons bedrijf toont haar bereidheid te investeren in deze transitie en gaat graag met de overheid en partners in gesprek over de ontwikkeling van de infrastructuur voor en de levering van waterstof, alsmede de randvoorwaarden voor een gezonde economische uitbating.”
Het werk aan de tweede gasturbine omvat onder meer de modificatie van de schoepen en branders, waardoor een hogere efficiëntie en betere prestaties worden gerealiseerd. Deze efficiëntieslagen alleen al resulteren in een jaarlijkse uitstootvermindering van 40.000 ton CO2 per turbine, afhankelijk van het draaiprofiel. De bijstook van 50% waterstof kan 100.000 ton extra CO2-besparing opleveren per turbine.
De ombouw vindt in 2027 plaats en gebruikt de beste gasturbinetechnologie in zijn klasse. Het Italiaanse Ansaldo Energia gaat de ombouw uitvoeren. Na voltooiing levert de turbine tot 35 MW meer vermogen. Ook stijgt het rendement van de gehele Maxima-centrale tot het hoogst haalbare op basis van bestaande technologie.
Lees ook: duitsland-tien-nieuwe-waterstofbussen-voor-openbaar-vervoer-in-stuttgart