• Home Slider01

PistenBully waterstoffEen wereldprimeur op de skipiste. Tijdens het wereldkampioenschap skiën in het Oostenrijkse Flachau is een pistenbully op waterstof gepresenteerd. Het voertuig is ontwikkeld door het Italiaanse bedrijf Prinoth, wereldwijd leverancier van sneeuwschuivers, pistenbully’s en rupsvoertuigen.

Het werkvoertuig met de naam Leitwolf H2Motion heeft een speciaal ontworpen XC13 waterstofverbrandingsmotor die is geleverd door FPT Industrial, een van de merken van de Iveco-groep, gespecialiseerd in aandrijflijnen voor on- en off-road voertuigen. De 13 liter zescilindermotor levert 460 pk (338 kW) en een koppel van 2.000 Nm. Dit is vergelijkbaar is met een soortgelijk voertuig op diesel. De vier waterstoftanks liggen op het dak van de cabine. De waterstofverbrandingsmotor brengt de CO2-uitstoot terug naar nul, maar er is door het verbrandingsproces nog wel sprake van uitstoot van NOx.

Op de website van Prinoth wordt het voertuig echter niet gepresenteerd als pistenbully met een verbrandingsmotor, maar met een brandstofcel en een elektromotor van 544 PK. Dat is gelijk aan 400kW. Mogelijk levert Prinoth het voertuig met twee waterstof energie-systemen.

Lees ook: brand-in-waterstofvoertuig-5-gewonden-op-universiteit-belfort-montbeliard

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen