• Home Slider01

Wagenborgen waterstof wijkDe aansluitingen van woningen op de waterstofpijplijn in Wagenborgen vordert gestaag. Netwerkbeheerder Enexis maakt bekend dat 31 van de totaal 33 woningen in het testgebied inmiddels zijn aangesloten op het nieuwe waterstofnetwerk, dat voor een belangrijk deel bestaat uit voormalige aardgasleidingen. In de woningen wordt de aardgas cv-ketel vervangen door een exemplaar op waterstof.

Wagenborgen is de tweede en tot nu toe grootste waterstofwijk van Nederland. En dat betekent dat een goede samenwerking tussen bewoners, gemeente, toezichthouders en netbeheerders van groot belang is. Enexis spreekt van flink pionieren om alles zonder problemen en veilig te laten verlopen. De waterstof wordt aan het begin van de pijpleiding ingevoerd vanuit een vrachtwagen. In de toekomst moet een electrolyzer de waterstof opwekken. Deze wordt geplaats op een boerenerf in de directe nabijheid.

Waterstofwijk Wagenborgen is het eerste waterstof woonproject van Nederland in een jaren 70 woonwijk. Met deze pilot in een oudere wijk doet Netbeheerder Enexis, samen met deelnemende bewoners en Groninger Huis, Energiewacht, Intergas, Essent, Baas bv en Eelshuis Energie ervaring op met de distributie van waterstof naar woningen door zoveel mogelijk gebruik te maken van de bestaande aardgasleidingen. Het waterstofproject moet inzicht geven of waterstof in combinatie met beperkte isolatie en een hybride warmtepomp op waterstof de woning kan voorzien van verwarming en warm tapwater en daarmee een alternatief is (naast restwarmte, groen gas en all-electric) voor aardgasvrij wonen.

Netbeheerder Enexis heeft samen met woningbouwvereniging Groninger Huis een wijk met veertig woningen uitgekozen, de bewoners persoonlijk uitleg gegeven over het project en wat het voor hen betekent en gevraagd of ze mee willen doen. Daarvan hebben er 33 positief gereageerd. Groninger Huis nam Energiewacht in de arm voor verduurzaming van de woningen naar Energielabel B door dak-, spouw- en vloerisolatie, zonnepanelen, inductiekookplaat en hybride warmtepomp. Intergas levert de waterstof cv-ketels.

Afbeelding: de gearceerde woningen midden in het dorp Wagenborgen gaan van aardgas over naar waterstof

Lees ook: samlesbury-brouwerij-gaat-emissievrij-bier-brouwen-met-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen