• Home Slider01

Groningen Draaiorgel Pronkjewail waterstofGroningen heeft een ‘wereldprimeur’ in Nederland. In de studentenstad in het noorden speelt het eerste draaiorgel op waterstof. Het verduurzamen van het draaiorgel is een gezamenlijk initiatief van de nieuwe orgelman Joris ten Have en waterstofspecialist René Wit van H2Planet. Afgelopen week speelde het orgel 'Pronkjewail' geheel emissievrij de eerste liedjes tijdens de bloemetjesmarkt in de stad.

Waterstofpionier René Wit is zeer tevreden met het resultaat, meldt hij op de regionale omroep RTV Noord. “Deze vorm van stroom opwekken is heel duurzaam, veel ondernemers kunnen er straks mee aan de slag.” Het nadeel is wel dat waterstof aanzienlijk duurder is dan fossiel. Vandaar dat het emissievrij spelen vooralsnog een experiment is. Maar voor orgelman Joris ten Have van het draaiorgel 'Pronkjewail' het is een mooie en duurzame manier om het orgel te laten spelen. “Ik sluit niet uit om hier in de toekomst in te investeren”.

Een draaiorgel is een automatisch spelend pijporgel. Naast orgelpijpen kan een draaiorgel ook andere instrumenten hebben, bijvoorbeeld slagwerk. Vooral in Nederland heerst als enige in Europa nog een straatorgelcultuur, spelende orgels zijn regelmatig in de winkelstraten te zien en te horen.

Het draaiorgel in Groningen werkt op een brandstofcel. Hierin reageert groene waterstof met zuurstof en genereerd op deze wijze stroom. Deze wordt in eerste instantie opgevangen in een kleine batterij die vervolgens het draaiorgel van stroom voorziet. Een waterstofgenerator voor het draaiorgel is voor Wit bijzonder: “Nu zijn we hiermee bezig, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor bijna alles wat elektriciteit nodig heeft kan waterstof een rol spelen met een brandstofcel van 20 Watt tot zeker 2 Megawatt. Met kleine systemen, die heel betaalbaar zijn, laten we dat vandaag in Groningen zien.”

Waterstofspecialist René Wit is al jaren bezig met de ontwikkeling van waterstofgeneratoren. Samen met een aantal studenten van de Hanze in Stad werkt hij aan verschillende projecten op het Zernike complex: “De samenwerking met de studenten is erg prettig, we moeten er samen voor zorgen dat de energietransitie spoedig verloopt.”

Op zijn Linkedin-pagina heef René Wit een filmpje geplaatst van het eerste oer-Hollandse draaiorgel op waterstof. Vergeet niet het geluid in te schakelen.

Lees ook: upgrade-voor-waterstoftankstation-op-place-de-l-alma-centrum-parijs

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen