• Home Slider01

Stuttgart SBB bus waterstof Een eerste succes voor de nieuwe bussen op waterstof van Mercedes. De Stuttgarter Straßenbahnen AG (SSB), het bedrijf dat het openbaar vervoer in de region Stuttgart verzorgt, heeft de eerste nieuw ontwikkelde waterstofbus in gebruik genomen. Later dit jaar volgen er nog negen. De gelede bussen hebben 47 passagiersstoelen en daarnaast nog 77 staanplaatsen. Met waterstof zijn de voertuigen minder gevoelig voor hoogteverschillen in de routes.

Om een krachtige stap te zetten naar verduurzaming van de vloot heeft de directie van SSB besloten geen nieuwe dieselbussen meer aan te schaffen. Vanaf 2027 wil het bedrijf de binnenstad van Stuttgart uitsluitend bedienen met emissievrije bussen en vanaf 2035 moet het hele busnetwerk in de regio Stuttgart klimaatneutraal bediend worden.

De driedeurs gelede bussen met brandstofcellen van SSB worden gekenmerkt door hun grote actieradius, een hoog recuperatievoordeel en een hoog aandrijfvermogen. In de voertuigen zijn de batterij en de brandstofcel de energiebron voor de aandrijving. Het extern opladen van de batterijen via het stroomnet tijdens de stationaire fasen is niet nodig, omdat ze tijdens het rijden door de brandstofcel worden opgeladen.

In tegenstelling tot een auto op pure waterstof en een kleine bufferbatterij is het brandstofcelsysteem van de H2-bus veel beter in staat om de tijdens het remmen teruggewonnen energie via recuperatie volledig en rendabel op te slaan in de grote accu's. Dit draagt bij aan de algehele efficiëntie van de bussen, vooral in het stadsverkeer met zijn frequente stops, maar vooral ook in het glooiende landschap.  

De Mercedes-Benz eCitaro G brandstofcel van SSB is uitgerust met vier NMC3 hoogspanningsaccu's met een totale energiecapaciteit van 392 kWh. De compacte brandstofcelmodule heeft een maximaal vermogen van 60 kW en bevindt zich op het dak van het achterste deel van de bus. Op het dak van elk van de afzonderlijke gelede bussen liggen zes waterstoftanks met een gezamenlijke capaciteit van 30 kilogram waterstof. De actieradius in het uitdagende landschap bedraagt 360 km.

Het busbedrijf SSB beschikt op het busdepot in Gaisburg al over een waterstoftankstation, dat momenteel met opleggers van waterstof wordt voorzien. In de toekomst moet het tankstation op een waterstofpijpleiding worden aangesloten.

Lees ook: nederland-taxi-s-op-waterstof-zorgen-voor-emissievrij-vervoer-in-de-drechtsteden

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen