• Home Slider01

waterstof China Sinopec waterstofTerwijl op grote delen van de wereld de waterstofeconomie zich moeizaam ontwikkelt, gaan de ontwikkelingen in China gestaag door. Het afgelopen decennium is het land uitgegroeid tot wereldleider op het gebied van de productiecapaciteit voor hernieuwbare waterstof. Vorig jaar was China goed voor meer dan de helft van de totale geïnstalleerde capaciteit ter wereld.

In 2024 overschreed de wereldwijde geïnstalleerde capaciteit voor waterstofprojecten op basis van hernieuwbare energie de 250.000 ton per jaar, waarbij China meer dan 50 procent voor zijn rekening nam. Daarmee positioneert China zich als een toonaangevende regio in de ontwikkeling van wereldwijde hernieuwbare waterstof en aanverwante industrieën, aldus Bian Guangqi, adjunct-directeur van de afdeling energiebesparing en technologische apparatuur van de National Energy Administration.

“China heeft de afgelopen jaren actief de samenwerking in de waterstofwaardeketen, de toeleveringsketen en het innovatie-ecosysteem bevorderd en heeft ook deelgenomen aan de ontwikkeling van internationale normen en certificeringssystemen, waarmee de Chinese kennis bijdraagt ​​aan de wereldwijde energietransitie”, aldus Bian Guangqi.

De eerste energiewet van China, die op 1 januari van kracht werd, plaatst waterstofenergie officieel op gelijke voet met traditionele energiebronnen. Deze wettelijke erkenning onderstreept de vastberadenheid van de overheid om waterstof te bevorderen en de energiestructuur te transformeren. Tegelijkertijd wordt hiermee een duidelijke richting bepaald voor de verbetering van het regelgevingssysteem van de sector en worden de verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling en het beheer van de sector verhoogd.

Volgens de laatste cijfers van de China Hydrogen Alliance zal de Chinese vraag naar waterstof tegen 2050 stijgen tot 60 miljoen ton. Ma Yongsheng, voorzitter van energieleverancier Sinopec, momenteel de grootste waterstofproducent in China, benadrukte dat de waterstofindustrie nog in de kinderschoenen staat. Daarmee is er in de toekomst nog veel ruimte voor groei en ontwikkeling.

Ma noemt de hoge productiekosten van groene waterstof een belangrijke uitdaging, maar tegelijkertijd ook een kans voor innovatie. Hij legde uit dat de huidige productiekosten voor groene waterstof relatief hoog zijn, maar dat dit een aanzienlijk verbeterpunt kan worden. Vooruitgang in cruciale materialen en technologieën vormen volgens hem de sleutel tot het verbeteren van de productie-efficiëntie en het verlagen van de kosten.

Energiegigant Sinopec is actief bezig met het verbeteren van zijn waterstofenergie-infrastructuur en heeft landelijk inmiddels 142 waterstoftankstations. In totaal nadert het aantal waterstoftankstations in China de 500.
Foto: grootschalige opslag van waterstof bij Sinopec in China

Lees ook: nederland-elestor-ontwikkelt-nieuw-waterstof-ijzer-stroombatterijsysteem

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen