• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: crematorium moet van het aardgas af, is waterstof een oplossing?

Cremaorium waterstofIn Nederland is de energietransitie in volle gang. Alle bedrijven moeten van de fossiele brandstoffen af, met een focus op grootverbruikers. De crematoria horen daarbij, vandaar dat in Twente serieus wordt gekeken naar lijkverbranding op waterstof. “Durven we die pionier te zijn?”

Aan directeur Harriët Tomassen van Crematoria Twente zal het in ieder geval niet liggen. In de regionale krant Tubantia laat ze weten dat haar bedrijf graag emissievrij wil werken, maar dat de overstap van aardgas naar waterstof ook een flinke kostenpost is. Gelukkig draait het crematorium een gezonde winst en zijn de aandeelhouders geen commerciële bedrijven, maar de omliggende gemeenten. Zij voelen als eerste de financiële consequenties, dit jaar zal er geen winst aan de aandeelhouders worden uitbetaalt. Het crematorium in Usselo wil een spaarpotje aanleggen om de energietransitie te betalen.

Opvallend is dat Crematoria Twente de waterstof zelf willen produceren via electrolyse. De stroom die hiervoor nodig is moet worden opgewekt met een zonneveld. Het onderzoek hierna is in volle gang. Inmiddels is de leverancier van de aardgasovens aan het onderzoeken of hierin ook waterstof kan worden gestookt. Uit onderzoek, dat de afgelopen jaren is uitgevoerd, blijkt dat er verschillende kostbare aanpassingen nodig zijn. Vooral de brander, geschikt voor aardgas, voldoet niet om waterstof mee te stoken. Electrische ovens, die ook zijn onderzocht, zijn voorlopig geen optie door de enorme netcongestie in nagenoeg heel Nederland.

Een besluit over investeren in waterstof ligt extra ingewikkeld omdat er dit jaar ook moet worden bepaald of Crematoria Twente geld steekt in resomeren: een techniek waarbij een stoffelijk overschot wordt opgelost in een vloeistof van water en kaliumhydroxide. De op handen zijnde wijziging van de Wet op de lijkbezorging geeft toestemming voor die methode. Directeur Tomassen: „We moeten de vraag beantwoorden of we dit de mensen willen aanbieden. Het is iets heel anders dan cremeren. Het is onduidelijk hoeveel mensen er gebruik van willen maken. Of het mogelijk is om te investeren in waterstof en resomeren moet worden onderzocht.”

Jan Pierik, de voorzitter van de aandeelhouders - elf gemeenten - van Crematoria Twente stelt voor om dit jaar voorlopig geen winst aan de aandeelhouders uit te keren, meldt hij in de regionale krant. Dat geld kan dan worden gereserveerd voor de investering die ergens de komende jaren wordt gedaan. De gemeenten bespreken deze week zijn voorstel.

Lees ook: nederland-het-toepassen-van-waterstof-wordt-een-stuk-eenvoudiger-met-lohc

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen