• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Verenigde Staten: spoorbedrijf CSX presenteert retrofit locomotief op waterstof

Jacksonville CSX waterstofHet Amerikaanse spoorbedrijf CSX presenteert de eerste locomotief op waterstof. Het bedrijf noemt dit een eerste belangrijke stap richting duurzaam vrachtvervoer op het spoor. De waterstoflocomotief is een voormalige locomotief op diesel en met behulp van een door partnerbedrijf Canadian Pacific Kansas City ontwikkeld waterstof-ombouwpakket omgebouwd. De ombouw is gerealiseerd in de eigen werkplaats van CSX in Huntington, West Virginia.

CSX is een toonaangevende leverancier van goederenvervoer per spoor in het oosten van Amerika. Het werkgebied loopt van Florida in het zuiden tot over de Canadese grens in het noorden. "Het succesvolle debuut van onze eerste waterstoflocomotief is een bewijs van de uitzonderlijke vaardigheid en toewijding van onze medewerkers bij de CSX", aldus CSX President Joe Hinrichs. “We zijn er trots op om met CPKC samen te werken om deze waterstoftechnologie op te schalen en de weg te helpen vrijmaken voor betekenisvolle duurzame oplossingen voor de toekomst.”

Door een bestaande locomotief om te bouwen tot een emissievrije locomotief van de volgende generatie wordt de levensduur verder verlengd. Het conversieteam hergebruikte verschillende componenten. De baanbrekende locomotief op H2 maakt zijn debuut in minder dan 12 maanden nadat de samenwerking tussen CSX en CPKC in de zomer van 2023 werd aangekondigd .

Als volgende stap zal CSX de nieuwe waterstoflocomotief inzetten voor praktijktesten op het spoor en de prestaties en operationele haalbaarheid ervan verder evalueren.

CSX, gevestigd in Jacksonville, Florida, is een vooraanstaand transportbedrijf dat actief is in het oosten van de Verenigde Staten en de Canadese provincies Ontario en Quebec . De spoorlijn exploiteert ongeveer 21.000 routemijlen (34.000 km) spoor. Het spoorbedrijf heeft toegang tot meer dan 70 oceaan-, rivier- en andere haventerminals langs de Atlantische Oceaan en de Golfkust, de rivier de Mississippi, de Grote Meren en de St. Lawrence Seaway.

Een video van de nieuwe Amerikaanse locomotief op waterstof ziet u via deze link.  

Lees ook: ferrari-dient-patent-aanvraag-in-voor-waterstof-verbrandingsmotor

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen