• Home Slider01

Marokko woestijn zon waterstofMarokko wil optimaal profiteren van de opkomende waterstofeconomie. Het land in het noordwesten van het Afrikaanse continent Marokko is bereid 55 miljard te investeren in de opwek van groene stroom uit wind en zon, grote electrolysers voor de waterstofproductie en de nodige infrastructuur. Vanuit Marokko kunnen tankers waterstof verplaatsen naar andere continenten of het land maakt gebruik van pijpleidingen onder de Middellandse zee. Daar liggen al enorme leidingen die nu nog gebruikt worden voor transport van aardgas naar Zuid-Europa.

Dat bedrag omvat zowel de investeringen van de Marokkaanse overheid als die van de nationale en internationale investeerders, die interesse hebben getoond voor meer dan 400 projecten die verband houden met groene waterstof. De regering heeft anderhalf miljoen hectare grond gereserveerd.

Het land heeft een routekaart opgesteld voor groene waterstof in wil de groene waterstof zowel voor binnenlands gebruik, als voor export naar Europa gebruiken. De Europese Unie steunt de ambities van Marokko met 624 miljoen euro, vanwege de geografische nabijheid tot Europa.

Marokko beschikt over gunstige natuurlijke omstandigheden, zoals veel zon en wind, om groene waterstof te produceren. Bovendien heeft het al ervaring met duurzame energie, zoals grootschalige zonne- en windparken. Volgens een rapport van de Global Wind Energy Council (GWEC) is Marokko een van de landen met een enorm potentieel voor de wereldwijde ontwikkeling van windenergie in het komende decennium.

Eerder heeft de regering laten weten dat Taqa Marokko, AP Moller Capital uit Denemarken, Dahamco Company en Ornx Boujdour uit Marokko en OCP Group, een belangrijke Marokkaanse producent van fosfaten, belangrijke investeerders in dergelijke projecten zijn.

Lees ook: waterstofspecialist-rene-peters-van-tno-ontvangt-waterstof-medaille

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen