• Home Slider01

Leipzig vuilnisauto waterstofDe stadsreiniging van de Duitse stad Leipzig is voortvarend bezig met het emissievrij inzamelen van huisvuil. Een derde van de in totaal bijna 50 afvalinzamelingsvoertuigen moet op waterstof gaan rijden. En dat is geen loze belofte, twaalf bedrijfswagens rijden inmiddels op H2 en vier worden er binnenkort nog omgebouwd.  

Elke Franz, commercieel manager van de afdeling stadsreiniging, is tevreden met waterstof. “Voor ons is de overstap een mijlpaal in de geschiedenis van ons eigen bedrijf en een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van de klimaatverandering. Het project dat inmiddels volop draait is qua omvang en type uniek in Duitsland. Vooral door de combinatie van een wagenpark met een waterstoftankstation.”  De waterstoftrucks besparen jaarlijks 544 ton CO2 en verminderen ook de fijnstofvervuiling in de stad en de geluidsoverlast voor werknemers en bewoners.

De twee brandstofpompen voor waterstof zijn zo ontworpen dat alle 16 voertuigen dagelijks groene waterstof kunnen tanken. “Voor ons als openbare nutsbedrijf in Leipzig betekent duurzaam handelen het garanderen van de voorzieningszekerheid voor onze stad en het versterken van de klimaatbescherming” zegt Karsten Rogall, algemeen directeur van Leipziger Stadtwerke. “Dit gezamenlijke proefproject is voor ons een belangrijke bouwsteen in het koolstofvrij maken van onze stad.”

De actieradius van de voertuigen bedraagt zo’n 150 kilometer, dat is voldoende om de afvalinzamelingsritten en de aansluitende route naar de inzamelpunten te dekken. De dagelijkse routes zijn voor het afvalbedrijf een cruciaal punt in de beslissing geweest om waterstofaandrijving in te zetten. Vrachtwagens met puur elektrische aandrijving zijn aanzienlijk zwaarder dan de nieuwe waterstofvoertuigen. Als het afvalinzamelingsbedrijf voor puur elektrische voertuigen had gekozen, hadden de voertuigen minder afval kunnen vervoeren en waren meer voertuigen noodzakelijk geweest.

De aankoop van de voertuigen wordt gefinancierd door het federale ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur met een totaalbedrag van ongeveer 11,73 miljoen euro als onderdeel van het Nationale Innovatieprogramma voor Waterstof- en Brandstofceltechnologie (NIP).

Lees ook: fukuoka-city-presenteert-een-vuilnisauto-en-een-ambulance-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen